Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.

V USA byli objeveni první komáři přenášející virus zika

Miami (USA) - Ve Spojených státech byla vůbec poprvé prokázána přítomnost viru zika u místních komárů. Vědci jej objevili u několika skupin tohoto hmyzu v Miami na Floridě, odkud bylo v minulých týdnech hlášeno několik desítek lidí nakažených tímto virem. Podle expertů je částečně na vině pěstování exotických bromélií, uvedla agentura AP.

Podzimní akce v Botanické zahradě Troja

Babí léto vábí na akce do Botanické zahrady v Troji

Praha /FOTOGALERIE/ - Francouzský spisovatel a filozof Albert Camus kdysi poznamenal, že podzim je druhé jaro, kdy se každý list promění v květ. Podzim sice již ťuká na dveře, ale do konce září máme ještě astronomické léto. V Botanické zahradě hl. města Prahy se o tom návštěvníci mohou přesvědčit a užít si zajímavé akce v kouzelné atmosféře babího léta.

 Botanické družení 2016,setkání zástupců botanických zahrad z celé České republiky.

OBRAZEM: V Praze se sejdou zástupci botanických zahrad z celé České republiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Od úterý 23. srpna do středy 24. srpna se koná Botanické družení 2016, setkání zástupců botanických zahrad z celé České republiky.V le­tošním roce je hostitelem a pořadatelem tohoto setkání Botanická zahrada sídlící na Praze 9,Pod Táborem,která patří Střední odborné škole stavební a zahradnické na Jarově.

Místo v Troji, kde by mělo vzniknout ekocentrum.

Ekocentrum v Troji nebude, Praha smění s investorem pozemek

Praha - Ekoncentrum v pražské Troji nebude. Vedení hlavního města vymění se soukromým investorem pozemek u botanické zahrady. Na pozemku chtěla firma vybudovat rozhlednu s ekocentrem. Novinářům to v úterý řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Proti stavbě protestovali místní občané a občanská sdružení, nesouhlasí s ní ani radnice Prahy 8. Investorem ekocentra je společnost United Architect Studio.

Chytrá lavička. Ilustrační foto.

Příští rok budou některá další místa Prahy pokryta sítí wi-fi

Praha - Od začátku příštího roku by měli mít lidé na dalších místech v Praze volný přístup k připojení na internet prostřednictvím wi-fi. Jde o pražskou zoologickou a botanickou zahradu, Petřín a vltavské náplavky, řekla v úterý po jednání rady novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Pokud se pilotní projekt osvědčí, budou signálem pokryty třeba Letná a Stromovka.

Daniela Šálková.

Divadlo v Dlouhé asi dál povede dlouholetá ředitelka Šálková

Divadlo v Dlouhé dál povede jeho dlouholetá ředitelka Daniela Šálková. Pražští radní ji v úterý potvrdili ve funkci. Výběrová řízení vypisuje město na ředitele příspěvkových organizací, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Podobně už vedení města dříve hledalo nové ředitele Divadla Minor a Muzea hlavního města Prahy, ve funkcích ale potvrdilo jejich dlouholeté šéfy.

Vinobraní

Pražská Botanická zahrada ožije vinobraním, jazzem, folkem a country hudbou

Praha /FOTOGALERIE/ - Vinobraní k trojské botanické zahradě i babímu létu neodmyslitelně patří. I tentokrát se návštěvníci mohou těšit na jedinečnou atmosféru vinice sv. Kláry, která se o víkendu 10. – 11. září promění v dějiště oslav vína. Návštěvníci se mohou těšit na degustaci medailemi oceněných vín z vinice sv. Kláry a dalších devíti předních českých a moravských vinařů. Zájemci si dále mohou prohlédnout expozici dokumentující výrobu vína. Celý víkend doplní netradiční hudební program ve stylu jazzu, country a folkové hudby.

 List obrovité euryalé vzdorné dosáhl při posledním měření 193 centimetrů.

V botanické naměřili rekord

Liberec - /SOUTĚŽ/ Pavilon leknínů Botanické zahrady v Liberci se může nově chlubit dalším unikátem. List obrovité euryalé vzdorné dosáhl při posledním měření 193 centimetrů.

Daniela Šálková na tiskové konferenci v roce 2010.

Divadlo v Dlouhé zřejmě dál povede dlouholetá ředitelka Šálková

Praha - Divadlo v Dlouhé zřejmě dál povede dlouholetá ředitelka Daniela Šálková. Pražští radní ji podle informací  vybrali ve výběrovém řízení a v úterý ji potvrdí ve funkci. Výběrová řízení vypisuje město na ředitele příspěvkových organizací, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Podobně už vedení města dříve hledalo nové ředitele Divadla Minor a Muzea hlavního města Prahy, ve funkcích ale potvrdilo jejich dlouholeté šéfy.

