Kreativ

ŠTÍTEK: Bojkovice

Pálenice Zdeňka Halíka v Boršicích u Blatnice.

Pálilo se, pálí a pálit bude. Jak probíhá sezona na Slovácku?

Ačkoliv v některých pěstitelských pálenicích na Slovácku skončily přeměnu ovocných kasů v pálenky už na sklonku loňského prosince nebo v první dekádě ledna. Z útrob pálenic v Buchlovicích, Jalubí či Bojkovicích budou cítit švestkové a duranciové kvasy, které páleničáři promění ve slovácký lék, slivovici, do konce ledna. No a v Boršicích u Blatnice mají naplánováno pálit až do března

V Bojkovicích mají opět originální PF 2022.

V Bojkovicích mají opět originální PF 2022

Pour féliciter, Péefko, novoročenka. Zkrátka přání do nastávajícího roku. V Bojkovicích mají opět originální PF 2022, jehož autorkou je výtvarnice Eliška Tomanová, která nezapomněla na dominantu kostela svatého Vavřince nebo mariánský sloup v Černíkově ulici. Kamenný sloup pochází z roku 1716, situovaný je v prostoru malého náměstíčka pod kostelním vrchem v blízkosti tzv. malých schodů, obklopen je vzrostlými stromy. Výškově odstupňovaná architektura je umístěna na izolovaném základě, obklopeném balustrovou zídkou s nárožními hranolovými pilířky s deskovým krytím na koruně.

Věž kostela sv. Vavřince má nový kabát.

Věž kostela sv. Vavřince v Bojkovicích má nový kabát

Od konce září letošního roku den co den cestou ze zaměstnání mé oko pohlédlo na jednu z dominant města Bojkovice, římskokatolický farní kostel sv. Vavřince. Na jihovýchodní věži probíhá oprava střechy a se zatajeným dechem mohou kolemjdoucí pozorovat pracovníky pracující na opravě krovů a výměně šindelové střechy, kterou mimo dotace podpořilo částkou 150 000 Kč také město Bojkovice.

Fotbalisté Buchlovic (žlutomodré dresy) v posledním zápase podzimní části podlehli vedoucím Osvětimanům 1:2.

I.A sk. B: trenér Bojkovic dostal červenou kartu, poslední jsou Nedachlebice

Poslední podzimní kolo přineslo změnu u dna tabulky. Poslední Fryšták zvládl záchranářský souboj v Nedachlebicích, kde zvítězil 3:1 a posunul se právě před nedělního soupeře a Zlechov na dvanácté místo. První polovinu sezony podle očekávání ovládly Osvětimany, které neztratily ani bod a do jarních odvet půjdou s devítibodovým náskokem na druhý Hluk. Bronzovou příčku drží Těšnovice.

Fotbalisté Kunovic (bílé dresy) v posledním domácím zápase letošního roku podlehli Šumicím 1:3.

I.A sk. B: Zlechov obral Nivnici, Osvětimany si pohrály s Nedachlebicemi

Fotbalisté Osvětiman si v krajské I. A třídě skupiny B pochutnali na dalším soupeři. Suverénní lídr potvrdil svoji dominanci i v posledním domácím zápase letošního roku, když přehrál oslabené Nedachlebice 7:3. Před poražené se dostal Zlechov, který nečekaně remizoval s Nivnici. Souboj Koryčan s Těšnovicemi skončil remízou 2:2.

Fotbalisté Kunovic (modré dresy) v 11. kole krajské I. A třídy skupiny B i bez omluveného trenéra Chaloupky zdolali Těšnovice 2:1.

I. A třída sk. B: Hluk čepoval desítku, šlágr v Bojkovicích sledovalo 600 diváků

Rozjeté fotbalisty Osvětiman nezastavily ani Bojkovice, které ve šlágru 11. kola krajské I. A třídy skupiny B podlehly suverénnímu lídrovi 0:2. Nejlépe střílejícím týmem je ale Hluk, který doma načepoval Zlechovu desítku. O víkendu po nečekané prohře v Kunovicích skončila vítězná série Těšnovic. Poslední zůstává Fryšták. 

Naše obec, naše radost 2021.

