Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

V trojské botanické zahradě na vás čeká fotovýstava Czech Nature Photo.

Tipy na úterý 25. července

Už máte plán, jak si zpestřit start nového týdne? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.

Brněnská přehrada

Tipy na víkend na Brněnsku. Na parníku zazní písně, Mendela oslaví ve skleníku

Čtvrtý prázdninový víkend nabídne na Brněnsku opět spoustu akcí. Jednou z nich bude kytarovačka na parníku. Lidé si užijí plavbu lodí na Brněnské přehradě za doprovodu oblíbených písní. Koupaliště Biotop poctí svojí návštěvou slavná zpěvačka Lucie Bílá. Ta na podiu zazáří v koncertní verzi muzikálu Maminy.

Na vernisáži studenti představovali svá díla při krátké komentované procházce.

Nové sochy v brněnské Botanické zahradě? Z plechovek nebo k rituálnímu rozbití

/VIDEO/ Jsou ukryté samotnými autory. Pokud se návštěvníci budou pozorně dívat, při procházce v Botanické zahradě brněnské Masarykovy univerzity najdou více než třináct nových soch. Výstava sochařských prací studentů Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně potrvá až do konce září. Šestý ročník zahájil na středeční vernisáži absolvent a organizátor akce Tomáš Dvořáček.

Koncept rozvoje Botanické zahrada Teplice

Nové expozice a pavilony. Botanickou zahradu Teplice otevřou do okolní přírody

Nové expozice a pavilony. Botanickou zahradu v Teplicích čeká rozvoj. Koncept počítá s tím, že v budoucnu lidé nebudou zahradu obcházet, ale půjdou například při cestě z Janáčkových sadů přímo přes zahradu rovnou na Písečák. Na dalším rozvoji botanická zahrada spolupracuje s renomovaným pražským studiem Olgoj Chorchoj. Podívejte se na výsledek práce. Takto by jednou mohl celý areál vypadat. Od roku 2019 tam téměř zdvojnásobili návštěvnost a mají další vyšší cíle.

Květy v Bečovské botanické zahradě...

Baťa v růžích by měl radost, Bečovské botanické zahradě rozkvetlo rozárium

/VIDEO/ Květy vzácných růží nyní můžete vidět v novém rozáriu, kde Bečovská botanická zahrada zachraňuje tři stovky unikátních růží. Ještě před druhou světovou válkou je vyšlechtil „Baťa v růžích“, jak se pěstiteli Janu Böhmovi tehdy říkalo pro jeho nebývalé evropské úspěchy. Botanická se nyní připravuje na další záchranou akci, týká se ohroženého stulíku malého.

Děti mateřinek soutěžily a poznávaly Bečovskou botanickou zahradu

OBRAZEM: Děti mateřinek poznávaly Bečovskou botanickou zahradu

Procházku džunglí, hledání Lochnesské příšery, krmení kaprů v leže z mola, nebo pohádky a sázení jahodníků či dovádění na hřišti si užívaly děti hned několika mateřských škol, které ve středu dopoledne zavítaly do Bečovské botanické zahrady.

Jurij Gagarin při své návštěvě Československa

Gagarin si užíval na Kladské i v botanické zahradě v Bečově

Dnes, 12. dubna, je Mezinárodní den kosmonautiky, a je tomu už více než půl století, co na oběžnou dráhu kolem Země vzlétl první člověk. Jurij Alexejevič Gagarin pak navštívil i západ Čech. Chytal ryby na Kladské a byl také v botanické zahradě v Bečově. V dubnu roku 1961 zamířil do Prahy a v roce 1966 pobýval v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Ze slavnostního zahájení výstavy motýlů v Botanické zahradě v pražské Troji. Na snímku herečka Veronika Arichteva.

V botanické zahradě létají tisíce motýlů, výstava představuje kouzlo proměny

/FOTOGALERIE/ Výstava tropických motýlů slavnostně začala ve čtvrtek 6. dubna v trojské botanické zahradě hl. m. Prahy. Tentokrát poodhaluje tajemství metamorfózy. Patronkami této jedinečné přehlídky se staly herečky Jana Plodková, Andrea Růžičková, Veronika Arichteva a Martina Pártlová. Do Prahy postupně doputuje na 5500 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou.

Vítání jara v Bečovské botanické zahradě.

Vynesení Morany i horský půlmaraton. V Bečově vítali jaro

I když to podle počasí příliš nevypadalo, v Bečovské botanické zahradě vítali v sobotu jaro, a to opravdu velkolepě. Program byl totiž velmi nabitý, od úkolové stezky pro děti, přes vynesení a spálení Morany, vystoupení kapely Bugr band až po ukončení zimní sezóny Karlovarského otužileckého spolku. Otužilci právě tam totiž 5. listopadu zahajovali plaveckou sezónu u příležitosti lampiónového průvodu.

Rozkvetlá táborská botanická zahrada.

Co je nového v táborské botanické zahradě? Podívejte se, jak rozkvétá

Meteorologické jaro nám začalo přesně 1. března, astronomické jaro začne o několik dní déle 20. března, ale již teď můžeme pociťovat vegetační jaro, a to nejen díky stoupajícím teplotám, ale především v důsledku probouzející se vegetace. O tom, co nového lze letos očekávat v táborské botanické zahradě a o vzniku spolku KVĚTEL, informovala vedoucí zahrady Žaneta Šišková. Zaslala i krásné fotky.

Kácení kaktusu v Liberci

Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit, nebyl stabilní

Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit na zhruba 60 centimetrů, rostlina byla nestabilní a hrozilo, že se zřítí a porazí i další kaktusy ve své blízkosti. Arborista a stromolezec Pavel Kadlec musel rostlinu postupně zkrátit zavěšený na laně. Špičku kaktusu zkusí v zahradě nechat znovu zakořenit a do expozice kaktusů ji vrátí. Zbylý pahýl po začištění zůstane na místě, zahradníci věří, že obrazí.

