Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

V teplické botanické zahradě rozkvetl kolovník.

V botanické zahradě rozkvetl kolovník. Extrakt se přidával do známého nápoje

V teplické botanické zahradě naleznete podobné kouzlo jako v přírodě. Všechno není nutně naservírované přímo před zraky návštěvníků a člověk musí zažít dobrodružné pátrání, zdali někde něco nekvete nebo neplodí. Přesně takovou radost nám udělal kvetoucí kolovník Cola anomala, až 28 metrů vysoký strom pocházející ze západního Kamerunu. 

Ilustrační foto

Pardubice budou mít svou botanickou zahradu

Pardubice budou mít v budoucnu možná botanickou zahradu. O její vybudování stojí majitel známého květinářství Holflor Patrik Holeček. Botanická zahrada by mohla vyrůst v ulici U Stadionu hned vedle Úřadu sociálního zabezpečení.

Růže odrůdy „Rotkäppchen“

Podzimní procházka botanickou zahradou - díl druhý

Od 21. října prostějovskou botanickou zahradu uzavřela na deset dní oprava chodníku. Co za podzimní krásy se skrývá za její branou, se Vám pokusím představit aspoň formou fotoreportáže. Vychutnejte si pokračování podzimní procházky botanickou.

V Botanické zahradě se skrývá spousta zajímavé zeleně. Yzop lékařský. 28.7.2020

Za rostlinami do botanické

Zajímají vás rostliny? Pak zajděte do prostějovské botanické zahrady sídlící v ulici Lidická. Přivoníte si k bylinkám a pokocháte se třeba výhledem na žlutě zbarvené Jinany dvojlaločné.

Prostějovská Botanická zahrada Petra Albrechta nabízí zajímavou procházku i v podzimních měsících. 19.10.2020

Botanická zahrada se pandemie nebojí, i na podzim má co nabídnout

Zavřené hospody, muzeum, kino nebo divadlo, omezený provoz úřadů. Koronavirovou pandemií ochromený kulturní a společenský život v Prostějově může rozsvětlit botanická zahrada. Ta byla kvůli rekonstrukci měsíc a půl zavřená, ale od pondělka je veřejnosti opět k dispozici. Město investovalo do zahrady milion korun.

Japonská zahrada na podzim.

Bonsaje v srdci Evropy. Botanická zahrada v Troji připravila nevšední podívanou

Mimořádný zážitek nabídne na začátku října pražská botanická zahrada v Troji. Výstava bonsají z vlastních sbírek i od soukromých pěstitelů z České republiky i ze zahraničí se uskuteční v kulisách podzimně zbarvené Japonské zahrady. První víkend v měsíci je navíc připraven bohatý doprovodný program.

Orchidejí existuje přes 28 tisíc druhů a jsou rozšířené po celé planetě, nejvíce v tropech.

Kráska z pralesů v obýváku: orchideje potřebují speciální péči, ne však náročnou

Ještě před pár desítkami let jste se mohli těšit krásou orchidejí jen v botanických zahradách. Jejich masivní rozšíření do našich obýváků je podle mínění floristky Lenky Hrubé z ateliéru Zahrada na niti zásluhou šlechtitelů a velkopěstíren, díky nimž si tyhle noblesní rostliny se zvláštními květy může pořídit každý. Jakou péči vyžadují?

Bečovská botanická zahrada

Zachránili botanický unikát, sádky přemění na vodní zahradu

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletu se podíváme na krásné dílo zahradní a krajinářské architektury, kde rostou stromy i květiny různých kontinentů a ve své době byl areál nazýván jako „druhé Průhonice“ tedy připodobněn k významnému krajinářskému prvku nedaleko Prahy.

Putovní výstava kořeny osobností.

Kořeny osobností cestují po kraji. Putovní výstava zamířila do Berouna

/FOTOGALERIE/ K unikátnímu vzdělávacímu projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy nazvanému Kořeny osobností, vloni vznikla putovní výstava reportážních fotografií. V současnosti si ji mohou prohlédnout obyvatelé a návštěvníci Berouna. Poté, co na podzim zamíří ještě do Brandýsa nad Labem a Kladna, vrátí se zpět do Prahy.

Vonné zastavení ve skleníku Fata Morgana.

Zavřete oči a nechte se vést vůní rostlin po Vonné stezce

Trojská botanická zahrada láká k odpočinku a relaxaci. Objevovat ji můžete nejen svým zrakem, ale i dalšími smysly. Od roku 2016 v areálu zahrady postupně vzniká unikátní vzdělávací projekt Vonná stezka, který svět rostlin představuje poněkud netradičně –  pomocí vůní. Na jednotlivých zastaveních se seznámíte s exotickým kořením, tradičními svatojánskými bylinami, omamně vonícími růžemi, ale i aromaty ukrytými ve víně. Z návštěvy zahrady si můžete odnést voňavou vzpomínku v podobě unikátního parfému Fata Morgana No. 1, který je v prodeji v informačních stáncích.  

Farmářské trhy na Rašínově nábřeží.

Praha v letním módu. Co stojí za pozornost (nejen) o tomto víkendu?