Naše obec, naše radost 2021. Luhačovice ožily nejen kulturou č dobrotami

Krásný den plný gastronomických a kulturních zážitků si mohli užít místní, přespolní i návštěvníci Lázeňského náměstí v Luhačovicích. Uskutečnil se zde už druhý ročník přehlídky toho nejlepšího, co obce a města v mikroregionech Luhačovicka a Zlínska lidem nabízí, pod názvem „Naše obec, naše radost“. Návštěvníci tak prostřednictvím této akce mohli nejen ochutnat nejrůznější regionální kulinářské lahůdky, ale poznat například řemeslnou práci v daných oblastech nebo mohli načerpat inspiraci na své podzimní výlety regionem a získat přehled o rozmanitosti nejrůznějších turistických cílů.

Naše obec, naše radost 2021.

Naše obec, naše radost 2021. Luhačovice ožily nejen kulturou či dobrotami

Krásný den plný gastronomických a kulturních zážitků si mohli užít místní, přespolní i návštěvníci Lázeňského náměstí v Luhačovicích. Uskutečnil se zde už druhý ročník přehlídky toho nejlepšího, co obce a města v mikroregionech Luhačovicka a Zlínska lidem nabízí, pod názvem „Naše obec, naše radost“. Návštěvníci tak prostřednictvím této akce mohli nejen ochutnat nejrůznější regionální kulinářské lahůdky, ale poznat například řemeslnou práci v daných oblastech nebo mohli načerpat inspiraci na své podzimní výlety regionem a získat přehled o rozmanitosti nejrůznějších turistických cílů.

Fotbalisté Bojkovic v krajské I. A třídě podruhé za sebou remizovali.

Bojkovice braly s Koryčany jen bod. Trenéra Lišku nadzvedl výkon rozhodčího

Před týdnem se po remíze v Hluku opíjeli euforií, tentokrát je nerozhodný výsledek rozhodně nepotěšil. Fotbalisté Bojkovic v předehrávce 8. kola krajské I. A třídy skupiny B doma je remizovali s Koryčany 3:3. Favoritovi, který dohrával bez vyloučeného Gorčíka, v 89. minutě sebral vítězství Dominik Kaňa.

Elitní kanonýři první A třídy Tomáš Martiš z Hluku (vlevo) a Petr Gago z Bojkovic.

I. A třída sk. B: Gólman Újezdce Pochylý oslavil narození syna čistým kontem

Fotbalisté Dolního Němčí mají nového střelce. Ex-ligového kanonýra Václava Ondřejku v nedělím zápase se Zlechovem zastoupil Libor Bobčík, mladý forvard se na výhře 6:2 podílel čtyřmi přesnými zásahy. Zato střelce Nedachlebic vymazala gólman Jiří Pochylý. Opora Újezdce oslavila narození syna čistým kontem a výhrou 3:0.

Fotbalisté Kunovice (modré dresy) ani Nivnice o víkendu neuspěli. Na další body si musí počkat.

I.A sk. B: Fryšták doma podlehl Koryčanům, Těšnovice dohrávaly v devíti

Ani dvě červené karty je nerozhodily. Fotbalisté Těšnovic dohrávali ve Zlechově bez vyloučených Janoštíka s Brázdilem, přesto v 6. kole krajské I. A třídy skupiny B zvítězili 1:0 a bodově se dotáhli na pátou Nivnici, která doma podlehla Hluku 1:4. Stoprocentní rovněž zůstávají i Osvětimany.

Záložník Nivnice Radim Straňák zničil Újezdec čtyřmi brankami.

Straňák po čtyřgólové explozi s Újezdcem: Vyšší soutěž? Nikde se vnucovat nebudu

V prvním zápase s Dolním Němčí jistil výhru svého týmu v závěru z penalty, před týdnem na hřišti Šumic vyšel gólově naprázdno. Ve třetím derby proti Újezdci už ale explodoval. Pětadvacetiletý záložník Radim Straňák nasázel neškodnému, zato oblíbenému soupeři čtyři branky a vyrovnal svoje střelecké maximum z před dvou sezon, kdy se rovněž čtyřikrát trefil proti Bojkovicím.

Pořad ve skanzenu Rochus.