Václav Lenk

Láska k rostlinám vzniká v dětství. Chceme ji probudit, říká nový šéf zahrady

/ROZHOVOR/ Botanická zahrada Liberec má po 30 letech nového ředitele. Od začátku roku je jím Václav Lenk, který má ke světu rostlin kladný vztah už od dětství. Svou koncepcí přesvědčil komisi, která ho vybrala z pěti kandidátů. Lenk má nyní šest let na to, aby naplnil své vize a plány s oblíbeným libereckým cílem návštěvníků.

Výhled z Pražského hradu na Prahu během valentýnské večeře.

Tipy na oslavy svatého Valentýna v Praze. Nezadaní se mohou seznámit naslepo

/FOTOGALERIE/ I letos je v hlavním městě mnoho možností, jak společně se svými milovanými prožít den sv. Valentýna. Svátek lásky můžete oslavit výletem do zoologické zahrady, romantickou večeří na Pražském hradě nebo například sportovním zážitkem. Na své si však přijdou i nezadaní. A to třeba na akci Speed dating ve Žlutých lázních.

Přírodovědná fakulta UJEP spojila svou cestu s Botanickou zahradou Teplice.

Přírodovědná fakulta UJEP spojila svou cestu s Botanickou zahradou Teplice

Podpisem smlouvy začala spolu s novým rokem 2023 spolupráce dvou významných vědeckých institucí regionu Ústeckého kraje – Botanické zahrady Teplice a Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Ta k tomuto kroku přistoupila na základě pozitivních zkušeností při součinnosti se Zoologickou zahradou v Ústí nad Labem.

V Botanické zahradě Praha rozkvetl Leknín trpasličí (na archivním snímku).

V Botanické zahradě Praha rozkvetl nejmenší leknín na světě

V trojské botanické zahradě vykvetl nejmenší leknín na světě. Expozici tropických deštných lesů ve skleníku Fata Morgana, kde je leknín trpasličí umístěn, lze navštívit každé úterý až neděli. Ve volné přírodě tato vodní rostlina již neexistuje. 

Fotografické výstavě v teplické botanické zahradě vládne jóga.

PODÍVEJTE SE: Fotografické výstavě v teplické botanické zahradě vládne jóga

Nedávno proběhla ve foyer Botanické zahrady Teplice slavnostní vernisáž fotografií z dílny teplického fotografa a kameramana Milana Stryjy. V jogínských pozicích na fotografiích se vzpíná Veronika Hrabáková, obklopená zalesněnými kulisami Českého středohoří a Krušných hor. Sytě barevné fotografie byly nafoceny v průběhu loňského léta a prosvětlují botanické foyer, kontrastujíc s venkovní šedí zimního období.

Pomalovaná branka Botanické zahrady ze strany ulice Veveří naproti zastávky tramvaje Konečného náměstí.

FOTO: Vandalové pomalovali nový plot Botanické zahrady v Brně

Bílá čmáranice na plotě. Takto vypadá nová branka Botanické zahrady v Brně. Plot je pomalovaný ze strany ulice Veveří naproti zastávky tramvaje Konečného náměstí. Škodu Botanická zahrada zaznamenala v pondělí brzo ráno. „Pachatel zřejmě v rámci novoročního veselí posprejoval nový plot ještě předtím, než mohl být vybaven informacemi o otevírací době. Zmíněného vandala jsme doposud bohužel nenašli,“ uvedla Odborná pracovnice botanické zahrady Hana Ondrušková.

Petr Šíla, ředitel Botanické zahrady Teplice.

Teplická botanka láká na adventní tvoření, perníčky a banánovník

Botanická zahrada Teplice připravila několik akcí na první adventní víkend. Hned v pátek proběhne od 17:00 vernisáž k „Adventní výstavě ZUŠ Teplice“ za doprovodu žáků hudebního oboru umělecké školy. Následně proběhne ve vánočně nazdobené venkovní expozici vystoupení dětí z mateřské školy Pramínek, které zpříjemní rozsvícení vánočního stromu. „Tento den je od 16:30 vstup do botanické zahrady zdarma. Těšíme se na všechny návštěvníky, a to včetně obyvatel přilehlých domů,“ prozradil ředitel zahrady Petr Šíla.

Hmyzožravky se od jiných rostlin morfologicky dosti liší právě částmi, které souvisejí s lapáním kořisti.

Masožravé kytky aneb potměšilí lovci v květináči

Proč si k tradičním pokojovkám nepořídit dekorativní Adélu, která si k večeři smlsne na mouše? Zjistíte, že masožravé rostliny jsou podivuhodnými unikáty s důmyslnými pastičkami na mouchy, mšice, pavouky či hmyz. Aby k sobě přilákaly pochoutku, pokrývají se světélky, vydechují omamnou vůni, co přiláká nic netuší oběti, nebo je nechají usednout na lepkavé stonky. Jak se starat o masožravé rostliny?

Fotograf Antonín Kratochvíl v botanické zahradě vysadil strom v rámci projektu Kořeny osobností.

Video, Foto: Muž, který fotil Davida Bowieho. Fotograf Antonín Kratochvíl

Unikátní projekt Kořeny osobností a Stezka osobností v Botanické zahradě hl. m. Prahy je bohatší o další strom a významné jméno. Již 115. osobností, která se projektu účastní, je český portrétní a reportážní fotograf Antonín Kratochvíl, který zasadil dub velkoplodý (Quercus macrocarpa).