Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Oblíbená místa Herman

Ministr Daniel Herman: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Ministr kultury je rodem Jihočech, díky studiu světoběžník a Pražan prostřednictvím působení u kardinála Miloslava Vlka, u České biskupské konference a člena vlády. V této roli obývá jeden z nejkrásnějších barokních paláců v hlavním městě – Nosticův palác na Maltézském náměstí. Když vyhlédne z okna bočního traktu, vidí rozkošatělý jinan dvoulaločný.

Bonsaje Botanická zahrada

Modřínový mini les i 1 500 let staré stromy najdete v Troji

Praha /FOTOGALERIE/ -  Jak by mohly vypadat až 1 500 let staré stromy, si můžete prohlédnout do neděle 29. května na výstavě bonsají v trojské botanické zahradě. Bonsaje se totiž neměří na reálné roky, ale na vizuální stáří. Za pozornost stojí i deskovitý pískovec, evropský unikát pocházející z Čech, na kterém bonsaje stojí. O víkendu doplní krásu ručně tvarovaných miniatur čajové obřady, skládání origami, cvičení Taiji nebo ochutnávání japonských specialit.

Prodejní výstava masožravých rostlin začala v Botanické zahradě brněnské Masarykovy univerzity.

OBRAZEM: Masožravky na výstavě. Jsou k mání v botanické zahradě

Brno – Kdo touží mít doma masožravou rostlinu, má nyní příležitost. V botanické zahradě brněnské Masarykovy univerzity začala výstava masožravých rostlin spojená i s jejich prodejem. „Lidi uvidí třeba mucholapku podivnou nebo několik druhů australských a severoamerických masožravek," nastínila vedoucí zahrady Magdalena Chytrá.

Jednosměrka u zimního stadionu v Rakovníku

Rakovník: jednosměrka u zimního stadionu zůstane

Rakovník - S peticí se na město Rakovník obrátili někteří Rakovničané s jasným cílem: zrušit jednosměrný provoz na komunikaci od botanické zahrady k zimnímu stadionu. Radnice ale s požadovanou změnou nakonec nesouhlasila a schválila ponechání jednosměrného provozu nastálo.

Praha, jak ji vidí návštěvník z vršku desetimetrové ocelové skulptury v areálu botanické zahrady.

V Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou

Praha - V pražských Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou. Má být u severního vchodu botanické zahrady, s níž chce spolupracovat. Informace je z dokumentace k posouzení vlivu na životní prostředí EIA podanou firmou United Architect Studio. Svou rozhlednu má v areálu také botanická zahrada. Nová by od ní byla si půl kilometru.

Hamzova léčebna, hlavní vchod.

Návštěvníci poznají práci neziskovek

Luže – Dnes od 9:00 do 15:00 se uskuteční v areálu Hamzovy léčebny Den dětí s dobrovolníky. Představí se na něm více než 10 neziskových organizací, které si připravily hravé úkoly pro děti i dospělé.

Vítězi v Dyslektické olympiádě jsou vlastně všichni a všichni v závěru obdrží také ocenění a medaili. Ty si zaslouží nejen svou účastí, ale i vzájemnou spoluprací ve tříčlenných družstvech při řešení nejrůznějších úkolů.

Děti s dyslexií poměří síly

Třebíč - Již sedmnáctý ročník Dyslektické olympiády se ve čtvrtek 12. května uskuteční na Základní škole Kpt. Jaroše v Třebíči.

Ilustrační foto.

Více než pětině druhů rostlin ve světě hrozí podle vědců zánik

Londýn - Více než pětině současných druhů rostlin, což znamená zhruba 78.000 druhů, nyní hrozí zánik. Zároveň je ale ve světě každým rokem objeveno na 2000 druhů nových. Tvrdí to autoři zprávy, kterou dnes zveřejnila Královská botanická zahrada v Kew na předměstí Londýna. Jde údajně o první komplexní zprávu o stavu vegetace ve světě a o druzích rostlin, jimž hrozí zánik kvůli lidské činnosti, chorobám a změnám klimatu.

Symbolické vysazení moruše černé Nicholase Wintona žáky ze ZŠ Sira Nicholase Wintona v Kunžaku se uskutečnilo ve čtvrtek 5. května 2016 v Botanické zahradě v Praze.

