Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Výstava citrusů v botanické zahradě v uplynulých letech.

Citrusy i právě rostoucí houby. Vyrazte na výstavu do botanické zahrady

Chcete si doma vypěstovat citron nebo pomeranč a nevíte, jak na to? Dozvědět se to můžete na tradiční prodejní výstavě citrusů a dalších subtropických a tropických užitkových rostlin, která se bude konat od středy 19. října do neděle 23. října ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na Kotlářské ulici v Brně.

Botanická zahrada Teplice spouští od 1. října nový interaktivní program pro mateřské školky a žáky prvních ročníků základních škol.

Teplická botanka připravila program pro děti z MŠ a ZŠ, nudit se nebudou

Botanická zahrada Teplice spouští od 1. října nový interaktivní program pro mateřské školky a žáky prvních ročníků základních škol. První přípravy započaly již před Vánoci roku 2021, kdy naši zahradu navštívily skupinky mateřských škol. Ostrý start začal teprve 28. 6., kdy proběhla pilotní prohlídka, která měla za cíl vychytat všechny případné nejasnosti. V pátek 2. 9. proběhlo setkání ředitelů mateřských škol v botanické zahradě a představení nového vzdělávacího programu. Záštitu nad celým projektem převzal Hynek Hanza, senátor za Teplicko. 

V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce - jediný den. Snímek kvetoucího kaktusu, který poskytla botanická zahrada.

Vzácná krása: v Botanické zahradě v Brně vykvetl stoletý kaktus, podívejte se

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici slaví 100 let existence. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce - jediný den.

V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce - jediný den. Snímek kvetoucího kaktusu, který poskytla botanická zahrada.

Vzácná krása. V Botanické zahradě v Brně vykvetl stoletý kaktus

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici slaví 100 let existence. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce - jediný den.

V Botanické zahradě v Troji slavilo Rulandské modré.

Podívejte se: Pat a Mat vysadili v Botanické zahradě v Troji svůj strom

Botanická zahrada v Troji ve čtvrtek patřila jak vínu, tak projektu Kořeny osobností. Jednak se zde konala oslava Dne Rulandského vína, která ve světě připadá na 18. srpen. Z důvodu rekonstrukce se akce nekonala na terase u vinotéky, ale v Ornamentální zahradě. Zájemci mohli ochutnat čtyři vzorky z místní produkce.

Banánovník v táborské botanické zahradě

Banánovník v botanické zahradě plodí. Možná budou moci ochutnat i návštěvníci

Jednou z podívaných táborské botanické zahrady je banánovník. "Naposledy banánovník plodil v době pandemie, kdy byla botanická zahrada pro veřejnost uzavřena. Plody tedy mohli ochutnat pouze zaměstnanci botanické zahrady. Doufejme, že tentokrát zhruba na konci letních prázdnin budeme moc nabídnout ochutnávku zralých banánů i našim návštěvníkům," vzkazuje veřejnosti Žaneta Šišková, vedoucí Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor. Děkujeme za příspěvek. 

Slavnostní zahájení výstavy, která mapuje dvacetiletou historii teplické botanky.

Výstava mapuje dvacetiletou historii teplické botanické zahrady

Vyrostla nám do krásy – tak zní název výstavy mapující dvacetiletou historii Botanické zahrady Teplice. V České republice patří mezi ty mladší botanické zahrady, ale její historie se píše již na konec 19. století, kdy se objevují první zmínky o zásobní zahradě. V 70. letech 20. století se otevřela poprvé veřejnosti, jinak sloužila zejména městu Teplice pro přípravu sadby letniček, dvouletek a zimování palem. Botanickou zahradou v dnešním slova smyslu se stala teprve 1. 1. 2002 zásluhou tehdejšího primátora Jaroslava Kubery a ředitele, významného botanika, Jiřího R. Haagera. Nový skleníkový komplex Tropicana byl společně s celou zahradou otevřen 1. 5. 2007.

Botanická zahrada otevře laboratorní učebnu pro školy.

Pro vzdělání! Botanická zahrada otevře laboratorní učebnu pro školy

Botanická zahrada hl. m. Prahy buduje přírodovědné vzdělávací centrum a se začátkem nového školního roku, tedy v září, otevře laboratorní učebnu pro základní a střední školy. Školní třídy mohou využít učebnu v rámci výuky přírodovědných předmětů. Programy mají podnítit v dětech zájem o skrytý mikrosvět, naučit je základní manipulaci s mikroskopem a laboratorní technikou a vzbudit v nich zájem o bádání. Laboratoř disponuje nadstandardním vybavením a byla zřízena za podpory Magistrátu hl. m. Prahy. Programy pro školní skupiny podporuje i generální partner trojské botanické zahrady, značka Hyundai. Součástí vzdělávacích aktivit zahrady jsou též přednášky, další programy a komentované prohlídky přizpůsobené školním osnovám.

