Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Václav Laňka

Botanická možná získá nové jméno. Na památku Václava Laňky

Rakovník – Jen to jen pár dní, kdy smrtí Václava Laňky, patrona rakovnické botanické zahrady, přišlo město o další významnou osobnost. Jeho odkaz však ve městě, a zvláště v přírodě, nezanikne. Botanická zahrada v Rakovníku totiž nejspíše ponese biologovo jméno.

Václav Laňka

Zemřel biolog Václav Laňka

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Smutná zpráva obletěla Rakovnicko. V neděli 12. listopadu zemřel Václav Laňka. Bylo mu 76 let. 

Fata Morgana.

V trojské Botanické zahradě vyroste nový vstupní areál

Pražská botanická zahrada bude mít nový vstupní areál. Bude u skleníku Fata Morgana v západní části zahrady. Předpokládaná částka je  89,4 milionu korun bez DPH. Firma, která stavbu zhotoví, by to měla zvládnout za 18 měsíců. Materiál schválili v úterý pražští radní. Magistrát jen vypíše výběrové řízení.

Botanická zahrada v Troji.

Tři významní čeští lékaři zasadili stromy v zahradě

Velká jména českého lékařství zasadila v pražské botanické zahradě v rámci projektu Kořeny osobností jeřáb opomenutý. Tento ohrožený druh, který lze v přírodě najít pouze na levém břehu Vltavy u Roztok a Libčic nad Vltavou vysadili břišní a hrudní chirurg a transplantolog Jan Pafko, kardiochirurg a přednosta Kardiocentra IKEMu Jan Pirk i zakladatel dětské onkologie v Československu Josef Koutecký.

Česká zemědělská akademie v Humpolci společmě s tamním Školním statkem oslavila 130. výročí založení zemědělského školství v Humpolci.

Do humpolecké zemědělky přišli v sobotu zavzpomínat pamětníci a absolventi

Humpolec – Česká zemědělská akademie v Humpolci společně s tamním školním statkem oslavila během uplynulé soboty 130. výročí založení zemědělského školství ve městě. „Úplně přesně nevíme, ve který den škola vznikla. Bylo to ale v roce 1887, takže z toho vycházíme,“ informoval ředitel humpolecké zemědělské akademie Otakar Březina.

ilustrační foto.

Pelhřimovskou knihovnu navštíví uznávaní odborníci

Pelhřimov – Tento týden bude v Městské knihovně Pelhřimov opět nabitý zajímavými a nevšedními akcemi. Na své si přijdou jak děti, tak i milovníci fotografování nebo zahrádkáři a příznivci známého českého botanika.

Ilustrační foto

Houby rostou, ale druhů je málo

Na houbařské žně mohou letos milovníci bedlí, lišek a holubinek zapomenout. Lidé sice z lesa neodcházejí s prázdnými košíky, ale narazí jen na velmi málo druhů.

Rakovnická botanická zahrada o posvícení

Botanická zahrada se dočká úprav snad příští rok

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Úpravy v rakovnické Botanické zahradě vedení města dlouhodobě plánuje. V současné době se do nich ale nepustí. A to nejen proto, že se čeká, až rostliny budou ve vegetačním klidu. Nepodařilo se totiž sehnat projektanta. 

Přilepené číslo hmyzu nevadí.

Sousedé zjišťovali, jak daleko létá včelka

Pasov – Studenti mnichovské univerzity vedení Michaelou Hofmannovou v dubnu opatřili v Botanické zahradě přes 400 včelek zednic rohatých malinkými čísly na zádech, a studovali jejich letový rádius.

Jaroslav Bittmann je kouzelníkem mezi zahradníky. V jeho zahradnictví užasnete, co všechno lze s rostlinami udělat.

OBRAZEM: Skleníky v Dymokurech jsou plné příšerek

Dymokury - Jaroslava Bittmanna, majitele zahradnictví v Dymokurech, fascinují odjakživa rostliny s nevšedními odchylkami. Jejich množením a křížením získává zahradník stovky jedinečných exemplářů, které se nenajdou ani v botanické zahradě. 

Festival Zázračná planeta Země v Bečovské botanické zahradě

Zázračné planetě se v zahradě daří

Bečov nad Teplou - Pohoda, pohoda a zase pohoda ve všech podobách. Tak to se ukrývá za akcí nazvanou Zázračná planeta Země, která se o víkendu konala už popáté v Bečovské botanické zahradě.

Attacus Caesar.

KRÁTCE: Další motýli jsou na světě

Praha - Nový motýli se vylíhli v noci z úterý na středu v expozici pražské botanické zahrady Fata Morgana. Jedná se o dva samce martináče komety, dvě samice martináče atlase, a jednoho samce druhu Attacus caesar.

Nejdelší cyklomaraton odstartoval

KRÁTCE: Nejdelší cyklomaraton odstartoval

Praha - Metrostav Handy Cyklo Maraton v úterý započal svou spanilou jízdu. Týmová štafeta na podporu a integraci hendikepovaných představuje nejdelší podnik svého druhu ve střední Evropě. Závodníky čeká 2222 kilometrů a pět dnů a nocí plných nepřetržité jízdy, trasa vede okolo celého Česka. Ve smíšených týmech spolu jede 300 cyklistů, dohromady spolu závodí lidé bez hendikepu, ale i vozíčkáři, nevidomí, neslyšící a další. Slavnostní start štafety se uskutečnil v Břevnovském klášteře v Praze 6. 

