Kreativ

ŠTÍTEK: Basilej

Snímek z oslavy padesátin Ladislava Klamrta  v roce 2010. Klamrt uprostřed horní řady s číslem 4 obklopen kamarády i bývalými reprezentanty (Kop, Bláha, Malán, Hampacher,  Melichar, trenér reprezentace Svoboda).

Volejbalový nekrolog reprezentanta Klamrta?

Dřevěnice – Troufnu si odhadnout, že to tak horké nebude. Ladislav Klamrt má volejbal natolik pod kůží, že si nikdo nedovede představit jeho propocené tričko pověšené na legendárním hřebíčku. Spoluhráči ho zcela určitě přemluví (či donutí?), aby nastupoval alespoň jako libero, on ho ten kulatý nesmysl párkrát za set určitě trefí!

Roger Federer

Federer kvůli kolenu předčasně ukončil sezonu: Je to těžké rozhodnutí

Basilej - Bývalá světová tenisová jednička Roger Federer kvůli zdravotním problémům vynechá olympijské hry i zbytek sezony. Brzy pětatřicetiletý Švýcar dnes oznámil, že potřebuje více času na rehabilitaci letos operovaného kolena, aby se mohl v roce 2017 vrátit v plné síle a pokračovat na okruhu ATP Tour ještě několik let.

James Milner z Liverpoolu (vpravo) a Ever Banega ze Sevilly.

Finalisté Evropské ligy budou platit pokutu za výtržnosti fanoušků

Nyon (Švýcarsko) - Finalisté minulého ročníku Evropské fotbalové ligy dodatečně zaplatí za výtržnosti svých fanoušků. Disciplinární komise UEFA udělila vítězům z FC Sevilla pokutu 17 tisíc eur (více než 450 tisíc korun) za házení předmětů na plochu. Poražený Liverpool zaplatí o tisíc eur méně za světlice a zakázaný transparent.

KDYŽ V ČESKU NENÍ Velký Himálaj, musí stačit Krkonoše. Užít si je můžete dokonale.

Tajemné Montes Ryphaeos

Trutnov - Před staletími tak byly latinsky nazývány Krkonoše, tehdy opravdu tajemné, nikoli jaké jsou dnes, protkány silnicemi, stezkami, a posety četnými stavbami. Turistický ruch odvál i poslední zbytky tajemna, k jehož poznání musíme sáhnout po starých pramenech. Průvodci nám budou dva učenci, sami poněkud se ztrácející v mlze nejasností. Zvlášť první z nich.

Breel Embolo.

Švýcarský talent Embolo míří do Bundesligy, posílí Schalke

Gelsenkirchen - Necelých čtyřiadvacet hodin po vyřazení z mistrovství Evropy završil švýcarský fotbalový útočník Breel Embolo přestup do Schalke. Devatenáctiletý talent odchází do Bundesligy z Basileje, jež za něj podle médií dostane 25 milionů eur (677 milionů korun).

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Trénink české reprezentace ve francouzském Tours. Na snímku jsou zleva vpředu Jaroslav Plašil (leží) a Tomáš Rosický.

Příprava na Španěly: Posilovna i playstation. Trénink už byl zaměřen na soupeře

Tours (Francie) - Čeští fotbalisté se v dějišti evropského šampionátu ve Francii druhým dnem chystají na svůj pondělní zahajovací zápas na turnaji se Španělskem. Přes den si reprezentanti na hotelu v Tours, kde mají své sídlo během mistrovství, zacvičili v posilovně či zahráli stolní tenis a vpodvečer absolvovali na místním stadionu druhý trénink.

Breel Embolo

V nominaci Švýcarů jsou tři teenageři, naopak chybí Senderos

Lugano (Švýcarsko) - Do konečné nominace švýcarských fotbalistů na mistrovství Evropy ve Francii se dostala i trojice teenagerů. Trenér Vladimir Petkovič do třiadvacetičlenného kádru pro šampionát zahrnul devatenáctileté mladíky obránce Nica Elvediho, záložníka Denise Zakariu a útočníka Breela Embola.

Tomáš Vaclík v rakouském Kranzachu při tréninku české fotbalové reprezentace.

