Kreativ

ŠTÍTEK: autobus

Tragická nehoda autobusu a nákladního vozu u Nitry

Smrt školáků u Nitry: Zeman zaslal Slovensku kondolenční dopis

Dnešní srážku nákladního auta a autobusu na jihu Slovenska nepřežilo 12 osob a dalších 17 utrpělo zranění. K nejtragičtější dopravní nehodě na Slovensku za poslední roky se okamžitě vyjádřily i československé politické špičky. Prezident Miloš Zeman již poslal kondolenční dopis slovenské hlavě státu Zuzaně Čaputové.

Petr Witowski.

Společné podniky zhodnotí městský majetek, říká šéf DPP Witowski

/ROZHOVOR/ V čele největší městské firmy se ocitl po loňských volbách. Do těch dalších by se podle Petra Witowského měla stihnout výstavba čtyř nových tramvajových tratí. A v nejnákladnějším projektu pražského dopravního podniku (DPP), kterým je metro D, slibuje jeho generální ředitel „držet se rozpočtu a časového harmonogramu“.

V devatenácti řidičem autobusu?

V devatenácti řidičem autobusu?

V Deníku ze 7.11.2019 jsem si se zájmem přečetl článek "V devatenácti řidičem? Jen v nouzi", kde se píše o tom, že dopravci chtějí řešit nedostatek řidičů autobusů a nákladních automobilů snížením věkového limitu u řidičů. Nemám dopravní průmyslovku, ale znám život a hlavně praxi v dopravě. Proto mám z tohoto článku krajně rozporuplné pocity.

Seniory z Ústí nadchla návštěva Drážďan.

FOTO: Seniory z Ústí nadchla návštěva Drážďan

Výtvarný kroužek seniorů při ústeckém Domu dětí a mládeže uspořádal podzimní výlet autobusem do Drážďan za kulturou a krásami tohoto města. Akce se odehrála díky dotaci z programu pro seniory, finančně ji podpořilo Statutární město Ústí nad Labem ze svého rozpočtu.

Ilustrační foto

Vlčí mák za padesát korun pořídíte třeba v autobusu

V rámci Dne válečných veteránů bude v pondělí 11. listopadu probíhat akce Vlčí mák. Zakoupením květu vlčího máku mohou lidé padesátikorunou přispět na aktivity Nadačního fond REGI Base I., který už od roku 2011 pomáhá těžce zraněným novodobým válečným veteránům, vojákům, hasičům a policistům.

Ilustrační foto

Integrace dopravy na Voticku provázejí složitá jednání

Dva roky ve Voticích pracují na ještě lepším začlenění autobusů projíždějících regionem do systému Pražské integrované dopravy (PID). „V současné době jednáme už v rámci třetí etapy integrace,“ potvrdil dopravní expert a současně mluvčí votické radnice Jan Vachtl.

Ilustrační foto

Cesta autobusem z Rakovníka do Prahy bude rychlejší

Za pět týdnů se do systému Pražské integrované dopravy zapojí také autobusové linky z Rakovnicka, ale do systému se plně zapojí také Nové Strašecí, Řevničov, Zbečno, Křivoklát, Stochov, Lány a Unhošť. Změna přinese, a to zejména pravidelným cestujícím, levnější jízdné a i časovou úsporu.

Řidiče autobusu šetří policie

Řidič autobusu, který projel přejezd na červenou, trestný čin nespáchal

/VIDEO/ Řidič linkového autobusu společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí, který minulý pátek odpoledne na červenou projel železniční přejez na silnici mezi Starým Městem a Moravskou Třebovou, podle policie trestný čin nespáchal. Ani na tom, že přitom předjel přes plnou čáru osobní auto, které zastavilo před ním, neshledali policisté nic závažného.

Stávka na Střední škole řemesel a služeb v Děčíně.

FOTO: Do stávky se moc škol v Děčíně nezapojilo. Učitelé věří, že se nic nezmění

Pusto a prázdno. Tak to dnes vypadalo na několika málo školách na Děčínsku, kde probíhala stávka učitelů za vyšší platy. Prázdnotou zely nejen školní chodby a třídy, ale i areály, kde běžně ráno či o velké přestávce postávají hloučky žáků. Vylidněné byly i zastávky autobusů, jimiž děti míří do škol nebo se z nich vrací domů.

Ilustrační foto

Cestující po železnici do Brna čeká výluka. Potrvá přes dva týdny

Šakvice – Oprava zabezpečovacího zařízení způsobí komplikace cestujícím na trati z Břeclavi do Brna. Od pátku osmého listopadu až do úterý 26. listopadu budou osobní vlaky linky S3 v úseku Šakvice – Modřice jezdit podle výlukového jízdního řádu. Některé spoje nahradí autobusy.

Bourání mostu v ulici J. E. Purkyně u nemocnice v Mostě a dopravní omezení.

Stavební ruch neutichá ani před zimou. Most navíc chystá další opravy

Těžká technika začala bourat zchátralý silniční most u mostecké nemocnice. Konstrukce je oplocená a auta se k nemocnici dostávají oklikou přes ulice SNP a Svážná, kudy jezdí i autobusy MHD. Chodci mohou staveniště obejít parkem u zdravotnické školy nebo pod hlavní bránou u polikliniky. Autobusová zastávka u schodů je zrušená, používá se náhradní nástupiště na parkovišti pod lékárnou.

Ilustrační snímek.

