Kreativ

ŠTÍTEK: architektura

Zemřel architekt Miroslav Řepa.

Zemřel významný pardubický architekt Miroslav Řepa. Bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel ve středu 7. června v podvečer, v kruhu svých nejbližších, uznávaný český architekt Miroslav Řepa. Smutnou zprávu potvrdila jeho dcera Sylvie. K celoživotním vášním tohoto mimořádného muže patřilo kromě jeho práce dobré jídlo, kvalitní francouzské víno, swingová muzika i třeba lyžařské terény v Alpách. 

Nevšední stavba s ohništěm u harcovských kolejí je minulostí.

Řádění vandala. Nevšední stavba s ohništěm u harcovských kolejí je minulostí

Od loňského podzimu cestu mezi univerzitními kolejemi v Harcově a kampusem zpestřovala kruhová stavba s ohništěm a posezením. Stála v rokli pod ocelovou lávkou a vytvořil ji skandinávský architekt Dagur Eggertsson spolu se studenty Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci (TUL). Zajímavá stavba se stala v minulých dnech terčem řádění neznámého vandala, který ji kompletně poničil.

Výstava Dvůr očima studentů architektury - vernisáž

Dvůr Králové očima studentů architektury

V prostorách Mayerovy továrny byla v pondělí 15. května 2023 slavnostně zahájena výstava „Dvůr Králové nad Labem očima studentů architektury“. Během vernisáže představilo osm studentů Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci svůj pohled na vybrané lokality města. Zmapovali například okolí památek, náměstí, vybrané čtvrti, území okolo Labe nebo zeleň a navrhli jejich proměnu.

Výstava proslulého fotografa Iwana Baana je k viděni v CAMPu.

Sedm dní na cestě Prahou. Pohled proslulého fotografa na město zachycuje výstava

/FOTOGALERIE/ Loni v létě navštívil holandský fotograf Iwan Baan, v současnosti jeden z nejvyhledávanějších fotografů architektury, poprvé Prahu. Sedm dní pak s fotoaparátem v ruce putoval jejím centrem i krajinou podél Vltavy. Cestoval různě – na kole, pěšky i vrtulníkem. Z jeho putování pak vznikla kolekce neotřelých fotografií, která se nyní představuje v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na Novém Městě.

Ústí nad Labem hostilo 28. ročník prestižní mezinárodní vysokoškolské soutěže Xella pro studenty a studentky architektury.

Jak by mohl vypadat ústecký přístav? Studenti architektury navrhl jeho podobu

/FOTO/ Ústí nad Labem hostilo již 28. ročník prestižní mezinárodní vysokoškolské soutěže Xella pro studenty a studentky architektury. Své naučené znalosti, cit pro detail a schopnost vhodně navrhnout řešení daného zadání předvedli na celkem 56 projektech, které splnily kritéria pro přihlášení.

Expozice nazvaná Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé bude nově k vidění v brněnské vile Löw-Beer. Ilustrační foto.

Židé na Moravě a jejich osudy. Vila Löw-Beer v Brně láká na novou expozici

Zajímavý vycházkový či výletní cíl, který zájemce vtáhne do židovské minulosti, nabízí vila Löw-Beer v Brně. Její pracovníci připravili stálou expozici nazvanou Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé. Návštěvníky seznamuje s historií židovského osídlení regionu a je členěná na různé části, dle časových období.

Základní škola Montessori v Jablonci nad Nisou patří mezi poměrně nové realizace Mjölk. Letos bude soutěžit o Stavbu roku Libereckého kraje.

Jednoduchost, ekologie a střídmost. Dobrá architektura velká města nepotřebuje

Ateliér Mjölk založil Jan Mach společně s Janem Vondrákem jen týden poté, co dokončili libereckou Fakultu umění a architektury Technické univerzity v roce 2008. Během patnácti let šikovní architekti mnohokrát dokázali, že dobrá architektura se dá dělat odkudkoliv. A stále věří, že se vyplatí dělat věci naplno. Ať už jde o zapadlé horské samoty, rozhledny na kopcích nebo firemní sídlo v malém městečku u slovenských hranic.

Architekt Josef Pleskot

Architekt Josef Pleskot: Myslím, že Petr Pavel vidí Pražský hrad podobně jako já

Jeho stopy najdeme na mnoha místech České republiky, v Praze, Litomyšli, Ostravě či rodném Písku. Josef Pleskot ovšem není architektem, který chce, aby za něj mluvilo jen jeho dílo. Říká, že čím dál víc cítí potřebu se nad architekturou zamýšlet a také se společensky angažovat. Prokázat jí službu i tím, že o ní bude mluvit, vysvětlovat, popularizovat ji.