Křest a zajímavosti ve skanzenu Rochus

V rámci Letní filmové školy proběhl ve skanzenu Rochus v úterý v podvečer pořad Českého rozhlasu Brno Babské rady. Milé povídání s autorkou stejnojmenné knihy Jarkou Vykoupilovou bylo zakončeno křtem pomocí odvaru z babského ucha-šalvěje. Knížka vznikla z receptů a rad posluchačů pořadu Apetýt. Zajímavostí je to, že fotografie v knize byly nafoceny ve skanzenu Rochus a sklepích Mařatice. V pořadu vystoupila cimbálovka a zpěváci z Bojkovic, kteří pak hráli při ochutnávce vín z místní vinotéky. Za snímek a text děkujeme Jarmile V. z Uherského Hradiště. 

Bojkovického fotbalistu Mariana Vargu podporuje celá rodina.

Z Krkonoš na Moravu a zpátky. Varga se trefil čtyřikrát, oslavy vymýšlí se synem

Procestoval celou republiku. Urazil kus cesty, aby pomohl kamarádům, nechyběl na startu sezony. Noční cesty z Jilemnice na Moravu fotbalista Marian Varga litovat rozhodně nemusel. I když mu dlouhá štreka z Krkonoš sebrala spoustu sil, zkušený třiatřicetiletý forvard v prvním mistrovském zápase po pandemii koronaviru neskutečně řádil.

Fotbalisté Nivnice (žluté dresy) vstoupili do nové sezony domácím třaskavým derby se sousedním Dolním Němčí.

I.A SKUPINA B: Derby patřilo Nivnici, Bojkovice zahodily dvě penalty

AKTUALIZOVÁNO/ Fotbalisté Nivnice zvládli ostrý vstup do sezony, když před pěti sty diváky zdolali v derby sousední Dolní Němčí. Domácí nasměroval za třemi body dorážející stoper Velecký, pojistku přidal v závěru z penalty Straňák. Hosté měli ve druhé půli herně navrch, pořádnou šanci si ale nevypracovali.

O víkendu se odehrálo první kolo OFS Uherské Hradiště.

Okresní pohár: traplický Blaha i Zalubil ze Lhoty se blýskli čtyřmi góly

Sedm gólů a jenom dva střelci. Pohárový souboj v Traplicích patřil útočníkovi Davidu Blahovi, který nasázel společnému družstvu béčka Bojkovic a Pitína čtyři branky a zajistil domácímu týmu výhru 4:3 a zároveň postup do druhého kola Poháru OFS Uherské Hradiště. Hostům nestačil ani hattrick Marka Kuchaře.

Pět mladých mužů přijalo v sobotu 26. června 2021 dopoledne v katedrále sv. Václava kněžské svěcení z rukou arcibiskupa Jana Graubnera pro službu v olomoucké arcidiecézi.

Velká výměna kněží ve farnostech: odkud kam se stěhují duchovní na Moravě

Kolotoč změn tradičně začátkem července upravuje personální obsazení katolických farností v Arcidiecézi olomoucké. Nejinak tomu je i v letošním roce. Podívejte se v našem přehledu, kde dostanou nového faráře, odkud přichází, jak se změní působiště některých duchovních a kam zamíří pět nově vysvěcených mladých kněží.

Kempy ve Zlínském kraji se v roce 2021 těší oblibě turistů. Na snímku Eurocamping Bojkovice.

Některé kempy v kraji hlásí téměř plný stav. Čekají nápory turistů

Téměř osmdesát procent Čechů plánuje podle Agentury CzechTourism strávit letošní dovolenou v České republice. Obyvatelé Zlínského kraje nevybočují z průměru a stejně jako lidé v ostatních koutech země plánují pěší turistiku, návštěvy památek, stále oblíbenější cykloturistiku a samozřejmě koupání.

Anketu Deníku o Nejpopulárnějšího fotbalistu okresu Uherské Hradiště ovládl s velkým náskokem Vojtěch Dolina z Bojkovic. Momentka z loňské svatby bratra Víti.

Advokát Dolina hraje dobře nejen fotbal, ale i na křídlovku

PODÍVEJTE SE/ Anketu Deníku o Nejpopulárnějšího fotbalistu okresu Uherské Hradiště ovládl s velkým náskokem Vojtěch Dolina z Bojkovic. „Vážím si toho, že jsem se do ankety vůbec dostal. K útočníkům Kowalíkovi s Činčalou jsem jako malý kluk vzhlížel, když nás s bráchou bral taťka na ligové zápasy tehdejšího 1. FC SYNOT. Je mi ctí figurovat s nimi alespoň v této anketě,“ skromně poznamenal 30letý fotbalista. „Za úspěch v anketě patří velký dík především rodině a přátelům, kteří mi poslali hlasy,“ poděkoval v civilní profesi advokát.