Ač se to zdálo nepravděpodobné, Praha začátkem léta ožila se vším, co k tomu patří. Na své si tak přijdou nadšenci do kultury, přírody i sportu. Možností, kam se o víkendu vypravit, se nabízí opravdu mnoho. Při plánování rodinného výletu byste určitě některé neměli přehlédnout. Nové expozice nabízí zoologická i botanická zahrada, zatímco spousta dalších míst láká na unikátní hudební či divadelní zážitky. Zkrátka – kam v Praze zajít třeba už teď o víkendu?

Výstava Sochy mezi květy v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Svalovci nebo koločlověk. Mezi květy Botanické zahrady v Brně stojí nové sochy

Lidské a zvířecí sochy i mozaikové menhiry stojí od začátku července mezi záhonky, stromky a jezírky v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Díla sochařů z Fakulty výtvarných umění VUT tam zájemci mohou vidět od začátku července na třetím ročníku výstavy s názvem Sochy mezi květy.

Ilustrační foto.

Víkend je před námi, kam vyrazíte?

Víkendové Tipy Deníku jsou tady! Zajděte si na divadelní open-air představení, do botanické zahrady nebo s dětmi dodatečně oslavte dětský den. 

Botanická zahrada v Teplicích má nový odbavovací systém.

Botanická zahrada v Teplicích už má otevřeno

Po více než dvouměsíční pauze se veřejnosti minulý týden otevřela teplická botanická zahrada. Návštěvníci se mohou kromě rozkvetlých expozic těšit na nový odbavovací systém. Je zde nový turniket a pokladní systém.  Každý návštěvník obdrží designovou vstupenku, kterou si může nechat třeba na památku. Kromě toho zahrada prodloužila v letních měsících otevírací dobu. Nově je zahrada otevřena v období červen - srpen až do 19 hodin.

Botanická zahrada v Teplicích má nový odbavovací systém.

Botanická zahrada v Teplicích už má otevřeno

Po více než dvouměsíční pauze se veřejnosti minulý týden otevřela teplická botanická zahrada. Návštěvníci se mohou kromě rozkvetlých expozic těšit na nový odbavovací systém. Je zde nový turniket a pokladní systém.  Každý návštěvník obdrží designovou vstupenku, kterou si může nechat třeba na památku. Kromě toho zahrada prodloužila v letních měsících otevírací dobu. Nově je zahrada otevřena v období červen - srpen až do 19 hodin.

Botanická zahrada v Teplicích. Ilustrační foto

Na památku z botanky vám zůstane designová vstupenka

Teplická botanická zahrada se nachází v blízkosti lázeňského parku a v sousedství Písečného vrchu a Janáčkových sadů v Teplicích. Z celkové rozlohy asi dvou hektarů je zhruba polovina věnována venkovní expozici, výstavní skleníky zaujímají plochu 2400 m².

Návštěvník může v arboretu obdivovat evropské a cizokrajné dřeviny. Hlavní výzkumný program představuje užitkové rostliny. Zahrada je volně přístupná bez výběru vstupného.

VIDEO: Táborská botanická zahrada kvete, voní a žije

Druhá nejstarší botanická zahrada v České republice se nachází v centru Tábora a vznikla již v roce 1866. Navštívit ji lze ve všední dny od 8 do 15 hodin. V současnosti hraje pestrými barvami květů, ale prohlédnout si lze i malý koutek s handicapovanými živočichy, kterým vévodí liška obecná.

Ředitel botanické zahrady v Praze Bohumil Černý poskytl rozhovor Deníku 28. dubna 2020.

Nechci tady „hlavu na hlavě“, říká ředitel botanické zahrady Bohumil Černý

/ROZHOVOR/ Botanická zahrada v pražské Troji vystoupila ze stínu nedaleké zoo. Do „rostlinného ráje“ město v posledních letech pumpuje desítky až stovky milionů korun ročně. „Zahrada se dnes rozvíjí absolutně nejvíc za poslední desítky let. Po revoluci bylo nutné vypořádání s restitucemi a dalšími pozemkovými problémy, a proto ani rychlý rozvoj nebyl dlouho možný. Většina z těch problémů se dořešila teprve před pár lety,“ vysvětlil ředitel Bohumil Černý, který v rozhovoru pro Deník rozebral i aktuální velké projekty.

Jarní pivoňková louka.

Venkovní expozice botanické se znovu otevřely

Po více než měsíci se v pondělí 20. dubna pro zájemce opět otevřely venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy. Po konzultaci s Ministerstvem zdravotnictví o tom minulý týden rozhodl Magistrát hlavního města Prahy, který botanickou zahradu zřizuje. Návštěvníci se tak opět mohou projít rozsáhlým areálem plným kvetoucích rostlin. Přelom dubna a května totiž patří k obdobím, kdy je zahrada nejatraktivnější. Zájemci se mohou těšit na přehlídku jarních cibulovin, konikleců, stínomilných trvalek, rozhodně by neměli minout ani expozici Středomoří plnou vůní a Japonskou zahradu, kde již rozkvétají rododendrony. Skleník Fata Morgana zůstává až do odvolání uzavřený. Venkovní expozice jsou pro veřejnost otevřené denně od 9.00 do 19.00 hodin.