Kreativ

ŠTÍTEK: autobus

Autobusové nádraží v Prachaticích.

Na České Budějovice pojedou autobusy nově ze šestky

Prachatice – Vedení ČSAD Autobusy okamžitě zareagovalo na stížnosti čtenářů Prachatického deníku, kteří upozornili, že nejvíce využívané prachatické nástupiště na České Budějovice s číslem jedna není zastřešené. Na cestující v Prachaticích tak buď prší, nebo praží slunce.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Noční rychlík pojede dál

Iniciativa votické radnice za zachování nočního rychlíku R733 s odjezdem z Prahy ve 23:31 a příjezdem do Olbramovic 21 minut po půlnoci byla nakonec úspěšná. Boj za zachování spoje přitom vycházel z návrhu železničního jízdního řádu pro období prosinec 2019 až prosinec 2020 v němž byl uvedený rychlík vypuštěn.

Jízdu zpožděným autobusem zvolili z Týnce do Benešova jen čtyři cestující.

Cestující svezl autobus ČSAD s půlhodinovou „sekerou“

Zatímco v dobách před rokem 1990 si nechvalně známou pověst nespolehlivosti spojů vysloužily Československé státní dráhy, v současnosti „nedosažitelnou“ metu atakují autobusoví přepravci. Často jsou v tom kvůli „špuntům“ na silnicích způsobených nehodami nebo rekonstrukcemi a uzavírkami nevinně.

Autobusová zastávka. Ilustrační foto.

Ve zkratce: Přesun stanovišť autobusů

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Autobusové nádraží v Hořicích prochází rekonstrukcí, a proto došlo k dočasnému zrušení některých stanovišť a jejich přesunu. Zároveň byla přemístěna také informační kancelář, a to do sousedství ulice Aloise Hlavatého.

Pumový útok na autobus v Afghánistánu

Autobus v Afghánistánu zasáhl výbuch nastražené nálože. Zemřelo nejméně 34 lidí

Nejméně 34 lidí dnes zahynulo na západě Afghánistánu, když autobus, kterým cestovali, zasáhl výbuch nálože nastražené u silnice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Oběťmi jsou civilisté, včetně žen a dětí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, v oblasti je ale aktivní povstalecké hnutí Tálibán.

Zastávka MHD, ilustrační foto.

Od prvního srpna platí nový jízdní řád

Od prvního srpna mění novopacká radnice jízdní řád městského autobusu. Důvodem jsou zákonu neodpovídající zastávky, proto byly některé původní zrušeny nebo přemístěny.

Nové mikrobusy na CNG budou nově jezdit do Bynova.

Na novou městskou linku do bynovského sídliště vyjedou mikrobusy

Dlouhých třicet let od stavby panelových domů čekali obyvatelé horní části sídliště v Děčíně – Bynově na autobusovou linku, která by je vyvezla do strmého kopce. Dočkat by se jí měli v dohledné době, její zavedení minulý týden schválila rada města.

Takového autobusové přístřešky se objeví na šesti zastávkách v Kolíně.

Se stavbou autobusových přístřešků pomohou i řidiči

Autobusové přístřešky, které budou vznikat v Kolíně, mají již svého dodavatele. Město vybralo na realizaci projektu firmu Streetpark. Přístřešky by měly být postaveny v ulici Masarykova u plaveckého bazénu a u gymnázia, Na Zálabí u lékárny, v ulici Na Louži a v ulici Kutnohorská u banky. Při stavbě budou asistovat i samotní řidiči autobusů Arriva.

V pátek se v Českých Budějovicích uskutečnila dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče a řidičky MHD.

Řidiči MHD ve zkoušce policistů obstáli

České Budějovice – Krátce před tři čtvrtě na sedm přijíždí Václav Vítovec na Nádraží v autobuse MHD číslo 16, otevírá dveře pro cestující, kteří chtějí vystoupit, když do vozu vstupují policisté s alkoholtestrem.

