Kreativ

ŠTÍTEK: Basilej

Hodonínští veslaři ovládli mistrovství České republiky družstev.

OBRAZEM: Historická sezona. Hodonínští veslaři ovládli šampionát v Račicích

Obrovský úspěch. Letošní sezonu zapíší hodonínští veslaři tučným písmem do klubové historie, ovládli totiž mistrovství České republiky ve veslování družstev v Račicích. „V posledních letech se nám daří tvořit zejména mládežnický tým a držíme se na špici, ale vítězství na mistrovství republiky družstev je v naší klubové historii premiérové,“ řekl předseda VK Hodonín Filip Švrček.

Příjezd sloního samce Jacka do zlínské zoo; úterý 5. září 2023

Seznamte se s obrem Jackem. Nový slon africký doputoval do zlínské zoo

Po mnohaletém úsilí se zlínské zoo splnil chovatelský sen. V úterý 5. září večer dorazil do zoo speciálně upravený kamion se vzácným nákladem. V transportním kontejneru z maďarské Zoo Sosto přicestoval slon africký jménem Jack. Zlín o získání samce usiloval několik let.

Adam Jiříček ve své premiéře v extralize na ledě Třince.

Odchovanec klatovského hokeje Adam Jiříček si zahraje na MS do 18 let

Od 20. do 30. dubna se ve švýcarských městech Basilej a Porrentruy uskuteční mistrovství světa hokejistů do osmnácti let. To bude i s účastí odchovance klatovského hokeje Adama Jiříčka, v současnosti obránce plzeňské Škodovky, který si v letošní sezoně odbyl premiéru v extraligovém áčku, a to ve věku 16 let a 194 dní v zápase 36. kola proti úřadujícím šampionům a letošním finalistům z Třince.

Vynálezce LSD Albert Hofmann v roce 2006, kdy u příležitosti svých stých narozenin vystoupil na sympoziu v Curychu s přednáškou O kráse, která se těšila obrovské pozornosti

Před 80 lety si otec LSD poprvé zavdal. Pak nasedl na kolo a rozjel se domů

Bylo odpoledne 19. dubna 1943 a ulicemi švýcarské Basileje projížděli na kolech dva muži. Jeden z nich se trochu motal, druhý, jeho asistent, se na něj snažil dávat pozor. Motajícím se cyklistou byl švýcarský Albert Hofmann, jenž měl v sobě 250 mikrogramů nové látky, kterou sám syntetizoval a nyní ji poprvé ozkoušel. Šlo o LSD.

Trénink házenkářek pod vedením Benta Dahla

Klíčová bitva o MS. Házenkářky můžou proti Švýcarkám potvrdit postup

České házenkářky se v úterní domácí odvetě play off kvalifikace mistrovství světa proti Švýcarsku pokusí stvrdit postup na šampionát. Svěřenkyně trenéra Benta Dahla v sobotním úvodním zápase v Basileji zvítězily těsně 32:31 a k účasti na prosincovém závěrečném turnaji by jim v Brně stačila i remíza. Norský kouč očekává zlepšený výkon.

Místo nehody letu 435 společnosti Invicta International Airlines ve Švýcarsku. Neštěstí se stalo 10. dubna 1973, piloti nezvládli přistání ve sněhové bouři. Na místě zemřelo 108 lidí

Nehoda letu 435: Lidé se v mrazu semkli. Hoch vynesl svou matku s utrženou nohou

Více než sto mrtvých si vyžádalo počtem obětí nejtragičtější letecké neštěstí na území Švýcarska, ke kterému došlo před padesáti lety. Letadlo společnosti Invicta International Airlines číslo 435 při pokusu o přistání ve sněhové bouři narazilo do blízké hory. Podle vyšetřovatelů nehodu zapříčinila série chyb pilotů. Později se zjistilo, že kapitán měl problémy už dříve - pilotní licenci se mu povedlo získat až na devátý pokus. 

