Kreativ

ŠTÍTEK: automobil

Auto vyškovských strážníků.

Těhotná dívka ve Vyškově byla pod vlivem drog. Poničila auto i balkon

Rozbitým sklem auta, poškozeným balkonem a hádkou kvůli drogám skončil konflikt dívky a mladíka ve Vyškově. Strážníci zamířili v odpoledních hodinách do lokality Na Hraničkách. „Prakticky hned si kolegové všimli i rozbitého skla pod balkonem v prvním patře a vysklené výplně lodžie. Žena se k poškození přiznala. Při pozdější komunikaci s podezřelou si kolegové všimli také poškození čelního skla i kapoty osobního auta. Ani v tomto případě nezapírala,“ informoval ve čtvrtek o případu z třiadvacátého ledna velitel strážníků Petr Sedláček.

Srážka osobního auta s kamionem u Podolí, 24. ledna 2023.

Mikrospánek zavinil srážku osobního auta s kamionem u Podolí

Neskutečné štěstí v neštěstí měl v úterý 24. ledna kolem půl osmé ráno řidič osobního automobilu na frekventované silnici I/50 nedaleko Podolí. Zřejmě v důsledku mikrospánku přejel do protisměru a bokem svého vozu se střetl s protijedoucím kamionem.

Silnice na Vysočině zasypal sníh.

Na Vysočině sněží: silničáři mají v terénu čtyřicet vozidel, pomáhají i traktory

Temný mrak poslal nad Vysočinu v neděli novou porci sněžení. Silničáři mají pohotovost. „Začalo nám sněžit. Takže nám jedna nespokojená řidička zavolala, že máme silnice bílé. My to samozřejmě víme. Od východu se k nám na Vysočinu žene mračno a začíná hustě sněžit,“ popsal situaci dispečer Aleš Hubený z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

Středočeští hasiči kvůli sněhu od jedné do osmé hodiny ranní zasahovali u 34 spadlých stromů, u deseti dopravních nehod a dalším dvěma zapadlým vozidlům pomohli s jejich vytažením.

Nehody, uvízlé kamiony i spadlé stromy. Sníh komplikoval dopravu v kraji

/FOTOGALERIE/ Návrat zimního počasí se sněžením, které meteorologové ohlašovali pro noc na středu 16. ledna, skutečně ráno potrápil řidiče. Citelným problémům se sjízdností či komplikacím kvůli nehodám (byť v jejich případě na konkrétní dopady počasí ukáže až další šetření policie) se nevyhnuly ani některé hlavní tahy.

Sypač s radlicí odklízí sníh ze silnice 35 mezi Libercem a Turnovem, kde uvízly kamiony, 18. ledna 2023, Paceřice na Liberecku

První letošní sníh místy omezil dopravu. Cesty ale většinou zůstaly sjízdné

Ve většině Česka v noci na středu a ráno padal první letošní sníh, místy omezil silniční i železniční dopravu. Vlaky i autobusy nabraly zpoždění a staly se také dopravní nehody. Čtyři lidé se zranili při srážce kamionu s vlakem na Písecku, když se kamion kvůli sněhu nestihl dostat včas z přejezdu. Většinou ale byly cesty po ránu podle informací silničářů s opatrností sjízdné a také na železnici už problémů kvůli sněhu ráno ubývalo.

Ranní nehody na dálnici D10

Smrt na D10. Na náledí havarovalo několik aut, dálnice byla obousměrně uzavřena

/FOTOGALERIE/ Notně kluzké namrzlé silnice (a někde i mrznoucí déšť nebo namrzající mlha) ve čtvrtek 12. ledna v ranní dopravní špičce potrápily řidiče na řadě míst po celé republice. Ve středních Čechách zřejmě nejvíce na Mladoboleslavsku, kde nehoda na dálnici D10 má i tragický následek. Dále pak v severní části mělnického okresu i v jižních oblastech Příbramska a Benešovska. Před ledovkou však policisté varovali třeba i u Krchleb na Nymbursku.

Ilustrační foto

Prahu a střední Čechy zasypal další sníh. Autobusy nabírají zpoždění

V noci a nad ránem se o údržbu silnic druhé a třetí třídy ve středních Čechách staralo 137 sypačů, informovala v pátek 16. prosince krajská správa silnic. Zapojeny byly i traktory s radlicemi. Jestliže od časných ranních hodin začalo sněžit, výrazně se zpomalila doprava. Individuální i veřejná. 

Sněžení na silnici. Ilustrační foto.

Foto: Bílé nadělení obralo o desítky minut času řidiče i cestující

Velmi vážné dopravní komplikace přineslo v pondělí 12. prosince meteorology ohlašované sněžení, někde za teplot kolem nuly ještě kombinované s mrznoucím deštěm. Na příjezdu do Prahy po všech dálnicích se vytvořily velmi dlouhé kolony - zavánějící už kolapsem jak na samotných dálnicích, tak na všech myslitelných objízdných trasách.

Vážná nehoda nedaleko Slaného: Pro zraněného letěl vrtulník.

Vážná nehoda nedaleko Slaného: Pro zraněného letěl vrtulník

/FOTOGALERIE/ Nehoda nákladního vozu s osobním uzavřela v úterý po 19. hodině silnici na Velvary I/16 na křižovatce nedaleko Luníkova. Tři lidé byli zraněni. Hasiči vyprošťovali z osobního auta dva těžce zraněné cizince, potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Po tuzemských silnicích jezdí čím dále více aut s dřívějším rokem výroby. Ilustrační foto

Pátí nejhorší. Z Česka je vrakoviště Evropy, lidé na nová auta nemají

Po tuzemských silnicích jezdí čím dále více aut s dřívějším rokem výroby. Navíc starých vozidel přibývá relativně rychle. Zatímco před třemi lety se průměrné stáří drželo pod hranicí patnácti let, podle posledních údajů Svazu dovozců automobilů je to nyní o téměř jeden rok více. Celoevropský průměr je přitom „jen“ 11,8 let. Hůře než u nás jsou na tom pouze Řecko, Rumunsko, Litva a Estonsko. Hlavní příčinou je nedostatek nových osobáků a jejich vysoká pořizovací cena. Zákazníci tak hledají levnější alternativy.

Za znečištěním ovzduší stojí podle odhadu smrt 40 tisíc Britů ročně.

Emisní norma Euro 7 znamená méně škodlivin. Hrozí však výpadky v nabídce aut

Drastická, přesto méně, než se očekávalo. Taková je podle odborníků emisní norma Euro 7/VII. Pro spalovací motory poslední před přechodem na plnou elektromobilitu. Upravuje limity pro oxidy dusíku a dalších plynů u osobní a nákladní dopravy, zavádí přísnější testování a zcela nově měření emisí z otěru brzd a pneumatik. A přinese také další zdražování. Nová norma má pro osobní auta platit už od poloviny roku 2025.

Otevření první veřejné vodíkové plničky v ČR

Zabrzděný vodík? Jeho nástup v osobní dopravě čeká expert až po roce 2030

Rozšíření alternativního vodíkového pohonu v osobních automobilech nebude tak rychlé, jak jeho příznivci očekávali. Infrastruktura totiž roste tragicky pomalu. V Česku aktuálně funguje jediná veřejná plnicí vodíková stanice v Ostravě. Registrovaných vozů je jako šafránu. Podle expertů má vodík reálnější šanci prosadit se v hromadné a nákladní dopravě.