Festival Zázračná planeta země v Bečovské botanické zahradě.

Botanická zahrada byla Zázračnou planetou

Bečov nad Teplou - Zajímavý program pro každého a pohoda. Takový byl čtvrtý ročník ekologického festivalu Zázračná planeta Země. kterého se o víkendu zúčastnilo v Bečovské botanické zahradě několik stovek lidí zblízka i zdaleka.

Lotos indický v prostějovské botanické zahradě

V Prostějově vykvetl krásný lotos indický, k vidění bude jen dva dny

Prostějov – „Ráno jsem se byla podívat a teprve jeden lísteček se odchlípnul, ale pak se květ rozvinul pěkně celý," řekla vedoucí Botanické zahrady v Prostějově Anežka Šrámková. Lotos indický se zpravidla otevře mezi sedmou a osmou hodinou ranní, pak kvete do devíti, někdy až do dvanácti hodin, a po té se zase zavře.

Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu na stadionu HZS Královéhradeckého kraje.

Výstupem na věž a během uctili hasiči památku kolegů

Hradec Králové /FOTO, VIDEO/ - Bylo 18. července 1973 kolem druhé hodiny odpolední, když královéhradečtí hasiči včetně  Josefa Romportla a Vlastimila Málka vyjížděli k požáru automobilové opravny v hradecké Hořické ulici. Na místě našli hořící acetylenovou láhev.

Festival v Bečovské botanické zahradě láká i na dobré jídlo.

Hudební, ekologický a informační festival. To vás teď čeká v Bečově

Bečov nad Teplou - V Bečovské botanické zahradě bude pěkně rušno. Ode dneška až do neděle se tu totiž koná festival Zázračná planeta Země. Lidé se mohou těšit na prohlídky, jógu, etnickou hudbu, malování, zpívání manter, divadlo a samozřejmě i ekologickou osvětu a ten, kdo přijde s vlastním hudebním nástrojem a zahraje, má vstup zdarma.

Memoriál Josefa Romportla a Vlastimila Málka v disciplínách požárního sportu na stadionu HZS Královéhradeckého kraje.

Výstupem na věž a během uctili hasiči památku kolegů

Hradec Králové /FOTO, VIDEO/ - Bylo 18. července 1973 kolem druhé hodiny odpolední, když královéhradečtí hasiči včetně  Josefa Romportla a Vlastimila Málka vyjížděli k požáru automobilové opravny v hradecké Hořické ulici. Na místě našli hořící acetylenovou láhev.

Brněnský strom roku - Jinan dvoulaločný.

Botanici z brněnské univerzity objevili unikátní jinan

Brno - Botanici z brněnské Masarykovy univerzity objevili unikátní jinan dvoulaločný, který má proti běžným dvěma sadám chromozomů sady čtyři. Ve světě se tento typ jinanu snaží odborníci už několik let bez úspěchu vytvořit uměle. Vědci jinan nyní pěstují v univerzitním kampusu, uvedla dnes v tiskové zprávě Martina Fojtů z tiskového odboru univerzity.

Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.

V brněnské botanické zahradě vyklíčil unikátní strom

Brno – Vědcům z brněnské Masarykovy univerzity se podařilo rozšířit rostlinnou říši. Botanici z přírodovědecké fakulty objevili světově ojedinělý mutant jinanu dvojlaločného. „Jinany jsme využili původně pro zcela jiný experiment a velikost jejich genomu jsme zjišťovali jen okrajově. Jeden z devíti malých stromků vykazoval nestandardní údaje a později jsme přišli na to, že nejde o chybu v měření, ale o významný objev," popsal botanik Petr Šmarda.

Olivy ze Středomoří. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Piknik s chutí Středomoří

Praha - Za dobrým středomořským jídlem nemusíte cestovat daleko. Stačí si vzít deku a zavítat v sobotu do Botanické zahrady v Troji, kde se seznámíte s cizí kulturou. Stánky s francouzským vínem, italskými olivami či libanonskou kuchyní se otevřou v 11 hodin.

Ilustrační foto.

Rozárium terčem série loupeží. Město na zloděje chystá kamery

Olomouc – Před opraveným rozáriem v Olomouci postával v úterý dopoledne hlouček lidí, zejména maminek s dětmi. Dovnitř nemohly, nová atrakce Olomoučanů byla zavřená kvůli vyšetřování. Zlo­ději si vytipovali prostor, který je součástí botanické zahrady, už nejméně třikrát.

