Kreativ

ŠTÍTEK: autobus

Trolejbusová linka 58 Palmovka - Letňany.

Na Letiště Václava Havla budou jezdit velkokapacitní elektrobusy

Na letiště v Ruzyni budou od stanice metra A Nádraží Veleslavín místo klasických autobusů jezdit velkokapacitní elektrobusy. Důvodem je nízká kapacita naftových autobusů a zlepšení ovzduší. Jezdit by mohly začít do tří let. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Náklady budou zhruba 900 milionů korun, z toho větší část budou stát autobusy. Praha už zavedla elektrobusy na lince z Palmovky do Letňan a plánuje elektrifikovat ještě další linky.

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Autobus zastavil o zadní část nákladního auta

Lehkým zraněním řidiče autobusu ošetřeným na místě zdravotnickou záchrannou službou skončil po třinácté hodině karambol na 61. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. „V autobusu cestovalo kromě dvou řidičů také dalších dvanáct lidí,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda s tím, že nikdo další při střetu ke zdravotní úhoně nepřišel.

Autobusové nádraží u Grandu po přestavbě.

Konečně čekárna. Nádraží u Grandu nabídne pohodlnější cestování

Pravidelně cestuje autobusem po České republice i do zahraničí. Často při tom Norbert Švarc využívá nádraží u brněnského hotelu Grand. Od minulého týdne čeká na spoje pohodlněji, nádraží se totiž otevřelo po rozsáhlé opravě. „Změna je celkem radikální. Vnímám jí určitě pozitivně,“ zhodnotil Švarc.

Ilustrační fotografie.

Nádraží má koutek pro čtenáře

Čekání na autobus si teď cestující v Rychnově nad Kněžnou mohou zkrátit četbou některého z výtisků z nové mini-knihovny na nádraží. O novince informovaly facebookové stránky Žijeme Rychnovem.

Vizualizace nové podoby vyškovského autobusového nádraží.

Nástupiště ve Vyškově se přesune. Kvůli rekonstrukci

Vyškov – Nástupiště na autobusovém nádraží ve Vyškově cestující od pondělí najdou v zadní části areálu. Přední část přilehlá k výpravní budově bude uzavřená kvůli druhé etapě rekonstrukce dopravního uzlu. Budovou lidé nějaký čas neprojdou. Stavbaři začnou s pracemi na ocelové konstrukci pro zastřešení prostoru a s výstavbou nových ostrůvků.

Ilustrační foto.

Vandala, který rozbil autobus, policie dopadla

Neznámý pachatel, který poškodil uplynulou sobotu skla a dveře autobusu v Kladně, byl dopaden. Policisté ho na základě popisu a dalších indicií zadrželi během hodiny v Římské ulici. Muže vyzvali k prokázání totožnosti a následným šetřením bylo zjištěno, že se jedná o devětadvacetiletého muže z Kladna.

Jolanta Kocurek za volantem autobusu karvinské MHD.

Polské řidičky autobusů si práci v Karviné pochvalují

Jsou usměvavé, milé a sympatické. Pokud se ale s vámi nepouštějí do debaty, není to tím, že by nechtěly, ale proto, že česky nevládnou úplně na jedničku. Ale určitě vám rozumí. Řidičky Jolanta a Ewa jsou totiž Polky žijící v nedalekém Jastrzębiu-Zdrój a do Karviné dojíždějí za prací.  

Botička

Řidič se rozjel i s botičkou

Botičky na kole svého auta si ve středu odpoledne nevšiml řidič, který své audi zaparkoval na ploše pro autobusy v Aksamitově ulici v Olomouci.

Ilustrační foto.

Ke změně letos nedojde, děti budou dál trčet před školou

Změnu času příjezdu ranních autobusů z Velkých Chvalovic a Ratenic a zlepšení návaznosti autobusových spojů z Velkých Chvalovic na vlakové spoje na Prahu. To vše připomínkovalo město Pečky v rámci tvorby jízdních řádů na období 2019/2020. Žádalo také o další spěšný vlak večer, dodržování jízdního řádu a eliminaci zpoždění vlaků v obou směrech Praha – Kolín. Avšak neuspělo.

Autobus na plyn - ilustrační foto.

Ústecký kraj chce autobusy pro region. Mají zajistit ekologičtější provoz

Podání žádosti o dotaci na nákup třiceti nových autobusů na zemní plyn pro Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) posvětili v pondělí krajští zastupitelé. Půjde o vozy délky 12 a 15 metrů. Zároveň však čekají na rozhodnutí soudu ve věci zrušených rámcových smluv na dodávku 161 nových autobusů.

Ilustrační foto

Poctiví nálezci ještě existují

Na policii v Kladně se dostavila v uplynulých dnech osmnáctiletá slečna s tím, že ztratila v autobuse mobil i s doklady a platební kartou. Cestou totiž usnula a telefon jí asi z ruky vypadl. Policisté proto vše zaprotokolovali, aby se mohli případem dále zabývat. Jaké bylo však jejich překvapení když se dívka objevila na policejním oddělení za pár hodin znovu.

Ilustrační foto - autobus

Spoj ze Smolína do Brna? Obyvatelé mají naději

Pohořelice – Přímé autobusové spojení do Brna chtějí obyvatelé pohořelické místní části Smolín. Až donedávna byly Pohořelice při jednání na toto téma se zástupci firmy Kordis, která koordinuje dopravu v kraji, neúspěšné. Až teď mají naději. „Lidé ve Smolíně se cítí poškození. Chodí přes kilometr na autobus i ve sněhu a dešti,“ řekl místostarosta Josef Svoboda.

Takového autobusové přístřešky se objeví na šesti zastávkách v Kolíně.

Autobusové přístřešky přibudou v září

Zhruba během týdne začne po Kolíně instalace nových autobusových přístřešků. Objeví se ve většině případů na místech, kde dosud žádný není. „Jedná se o frekventované zastávky, například u lékárny nebo u gymnázia, tedy tam, kde jsou přístřešky opravdu nutné,“ uvedl místostarosta Michal Najbrt a podotkl, že jde o vstupní zastávky, kde lidé čekají na autobus.

Provoz na železnici u Velkých Pavlovic přerušil v pondělí dopoledne sesuv půdy.

U Velkých Pavlovic nejezdily vlaky. Silný noční déšť spláchl hlínu na koleje

Velké Pavlovice – Dopolední vlaky musely na trati mezi Hodonínem a Zaječím u Velkých Pavlovic nahradit autobusy. Nedaleko železniční zastávky u Velkých Pavlovic totiž správcům železnic přidělaly práci deště posledních dní. „Ze sousedních vinohradů a malé části svahu splavil silný noční déšť hlínu do koleje,“ popsala důvod výluky Nela Freibová ze Správy železniční dopravní cesty.

Ulice Lazaretní.

Na Lazaretní autobusy den nestavěly. Kvůli nehodě parovodu

Brno - Jít na zastávku o něco déle než běžně museli od sobotního odpoledne do nedělního podvečera lidé, kteří využívají autobusovou zastávku Lazaretní v brněnských Židenicích. Vozy v ulici nezastavovaly kvůli havárii parovodu.