Vaclík je v Basileji spokojený, nabídka na přestup by musela být "suprová"

Kranzach (Rakousko) - Fotbalový reprezentant Tomáš Vaclík se dvakrát po sobě stal nejlepším gólmanem švýcarské ligy, ale ačkoli tamní soutěž svými výkony už přerůstá, s přestupem z Basileje do kvalitnější evropské ligy nespěchá. Uvědomuje si totiž, že jako brankář má méně šancí prosadit se do některého z elitních velkoklubů.

Iggy Pop

Kino Máj láká na dvě premiéry i koncert Iggyho Popa

Litoměřice – X-Men: Apokalypsa, Svátek matek, Lída Baarová, Alenka v říši divů: Za zrcadlem, Návštěvníci 3: Revoluce, Jak se zbavit nevěsty nebo koncert Iggyho Popa Basilej 2015. To je nabídka litoměřického kina Máj ještě do konce tohoto měsíce.

Fotbalisté Sevilly potřetí za sebou vyhráli Evropskou ligu.

Sevilla slaví v EL zlatý hattrick! Proti Liverpoolu předvedla skvělý obrat

Basilej - Fotbalisté Sevilly dál vládnou Evropské lize. Jako první v historii vyhráli pohárovou soutěž potřetí za sebou a celkově popáté. Španělský rekordman v Basileji otočil finále s Liverpoolem a zvítězil 3:1. Svěřenci Unaie Emeryho zvládli i svou pátou bitvu o titul a navázali na triumfy z let 2006, 2007, 2014 a 2015.

Ilustrační foto

Řepka bude delegátem UEFA při finále Evropské ligy

Basilej - Delegátem UEFA při finálovém utkání Evropské ligy mezi Sevillou a Liverpoolem bude generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. Jednačtyřicetiletý funkcionář v pozici delegáta působí od roku 2008 a středeční duel považuje za vrchol své dosavadní kariéry.

Fotbalisté Realu Madrid se radují z postupu do finále Ligy mistrů.

Finále LM bude řídit Angličan Clattenburg, EL bude pískat Švéd Eriksson

Nyon - Hlavním rozhodčím letošního finále fotbalové Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Atléticem Madrid bude Angličan Mark Clattenburg. V úterý to oznámila UEFA. Zápas se bude hrát 28. května v Miláně. Finále Evropské ligy 18. května v Basileji mezi Liverpoolem a Sevillou bude řídit švédský sudí Jonas Eriksson.

Trenér Liverpoolu Jurgen Klopp slaví postup do finále s Jamesem Milnerem.

Liverpoolem cloumá horečka. Nádherný klub je jako zjevení

Liverpool, Praha  - Ta aréna v severním cípu Bruselu je dávno přestavěná a přejmenovaná, ale když se k ní blížíte, stejně se vám klepou nohy a setřásáte husí kůži. Na bývalém Heyselovu stadionu před finále fotbalového Poháru mistrů evropských zemí 1985 umírali i fanoušci Liverpoolu.

Roberto Firmino z Liverpoolu (nahoře) a Mateo Musacchio z Villarrealu.

Liverpool smetl přemožitele Sparty, ve finále EL vyzve Sevillu

Praha - Vítěz fotbalové Evropské ligy vzejde z dvojice Liverpool - Sevilla. Anglický celek v odvetě semifinále napravil úvodní porážku 0:1 a Villarreal vyškolil 3:0. Sevilla vyřadila Šachtar Doněck, po remíze 2:2 si postup zajistila vítězstvím 3:1 a stala se prvním týmem, který si zahraje potřetí za sebou o titul. Finále je na programu 18. května v Basileji.

Sparta - Villarreal: Bořek Dočkal měl v první půli řadu střel, ale prosadil se až ve druhém dějství

Přemožitel Sparty Villarreal změří v semifinále EL síly s Liverpoolem

Nyon - Fotbalisté Villarrealu, kteří ve čtvrtfinále Evropské ligy vyřadili pražskou Spartu, si v semifinále zahrají s Liverpoolem. Druhou dvojici tvoří Šachtar Doněck a Sevilla, jež usiluje o třetí triumf v soutěži za sebou. Rozhodl o tom páreční los v Nyonu. První zápasy se hrají 28. dubna, odvety 5. května. Finále se odehraje 18. května v Basileji.