České házenkářky

Těsná výhra. Házenkářky na úvod play off kvalifikace o MS uspěly ve Švýcarsku

České házenkářky v úvodním zápase dvojutkání play off kvalifikace mistrovství světa zvítězily ve Švýcarsku těsně 32:31 a přiblížily se k postupu. Národní tým si po většinu času v Basileji udržoval vedení, devíti góly se blýskly Markéta Jeřábková a Veronika Malá. Norský trenér Bent Dahl prožil po sérii přípravných duelů úspěšnou soutěžní premiéru na lavičce české reprezentace. Odveta se odehraje v úterý v Brně.

Trénink házenkářek pod vedením Benta Dahla.

Házenkářky v bitvě o MS. Budeme se rvát o každý centimetr, říká trenér Dahl

Bitva o všechno se blíží. České házenkářky vyrazí na zteč proti Švýcarsku, první zápas je čeká 8. dubna v Basileji, druhé utkání odehrají před domácím publikem o tři dny později v Brně. „Švýcarky jsou soupeřky, které hodně běhají, budou se nás od první minuty snažit dostat pod tlak. Ale tým je připravený. Bude tam. A bude běhat s nimi,“ zdůrazňuje před duely v boji o mistrovství světa hlavní trenér ženské reprezentace Bent Dahl.

Zkouška baletního souboru Moravského divadla. Ilustrační foto

Premiéra Carmen v Olomouci byla v ohrožení, mění se choreograf i název

Jen pár týdnů před premiérou řešil soubor baletu Moravského divadla otázku uvedení baletu Bolero & Carmen/Carmen. Kvůli náhlé nemoci choreografa Cayetana Sota se zvažovala změna titulu či zrušení premiéry. Nakonec diváci o slíbená díla Bolero ani Carmen nepřijdou. Novou inscenaci nazvanou Bolero & Carmen nyní připravuje Ital Giorgio Madia.

Moravská filharmonie vyráží na turné do Švýcarska

Moravská filharmonie vyráží na švýcarské turné

Moravská filharmonie vyráží na koncertní turné po Švýcarsku. V závěru tohoto týdne se představí v partnerském městě Luzernu, ale i v Thunu a Basileji. Početné hudební těleso doprovází také delegace z olomoucké radnice s cílem prohloubit vztahy v oblasti digitalizace, ekologie a kultury.

Roger Federer si Rafaelem Nadalem zahrál čtyřhru už před pěti lety na Laver Cupu v Praze.

Loučení po boku největšího rivala. Federer dá sbohem tenisu ve čtyřhře s Nadalem

Poslední den fenomenálního Švýcara Rogera Federera na tenisových dvorcích je tady. V pátek začne v londýnské O2 areně slavný Laver Cup, na kterém se rodák z Basileje nadobro rozloučí s tenisovou kariérou. A poslední utkání jednačtyřicetiletého gentlemana bude stát rozhodně za to. Ve čtyřhře totiž nastoupí po boku svého odvěkého rivala a kamaráda Rafaela Nadala.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy: 1. FC Slovácko - Fenerbahce Istanbul, 11. srpna 2022, Uherské Hradiště. Mauricio Lemos z Fenerbahce Istanbul, Ismail Yuksek z Fenerbahce Istanbul, Altay Bayindir z Fenerbahce Istanbul, Miguel Crespo z Fe

Slovácko bude při losu Konferenční ligy v posledním koši, vyfasuje West Ham?

Ve čtvrtek večer oslavili výhru, mimořádný postup, největší úspěch v dějinách klubu a teď už vyhlížejí další tři protivníky. Fotbalisté Slovácka coby nováček v hlavní fázi pohárů figuruje při dnešním losu skupin Evropské konferenční ligy až v posledním čtvrtém výkonnostním koši, takže klidně můře vyfasovat West Ham United, Fiorentinu a Anderlecht Brusel k tomu.

Roger Federer po vyřazení z Wimbledonu mává fanouškům.

Definitivní konec legendy? Federer doufá v návrat, je však připraven skončit

Poprvé po dlouhých 25 letech opustil světový žebříček ATP. Zranění, která jej ke konci kariéry začala provázet, mu znemožnila jakýkoliv návrat na kurty a z Rogera Federera se tak stal otec v domácnosti na plný úvazek. Na podzim si čtyřicetiletý Švýcar naplánoval velký comeback, nejspíše ten úplně poslední. A se svým brzkým odchodem do důchodu je naprosto smířený.