OBRAZEM: Wintonovu moruši vysadily v botanické zahradě děti

Praha - Děti ze Základní školy Sira Nicholase Wintona v Kunžaku, která jako jediná na světě nese jméno zachránce mnoha dětí, ve čtvrtek slavnostně vysadily moruši černou v trojské botanické zahradě. Strom v roce 2014 zahradě daroval samotný Nicholas Winton a pochází z roubu 200leté moruše, která roste na jeho zahradě ve Velké Británii.

Sir Nicholas Winton na Pražském hradě s darem pro botanickou zahradu - moruší černou.

V Troji vysadí moruši, kterou botanické zahradě věnoval Nicholas Winton

Praha - Významný dar dostala v roce 2014 trojská botanická zahrada od Sira Nicholase Wintona - moruši černou. Z roubů 200 let starého stromu, který se nachází na zahradě zachránce stovek židovských dětí ve Velké Británii, se podařilo vypěstovat tři moruše. Dvě jsou na Slovensku, jedna v pražské Troji.

Divadlo v Dlouhé

Hledá se nový ředitel pražského Divadla v Dlouhé

Praha - Hlavní město vyhlásilo výběrové řízení na ředitele Divadla v Dlouhé. Podobně už vedení města dříve hledalo nové ředitele Divadla Minor a Muzea hlavního města Prahy, ve funkcích ale potvrdilo jejich dlouholeté šéfy. Výběrová řízení vypisuje na posty ředitelů těch příspěvkových organizací, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Dnes vypsání schválili pražští radní, kteří poprvé po více než půl roce zasedli v kompletní jedenáctičlenné sestavě.

Rozkvetlé stromy v areálu Botanické zahrady v Praze.

První květen v botanické zahradě nabídne divadlo i předčítání Máje

Praha /FOTOGALERIE/ - Netradiční představení Romea a Julie, aranžování květin pro drahou polovičku i vstup zdarma pro ty, kteří mají „kytičkové" příjmení. První máj v trojské botanické zahradě nabídne kromě míst, kde se dá pod rozkvetlými stromy líbat, i program pro celou rodinu.

Den země s IS Křivoklát v Bptanické zahradě Rakovník

Den země osalvili exkurzí

Rakovník  –  Informační středisko Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko opustilo tentokrát dobře známou krajinu ležící v povodí řeky Berounky a zorganizovalo  Den Země v Botanické zahradě v Rakovníku.

Ekologická soutěž na botanické zahradě

Ti nejlepší si domů odnesli masožravé rostliny

Rakovník - „Hraje se o masožravé rostliny, které vás posledně tak zaujaly, ale vyhrát je může jen ten nejlepší," prohlásil včera František Pazdera, učitel Střední zemědělské školy v Rakovníku na úvod ekologické soutěže v botanické zahradě.

Vstup do tropického skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha.

Botanická zahrada nemusí platit za změny ve skleníku Fata Morgana

Praha - Pražská botanická zahrada nemusí platit architektu Zdeňku Deylovi za zásah do jeho autorského díla, skleníku Fata Morgana. Ve čtvrtek o tom nepravomocně rozhodl soud. Uznal, že zahrada neoprávněně použila projektovou dokumentaci, když ji bez Deylova souhlasu zpřístupnila dalším lidem kvůli provedení změn.

Ilustrační foto.

Jarní Flora se blíží, co od čtvrtka nabídne?

Olomouc – Letos je to přesně sedm set let, co si připomínáme narození jednoho z nejpopulárnějších a zároveň nejvýznamnějších českých panovníků – krále a císaře Karla IV. A právě toto výročí si vetkla do vínku blížící se jarní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2016.

Exotický motýl Papilio palinurus.

Než se dostanou motýli do skleníku Fata Morgana, urazí téměř 1200 kilometrů

Praha /FOTOGALERIE/ - Exotickým motýlům trvá cesta do trojské botanické zahrady zhruba 12 hodin, během kterých urazí vzdušnou čarou téměř 1500 kilometrů. Na výstavu s názvem Lehkost motýlích křídel letecky postupně přicestuje okolo 4500 kukel padesáti druhů motýlů. Kokony pochází ze Stratfordu nad Avonou, kde se nachází největší motýlí farma v Evropě.

Ilustrační foto.

TIP NA VÍKEND: O hrad Veveří svedou boj napoleonští vojáci

Lidé se na hradě Veveří již v sobotu přenesou do časů napoleonských vojáků. Milovníky rostlin čeká komentovaná procházka v botanické zahradě. Na své si přijdou také děti a milovníci večerníčků v kině Scala, kde na zájemce čeká pohádkové odpoledne. Hned na třech místech v Brně mohou dobrovolníci o víkendu pomoct s úklidem břehů řek.