Choreograf Pavel Šmok převzal v roce 2006 zvláštní cenu kolegia pro udělování cen Thálie.

Taneční scénu opustil Pavel Šmok

Praha – Rossiniáda, Listy důvěrné, Stabat mater. To jsou jen některá díla, v nichž nechal fenomenální choreograf, režisér a dlouholetý umělecký šéf Pražského komorního baletu Pavel Šmok svůj otisk. V noci z neděle na dnešek mistr tance zemřel, bylo mu 88 let.

Brankář Tomáš Vaclík (vpravo) zasahuje proti Švédsku před Zlatanem Ibrahimovicem (druhý zleva).

Ideální narozeniny. Vaclík vychytal Ibrahimovice a remízu: Je to fajn

Stockholm - Brankář Tomáš Vaclík si v úterý užil 27. narozeniny. V přípravném utkání ve Švédsku zlikvidoval tři velké šance, v jedné z nich vyzrál na hlavní domácí hvězdu Zlatana Ibrahimovice a výraznou měrou přispěl k remíze 1:1. Po zápase byl vyhlášen nejlepším hráčem hostujícího celku.

Valencie i díky gólu Aderlana Santose porazila soka ze Španělska, ale do čtvrtfinále Evropské ligy prošlo Bilbao

Basilej prohrála v Seville, Vaclík dostal tři góly. Dál jde Liverpool i Dortmund

Praha - Kdo může být soupeřem Sparty ve čtvrtfinále Evropské ligy? Postup si zajistily hned tři španělské kluby: Villarreal remizoval v Leverkusenu, což mu stačilo. A v "derby" slavilo Bilbao, které i přes prohru slavilo na Valencii. Jako poslední uspěla Sevilla, jež vyřadila Basilej. Dál jdou také fotbalisté Liverpoolu, Dortmundu a Šachtaru Doněck. Překvapila Braga, jež ukončila pouť Fenerbahce Istanbul.

Lukasz Piszczek z Dortmundu (vlevo) a Nacer Chadli z Tottenhamu.

Dortmund smetl Tottenham. Vaclík udržel nulu, anglická bitva pro Liverpool

Dortmund - Osmifinále Evropské ligy zvedlo svou oponu. Vítězné do něj vkročili fotbalisté Dortmundu, kteří porazili Tottenham 3:0. Basilej s českými reprezentanty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým uhrála bezbrankovou remízu s obhájcem titulu Sevillou. Anglický duel mezi Liverpoolem a Manchesterem United ovládli domácí poměrem 2:0. Uspěly i Šachtar, Fenerbahce, Villarreal a Bilbao.

Jordan Henderson z Liverpoolu (vlevo) a Caiuby z Augsburgu.

Osmifinále EL obstarají zvučná jména. Postup slavili i Vaclík a Kadlec

Praha - V Evropské lize se rozhodovalo o osmifinalistech. Vedle Sparty se z postupu radovali i fotbalisté Manchesteru United, Liverpoolu, Valencie, Sevilly či Dortmundu. Uspěly i Fenerbahce s Michalem Kadlecem a Basilej s reprezentanty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým. Naopak druhé kolo bylo konečnou pro trojlístek českých soupeřů ze základních skupin Marseille, Rapid Vídeň a Schalke.

Fiorentina - Tottenham: Dele Alli (vlevo) a Nenad Tomovič

Kadlec a Novák byli u výhry nad Manchesterem, Valencie zničila Rapid

Praha - Sevilla nakročila za obhajobou triumfu v Evropské lize výborně. Španělský klub z Andalusie na začátku vyřazovací části porazil Molde 3:0. Za překvapení se dá považovat výhra Midtjyllandu nad Manchesterem United 2:1 - domácím pomohli Filip Novák a Václav Kadlec. Basilej prohrála na půdě St. Etienne 2:3, čemuž nezabránili ani Tomáš Vaclík a Marek Suchý.

