Kreativ

ŠTÍTEK: Basilej

Opora Liberce Radoslav Kováč.

Zamíří obránce Kováč do Sparty? Údajně se domluvil na smlouvě

Praha - Bývalý fotbalový reprezentant Radoslav Kováč se od příští sezony zřejmě vrátí do Sparty. V létě mu skončí smlouva v Liberci, podle informací webu isport.cz a televize Nova ji neprodlouží a domluvil se na angažmá právě s letenským týmem. V úterý má podepsat dvouletou smlouvu.

Ilustrační foto.

Skoták se Šmídem skončili ve Světovém poháru v kolové sedmí

Brno - Ve finále Světového poháru v kolové v Brně obsadila nejlepší česká dvojice Petr Skoták a Pavel Šmíd z pořádajícího Favoritu sedmé místo. Prvenství získali Roman Schneider s Dominikem Planzerem ze švýcarského Altdorfu, kteří tuto soutěž vyhráli už potřetí. Ve finálovém zápase porazili Simona Königa s Florianem Fischerem z rakouského Höchstu.

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) se snaží obehrát Jeremyho Morela z Marseille.

Paradox v LM: Chelsea s 9 body postoupila, Arsenal s 12 zatím ne

Basilej/Londýn - Úterní zápasy pátého kola fotbalové Ligy mistrů přinesly zajímavý paradox. Chelsea s brankářem Petrem Čechem přes prohru 0:1 v Basileji a devět získaných bodů postoupila do jarního osmifinále. Další londýnský celek Arsenal s Tomášem Rosickým navzdory vítězství 2:0 nad Marseille s 12 body ještě jistotu nemá.

Ilustrační foto.

Sáloví cyklisté skončili na mistrovství světa opět bez medaile

Basilej - Dvakrát pod stupni vítězů skončili čeští reprezentanti v sálové cyklistice na mistrovství světa v Basileji a stejně jako před rokem v Aschaffenburgu vyšli medailově naprázdno. Čtvrtá místa obsadili Petr Skoták s Pavlem Šmídem v kolové a v krasojízdě dvojic Andrea Petříčková s Ivou Valešovou. Příští rok se uskuteční mistrovství světa v Brně.

Ilustrační foto.

Sálovým cyklistům vstup do mistrovství světa nevyšel

Basilej - Dvěma porážkami vstoupili Petr Skoták s Pavlem Šmídem na světovém šampionátu v sálové cyklistice v Basileji do turnaje v kolové. V úvodním souboji prohráli s německou dvojicí Kirchbaum, Rossmann 1:5, poté nestačili ani na Rakušany Schnetzera a Brölla, kteří zvítězili 6:3.

(Zleva) Petr Skoták a Pavel Šmíd.

Čeští sáloví cyklisté mají na mistrovství světa jen skromný cíl

Basilej, Brno - Se skromnými ambicemi se představí od pátku do neděle čeští sáloví cyklisté na mistrovství světa v Basileji. Nejblíže k medailovému úspěchu mají Petr Skoták s Pavlem Šmídem z brněnského Favoritu v kolové a po roční přestávce je v tajném plánu i dobré umístění dvojice krasojezdkyň Andrea Petříčková s Ivanou Valešovou. Předloni vybojovaly bronzové medaile, na minulém šampionátu ale chyběly, neboť se Petříčková chystala na mateřské povinnosti.

Cestovní kanceláře a letecké společnosti nabízejí velký počet letů.

Z letiště Drážďany se létá na jih: Další nové lety na zimu

V chladném ročním období se cestující dostanou každý den z drážďanského letiště do teplých turistických regionů jižní Evropy a severní Afriky. Cestovní kanceláře a letecké společnosti nabízejí velký počet letů například do Antalye, na Mallorku a na Kanárské ostrovy. Jak na trase do Barcelony, tak i do Basileje jsou na období Vánoc a přelomu roku v nabídce dodatečné lety.

Argentinec Del Potro.

Del Potro ve finále v Basileji po roce opět porazil Federera

Basilej - Argentinský tenista Juan Martín Del Potro obhájil titul v Basileji. V repríze loňského finále porazil 7:6, 2:6 a 6:4 Švýcara Rogera Federera, který si mohl v případě vítězství v rodném městě zajistit účast na Turnaji mistrů.

Ludvík Písek.

Krasojezdec Písek získal třetí titul

Zlín – Již svůj třetí titul v krasojízdě (předtím v roce 2006 a 2007) vybojoval o víkendu zlínský sálový cyklista Ludvík Písek. Na palubovce Nezamyslic porazil o tři body svého rivala Jakuba Maška, a zajistil si tak účast na listopadovém MS ve švýcarské Basileji.

Petra Kvitová a Tomáš Berdych

Berdycha čeká náročný program, Kvitová by si rok klidně prodloužila

Prostějov – Do závěrečné části letošní sezony vyrážejí nejlepší čeští tenisté ze své základy v Prostějově. Zatímco Petru Kvitovou čeká už jen jediný tenisový vrchol roku v podobě Turnaje mistryň, tak Tomáš Berdych má naplánované ještě čtyři akce – turnajové podniky v Basileji a Paříži, Turnaj mistrů v Londýně a v neposlední řadě finále Davis Cupu.