Olomoucké rozarium

Brouzdání v bazéncích rozária je zakázané. Co vy na to?

Olomouc /ANKETA/ – Opravené olomoucké rozárium se rychle stalo oblíbeným místem. Jen na otevření přišlo přes dva tisíce lidí, velkým lákadlem se rychle staly nové bazénky. Brouzdání ale povoleno není. Zakazuje to návštěvní řád parků. Přesto správce do budoucna zvažuje, že možná svůj přístup zmírní.

Místo v Troji, kde by mělo vzniknout ekocentrum.

Desítky lidí v Troji protestovaly proti plánu postavit ekocentrum

Praha - Téměř sto lidí v sobotu protestovalo mezi silnicí Na Pazderce a areálem Botanické zahrady hl. města Prahy proti záměru v těchto místech vystavět ekocentrum s rozhlednou. V areálu má být také klubovna s restaurací a neveřejné parkoviště pro návštěvníky. Proti stavbě protestují místní občané a občanská sdružení, nesouhlasí s ní ani tamní radnice. Investorem ekocentra je společnost United Architect Studio.

Ilustrační foto

Bečovské slavnosti budou opět velkolepé

Bečov nad Teplou - Letošní Bečovské slavnosti, které startují v pátek 15. července, budou výjimečné. V den zahájení tomu bude totiž přesně dvacet let, co byl veřejnosti zpřístupněn bečovský barokní zámek, v té době jediná národní kulturní památka v karlovarském okrese.

Botanická zahrada v pražské Troji.

V trojské Botanické zahradě bude od podzimu nový výukový altán

Praha - V trojské Botanické zahradě vzniká altán, který bude návštěvníkům sloužit jako posluchárna, přednášková síň a příležitostně jako čajovna. Od podzimu se v něm budou moci schovat před nepřízní počasí. Součástí projektu je i nové sociální zázemí, které nahradí nevyhovující mobilní toalety, řekl staronový ředitel Oldřich Vacek, který zahradu vede od června. Práce neomezí provoz v zahradě.

Ilustrační foto.

Senioři mohou mít v červenci vstup do botanické zahrady zdarma

Praha - Lidé nad 65 let mohou do konce července navštívit trojskou botanickou zahradu zdarma. Musejí ale přijít v doprovodu jiného dospělého, třeba svého potomka, vnoučete či známého. Projekt "Tak se starej mladej" pořádá spolu se zahradou nadace Antonika. Informovala o tom manažerka nadace Simona Bagarová. Nadace se zaměřuje na podporu aktivního stárnutí.

Posluchači Univerzity třetího věku UJEP v rámci kurzu malovali v prostorách Botanické zahrady v Teplicích.

Univerzitní senioři před prázdninami nezaháleli

Ústí nad Labem – Také posluchači Univerzity třetího věku (U3V) Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem si v následujících měsících užijí zasloužené prázdniny. Mají za sebou aktivní semestr.

Telč.

Pořad Českého rozhlasu se bude natáčet v Telči

Vysočina – Oblíbený pořad Česko – země neznámá, který už více než dva roky seznamuje posluchače regionálních stanic Českého rozhlasu s turisticky lákavými a zajímavými místy naší země, přichází s novinkou. Poté, co za dobu své existence nabídl ze studia už více než 1 400 reportáží, vyráží během prázdninových měsíců za svými posluchači.

Místo v Troji, kde by mělo vzniknout ekocentrum.

Radní Prahy 8 nesouhlasí s výstavbou ekocentra v Troji

Praha - Vedení radnice Prahy 8 nesouhlasí s výstavbou ekocentra s názvem Naučné a poznávací aktivity – Troja mezi silnicí Na Pazderce a areálem Botanické zahrady hl. města Prahy. Ve středu to sdělila mluvčí Prahy 8 Anna Patočková. Podle projektu má být postaveno devítipatrové ekocentrum s rozhlednou. Podle radních by výstavba, kterou plánuje soukromý investor, narušila zeleň a možnost rekreace, navíc by muselo být pokácena více než stovka stromů.

Skleník Fata Morgana.

Nový ředitel botanické zahrady chce vybudovat výstavní pavilon

Praha - Nový ředitel pražské botanické zahrady v Praze Oldřich Vacek chce vybudovat výstavní prostor v jižní části areálu. V plánu má také stavbu budovy nového ředitelství. V pátek o tom informovala mluvčí botanické zahrady Lucie Herberová. Vacek nastoupil na začátku června, zahradu vedl už v letech 2003 až 2013.