Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Z výstavy 'Orchideje - královny opylovacích triků' ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze.

OBRAZEM: Botanická zahrada odhaluje taje orchidejí

Praha - Množství orchidejí zdobí skleník pražské botanické zahrady Fata Morgana. Výstava s podtitulem Orchideje - královny opylovacích triků láká nejen na krásné květy, ale také na originální aranžmá. 

Ilustrační foto

Víkendové oteplení zatím stromy neprobudí. Přinese vítr a déšť

Jižní Morava – O víkendu se sice na jižní Moravě oteplí, počasí na výlety ale ideální nebude. Meteorologové očekávají vítr a déšť. Teploty se přes den mohou přiblížit až k patnácti stupňům Celsia. „Sice se oteplí, nebude ale slunečno. V úterý se navíc zase ochladí," upozornil Jan Doležal z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

 Vánoce v Dětském centru Sluníčko v Liberci

Liberecký kraj mění Větrník za Sluníčko

Liberec - Liberecký kraj chce převzít do své správy Dětské centrum Sluníčko, jehož zřizovatelem je město Liberec. Na oplátku kraj městu předá Dům dětí a mládeže Větrník.

DĚTSKÉ CENTRUM Sluníčko bude patřit Libereckému kraji.

Kraj mění Větrník za Sluníčko

Liberec - Liberecký kraj chce převzít do své správy Dětské centrum Sluníčko, jehož zřizovatelem je město Liberec. Na oplátku kraj městu předá Dům dětí a mládeže Větrník. Přestože to kraj bude stát ročně navíc 22 milionů korun, je to logický krok, řekl hejtman Martin Půta.

Ples.

Pracovní týden na Táborsku ukončí tanec

Jižní Čechy - Přinášíme stručný přehled událostí, které nás čekají v tomto týdenu. Na Táborsku mají školáci prázdniny, botanická zahrada si připomene výročí. 

Z výstavy orchidejí v Botanické zahradě v Praze: Orchidej Angraecum sesquipedale neboli Madagaskarská hvězda.

OBRAZEM: Výstava představuje taje a půvab orchidejí

Praha - Cizokrajné botanické krásky jsou k vidění na tradiční výstavě v Botanické zahradě v Troji. O tom, že orchideje nejsou jenom krásné, ale také důmyslné květiny, svědčí i název výstavy Orchideje královny opylovacích triků. Aranžmá květin ve skleníku Fata Morgana se letos ujali studenti a studentky České zahradnické akademie v Mělníku.

Letničky zdobily Plzeň již v roce 2015.

Město chystá letničky i pomoc letitému dubu

Plzeň – Na šest projektů, které mají zlepšit životní prostředí v Plzni, kývli při lednovém jednání městští zastupitelé. Radnice na ně vydá z městské kasy, konkrétně z fondu životního prostředí, více než 1, 3 milionu korun.

Skleník Fata Morgana v noci.

V létě byla ve skleníku větší zima než venku, teď naopak

Praha - Ačkoliv loňské léto lákali pracovníci trojské botanické zahrady na zchlazení do skleníku Fata Morgana, džungle teď může být příjemné místo, kde je tepleji než v mrazivé Praze. Až do konce března mohou návštěvníci zažít večerní provázení skleníkem. Prozkoumají po setmění divokou džungli za doprovodu tajemného kuňkání žabek a prožijí tropickou bouřku v jinak tichém pralese.

Začínající demolice hlavní budovy bývalých jezdeckých kasáren v Prostějově

Demolice kasáren je ilegální, tvrdí opozice. A napsala ministerstvu

Prostějov – Z bývalých jezdeckých kasáren v Prostějově pomalu stavební stroje odebírají zdivo, stále se však někteří lidé snaží o záchranu budovy. Zastavení prací tak například požadovali opoziční zastupitelé Aleš Matyášek a František Filouš. K pozastavení demolice, kterou loni na podzim schválilo zastupitelstvo, vyzvali primátorku Prostějova Alenu Raškovou.

Botanická zahrada. Ilustrační foto

Do botanky šla inspekce. Spory v botanické řeší už radnice i ČIŽP

Liberec - Botanická zahrada v Liberci měla přijít o skoro 400 druhů rostlin. Tvrdí to teď už bývalý hlavní zahradník botanické zahrady Zdeněk Eichler. Některé z těchto rostlin z řad sukulentů jsou přitom na seznamu CITES, jde tedy o rostliny vzácné a zvláště chráněné.