Serena Williamsová

Přišel čas říct sbohem? Královna Serena se loučí na kurtu, král Roger kuje plány

Když v roce 2003 Roger Federer poprvé triumfoval na poněkud olysalém zeleném koberci ve Wimbledonu, zatímco Serena Williamsová tam získala už svůj druhý titul, současné světové jedničky Daniil Medveděv a Iga Świąteková měly trochu jiné starosti než grandslamy a pózování s trofejemi. Ruskému tenistovi tehdy bylo sedm let a doma v Moskvě se kromě tenisu věnoval i nesmělému brnkání na kytaru, Polka krátce předtím oslavila druhé narozeniny.

Skica reliéfu s Prokopem Holým na nerealizovaný návrh památníku bitvy u Domažlic.

Prohraná bitva božího bojovníka Prokopa Holého

Kdo byl Prokop Holý, který padl 30. května 1434 v bitvě u Lipan? Byl to vzdělaný měšťan, kališnický kněz, obratný politik i schopný vojevůdce, který doslova zmizel v propadlišti dějin. Na jednu stranu se není čemu divit. Přímých zpráv o jeho životě je poskrovnu a ani o jeho smrti se vlastně nic určitého neví.

František Kuba

Poznámka Fidela Kuby - Odér Vánoc

Pelíšky jsou zdrojem naší kolektivní paměti. O Vánocích se jistě dočkáme testování plastových lžiček z NDR a hrdinů, kteří řeší dvoje naprosto stejné sirky, z nichž jedny jsou z USA. Historky Pelíšků nejsou vymyšlené. Za socialismu je v různých obměnách zažíval každý z nás pamětníků.

Richard F. Vlasák (na snímku) je vikář v Miroslavi, ale také bývalý novinář Deníku, historik, spisovatel a vášnivý hráč rugby. Studoval na Lipské universitě a v švýcarské Basileji.

Jeho vášní je rugby. Vánoce v krizi mohou být výhodou, říká vikář Vlasák

Zcela se vymyká zažité představě o duchovních, a to nejen tím, že jeho životní vášní je rugby. Miroslavský vikář Richard F. Vlasák působil i jako politický komentátor Deníku, v němž se zabýval propojením byznysu s politikou. Vydává také knihy o historii pro děti, poslouchá Jeleny i rap a pomáhá na tísňové lince psychologické pomoci.  

Richard F. Vlasák (na snímku) je vikář v Miroslavi, ale také bývalý novinář Deníku, historik, spisovatel a vášnivý hráč rugby. Studoval na Lipské universitě a v švýcarské Basileji.

Milovník rugby a miroslavský vikář Vlasák: Vánoce v krizi mohou být výhodou

Zcela se vymyká zažité představě o duchovních, a to nejen tím, že jeho životní vášní je rugby. Miroslavský vikář Richard F. Vlasák působil i jako politický komentátor Deníku, v němž se zabýval propojením byznysu s politikou. Vydává také knihy o historii pro děti, poslouchá Jeleny i rap a pomáhá na tísňové lince psychologické pomoci.  

Hořící ruské letadlo Tupolev 154 nouzově přistálo v poli u Dubence 17. listopadu 1990. Zbyly z něj trosky.

Před třiceti lety spadly s letadlem tuny cigaret. Přistání do pole bylo hrdinské

/FOTOGALERIE/ Přesně před třiceti lety, 17. listopadu 1990, se zřítilo do pole u Dubence nedaleko Dvora Králové nad Labem ruské letadlo Tupolev 154 společnosti Aeroflot. Na trase ze švýcarské Basileje do Moskvy nevezlo tehdy cestující, ale cigarety Winston. Bylo jich zhruba sedmnáct až osmnáct tun, uložených ve 1217 krabicích. Tolik se jich vmáčklo do druhého nejrychlejšího dopravního letounu na světě, po Concordu. Ruští kuřáci se nedostatkového zboží nedočkali.

kvalifikace ME ČR - Černá HoraTomáš Vaclík

Brankář Sevilly Vaclík věří ve vítězství v Evropské lize

Brankář Tomáš Vaclík věří, že fotbalisté Sevilly udělají v pátečním finále Evropské ligy proti Interu Milán poslední krok a získají vítěznou trofej, která by byla jeho první v pohárech. Jednatřicetiletý reprezentační gólman počítá s tím, že stejně jako v předchozích zápasech vyřazovací fáze soutěže začne na lavičce a bude krýt záda kolegovi Jasínu Bunúovi.