Trenér fotbalistů Spartaku Hluk Jiří Vojtěšek.

Hluk s postupem nekalkuluje, ale nabídku do krajského přeboru by zřejmě neodmítl

Před rokem je koronavir zachránil před sestupem do I. B třídy, letos jim celosvětová pandemie zase vzala postup do krajského přeboru. Fotbalisté Hluku na podzim předčili Osvětimany i Bojkovice, po předčasně odpískané sezoně ale musí čekat, zda se některý z týmů neodhlásí z vyšší soutěže, a tím pádem by se svaz ozval s lákavou nabídkou.

Fotbalisté Osvětiman přišli o Dominika Síleše.

Osvětimany přišly o Síleše i šanci na postup, posily bude klub teprve řešit

Patřily mezi kluby, které by v případě restartu výkonnostního fotbalu měly o co hrát. Ambiciózní Osvětimany v krajské I. A třídě skupiny B zase patřily k nejlepším týmům, do krajského přeboru se ale nepodívají. Parta kouče Pavla Němčického v nedohrané a covidem poznamenané sezoně skončí až třetí, byť mají lepší koeficient než druhé Bojkovice. 

Ilustrační foto.

Na bohoslužby v regionu od neděle opět autobusem

Od neděle 9. května znovu obnovují provoz autobusové spoje na nedělní mše v jihovýchodní oblasti Zlínského kraje. Kdo míří na bohoslužby v okolí Valašských Klobouk, Slavičína a Uherského Hradiště, opět může využít služeb Integrované dopravy Zlínského kraje.

Vojtěch Dolina, Bojkovice

Nejpopulárnějším hráčem na Slovácku je Vojtěch Dolina

Má tolik fanoušků, že by i hvězdy z ligy mohly závidět. Řeč je o Vojtěchu Dolinovi, který se stal nejpopulárnějším fotbalistou v okrese Uherské Hradiště. Tímto titulem se hráč Bojkovic může chlubit díky triumfu v soutěži Deníku.

Součástí Vlárské dráhy je také železniční zastávka v Šumicích

Stát chystá elektrizaci a modernizaci Vlárské dráhy za 10 miliard

Stát připravuje elektrizaci a modernizaci části takzvané Vlárské dráhy za více než deset miliard korun. Týkat by se měla úseků mezi železničními stanicemi (ŽST) Veselí nad Moravou a Kunovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Újezdec u Luhačovic a Luhačovice a také Újezdec u Luhačovic a Bojkovice město.

Trenér Ořechova Jaroslav Hastík dříve působil jako generální manažer fotbalového Synotu.

Hastík přivedl Kúdelu do Synotu: Byl dominantní, rozený lídr a srdcař

Prošel spousty klubů, v kariéře se potkal se stovkami hráčů. Známý fotbalový trenér a manažer Jaroslav Hastík pracoval s profesionály i amatéry, ještě v dobách Synotu Staré Město narazil na chlapce z Pitína, kterého z Bojkovic přetáhl na Širůch, kde jej v přípravce a žácích chvíli vedl.

Trenér Ořechova Jaroslav Hastík dříve působil jako generální manažer fotbalového Synotu.

Hastík přivedl Kúdelu do Synotu: Byl dominantní, rozený lídr a srdcař

Prošel spousty klubů, v kariéře se potkal se stovkami hráčů. Známý fotbalový trenér a manažer Jaroslav Hastík pracoval s profesionály i amatéry, ještě v dobách Synotu Staré Město narazil na chlapce z Pitína, kterého z Bojkovic přetáhl na Širůch, kde jej v přípravce a žácích chvíli vedl.

Ondřej Kúdela, rodák z Pitína a odchovanec Slovácka v mladoboleslav­ských službách, si za výhru vysloužil pochvalu od rodiny.

Rasismus naruby. Pravdu má vždycky silnější, míní Valter. Kúdelu vedl v žácích

Dlouhých devět let strávil Ondřej Kúdela ve Slovácku. Opora pražské Slavie a české reprezentace zamířila do vyhlášené regionální akademie v září 1998, v létě 2007 pak rodnou Moravu opustila a vydala se za lepším do hlavního města, smlouvu totiž podepsala v pražské Spartě. Fotbalovému řemeslu se ale učila také v sousedních Bojkovicích.