Hrad Helfštýn v podobě rekonstrukce jeho renesančního paláce získal Českou cenu za architekturu za rok 2021.

Česká cena za architekturu. Kdo ji za rok 2023 získá? Hledají se ti nejlepší

Stavby, která se vymykají šedé běžnosti a nebojí se posouzení odbornou mezinárodní porotou. Právě takové lze přihlásit do 8. ročníku soutěže Česká cena za architekturu. Lze tak učinit do 13. dubna. Vítěz bude vyhlášen 9. listopadu. V posledních třech letech uspěl dům v Trhových Svinech, rekonstrukce paláce hradu Helfštýn a nové sídlo firmy Lasvit.

Brno 27.2.2019 - Stavební veletrh a Mobitex na brněnském výstavišti. Ilustrační foto.

Lákadla Stavebního veletrhu v Brně? 3D tisk betonu i malometrážní bydlení

/FOTO/ Architekturu malometrážního bydlení i stále oblíbenější luxusní ubytování v přírodě zvané glamping představí Stavební veletrh na brněnském výstavišti. Jeho součástí je i Festival architektury a veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex. Koná se od čtvrtka do soboty. Deník Rovnost vybral zajímavosti akce.

Čelákovice - Volmanova vila.

Volmanova vila: středočeská ikona architektury, která zvítězila nad osudem

Čelákovice. Město ležící severovýchodně od Prahy, jež se díky vile továrníka Josefa Volmana stalo důležitou zastávkou na cestě při putování za tuzemskými architektonickými skvosty. Od podzimu loňského roku však už nemusí obdivovatelé památek zůstávat za hranicí pozemku a jen zvědavě nakukovat přes plot. Pozdně funkcionalistická vila se po náročné, pět let trvající rekonstrukci otevřela veřejnosti. Přípravy na ni však zabraly celých deset let.

Výstava Little Houses, Architektura v porcelánu, je k vidění v Dubí.

FOTO: Výstava Little Houses, Architektura v porcelánu, je k vidění v Dubí

Městské informační centrum Dubí srdečně zve na výstavu Little Houses, Architektura v porcelánu, kterou je možné od 8. února zhlédnout v Domě porcelánu s modrou krví. Výstava představuje práci rodinné firmy Art Studio Genetrix z Ohníče, která se zabývá výrobou ručně zpracovaných miniatur historických domů a památek z porcelánu.

29. ročník soutěže Ještědu v Kleci.

Mladí&fresh. Známe letošní vítěze soutěže Ještěd f Kleci

Návštěva od Václava Podestáta a Bydlení v Pardubicích od Štěpána Perného jsou nejlepšími studentskými projekty zimního semestru oceněné v rámci soutěže Ještěd f Kleci. Tradiční soutěž pořádají studenti Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Studentky s Klárou Salzmann na Lipně.

Studentky architektury vytvořily svou vizi rozvoje a ochrany krajiny Lipenska

Svou vizi o způsobu a míře využití krajiny Lipenska vypracovaly studentky z Fakulty architektury ČVUT. Ve svých ročníkových pracích se zabývají rozšířenou ochranou pobřežního pásma, obnovením meandrů potoků, regulací zástavby, využitím brownfieldů, ale i obnovou starých cest a zlepšením prostupnosti krajiny jak pro lidi, tak pro zvířata.

Bývalá slévárna Linser v Liberci

Linserka se promění v centrum umění. Odstartuje obnovu Papírového náměstí

Pozůstatek továrního komplexu, který je ve špatném stavu a kromě nástrojárny se v něm nic nenachází, čekají velké změny. Objekt v dolním centru Liberce se promění v kulturní a kreativní centrum. Radní už schválili návrh zadávací dokumentace a město vypíše veřejnou zakázku na komplexní zajištění projekčních prací.

Nově vydaná publikace Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900.

Svědci proměnlivé doby přelomu století. Kniha představuje kostely Liberecka

/ROZHOVOR/ Jak to vlastně bylo se vznikem kostelů kolem roku 1900? Proč se stavěly, jak se do jejich podoby promítl duch doby anebo významní průmyslníci? Celou řadu nově objevených informací, ale i známých údajů přináší kniha historičky Aleny Řičánkové nazvaná Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900. Na pultech knihkupců se objeví jako jedna z novinek nadcházejícího roku. "Po odsunu Němců čekala většinu kostelů devastace," říká historička v rozhovoru pro Deník.

