Kreativ

ŠTÍTEK: Basilej

Marek Suchý na srazu české fotbalové reprezentace.

Boj o postup v Lize mistrů. Vaclík a Suchý s Basilejí proti Liverpoolu

Praha - Čeští fotbaloví reprezentanti gólman Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý budou v úterý v dresu Basileje bojovat o účast ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Se švýcarským klubem jim stačí v přímém souboji o postup v Liverpoolu remizovat, naopak slavný anglický klub potřebuje zvítězit. 

FOTBAL - ilustrační foto.

Sparta by si měla dát pozor. Bern popáté za sebou ve Švýcarsku vyhrál

Curych - Fotbalisté Bernu, kteří se ve čtvrtek utkají se Spartou o postup do vyřazovací fáze Evropské ligy, vyhráli ve švýcarské lize v Curychu s Grasshopper 1:0 a připsali si páté vítězství v domácí soutěži v řadě. Český obránce Jan Lecjaks ve službách Young Boys odehrál celé utkání.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Budapešťské memorandum nás nezavazuje uznat státní převrat

Basilej – Ruská federace se podpisem takzvaného budapešťského memoranda o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině před dvaceti lety nezavázala, že bude uznávat výsledek ozbrojeného státního převratu, prohlásil dnes v Basileji ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ostře tak reagoval na otázku ukrajinského novináře, který připomněl, že od podpisu memoranda garantujícího mimo jiné ukrajinskou územní celistvost v tehdejších hranicích právě dnes uplynulo dvacet let.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Zaorálek: Rusko je se svou interpretací ukrajinské krize ve výrazné menšině

Basilej – Dnešní jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ukazuje, že Rusko je se svou interpretací ukrajinské krize ve výrazné menšině. Většina těch, kdo vystoupili na ministerské radě OBSE ve švýcarské Basileji, dnes naopak upozornila, že Moskva svým postupem vůči Ukrajině porušuje principy, na nichž organizace stojí.

John Kerry

Kerry: Moskva může získat důvěru zpátky, pokud naplní Minský protokol

Basilej – Rusko může znovuvybudovat vztahy se Západem, když pomůže zastavit násilnosti na východě Ukrajiny. V Basileji to dnes prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Ve Švýcarsku dnes začala dvoudenní ministerská schůzka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Kerry se má při této příležitosti sejít se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Fotbal - Ilustrační foto.

Varování pro Spartu: Bern opět nezaváhal, St. Gallenu nasázel čtyři góly

Bern - Fotbalisté Bernu, kteří budou 11. prosince hrát s pražskou Spartou o postup do jarní části Evropské ligy, v domácí soutěži porazili St. Gallen 4:2. Po čtvrtečním vítězství na hřišti Slovanu Bratislava si Young Boys připsali čtvrtou soutěžní výhru za sebou a v tabulce švýcarské ligy jsou třetí.

Ilustrační foto

Bahrajn se odhlásil z mistrovství světa házenkářů

Basilej (Švýcarsko) - Bahrajn se odhlásil z házenkářského mistrovství světa mužů, které se příští rok uskuteční i za účasti české reprezentace v Kataru. Podle mezinárodní federace IHF neudali zástupci národního svazu žádný důvod svého rozhodnutí.

Benzema slaví s Jamesem vítězný gól Realu Madrid.

Real a Dortmund jsou v osmifinále, Arsenal ztratil třígólový náskok

Praha - Fotbalisté Realu Madrid a Dortmundu si už ve 4. kole Ligy mistrů zajistili postup do osmifinále. Real si čtvrtou výhru připsal doma proti Liverpoolu, o jediný gól zápasu se postaral Karim Benzema. Počtvrté zvítězil také Dortmund, který porazil Galatasaray 4:1. Postup mohl slavit i Arsenal s Tomášem Rosickým, ale přišel o něj v poslední minutě zápasu s Anderlechtem, který vyrovnal na konečných 3:3. Český reprezentant Marek Suchý se gólem podílel na výhře Basileje 4:0 nad Ludogorcem Razgrad.

Rafael Nadal na turnaji v Šanghaji.

Nadal už je po operaci. Zpátky na kurt chce už v lednu

Madrid - Rafael Nadal už je po operaci slepého střeva a z nemocnice v Barceloně by měl být propuštěn nejpozději do 48 hodin po zákroku. Oznámil to mluvčí španělského tenisty, jenž kvůli problémům s apendixem ukončil před necelými dvěma týdny sezonu.

Veřejná debata o cyklogenerelu na českobudějovické radnici.

Auta uvolní ulice cyklistům

České Budějovice – Cyklisté v Českých Budějovicích urazí po městě nejčastěji od jednoho do tří kilometrů. Centrum města však není pro plynulou jízdu cyklistů připraveno. Vzhledem k vysokému počtu cyklistů a mnoha kritickým bodům ve městě nechala rada města a několik sdružení vypracovat návrh cyklogenerelu.

Borna Čorič vyřadil Rafaela Nadala

Těžké časy Nadala. Basilej viděla, jak ho vyřadil mladý outsider

Basilej - Ne, vážně na tom není dobře. Španělský tenista Rafael Nadal ztroskotal na turnaji v Basileji nečekaně už ve čtvrtfinále, kde byl nad jeho síly teprve sedmnáctiletý Chorvat Borna Čorič. Druhý nasazený hráč, jenž v posledních týdnech užívá kvůli zánětu slepého střeva antibiotika, prohrál se 124. tenistou světového žebříčku 2:6, 6:7.

Rafael Nadal

Konec sezony. Nadal nepojede na Turnaj mistrů, čeká ho operace

Paříž - Španělský tenista Rafael Nadal po vyřazení ve čtvrtfinále v Basileji oznámil, že půjde na operaci slepého střeva a nebude startovat na Turnaji mistrů. Třetí hráč světového žebříčku upřesnil, že chirurgický zákrok podstoupí 3. listopadu, což pro něho znamená konec sezony.