Český tenista Tomáš Berdych.

Berdycha čeká náročný program. Kvitová by si rok klidně prodloužila

Prostějov – Do závěrečné části letošní sezony vyrážejí nejlepší čeští tenisté ze své základy v Prostějově. Zatímco Petru Kvitovou čeká už jen jediný tenisový vrchol roku v podobě Turnaje mistryň, tak Tomáš Berdych má naplánované ještě čtyři akce – turnajové podniky v Basileji a Paříži, Turnaj mistrů v Londýně a v neposlední řadě finále Davis Cupu.

Petr Čech byl po nárazu do tyčky otřesen.

Čech v Bukurešti narazil hlavou do tyče, zachránila ho helma

Bukurešť - Brankář Petr Čech dosáhl s fotbalisty Chelsea v úterním utkání Ligy mistrů na hřišti Steauy Bukurešť na důležitou výhru 4:0, během zápasu ale prožil hodně nepříjemnou chvilku. Po hodině hry při jednom ze zákroků narazil hlavou do tyče a od zranění ho zřejmě zachránila helma, v níž chytá od doby, co mu Stephen Hunt prorazil kolenem lebku.

Pátý ročník Svatováclavských střeleckých slavností v Českém Brodě

FOTO: Parkán obsadili střelci z kuší i ručnic

Český Brod - Pátý ročník Svatováclavských střeleckých slavností zaplnil parkán českobrodských hradeb. Sjeli se účastníci z německého Bärnau, přijel i střelec ze švýcarského Basileje a spousta lidí z různých částí republiky od Tábora až ku Praze a samozřejmě ti hlavní – místní měšťané odhodlaní na život a na smtr bránit městské hradby.

Zleva: Vratislav Lokvenc, Veljko Simič, Petr Větrovský a Jan Starka.

Příbram bude testovat hráče ze švýcarské Basileje

Příbram - V příbramském fotbalovém klubu trénuje potenciální možná nová posila. Na testech zde je osmnáctiletý talent Veljko Simic. Srbský reprezentant se k Litavce na zkoušku dostal i za pomoci bývalého reprezentanta a kanonýra Vratislava Lokvence.

Fotbalisté Basileje zaskočili Stamford Bridge.

Chelsea s Čechem na úvod LM doma nečekaně podlehla Basileji

Londýn - Fotbalisté Chelsea s brankářem Petrem Čechem vstoupili do základní části Ligy mistrů překvapivou domácí prohrou 1:2 s Basilejí. Barcelona díky hattricku hvězdného Lionela Messiho na svém hřišti deklasovala Ajax 4:0, Arsenal bez zraněného reprezentačního kapitána Tomáše Rosického zvítězil 2:1 v Marseille.

Fotbalové utkání play off Evropské ligy mezi domácím týmem Slovan Liberec a italským Udinese Calcio v Liberci 29. srpna. Kapitán Liberce Radoslav Kováč utěšuje Luise Muriela.

Kováč: Že se dostaneme do Evropy, to by mě ani ve snu nenapadlo

Liberec - Když se liberecký fotbalista Radoslav Kováč v zimě vracel do Čech, ani ve snu by ho nenapadlo, že se Slovanem poskočí ze středu ligové tabulky až na pohárovou třetí příčku a za tři čtvrtě roku s ním projde do základní skupiny Evropské ligy.

Ilustrační foto

Švýcarsko spustilo pátrání po nebezpečném komáru tygrovaném

Basilej (Švýcarsko) – Švýcarsko v rámci boje proti nebezpečnému komáru tygrovanému, který přenáší horečku dengue či žlutou zimnici, spustilo celostátní sledovací projekt. Švýcarský institut pro tropické nemoci a veřejné zdraví v Basileji nainstaloval 250 pastí, které mají rozšíření komára zmapovat, uvedl portál Švýcarského rozhlasu a televize (SRF).

Radoslav Kováč v souboji s Ivanem Lietavou

Kováč byl rozpačitý, na Curych by to bylo málo

Liberec - Kapitán libereckých fotbalistů Radoslav Kováč po výhře 1:0 nad Skontem Riga a postupu do 3. předkola Evropské ligy ani neměl moc chuť slavit. Věděl totiž, že výkon nebyl ideální a mrzelo ho, že se musel se spoluhráči strachovat o postup do posledních chvil. Navíc Slovan o výhru mohl přijít, kdyby rozhodčí v závěru pískl pokutový kop, který podle Kováče asi byl.

Radoslav Kováč

Kováč byl z výkonu rozpačitý, na Curych by to prý bylo málo

Liberec – Kapitán libereckých fotbalistů Radoslav Kováč po výhře 1:0 nad Skontem Riga a postupu do 3. předkola Evropské ligy ani neměl moc chuť slavit. Věděl totiž, že výkon nebyl ideální a mrzelo ho, že se musel se spoluhráči strachovat o postup do posledních chvil. Navíc Slovan o výhru mohl přijít, kdyby rozhodčí v závěru pískl pokutový kop, který podle Kováče asi byl.