Pražská botanická zahrada vybrala nové logo. Vítězný návrh Studia Najbrt, velké písmeno B složené z listů, květin a větviček, odkazuje na tradici starých herbářů.

KRÁTCE: Botanická zahrada získala ocenění za svoji kampaň

Praha - Nová vizuální identita trojské botanické zahrady s květinovým písmenem B zaujala v mezinárodní soutěži Tokyo TDC Annual Awards. Skončila na jedenáctém místě z 217 hodnocených kampaní minulého roku. Z celého světa se do soutěže přihlásilo necelých tři tisíce děl. „Pro nás je to obrovský úspěch," řekla Věra Bidlová, náměstkyně pro marketing a PR z trojské botanické zahrady.

Ilustrační foto.

Botanická zahrada nabízí fotografické kurzy

Praha - Trojská botanická zahrada organizuje atypické foto kurzy FotoFata, na kterých se účastníci naučí tipy a triky, jak se svou běžnou technikou vyfotit profesionální fotky. Zájemci se mohou přihlásit na celou sérii kurzů nebo jen na ty, které je zaujmou nejvíce. FotoFata se v trojské botanické zahradě koná od března do září vždy jednu sobotu v měsíci.

Lvi v liberecké zoo.

Teplé počasí lákalo do muzea do zoo, botanické i do galerie

Liberecký kraj - Teplé počasí a vánoční prázdniny bez sněhu. Lidé spíš než procházky do přírody míří na výstavy nebo třeba do botanické zahrady. Stranou nezůstává ani liberecká zoo, kde o letošní zimě mohou lidé vidět to, co se v chladnější zimy nepodaří.

Ilustrační fotografie.

Krnáčová: Pražská zoo a botanická zahrada se slučovat nebudou

Praha - Pražská zoologická a sousední botanická zahrada zůstanou samostatnými organizacemi. „Prozatím se tyto dvě organizace slučovat nebudou," oznámila na webu magistrátu primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Reagovala tak na dotazy Pražanů, podle kterých se o již dříve zvažovaném sloučení na magistrátu znovu uvažuje.

Botanická zahrada.

O botanickou zahradu v Liberci byl na Štědrý den velký zájem

Liberec – Nezvykle velký zájem byl dnes o botanickou zahradu v Liberci. Na Štědrý den se vstupné neplatilo a od rána chodilo mnohem víc lidí, než je obvyklé. Infofmovala o tom pokladní botanické zahrady. Rekordní návštěvnost měla dnes nedaleká zoo, otevřené byly v Liberci i další atrakce.

Botanická zahrada.

O botanickou zahradu v Liberci byl na Štědrý den velký zájem

Liberec – Nezvykle velký zájem byl o botanickou zahradu v Liberci. Na Štědrý den se vstupné neplatilo a od rána chodilo mnohem víc lidí, než je obvyklé. Infofmovala o tom pokladní botanické zahrady. Rekordní návštěvnost měla i nedaleká zoo, otevřené byly v Liberci i další atrakce.

Ilustrační foto.

Vánoční svátky: tradiční zpívání koled i návštěva tropického pralesa

Praha - Vánoční svátky jsou časem klidu a míru. To ovšem neznamená, že je třeba sedět celý den doma. Vybrali jsme pro vás některé z nejzajímavějších akcí, které se během Vánoc v metropoli konají. Proč si čekání na Ježíška nezkrátit třeba návštěvou tropického skleníku botanické zahrady nebo běžeckým závodem?

Vydra severoamerická Sanny si na Vánoce nejvíc pochutná na rybách.

Na Štědrý den v Praze můžete zajít do útulku, botanické či zoo

Praha nabízí i o vánočních svátcích pestrý program. Na Štědrý den mohou Pražané vyrazit do botanické či zoologického zahrady nebo do trojského útulku. Živý betlém bude k vidění na Chvalském zámku, tradičně v první a druhý svátek vánoční také na Pražském hradě. 

Vizualizace projektu rekonstrukce Botanické zahrady v Praze: pokladna Jih a Nádvorní ulice.

