Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Nepříliš známá botanická zahrada se nachází v pražských Malešicích

Znáte botanickou zahradu v Malešicích? Funguje už 70 let a vstupné je zdarma

Botanická zahrada v Praze. Někoho jako první napadne ta v Troji, jiného zase ta v ulici Na Slupi. Málokdo si ale v hlavě představí botanickou zahradu v Praze 9. Nepříliš známý areál plný rostlin se nachází v pražských Malešicích, a to zrovna v jediném cípu, který nespadá pod Prahu 10. Zahrada vznikla z historického parku, který založil bratr známého lékaře, zahradní architekt František Thomayer. Skleníky má dokonce větší než ta v Troji.

Výstava v botanické zahradě je pro všechny smysly

Přičichnout si, ochutnat i osahat. Botanici připravili neobvyklou výstavu

Přivonět si k parazitické rostlině s největším květem na světě. Vnímat zvuky a osahat si exponáty. Pražská botanická zahrada připravila výstavu pro všechny smysly. Letos ji poprvé pořádá společně s botaniky ze Švédska, Polska či Maďarska. Jelikož i v říší rostlin a živých organismů jsou důležité různorodé vztahy a vazby, tématem letošní expozice se stala symbióza.

Sobota v botanické zahradě.

FOTO: V botanické zahradě oslavili zázračnou planetu Zemi

Bečov – Příjemné setkání v přírodním prostředí a oáze klidu. Kdo chtěl, mohl i přenocovat. Tak vypadal víkendový festival Zázračná planeta Země v Bečovské botanické zahradě, která letos slaví sto let od svého vzniku.

Zálivka na Pivoňkové louce.

Jak ve vedrech zalévat zahrádku? Přečtěte si rady kurátorů botanické zahrady

Současné horké a suché počasí se nevyhnulo ani trojské botanické zahradě. Situace je zde ještě těžší o fakt, že podloží, na němž se zahrada rozkládá, tvoří velmi propustné štěrkopísky. Voda se v těchto substrátech dlouho neudrží a půda rychle prosychá. Jak se těmito podmínky zahrada vypořádala a co doporučují její kurátoři zahrádkářům?

Bečovská botanická zahrada.

Bečovská botanická zahrada slaví Zázračnou planetou

Bečov nad Teplou – Sto let od vzniku slaví letos Bečovská botanická zahrada. Jedním z vrcholů oslav je víkendový festival Zázračná planeta Země. Toto hudební, ekologické a informační setkání se koná již po šesté v areálu obnovené Bečovské botanické zahrady.

Nová expozice Medonosné rostliny a včely v botanické zahradě.

Novou interaktivní expozici v botanické zahradě představí Medový den

Milujete med? Pak si nenechte ujít Medový den v Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji. V sobotu 21. července od 13 do 19 hodin se návštěvníkům představí zcela nová interaktivní expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám. Návštěvníci v ní mají možnost blíže se seznámit s rostlinami poskytujícími pastvu včelám od brzkého jara do pozdního podzimu, včetně těch, z nichž v jiných částech světa vznikají tzv. jednodruhové medy. Zahájení obohatí doprovodný program pro malé i velké.

Aby jí to vydrželo!

Mladá sousedka žije s novými plícemi

Linec - „Když mi zase bude dobře, ráda bych se ještě jednou rozhlédla z Traunsteinu,“ řekla Stefanie Krenmayerová (23) z Eberstalzellu v červnu 2016, krátce předtím, než jí byly transplantovány nové plíce, napsaly OÖN.

Pražská botanická zahrada věnuje růžím druhé zastavení vzdělávacího projektu Vonná stezka.

Na růžích ustláno. Pražská botanická zahrada láká na vonnou procházku

Říká se, že ženy milují květiny. A mezi nejvoňavějšími rostilnami jsou samozřejmě růže. V sobotu odpoledne si v Rozáiru v severní části areálu trojské botanické zahrady mohou (nejen) ženy užít růže všemi smysly a seznámit se s tajemstvím "královen" květin. Růžím je věnováno druhé zastavení unikátní Vonné stezky.

Prezentace Prahy na přehlídce zahradnických expozic.

Botanická zahrada úspěšně prezentovala Prahu na přehlídce zahradnických expozic

Už potřinácté vytvořili zaměstnanci trojské botanické zahrady v severoitalském přímořském letovisku Cervia originální květinovou expozici, která se stala součástí největší evropské květinové výstavy pod širým nebem. V rámci 46. setkání zahradnických týmů evropských metropolí, jehož cílem je předvést květinové výsadby reprezentující příslušná města, tak prezentovali Prahu.

Jedním z nedělních oslavenců v Zoo Praha bude pětiletý samec gorily nížinné Nuru.

Půl miliardy pro zoo. Také botanická zahrada staví nové pavilony

/INFOGRAFIKA/ Dlouho jeho stavbu blokovala trojská radnice. Přesto práce na novém pavilonu goril na Sklářce začnou ještě letos. Na nový domov se v pražské zoo mohou těšit také lední medvědi, exotičtí ptáci a hmyz i tasmánští čerti. Milovníci vzácných rostlin si ve vedlejší botanické zahradě užijí kvalitnější zázemí.

Bečovská botanická zahrada.