Hrubé chování řidičů autobusů se řeší vyhazovem

Jižní Morava – Cestující Jiří Šebesta jel nedávno autobusem z Brna do Vyškova. Už jeho nástup do vozu ale skončil přinejmenším nestandardně. „Jízdenka mě stála čtyřicet devět korun, tak jsem dal řidiči padesát s tím, že mu korunu nechám. Vzal jsem si jízdenku a posadil se,“ popsal začátek neobvyklé situace.  

Ilustrační foto

Vlaky do Břeclavi nahradí autobusy. Kvůli výluce

Znojmo – Cestující, kteří se do školy nebo zaměstnaní dopravují vlakem, čeká od středy 6. listopadu mírné nepohodlí. Na trati ze Znojma do Břeclavi, konkrétně mezi Znojmem a Hrušovany nad Jevišovkou, je totiž naplánovaná výluka.

Řidiče autobusu šetří policie

VIDEO: Přes plnou a na červenou. Řidiče autobusu šetří policie

Řidiče linkového autobusu, který v pátek odpoledne na železničním přejezdu na silnici mezi Starým Městem a Moravskou Třebovou nerespektoval výstražná červená světa, vyšetřuje policie. Případem, na který na sociálních sítích upozornil řidič, který jel za autobusem, se policité zabývají od pondělního dopoledne

Prostor votického vlakového nádraží u Beztahova zatím stále čeká na smysluplné využití.

Votice chtějí zastavování rychlíků i terminál

/FOTOGALERIE/ Terminál v Olbramovicích zcela nenaplňuje představy uživatelů. Už loni votický starosta Jiří Slavík poukázal na jeho nedostatky. „Při budování koridoru se asi nemyslelo na to, že po železnici budou také jezdit lidé,“ uvedl tehdy. Od té doby se řada věcí v dopravě v regionu sice změnila, ale tyto problémy, přetrvávají.

Výluka, ilustrační foto.

Výluka vlaků v neděli omezí cestující. Pozor si musí dát hlavně vozíčkáři

Vyškovsko – Vlakovou trasu v úseku Brno-Chrlice – Sokolnice-Telnice – Křenovice horní nádraží postihne v neděli výluka. Cestující tak budou muset využít náhradní autobusovou dopravu. Ve Vyškově, Rousínově, Lulči a Křenovicích najdou lidé zastávku u nádražních budov. Ve Zbýšově a Hostěrádkách-Rešově budou autobusy odjíždět od zastávek integrované dopravy.

Ilustrační foto

Řidič nezvládl svůj vůz

Policie šetří nehodu, která se v pátek stala na silnici 3049 u obce Žernov v okrese Náchod. Podle prvních informací zde v zatáčce předjížděl řidič osobního vozu autobus, řízení vozu ovšem nezvládl a vyjel mimo vozovku, kde přerazil strom.

Ilustrační foto.

Kvůli tonáži mostu vyjedou mikrobusy

Už pondělí 7. října přineslo změny ve veřejné dopravě mezi Borohrádkem a Týništěm nad Orlicí kvůli snížení tonáže mostu na zmíněné trase. Změnil se dopravce u vybraných spojů a školní spoje vedené velkými autobusy musely na objízdnou trasu.

Také na kladenské hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků.

Na hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků

Dušičkové období nastává a tisíce lidí míří na hřbitovy rozsvítit svíčky a položit květiny k hrobům zesnulých příbuzných či známých. Vzhledem s ubývajícímu dennímu světlu ale správci hřbitovů a stejně tak strážci zákona upozorňují zejména na dodržování vlastní bezpečnosti pozůstalých. S podporou přichází i dopravní podnik. Některé autobusy pojedou o víkendu až ke hřbitovům.

Ilustrační foto.

Cesta na Čtyřmezí pěšky i autobusem

Hostomice - Tradiční výšlap na Čtyřmezí, který se odehraje ve svátečním dni, je slavnostním pěším průvodem z Hostomic, Dobříše, Rosovic a Bukové, ve kterém budou neseny městské prapory.

Autobusy městské hromadné dopravy Dopravního podniku značky SOR stojící na autobusovém nádraží Na Knížecích v Praze.

Řídit autobus už v 19 letech? Odboráři: Nebezpečný nápad. Chceme přidat

Dopravní podnik hlavního města (DPP) trpí nedostatkem řidičů. Praha už proto naplánovala „optimalizaci“ jízdních řádů a na začátku roku 2020 by mohl být provoz téměř prázdninový. DPP chce mimo jiných opatření snížit věkovou hranici pro řízení autobusu z 21 na 19 let. Odborové sdružení pražských dopraváků takové řešení odmítá.

Ilustrační snímek.

Na cesty do škol nasadí Benešov malé autobusy

Méně aut před školami - nižší riziko zranění dětí. Podle této filozofie chtějí zlepšit lídři radnice každodenní situaci před školami. Místa je málo a aut rodičů moc. Situaci ještě zhoršují jen projíždějící auta. Už v následujícím roce by situace měla zlepšit. Radnice plánuje společně s ČSAD Benešov, dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu (MHD), zřídit linky, které poberou děti a dovezou je až ke školám.

Zmatená žena vezla v kočárku podchlazené dítě

Dítě oblékli až strážníci

Ani sychravé počasí nevadilo starší ženě, aby po Pardubicích cestovala se svěřeným dítětem v kočárku tak, že robě bylo oděno pouze v papírové pleně. Toto podivné chování však neušlo očím řidičce autobusu, která ihned přivolala hlídku pardubických strážníků.