Z Festivalu bonsají a japonské kultury v Botanické zahradě hl.m. Prahy.

Stovka stromků a závan Japonska. Botanická zahrada zve na bonsaje

/FOTOGALERIE/ Další ročník přehlídky nejlepších bonsají od předních českých i zahraničních pěstitelů začíná v trojské botanické zahradě. Během výstavy se představí téměř 100 tvarovaných stromků. Návštěvníci budou moci obdivovat i bonsaje ze sbírek botanické zahrady.

Botanická zahrada výstaviště Flora Olomouc a rozárium je během Víkendu otevřených zahrad přístupné od 9.30 do 18 hodin.

Atrakce kraje? Olomoucká botanická zahrada je skokanem roku

V žebříčku nejnavštěvovanějších turistických míst Olomouckého kraje vede stále zoologická zahrada na Svatém Kopečku. Loni tam zavítalo 410 tisíc návštěvníků. Skokanem minulého roku v návštěvnosti se ale stala botanická zahrada v Olomouci. Prohlédlo si ji přibližně 160 tisíc lidí, což je dvakrát více než v roce 2020.

Výstava sukulentů

Přijďte si prohlédnout kvetoucí kaktusy i hlodavce

Již tradičně se letos od 27. - 30.5. bude v areálu botanické zahrady konat výstava kvetoucích kaktusů. Součástí výstavy bude také prodej sukulentních rostlin včetně kvetoucích kaktusů. Výstava bude otevřena od 8 do 18 h, v pondělí od 8 do 17 h. V sobotu se výstavním prostoru správní budovy botanické zahrady bude také pořádat výstava hlodavců. O víkendu bude volně přístupný areál botanické zahrady a zájemci budou moci od 10 do 17 h navštívit expoziční skleníky. Děkujeme Žanetě Šiškové, vedoucí Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor, za pozvánku. 

Rozkvetlé kosatce mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně.

V botanické zahradě rozkvetly kosatce. Nabídnou tam i skalničky a orchideje

Rozkvetlé kosatce mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Výstava IRIS 2022 končí v pondělí 30. května. V minulosti se výstava věnovaná „orchidejím severu“ konala pravidelně jednou za rok. Kvůli covidové pauze je nyní k vidění po třech letech.

Den fascinace rostlinami v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty v Praze.

OBRAZEM: Botanická zahrada ukázala fascinující svět rostlin

Masožravé rostliny, rostlinné fosílie, pyl pod mikroskopem a mnoho o dalšího mohli vidět lidé, kteří zavítali do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Přírodovědci na pátek 13. nachystali pro zájemce výlet do fascinujícího světa rostlin.

Barbora Brůnová kreslí komiksy na téma rodičovského života (sama má dva malé syny), ale například i ilustrace do dětských historických knih.

Barvy ženy: Komiksy i ilustrace ve sklenících botanické zahrady

Ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty na Kotlářské ulici v Brně začne v sobotu zajímavá výstava. Je nazvaná Barvy ženy a jedná se o průřez dosavadní tvorbou Barbory Brůnové, jejíž vtipné komiksové stripy z rodičovského života, které už přes tři roky zveřejňuje na své facebookové stránce BBB ilustrace, mají velký ohlas.

Z Bečovské botanické zahrady

Botanická zahrada má nově rozárium a národní sbírku růží Jana Böhma

/FOTOGALERIE/ Právě nyní vzniká v Bečovské botanické zahradě rozárium. Zasazeny jsou na tři stovky unikátních růží, které ještě před druhou světovou válkou vyšlechtil „Baťa v růžích“, jak se pěstiteli Janu Böhmovi tehdy říkalo pro jeho nebývalé evropské úspěchy. Těmito růžemi se může botanická zahrada pochlubit.

Botanická zahrada v Teplicích.

Botanická zahrada v Teplicích zve školy na Den fascinace rostlinami

Botanická zahrada v Teplicích už přivítala jaro a oslavila Den Země. Teď se chystá na Den fascinace rostlinami, který letos připadá na 18. května. Jeden z expozičních skleníků je ještě částečně uzavřený kvůli probíhající rekonstrukci. V tropické části prohlídkové trasy tam jde do finále celková oprava vyhlídkové lávky. Nepřístupná je kvůli tomu ještě malá část nacházející se pod lávkou.

Jaro v botanické zahradě

Botanická zahrada celá kvete. Nasajte jarní atmosféru

V táborské botanické zahradě propuklo jaro naplno. O víkendu a o svátcích je zahrada sice zavřená, ale pravá jarní atmosféra na vás dýchne z fotografií, které pořídila Žaneta Šišková, vedoucí Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor. Ve všední dny je otevřeno od 7 do 16.30 h. Děkujeme Žanetě Šiškové za zaslání.