Retrobus Karosa Citelis s evidenčním číslem 3510 v barvách pražských autobusů 30. let minulého století.

Dopravní podnik představí retrobus, můžete s ním vyrazit na exkurze do garáží

Městskou hromadnou dopravu od tohoto víkendu oživí retrobus Karosa Citelis v barvách pražských autobusů 30. let minulého století. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) jej všem příznivcům autobusů představí tuto sobotu, 27. července na půdě vozovny Střešovice. Retrobus chce DPP využívat na vlastních prezentačních akcích, na komerční jízdy, občasně bude vypravován také do běžného provozu na lince 207.

Autobusu se přehřály brzdy

Autobusu se přehřály brzdy

Nevšední zážitek mají za sebou cestující a řidič linkového autobusu jedoucí ranním spojem na trase Mariánské Lázně Cheb.

Práce na stavebních úpravách kruhového objezdu už začaly.

Kruhový objezd v Dobříši se předělává, aby jím vůbec projely autobusy

/FOTOGALERIE/ V pondělí 22. července začala stavební úprava kruhového objezdu na místě setkání ulic Plk. B. Petroviče, Part. Svobody a Žižkovy. Křižovatka se upravuje kvůli umožnění průjezdu pro velkokapacitní autobusy PID. Stavbu provádí vítěz výběrového řízení, společnost Dokas Dobříš.

Dopravní podnik města Jihlavy vyhlásil, že se mění nasazení, aby sedmdesát procent z kilometrů ujetých autobusy MHD zvládla devítka vozů Iveco Urbanway s klimatizací.

Klimatizace není v MHD samozřejmost

Vysočina – V horkých dnech je cestování MHD mnohdy strastiplným zážitkem. Zapnutá klimatizace však může cestu udělat značně komfortnější. Pokud tedy v autobuse je.

Ilustrační foto.

Pokles pokračuje. Výroba aut se pololetí snížila o 1,5 procenta

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesla o 1,5 procenta na zhruba 747 tisíc vozů. Pokračoval tak pokles, který začal v prvním čtvrtletí, ale snižování produkce se zmírnilo. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu. Na poklesu se podepsalo hlavně snížení výroby automobilek Škoda Auto a Hyundai. Naopak u TPCA, která vyrábí vozy značek Peugeot, Citroën a Toyota, výroba vzrostla.

Dva nové midibusy Isuzu NovoCity Life nabídnou komfortní jízdu v centru Kolína.

Do centra města vyjedou midibusy Isuzu NovoCiti Life

/FOTOGALERIE/ Na pravidelných městských linkách v Kolíně se objeví dva midibusy Isuzu NovoCity Life. Půjde o jejich velkou premiéru. Právě v Kolíně midibusy v rámci České republiky oficiálně vyjedou poprvé. Výběru dvou malých autobusů předcházelo dlouhé testování v zahraničí.

Ilustrační foto.

Z Hradce do Jaroměře pouze autobusem

Na železniční trati z Hadce Králové do Jaroměře čekají na cestující od středy 24. července velké komplikace. Kvůli rozsáhlé modernizaci železničního uzlu Jaroměř dojde k úplnému zastavení provozu vlaků až do 14. prosince. Do té doby vlaky nahradí autobusy.

MHD v Hradci Králové.

Autobusy MHD jezdí stále více lidí

Dopravník podnik města Hradec Králové oznámil nárůst počtu cestujících. Ve druhém čtvrtletí letošního roku přepravily vozy hradecké MHD 5 139 189 cestujících, což znamená oproti shodnému období loňského roku navýšení o více než 195 tisíc osob, čili o 3,9 procent.

Ženy v běhu

Porubské letní kino i s posilami autobusů

Premiéra letošního porubského letního kina se odbude zítra na obvyklém místě louce u Francouzské ulice na V. obvodě. Promítat se má hvězdně obsazený český snímek Ženy v běhu.