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid (vpravo) a Glen Johnson z Liverpoolu.

Arsenal v závěru uzemnil Anderlecht, Real a Atlético zostudily soupeře

Praha - Neuvěřitelný obrat předvedli fotbalisté Arsenalu v Lize mistrů proti Anderlechtu. V Bruselu ještě v 88. minutě prohrávali 0:1, góly Gibbse a Podolského ovšem duel otočili. To Real Madrid měl zápas s Liverpoolem na Anfieldu od začátku ve své režii, anglický celek vypráskal 3:0. Ještě větší debakl schytalo Malmö od Atlétika (5:0).

Lukáš Rosol

Rosol si neporadil s dlouhánem Karlovičem, dostal 23 es

Basilej - Pro českého tenistu Lukáše Rosola skončil turnaj v Basileji hned v prvním kole po porážce s chorvatským dlouhánem Ivem Karlovičem. Rodák ze Záhřebu, jenž měří 208 centimetrů, si k dvousetové výhře 7:6 a 6:3 pomohl i 23 esy.

Ilustrační foto

Galatasaray dostal za světlice od UEFA pokutu 50 tisíc eur. A není sám

Nyon - Fotbalové kluby Galatasaray, Basilej, Feyenoord a Standard Lutych dostaly od disciplinární komise UEFA pokuty za chování diváků při zápasech evropských soutěží. Nejvyšší částku 50.000 eur (asi 1,4 milionu korun) zaplatí Galatasaray, jehož fanoušci házeli v duelu Ligy mistrů s Arsenalem na hřiště světlice a rachejtle.

Republikové mistrovství České republiky v sálové cyklistice.

Sálová cyklistika se vrací do Brna. Na MS se zatím přihlásilo třináct zemí

Brno – Město sálové cyklistice zasvěcené. To je Brno, rodiště bratrů Jindřicha a Jana Pospíšilových, dvacetinásobných mistrů světa v kolové. Další světový šampionát hostí právě druhé největší město České republiky. Krasojezdci a hráči kolové se utkají o trofeje v hale ve Vodově ulici předposlední listopadový víkend.

Basilej - Liverpool: Raheem Sterling překonal Tomáše Vaclíka, ale z ofsajdu

Vaclík se činil: Basilej zdolala Liverpool. Rosický střídal a Arsenal vyhrál

Praha - Liga mistrů se dočkala dalšího překvapivého výsledku. Basilej ve středu napravila úvodní debakl z Madridu a doma porazila Liverpool 1:0. Tomáš Vaclík udržel čisté konto, za vítěze hrál také Marek Suchý. Arsenal porazil Galatasaray Istanbul 4:1. Dočkal se i Tomáš Rosický, jenž střídal (nastoupil na posledních 25 minut).

Pocta zeměměřiči K. v Topičově klubu – obrazy Rut Kohnové inspirované Kafkou

Rut Kohnová vystavuje obrázky inspirované spisovatelem Franzem Kafkou

Praha - Obrazy, kresby a akvarely Rut Kohnové zaplní od úterý Topičův klub na Národní třídě v centru Prahy. Výstava nazvaná Pocta zeměměřiči K. se koná při příležitosti 90. výročí úmrtí Franze Kafky. Respektovaná malířka a ilustrátorka veřejnosti představí svou tvorbu inspirovanou životem a dílem proslulého spisovatele. Součástí expozice je rozsahem menší výstava kreseb Rut Kohnové ke Kafkovu Zámku, umístěná v sále Společnosti Franze Kafky v Široké ulici.

Táborové soustředění šumperského dětského sboru Motýli ve středisku Švagrov ve Vernířovicích.

Tábor Motýlů má téma italského putování

Vernířovice – Sborový zpěv se v těchto dnech rozléhá střediskem ekologické výchovy Švagrov ve Vernířovicích. Své prázdninové soustředění zde má Šumperský dětský sbor, který se zde připravuje na šestnáctidenní koncertní turné po Itálii, na které odjede 13. září.

Tomáš Vaclík

Basilej poprvé ve švýcarské lize klopýtla, Vaclík dostal dva góly

Basilej - Bývalý sparťanský brankář Tomáš Vaclík v pátém kole švýcarské fotbalové ligy poprvé neslavil s Basilejí vítězství. Mistrovský klub prohrál doma 0:2 se St. Gallenem, pětadvacetiletého českého gólmana překonal ve 40. a 44. minutě Albert Bunjaku. Porážku na hřišti neodvrátil ani obránce Marek Suchý.

Převržené plavidlo je upevněno vlečnou lodí, unikla z něj nafta.

Na Rýnu narazila loď s cestujícími do převráceného plavidla

Basilej – Loď s cestujícími dnes ve švýcarské Basileji narazila do převráceného nákladního plavidla. Při nehodě na Rýnu nebyl podle místních úřadů nikdo zraněn, na místě ale zasahují policisté, hasiči, zdravotníci a pobřežní stráž. Cestující byli evakuováni. Převržené plavidlo je upevněno vlečnou lodí, unikla z něj nafta.

Takhle to Tomáši Vaclíkovi slušelo ještě v dresu pražské Sparty.

Exsparťanský brankář Vaclík vychytal ve švýcarské lize první nulu

Basilej - Skvělý počin! Brankář Tomáš Vaclík vychytal své první čisté konto ve švýcarské fotbalové lize a také ve druhém zápase slavil s Basilejí vítězství. Obhájce titulu porazil Lucern 3:0 a v neúplné tabulce je druhý za FC Curych, který odehrál o utkání více.