Botanická zahrada představí nejslavnější zahradníky

Bečov nad Teplou – Čeští zahradníci 19. a 20. století – Jan Koditek (neznámé osudy – neznámé zahrady). Tak zní název výjimečné přednášky, která je připravená k letos oslavovanému 100. výročí vzniku Bečovské botanické zahrady.

V rakovnické botanické zahradě se uskutečnil již 14. ročník ekologické soutěže.

Obrazem: Děti si otestovaly své znalosti z ekologie

Rakovník – V rámci oslav Dne Země se ve čtvrtek uskutečnil v botanické zahradě 14. Ročník ekologické soutěž s názvem Ekologická abeceda. Uspořádala ji Střední zemědělská škola v Rakovníku společně s Domem dětí a mládeže Rakovník a byla určena pro žáky základních a středních škol.

Vladimír Remek vysadil vzácný strom. Na snímku s Bohumil Černým - pověřeným řízením Botanické zahrady.

Kosmonaut Vladimír Remek zasadil v projektu Kořeny osobností vzácný strom

Trojská botanická zahrada je zaplavena tisíci vůněmi a barvami jarních květů. První opravdu teplé dny vítá spolu s 85. osobností, která se v rámci projektu Kořeny osobností ujala čestného úkolu obohatit zahradu o další vzácný strom a propojit s ním svůj životní příběh. Nedaleko výjimečných dřevin Václava Havla, Karla Gotta, Jiřího Menzela či Věry Čáslavské má od středy místo šácholan, který slavnostně zasadil první a zároveň jediný československý kosmonaut Vladimír Remek.

Během německo - českých dnů přátelství se budou v centru německého města Hof konat nejrůznější akce.

Lidem se otevře botanická zahrada

Cheb, Hof – Geologická stezka, zoo anebo botanická zahrada. To vše budou moci navštívit lidé v rámci takzvaných německo-českých Dnů přátelství.

Český letoun Aero v drážďanském dopravním muzeu

Drážďany: Barokní perla na Labi

Desítky překrásných památek, muzeí, věhlasných restaurací i mostů protínajících Labe, ale také bláznivá umělecká pasáž, barokní park s botanickou zahradou a ZOO nebo nejstarší visutá lanovka na světě. To je pouze ochutnávka saské metropole.  

Orchideje v botanické zahradě.

Fata Morgana láká. Trojská botanická zahrada zahájí sezonu výstavou orchidejí

Velvyslanci Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu – členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a náměstkyně pražské primátorky Evy Kislingerové dnes v půl druhé odpoledne navštíví pražskou botanickou zahradu. Budou přítomni slavnostnímu otevření výstavy orchidejí, kterou zahrada od zítřka zahájí novou sezónu.

Skleník Fata Morgana.

Botanická zahrada musí zaplatit architektovi. Za změny ve skleníku Fata Morgana

Botanická zahrada v Troji bude muset zaplatit sto tisíc korun architektu Zdeňku Deylovi kvůli zásahu do jeho autorského díla Fata Morgana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský Vrchní soud. Ten také tvrdí, že zahrada bez architektova souhlasu neoprávněně použila projektovou dokumentaci a zpřístupnila ji dalším lidem kvůli provádění změn.

Ilustrační foto.

Byšická škola chce vlastní botanickou zahradu

Mělnicko – Byšická základní škola usiluje o vybudování vlastní botanické zahrady. Ta by měla vzniknout na školním dvoře, který se po drobných stavebních úpravách promění v zelenou oázu. O dostatečnou závlahu nově vysázených rostlin se přitom postará voda z obnovené studny.

Na snímku jsou zleva místostarosta Bernhard Baier, specialista Johann Kienbichl a vedoucí zahrady Friedrich Schwarz.

Na orchideje k sousedům

Linec – Od soboty 27. ledna do 11. března pokvete v linecké Botanické zahradě 1100 druhů orchidejí.

Ledová Praha v Muzeu policie.

O pololetních prázdninách Praha nabídne akce pro děti a slevy do muzeí

O letošních pololetních prázdninách mezi 2. a 4. únorem se v Praze opět uskuteční akce Ledová Praha, která dětem nabízí zvýhodněné vstupné do památek, muzeí a dalších pamětihodností metropole. Zúčastnit se mohou rodiny s dětmi, dětské oddíly i školy. Jde o největší otevřenou akci Pionýra a Nadace Dětem 3. tisíciletí, kterou podle organizátorů v posledních letech využívá kolem 15 tisíc účastníků. Letos se uskuteční poosmnácté.

Lvi v liberecké zoo.

Do ZOO přišlo na Štědrý den sedm tisíc lidí

Liberec – Možnost zkrátit si dlouhé čekání na vánoční nadílku návštěvou zvířat využilo na Štědrý den 7233 lidí. Tolik návštěvníků v neděli dorazilo do liberecké zoologické zahrady.

Václav Laňka

Botanická po Laňkovi? Možná radši ulice či památník

Rakovník - Je to již téměř měsíc, co Rakovníkem obletěla smutná zpráva o smrti Václava Laňky, který byl mnohými považován za patrona rakovnické botanické zahrady. Jen několik málo dní po jeho odchodu se však začalo uvažovat nad možnostmi, jak jeho odkaz ve městě, a zvláště v přírodě, nadále zachovat. A návrh padl právě na pojmenování botanické zahrady po zesnulém biologovi.