Nově vydaná publikace Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900.

Svědci proměnlivé doby přelomu století. Kniha představuje kostely Liberecka

/ROZHOVOR/ Jak to vlastně bylo se vznikem kostelů kolem roku 1900? Proč se stavěly, jak se do jejich podoby promítl duch doby anebo významní průmyslníci? Celou řadu nově objevených informací, ale i známých údajů přináší kniha historičky Aleny Řičánkové nazvaná Kostely v kouři komínů: sakrální architektura na Liberecku, Jablonecku a Frýdlantsku kolem roku 1900. Na pultech knihkupců se objeví jako jedna z novinek nadcházejícího roku. "Po odsunu Němců čekala většinu kostelů devastace," říká historička v rozhovoru pro Deník.

Setkání u příležitosti odhalení nové fusingové pece Lasvitu ve výrobě TGK Nový Bor.

Na sklo s jeřábem. Lasvit investoval do obří pece k využití skla v architektuře

Největší pec svého druhu v České republice, která dává nové možnosti tvůrcům uměleckého skla pro fasády a architekturu, spustili v pátek 9. prosince odpoledne v Novém Boru. Do unikátního zařízení investovala několik milionů korun společnost Lasvit spolu s firmou TGK – Technika, sklo a umění. Pec pro tavené plastiky ze skla sice napájí elektřina, ale je úspornější než starší a menší alternativy.

Nová publikace TOPOMOMO přiblíží architekturu 20. a 30. lete v česko - saském příhraničí.

Projekt mapuje architekturu 20. a 30. let, vydejte se po jejích stopách

Region česko - saského příhraničí zažíval ve 20. a 30. letech nebývalý rozmach. Díky úspěšným podnikatelům, inovativním architektům a vlivu velkých stavebních škol v Dessau, Praze a Vratislavi vzniklo v regionu mezi těmito centry „experimentální území moderny“. Dnes se tento do značné míry venkovský region podceňuje. A tak vznikl projekt TOPOMOMO, který si dal za cíl přiblížit více toto období a jeho architekturu veřejnosti.

Jablonec nad Nisou.

Jablonec se inspiroval u sousedů. Bude mít kancelář architektury města

Další tři noví zaměstnanci posílí tým jabloneckého magistrátu. Nově vznikne kancelář architektury města. Impulsem pro vytvoření pracoviště byla čtyřletá zkušenost s rozsahem práce jednoho externího městského architekta i příklad jiných měst, kde činnost obdobné kanceláře přinesla pozitivní výsledky.

Docent Petr Rezek zcela změnil způsob výuky hlavních předmětů katedry architektury Fakulty umění a architektury TUL. Detail je z odevzdávky v ateliéru Karla Hubáčka (2018).

Zemřel teoretik umění a pedagog Petr Rezek. Byl žákem filozofa Jana Patočky

Ve věku 74 let zemřel filozof, estetik, teoretik umění a pedagog Petr Rezek. Tento žák filozofa Jana Patočky se věnoval architektuře, performanci nebo teorii kýče a svým kritickým uvažováním ovlivnil studenty mnoha oborů. Na Fakultě umění a architektury TUL vedl spolu s Vladimírem Baldou a Jiřím Židem ateliér architektury.

Výstava Česká cena za architekturu 2022.

Českou cenou za architekturu vás provede odborník Josef Tlustý

Na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami je v současné době instalována výstava nominovaných děl do soutěže Česká cena za architekturu 2022. Výstavní panely jsou volně přístupné. Pokud se o architekturu zajímáte a chcete se o jednotlivých prezentovaných stavbách dozvědět více, jste v sobotu 12. listopadu zváni na komentovanou prohlídku, při které přítomné provede architekt Josef Tlustý. Komentovaná prohlídka na nám. T. G. Masaryka začíná ve 13.30.

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou.

První Krkonošskou cenu za architekturu dostal Aparthotel v Peci pod Sněžkou

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou získal hlavní cenu v prvním ročníku regionální soutěže Krkonošská cena za architekturu. Organizátoři soutěže, MAS Krkonoše a Centrum české architektury, ocenili při slavnostním předávání v areálu bývalého pivovaru Kluge v Rudníku také tři speciální počiny - rekonstrukci Rýchorského náměstí v Žacléři, vybudování zvoničky na Vlašských boudách a soubor lávek a útulen v Krkonošském národním parku.