Marek Suchý

Suchý dostal od FAČR kvůli sporu s agentem pokutu 40 tisíc

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala reprezentanta Marka Suchého pokutou 40 tisíc korun. Obránce švýcarské Basileje pyká za maření úředního rozhodnutí vydaného arbitrážní komisí, protože stále nevyřešil spor se svým bývalým agentem Pavlem Vandasem. Disciplinární komise o tom informovala v komuniké.

Veslařka Anežka Buzrlová.

Nejlepší sportovkyně Břeclavska Buzrlová: Kromě školy a veslování nic nestíhám

Břeclav - Pár minut po skončení rozhovoru nejlepší sportovkyně břeclavského regionu za uplynulý rok Anežka Buzrlová přišla ještě s doplněním. „Mohlo by tam zaznít také poděkování pro trenéra Josefa Akaie? Dělá pro nás úžasnou práci, navíc zadarmo," prohlásila mladá břeclavská veslařka. Hodnotící komise v lednu rozhodla, že právě rodačka z Velkých Bílovic si zaslouží převzít titul pro nejlepšího sportovce okresu. 

Petr Pilát s Travisem Pastranou (vlevo).

Pilát po show dostal horečku

Praha – Jako malý sledoval legendu adrenalinových sportů Travise Pastranu na videu, obdivoval ho. V neděli se Petr Pilát objevil po jeho boku v jeho explozivní show Nitro Circus Live. Kromě českého jezdce se předvedli další špičkoví freestyle motokrosaři – medailisté z X-Games, vítěz Red Bull X-Fighters a elitní jezdci z mistrovství světa.

Brankář Basileje Tomáš Vaclík.

Češi okouzlili Švýcarsko. Vaclík i Suchý jsou opět v ideální sestavě roku

Basilej - Čeští fotbalisté Marek Suchý a Tomáš Vaclík se dostali do ideální jedenáctky švýcarské ligy za rok 2015 a obhájili tak svá místa z předchozího roku. Objevili se v ní společně s dalšími třemi spoluhráči z mistrovské Basileje včetně Breela Embola, který se stal nejlepším hráčem soutěže. Ceny byly vyhlášeny na pondělním galavečeru.

Petr Pilát s Travisem Pastranou (vlevo).

„Pilník“ má náročný víkend

Praha – Petr Pilát, freestylový motokrosař, mistr Evropy a Sportovec roku 2015 na Benešovsku, má náročný program – od pátku startuje ve švýcarské Basileji na závodech MS a v neděli se představí divákům v pražské O2 Aréně v rámci světově proslulé show Nitro Circus Live, která se vydává na evropské turné, v roce 2016 navštíví 13 evropských měst se zcela novým programem. V Praze se představí také Travis Pastrana, legenda akčních sportů!

Marek Suchý

Reprezentant Suchý musí před disciplinárku. Kvůli sporu s agentem

Praha - Sedmadvacetiletý fotbalový reprezentant a stoper Basileje Marek Suchý je pozván na příští zasedání Disciplinární komise Fotbalové asciace ČR 11. února kvůli maření úředního rozhodnutí, protože stále nevyřešil spor s bývalým agentem Pavlem Vandasem. Disciplinárka o tom informovala v komuniké.

Mohamed Elneny (v bíločerném dresu) při skluzu

Arsenal získal posilu do zálohy. Elneny ho prý přišel na 179 milionů korun

Londýn - Fotbalisty Arsenalu posílil egyptský reprezentant Mohamed Elneny. Třiadvacetiletý defenzivní záložník přichází na přestup z Basileje a podle trenéra Arséna Wengera by mohl nastoupit už v neděli proti Stoke. Podle britských médií za něj Arsenal zaplatí pět milionů liber (asi 179 milionů korun).

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík.

Pod Srníčkem vyrostl v hvězdu. Vaclík: Jeho tréninky byly někdy brutální

Basilej, Praha /ROZHOVOR/ - Když se fotbalové Česko na začátku týdne loučilo s bývalým reprezentačním brankářem Pavlem Srníčkem, on na něj na dálku myslel z Basileje. Tomáš Vaclík nemohl přijet, ve Švýcarsku mu začala zimní příprava. „Mrzí mě to, ale aspoň se šli s trenérem rozloučit naši a brácha," vyprávěl posmutněle do telefonu.