Fernando Torres oslavuje s fanoušky Chelsea gól do sítě Basileje.

Finále Evropské fotbalové ligy si zahrají Chelsea s Čechem a Benfica

Londýn/Lisabon - Ve finále Evropské ligy se utkají fotbalisté Chelsea a Benfiky Lisabon. Londýňané s brankářem Petrem Čechem po výhře 2:1 v Basileji porazili švýcarského soupeře i v domácí odvetě semifinále, tentokrát 3:1. Benfica dokázala zvrátit dvojzápas s Fenerbahce Istanbul, když po porážce 0:1 v Turecku doma zvítězila i dvěma gólům Óscara Cardoza 3:1. Finále se hraje 15. května v Amsterodamu.

Ilustrační foto

Zastupitelé v Semilech zastavili přípravu geotermální elektrárny

Semily - Přestože výsledky březnového referenda nebyly závazné, rozhodli se zastupitelé v Semilech zcela zastavit přípravu výstavby geotermální elektrárny s výtopnou. Zároveň s tím zastupitelstvo rozhodlo o změně územního plánu, aby do budoucna zamezilo výstavbě geotermální elektrárny v katastru města. Dnes o tom informoval starosta Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj).

ŠÉF švýcarského archivu by byl rád, aby si mohli knihu přečíst také Češi. Čeká na možnosti spolupráce s vydavateli.

Šéf baťovského archivu v Möhlinu vydal knihu, přijel s ní i do Zlína

Zlín - Jednatřicetiletého Tobiase Ehrenbolda ze švýcarské Basileje fascinuje Zlín. Hlavně tedy baťovská architektura a vše, co se Baťů týká. Šéfuje totiž stejnojmennému archivu ve švýcarském Möhlinu, městu, v němž už Tomáš Baťa otevření nové pobočky nestihl. Cestou tam zahynul.

Petr Čech

Chelsea si podle Čecha pozdní gól proti Basileji zasloužila

Basilej - Jako zasloužený hodnotí fotbalový brankář Petr Čech šťastný vítězný gól Chelsea v semifinále Evropské ligy na hřišti Basileje. Londýnský celek byl podle svého gólmana lepší a po výhře 2:1 má blízko k amsterodamskému finále.

Ilustrační foto

V domově uplatní zkušenosti ze Švýcarska

Bílovec - Domov pro seniory v Bílovci projde rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou město získalo dotaci z Fondu česko-švýcarské spolupráce. Jeho zaměstnanci vyjeli do Švýcarska, aby se tamními službami inspirovali.

Ilustrační foto.

V Evropě přibývají geotermální elektrárny, loni vyrobily 11,4 TWh

Praha – V Evropě přibývá projektů na výstavbu geotermálních elektráren, které využívají tepelnou energii zemského nitra. Loni jich bylo v provozu 62, z toho 48 v zemích Evropské unie, a dohromady vyrobily 11,4 terawatthodiny elektřiny. V současnosti je ale v různém stupni rozpracování dalších 100 projektů na elektrárny a do roku 2016 by měl jejich výkon podle Rady pro geotermální energii v Evropě (EGEC) vzrůst téměř o 80 procent.

Tomáš Berdych

Berdych si poradil s Kamkem a v Dubaji je ve čtvrtfinále

Dubaj– Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále turnaje v Dubaji. Třetí nasazený tenista porazil ve druhém kole Němce Tobiase Kamkeho, který vzdoroval především v prvním setu, 7:5 a 6:1. O semifinále bude sedmadvacetiletý Berdych hrát buď s Francouzem Michaelem Llodrou, nebo s Dmitrijem Tursunovem z Ruska.

Sněhová nadílka na pražském Vítkově

Víkendová Praha pod sněhem: děti skotačily, řidiči bourali

Praha /FOTOGALERIE/ – Když se Jana Konvalinková z Letňan ráno probudila, o svých plánech na víkend měla rázem jasno. „Do postele za námi přiběhl syn a žadonil, ať rychle jdeme na boby. Vyblbli jsme se ale i my s manželem. Vzali jsme si sáňky a řádili jsme jako malé děti," přiznala účetní z Prahy 9. Bílé pokrývky si „užili" i ostatní Pražané, hlavně řidiči. Osmdesát jedna z nich havarovalo už v pátek, další stovka řidičů v sobotu.

Sněhová nadílka na pražském Vítkově

Víkendová Praha pod sněhem: děti skotačily, řidiči bourali

Praha – Když se Jana Konvalinková z Letňan ráno probudila, o svých plánech na víkend měla rázem jasno. „Do postele za námi přiběhl syn a žadonil, ať rychle jdeme na boby. Vyblbli jsme se ale i my s manželem. Vzali jsme si sáňky a řádili jsme jako malé děti," přiznala účetní z Prahy 9. Bílé pokrývky si „užili" i ostatní Pražané, hlavně řidiči. Osmdesát jedna z nich havarovalo už v pátek, další stovka řidičů v sobotu.