Táborský triatlon 2016

Tábor v neděli pohltí atmosféra elitního triatlonového podniku

Tábor - Evropský pohár juniorů, mistrovství České republiky dospělých a žactva, akademický šampionát, závod Českého poháru, a tak otevřený přebor zaměstnanců vojenské správy - všechny tyto tituly figurují v propozicích Táborského triatlonu, který zítra zapíše do své kroniky už čtyřiatřicátou kapitolu.

Magistrát hl. města Prahy.

KRÁTCE: Stavby v centru budou úspornější

Praha - Magistrát se rozhodl zmodernizovat budovy mezi Mariánským a Staroměstským náměstím, aby byly energeticky méně náročné. Konkrétně se jedná o budovu Nové radnice, Městské knihovny, Nové úřední budovy a Staroměstské radnice.

V liberecké botanické zahradě rozkvetl 8. července po třech letech zmijovec titánský.

V zahradě kvetl obří zmijovec. Ve tmě a jen pár hodin

Liberec – Už od poloviny minulého týdne žila liberecká botanická zahrada v napětí. Po třech letech měl opět vykvést unikátní zmijovec titánský. Den „D“ připadl na sobotu, kdy si už odpoledne proudily prohlédnout gigantický květ spousty lidí. Vrcholem pak byla sobotní noc.

Klokan albín je k vidění v plzeňské zoo

Unikátní bílý klokan sídlí v plzeňské zoo

Plzeň - Zoologická a botanická zahrada města Plzně se může pochlubit vzácným přírůstkem klokana rudokrkého, který sem přicestoval ze zlínské zoologické zahrady. Jedná se totiž o albína, tedy klokana s bílou srstí, což je velká rarita.

 Pražská muzejní noc.

Program muzejní noci přilákal davy zájemců

Praha – Největší zájem byl stejně jako v uplynulých letech o prohlídku kbelského leteckého muzea, k hojně navštíveným institucím se v sobotu večer zařadily také Národní technické muzeum, Muzeum Policie ČR a botanická zahrada. Takový byl již 14. ročník Pražské muzejní noci, která si rok od roku získává větší popularitu.

Ilustrační foto

Květy magnolie spálil mráz

Pardubický kraj, Luže - Arboretum se vzácnými dřevinami v parku Hamzovy léčebny se nevyhnulo silným mrazům uplynulých dní. Největší újmu utrpěla magnolie - šácholan Soulangeův, která byla zasazena v 30. letech minulého století.

Spisovatel židovského původu Franz Kafka se narodil 3. července 1883.

Franz Kafka: Jaká místa měl v Praze rád

Praha - Dnes je po něm v Praze pojmenované náměstí, galerie i muzeum. Odkaz spisovatele Franze Kafky ovšem nalezneme na mnoha dalších místech metropole. Nejkrásnějším koutem pro něj byly Chotkovy sady. Rád zašel za sestrou do Zlaté uličky, měl v ní klid na psaní a díky zálibě v zahradničení si oblíbil i dnešní Botanickou zahradu.

Botanická zahrada v Troji.

Botanická zahrada v Praze letos představí rostliny Ameriky

Praha - Botanická zahrada v Praze letos představí Ameriku jako kontitent. Kromě tamních rostlin se zaměří také na původní obyvatele i gastronomii. O zahájení nové sezony v sobotu 1. dubna informovala městská příspěvková organizace v tiskové zprávě.

Svět kostiček II v olomoucké Obchodní akademii

VIDEO: Tisíce legokostiček zaplnily olomouckou Obchodní akademii

Obří pohyblivé ruské kolo nebo rockový koncert z lego kostiček jsou o tomto víkendu k vidění na druhém ročníku olomoucké interaktivní výstavy stavebnice Lego. Akci nazvanou Svět Kostek Olomouc II hostí prostory prvního patra olomoucké Obchodní akademie na tř. Spojenců.

Orchidej. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Výstava orchidejí ladí jako karneval

Praha - Exotika Ria de Janeira se přenesla na pár dní na pražský Albertov. Právě v duchu brazilského karnevalu byla aranžována právě probíhající výstava orchidejí v místní Botanické zahradě.

Studenti 4. B kolínského gymnázia svůj bál opravdu vyšperkovali.

Studenti gymnázia se na svém plese vydali na Havaj

Kolín /FOTOGALERIE/ – Už předposlední studentský bál letošní sezony se konal v sobotu v kolínském městském společenském domě a studenti 4. B kolínského gymnázia si jej opravdu vyšperkovali. Nejen technikou s obřími obrazovkami, ale i programem sahajícím od předtančení společenských tanců i DC Glow a Promo Dance přes atraktivní brazilské tanečnice či vzdušný tanec na šále.

Hospic ve Frýdku-Místku, který je městskou organizací, byl otevřen v roce 2010.

O hospic je zájem. Lidé chválí péči

Hospic bývá symbolem posledního místa života. Může být ale i místem pochopení, radosti a úsměvu. Například ve frýdecko-místeckém hospici si pacienti a uživatelé v minulých dnech vychutnali Valentýnský ples.