Trojskou botanickou zahradu čeká rekonstrukce

Praha /VIZUALIZACE/ - Lepší zázemí, více relaxačních zón i revitalizace vstupu. Botanická zahrada v Troji čeká proměna. Nejvíce se mohou návštěvníci těšit na nový altán se sociálním zázemím, který vyroste v Ornamentální zahradě, a dále na atraktivnější vstup do jižní části zahrady z Nádvorní ulice. Některé změny začaly již v letošním roce, a to ve skleníku Fata Morgana nebo v severních expozicích.

Chýnov

Krátké zprávy z měst na Táborsku

Táborsko - Chýnovští se nevzadli svého pivovaru a udělali další nabídky. Sídliště 5. května se dočká oprav a botanická zahradě v Táboře vrcholí podzimní práce.

Z návštěvy školní botanické zahrady Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze 9.

OBRAZEM: Do školní botanické zahrady může přijít každý

Praha - Střední odborná škola stavební a zahradnická provozuje ve svém odloučeném pracovišti v ulici Pod Táborem v Malešicích botanickou zahradu, která slouží žákům školy k výuce a je otevřená i veřejnosti. Fotograf Pražského deníku se do zahrady vydal, aby se podíval, co všechno si mladí zahradníci během své praktické výuky vyzkouší.

Ředitel školy Ivan Kup v učebně  chovu zvířat

Jsme škola zaměřená na krajinu, venkov, zemědělství, a to chceme zachovat

Rakovník - Střední zemědělská  škola letos slaví sto třicet let od svého založení. Oslavu – setkání s bývalými pedagogy a den otevřených dveří pro všechny absolventy, zájemce o studium i příznivce školy pořádá 20. a 21. listopadu. Jaký je zájem o studium na této škole a co nového může zemědělská škola dnešním žákům nabídnout, přiblížil ředitel Ivan Kup.

Pivovarská flošna v Hradci Králové.

Nový klub v Hradci? Jednání váznou

Hradec Králové - Tisíce studentů v Hradci mají jen jeden studentský klub. Město i školy se shodují, že je to málo. Plán na vybudování dalšího existuje roky - přestavět Pajkrovu flošnu. Dohoda města a Univerzity Karlovy (UK) však vázne.

Až 120 druhů citrusů mohou od čtvrtka spatřit návštěvníci na výstavě botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně. Kromě citrusů si zájemci mohou prohlédnout i tropické a subtropické užitkové rostliny jako například banánovníky, čajovníky a kamélie.

OBRAZEM: Buddhovu ruku si návštěvníci prohlédnou na výstavě citrusů

Až 120 druhů citrusů mohou od čtvrtka spatřit návštěvníci na výstavě botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně. Kromě citrusů si zájemci mohou prohlédnout i tropické a subtropické užitkové rostliny jako například banánovníky, čajovníky a kamélie. „Zajímavostí výstavy je rostlina cedrát, která má velké žluté citrusové plody. Říká se jí buddhova ruka, protože je její plod roztřepený do menších tvarů připomínajících prsty," popsala podobu rostliny vedoucí botanické zahrady Magdaléna Chytrá.

Až 120 druhů citrusů mohou od čtvrtka spatřit návštěvníci na výstavě botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně. Kromě citrusů si zájemci mohou prohlédnout i tropické a subtropické užitkové rostliny jako například banánovníky, čajovníky a kamélie.

OBRAZEM: Buddhovu ruku si návštěvníci prohlédnou na výstavě citrusů

Brno – Až 120 druhů citrusů mohou od čtvrtka spatřit návštěvníci na výstavě botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně. Kromě citrusů si zájemci mohou prohlédnout i tropické a subtropické užitkové rostliny jako například banánovníky, čajovníky a kamélie. „Zajímavostí výstavy je rostlina cedrát, která má velké žluté citrusové plody. Říká se jí buddhova ruka, protože je její plod roztřepený do menších tvarů připomínajících prsty," popsala podobu rostliny vedoucí botanické zahrady Magdaléna Chytrá.

Ekologická soutěž ke Dni stromů

OBRAZEM: V botanické zahradě si připomněli Den stromů

Rakovník - Den stromů si připomněli žáci a studenti základních a středních škol na Rakovnicku. Sešli se společně v botanické zahradě při botanické soutěži tentokrát na téma exotické rostliny. Otázky první části tradičně připravil František Pazdera, učitel Střední zemědělské školy v Rakovníku.