Radoslav Kováč, nový kouč Opavy

Radoslav Kováč: Situace není růžová, ale věřím, že ji můžeme zlomit

/ROZHOVOR/ Našla fotbalová Opava svého spasitele? Bývalý vynikající obránce Radoslav Kováč má být tím, kdo zachrání Slezský FC v lize. Čtyřicetiletý rodák ze Šumperku má před sebou první velkou trenérskou výzvu. Jako hráč toho dokázal hodně. Kopal za Olomouc, Spartu, moskevský Spartak, West Ham, Liberec či Basilej, oblékal dres národního týmu. „Chci prorazit i jako trenér,“ říká před startem své premiérové mise. 

 Potvrzeno! Opavu povede Kováč se Skácelem

Potvrzeno! Fotbalovou Opavu povede duo Kováč - Skácel

Informace Deníku ze středečního večera se potvrdila. V aktuálně šestnáctém týmu FORTUNA:LIGY došlo k trenérské změně. Slezský FC Opava povede duo Radoslav Kováč – Alois Skácel. Nahrazuje tak dvojici Jiří Balcárek – Miroslav Paul.

Radoslav Kováč (vpravo) na opavské tribuně

Radoslav Kováč: Jsme rádi, že Součka ve Spartě máme. Opavě přeji záchranu

Mezi hrstkou diváků sledoval záchranářský duel FORTUNA:LIGY mezi fotbalisty Slezského FC Opava a Karviné také Radoslav Kováč. Bývalý reprezentant a opora pražské Sparty, olomoucké Sigmy, moskevského Spartaku, Basileje či Liberce byl v Městských sadech pracovně. „Přijel jsem se podívat na Filipa Součka,“ prozradil Deníku. „Mám ve Spartě na starosti hráče, kteří jsou na hostování v klubech první a druhé ligy,“ doplnil bývalý vynikající obránce. Součka chválil, po zápase se pak šel pozdravit s opavským veteránem Pavlem Zavadilem. „Zavoš je super kámoš, těšil jsem se na něj,“ svěřil se Radoslav Kováč.

Rozluštění gotického pergamenu z muzejních sbírek.

Rozluštění gotického pergamenu z muzejních sbírek. Objeven byl nedávno

Historie některých věcí, knihy nevyjímaje, je často velmi zajímavá. Rozplétat jejich původ a osudy v běhu staletí je obvykle zajímavější než detektivní seriál. Podobně tomu bylo i u nenápadného starého zažloutlého ručně popsaného pergamenu, jenž byl objeven teprve nedávno ve sbírce knihovny Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vzácný historický dokument byl založen v knize New MüntzBuech, vydané v Mnichově v roce 1604.

Play off Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a APOEL FC, hrané 23. srpna v Praze.

Díky za ty výsledky. Český fotbal řeší koeficient

Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, se ve čtvrtek večer s obavami podíval na výsledky Evropské ligy. A nebyl sám. Nervozita v tuzemském prostředí má svůj důvod. Jde o prestiž, miliony. České kluby totiž ještě neví, zda v koeficientu UEFA udrží klíčové patnácté místo i pro budoucí ročníky.  

Play off Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a APOEL FC, hrané 23. srpna v Praze.

Díky za ty výsledky. Český fotbal řeší koeficient

Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, se ve čtvrtek večer s obavami podíval na výsledky Evropské ligy. A nebyl sám. Nervozita v tuzemském prostředí má svůj důvod. Jde o prestiž, miliony. České kluby totiž ještě neví, zda v koeficientu UEFA udrží klíčové patnácté místo i pro budoucí ročníky.