Jiří Suchomel získal také poctu České komory architektů. Ilustrační foto

Architekt Jiří Suchomel získal za celoživotní práci cenu ministerstva kultury

Liberecký architekt Jiří Suchomel obdržel Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury za průkopnictví v oblasti udržitelné architektury, dále za založení a dlouhodobé vedení a rozvíjení dnešní Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci (TUL). Ocenění mu bylo uděleno v neděli 23. října v rámci slavnostního předávání cen v Národním divadle v Praze. Letošní porota jmenovaná ministrem kultury ocenila celkem osm mimořádných osobností české kulturní scény.

Propracovanost staveb vytvořených umělou inteligencí je neskutečná

Jako pohled do budoucnosti. Stavby vytvořené umělou inteligencí až děsí

Egyptský multidisciplinární designér žijící v jižní Kalifornii Hassan Ragab se zaměřuje na vytváření futuristických vizí staveb, ale s pomocí umělé inteligence (AI) rovněž znovu zpracovává budovy z dob dávno minulých. Jak by například vypadaly pyramidy, kdyby už tenkrát měli k ruce AI? Jak by se žilo pod vodou? A jak na mořských vlnách či ve skále?

Dny architektury v Šumperku

Dny architektury v Šumperku dovolily nahlédnout na staveniště hotelu Grand

Dny architektury si připomínají lidé v mnoha místech republiky a v každém městě mají svébytné pojetí. Výjimkou nebyl ani Šumperk, zde se setkání k zajímavému architektonickému počinu účastnila Lenka Hoffmannová, která svoje dojmy, poznatky i fotografie sdílí se čtenáři. Velmi jí za to děkujeme.

Zámek Plumlov a jeho okolí

Kam na výlet na Moravě? Vyzkoušejte pohádkový Bouzov či impozantní Plumlov

Babího léta jsme se konečně dočkali, tak neváhejte a využijte krásného počasí, které stále láká k návštěvám hradů a zámků. Právě říjen je poslední měsíc roku, kdy můžete většinu těchto památek ještě navštívit. V naší bohaté galerii vám přinášíme několik tipů ze střední a severní Moravy, kam vyrazit. 

V Kladrubech u Tachova se uskutečnil Den architektury.

OBRAZEM: V Kladrubech se konal Den architektury. Lidé si prohlédli klášter

V Kladrubech na Tachovsku  se o víkendu u kašny sešlo 15 odvážlivců, kteří se navzdory nepřízni počasí rozhodli věnovat sobotní odpoledne procházce na klášter doprovázené povídáním o veřejných prostranstvích. Eliška Pomyjová společně se Silvou Strachotovou se rozhodly přidat se k republikovému festivalu Den architektury, během kterého je možné nahlédnout do prostor, které nejsou běžně přístupné, a nebo se vydat známými cestami s novým výkladem.

Čelákovice - Volmanova vila.

Důl i krematorium: Den architektů přibližuje stavební skvosty

/FOTOGALERIE/ Starý důl, nové krematorium pro zvířata i stavební skvosty navržené věhlasnými architekty; včetně klenotu českého funkcionalismu: Volmanovy vily v Čelákovicích. Na to, co všechno stojí za pozornost nejenom ve středních Čechách, ale i v celorepublikovém měřítku, upozorňuje akce Den architektury. 

Strossova vila na Husově ulici. Archivní foto.

Nová kniha o Strossově vile je k dostání je v libereckém muzeu

Milovníci architektury, a především té liberecké, jistě vítají vydání nové knihy o Strossově vile v Liberci. Vila architekta Thilo Schodera, v níž v současnosti sídlí hygienická stanice, patří k pomyslným top ten vilám v České republice a novou publikaci o ní napsal kurátor Severočeského muzea v Liberci Luděk Lukuvka.

Prohlídka areálu dolu Františka Josefa v Kladně-Dubí.

Video, foto: Nebourej, transformuj. Lidé si prohlédli důl v Kladně-Dubí

Dny architektury v Kladně se těší i letos velké návštěvnosti. Festival, který pořádá od roku 2010 spolek Kruh, zapojil město do celorepublikové akce již potřetí. Desítky Kladeňáků i dalších návštěvníků města se tak účastní souboru vycházek a přednášek, které byly zahájeny v uplynulém týdnu.

Den architektury v Českém Krumlově

Poznávali architekturu od první republiky po současnost

Festival Den architektury zve od soboty 1. října po celé republice na netradiční místa a k unikátním stavbám. Letos mohou lidé navštívit až do 6. října na 300 akcí. Jeden festivalový den se konal i v Českém Krumlově. Děkujeme Silvii Markové za poskytnuté snímky.