Ilustrační foto.

O hrad Veveří svedou boj napoleonští vojáci

Brno /TIP NA VÍKEND/ - Lidé se na hradě Veveří již v sobotu přenesou do časů napoleonských vojáků. Milovníky rostlin čeká komentovaná procházka v botanické zahradě. Na své si přijdou také děti a milovníci večerníčků v kině Scala, kde na zájemce čeká pohádkové odpoledne. Hned na třech místech v Brně mohou dobrovolníci o víkendu pomoct s úklidem břehů řek.

Výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě potrvá do 8. května.

OBRAZEM: V Troji šumí lehká motýlí křídla

Praha - Krasavci z motýlí říše zaplavili Botanickou zahradu v Troji. Mezi nimi mohou návštěvníci výstavy ve skleníku Fata Morgana spatřit i světové rekordmany. „Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu," popsala kurátorka výstavy Eva Smržová.

Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu.

Pestrobarevní tropičtí motýli budou opět poletovat skleníkem Fata Morgana

Viděli jste na vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem? Nejen tyto krasavce bude možné obdivovat na výstavě motýlů v trojské botanické zahradě. Ta začne v úterý 5. dubna a potrvá do neděle 8. května.

Vítání jara v Bečovské botanické zahradě.

Do botanické zahrady přišlo jaro, Moranu odnesl proud řeky Teplé

Bečov nad Teplou - Pohoda, prostě pohoda… Tak lze velmi stručně hodnotit sobotní Vítání jara v Bečovské botanické zahradě, kde současně začala i nová návštěvnická sezona. Slunce zářilo, do zahrady se doslova valily davy návštěvníků, od stánku s občerstvením voněly skvělé bramboráky a nechyběly ani výtečné domácí koláče.

Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu.

Pestrobarevní tropičtí motýli budou opět poletovat skleníkem Fata Morgana

Praha /FOTOGALERIE/ - Viděli jste na vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem? Nejen tyto krasavce bude možné obdivovat na výstavě motýlů v trojské botanické zahradě. Ta začne v úterý 5. dubna a potrvá do neděle 8. května.

Botanická zahrada v Bečově nabízí od letoška i vylepšenou feratu.

Zkuste opravenou cestu či vylepšenou ferratu v botanické zahradě.

Bečov nad Teplou - V sobotu začne naplno žít Bečovská botanická zahrada. Od 14:00 tu totiž oslaví příchod jara. Nebude chybět doprovodný program pro malé i velké, průvod nebo pálení Morany. Zároveň s tím budou přítomní seznámeni s novinkami i budoucími plány v zahradě.

Smetanovy sady v Olomouci. Ilustrační foto

Do parku vrátíme vodu a proměníme záhony, říká šéf Flory

Olomouc – Nejviditelnější a nejbližší změnou v olomouckých parcích bude vykácení Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Stromy musejí kvůli nemoci zmizet do konce března. Výstaviště Flora Olomouce, které se o parky stará, ale chystá i příjemnější změny.

Ilustrační foto.

Naučný chodník bude i vzdělávat. Lidé z Heršpic ho vítají

Heršpice – U každé rostliny má být umístěná cedulka s jejím jménem a popisem. Pás bylin a dřevin vznikne na heršpické návsi už v průběhu dubna. Vedení vesnice využije služeb botanika Petra Hanzelky, který v Heršpicích bydlí. A na naučném chodníku pracuje. „Je zaměstnaný v pražské botanické zahradě, momentálně s ním na vytvoření záhonku spolupracujeme. U každé rostliny bude vysvětlené, k čemu slouží. Kolem chodí spousta lidí na autobus i maminky s dětmi, tak nám přišlo jako dobrý nápad umístit k rostlinám cedulky. Co všechno bude k vidění, zatím nevíme. Necháváme to na odborníkovi," naznačil starosta Heršpic Jiří Ziegler.

Výrobu jarních dekorací nabídne program jarmarku v pražské botanické zahradě.

Víkend v botanické zahradě zpestří jarní jarmark a výstava orchidejí

Praha - Jaro je za dveřmi a jarmark je skvělá příležitost, jak jej přivítat. V Botanické zahradě v Praze se uskuteční o víkendu 19. a 20. března vždy od 9 do 18 hodin. „Oslavte příchod jara a naučte se plést velikonoční pomlázky," pozvala veřejnost mluvčí Lucie Herberová.

Vedle obcí se k hodině potmě přidávají také hotely, restaurace a kavárny, které tak nabídnou svým hostům romantický večer při svíčkách

Česko na hodinu zhasne

Karlovarský kraj - Do tmy se ponoří stovky českých měst, památek, firem a domácností, které se hlásí k akci Hodina Země. Ta symbolicky spojuje obyvatele celého světa, kteří se chtějí aktivně podílet na řešení problémů se změnami klimatu a šíření světelného smogu. Hodina Země nastane v sobotu 19. března od 20:30 do 21:30.

Vyjádření šéfa jihomoravských policistů Leoše Tržila k vraždě studentky a podezřelému.

Vražda studentky: policisté obvinili bývalého přítele, hrozí mu výjimečný trest

Brno /FOTOGALERIE/ – Máme podezřelého z vraždy čtyřiadvacetileté dívky, je to její bývalý přítel. Informace, se kterou ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne přišli policisté, alespoň částečně uklidnila lidi ve městě, nad nímž se vznášel strach. Strážcům zákona stačil jen den na to, aby třiadvacetiletého mladíka dopadli. Policisté zároveň vyvrátili zvěst o další vraždě, která ve středu kolovala po sociálních sítích. V současné době prověřují, jestli se nejednalo o šíření poplašné zprávy.

Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil mladou ženu.

Vrah studentku ubodal, potvrdila pitva. Fámu o druhé vraždě policie vyvrátila

Brno – Ne jedna vražda, ale rovnou dvě se měly stát v Brně podle fámy, která kolovala na sociálních sítích ve středu odpoledne. Kromě studenky zavražděné v úterý v botanické zahradě, měla být druhá žena zabita v Pisárkách. Informace se nakonec nepotvrdila. Mezitím kriminalisté už zjistili totožnost zavražděné dívky v arboretu.

Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil mladou ženu.

Zavražděnou v Brně je 24letá studentka, pachatel uniká

Brno /FOTOGALERIE/ – Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil čtyřiadvacetiletou studentku z Brněnska.

Z výstavy 'Orchideje - královny opylovacích triků' ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze.

Studenti zahradnické akademie odhalili tajemství orchidejí

Praha, Mělník – Přes pět tisíc orchidejí zdobí na sklonku zimy skleník pražské botanické zahrady Fata Morgana. Výstava s podtitulem Orchideje – královny opylovacích triků láká nejen na krásné květy, ale také na originální aranžmá.

Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil mladou ženu.

Policisté už znají totožnost oběti. Zavražděnou je čtyřiadvacetiletá studentka

Brno /FOTOGALERIE/ – Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil čtyřiadvacetiletou studentku z Brněnska. Navzdory rozsáhlé policejní akci, do které se zapojil vrtulník, pachatele dosud nedopadli. Vedení univerzity oznámilo ve středu kolem poledne, že botanická zahrada zůstane uzavřeno až do 13. března. Lidé v Černých polích jsou vyděšení.

Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil mladou ženu.

Policisté už znají totožnost oběti. Zavražděnou je čtyřiadvacetiletá studentka

Brno /FOTOGALERIE/ – Uzavřená univerzitní botanická zahrada a desítky policistů prohledávajících okolí. Tak vypadalo ve středu dopoledne místo nedaleko tramvajové zastávky Bieblova, kde v úterý odpoledne někdo zavraždil čtyřiadvacetiletou studentku z Brněnska. Navzdory rozsáhlé policejní akci, do které se zapojil vrtulník, pachatele dosud nedopadli.

Odvolaná ředitelka pražské botanické zahrady Věra Bidlová.

O místo ředitele botanické zahrady v Troji se uchází osm zájemců

Praha - O místo ředitele pražské botanické zahrady v Troji se uchází osm zájemců. Pražští radní v úterý odsouhlasili složení komise, která bude ředitele vybírat. „Jméno nového ředitele by mohlo být známo v polovině letošního dubna," řekl po jednaní radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Bývalou ředitelku Věru Bidlovou odvolalo vedení města loni v létě.

Z výstavy 'Orchideje - královny opylovacích triků' ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze.

OBRAZEM: Botanická zahrada odhaluje taje orchidejí

Množství orchidejí zdobí skleník pražské botanické zahrady Fata Morgana. Výstava s podtitulem Orchideje - královny opylovacích triků láká nejen na krásné květy, ale také na originální aranžmá.