Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Brněnská botanická zahrada při Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ožila netradiční výstavou. Od soboty v ní začali vystavovat poštovní známky s květinovými motivy. Známky poněkud jiného druhu čekají ve sklenících.

OBRAZEM: V botanické zahradě obdivovali květinové známky

Brno – Venku teploty kolem nuly, uvnitř takřka tropy. Brněnská botanická zahrada při Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ožila netradiční výstavou. Od soboty v ní začali vystavovat poštovní známky s květinovými motivy. Fanoušci filatelie známky uvidí hned po vstupu do budovy, visí totiž na panelech za pokladnou.

Martin Červený.

Praha chce odvolat dalšího ředitele, tentokrát šéfa hřbitovů

Praha - Vedení Prahy se chystá odvolat dalšího ředitele příspěvkové organizace. Tentokrát jde o ředitele pražských hřbitovů Martina Červeného, který organizaci vede od roku 2012. Odpovědný radní Daniel Hodek (ČSSD) se odvolává na údajně znepokojivé výsledky auditu. Červený v pondělí řekl, že za odvoláním může být jeho snaha o zpřetrhání klientelistických vazeb, které jsou s organizací spojené. Mluví se především o tendru na likvidaci hřbitovního odpadu.

Hudební divadlo v Karlíně.

Praha hledá ředitele botanické zahrady a divadla v Karlíně

Praha - Hlavní město hledá ředitele botanické zahrady, má nahradit loni odvolaného Oldřicha Vacka, a ředitele Hudebního divadla v Karlíně, které vede Egon Kulhánek. Radní v úterý na obě místa vyhlásili výběrová řízení. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Tramvajová zastávka Biskupcova

Radní zváží, zda bude MHD v době smogu v Praze zdarma

Praha - Radní hlavního města v úterý budou na svém jednání zvažovat, zda by měla být MHD v době smogu zdarma. V Praze jsou stále zhoršené rozptylové podmínky a trvá smogová situace. Signál regulace, kvůli kterému byla utlumena výroba ve čtyřech podnicích, meteorologové po víc než dvou dnech zrušili v pondělí večer.

Skleník Fata Morgana.

Sloučení se zoo? Botanická zahrada se brání

Praha /FOTOGALERIE/ - Zaměstnanci Botanické zahrady se po odvolání ředitele Oldřicha Vacka obávají sloučení se zoo. Náměstek primátorky Petr Dolínek odmítá, že by se k tomu schylovalo. Se zaměstnanci se chce sejít osobně.

V PŘÍRODĚ dorůstá muraja až 8 metrů, zatímco 337 let stará bonsaj měří 1,4 metru.

Botanická jásá, získala přes tři sta let starou bonsaj

Liberec - /GALERIE/ Muraja latnatá, botanický název bonsaje, která letos dovršila 337 let života. Patří do příbuzenstva citroníku a pomeranče, listy i plody jsou ale zcela jiné. Posledních 20 let byla Bonsaj centru v Libčanech, teď přesídlila do Botanické zahrady v Liberci.

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto.

Praha schválila záměr stvořit firmu zastřešující její společnosti

Praha - Radní v úterý schválili záměr vytvoření městské holdingové společnosti, která by zastřešovala firmy, které patří Praze nebo v nich má většinový podíl. Novinářům to řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO). Firma by mohla vzniknout zhruba za dva roky. Zatím není jasné, které konkrétní společnosti v ní budou. Praha stoprocentně vlastní řadu společností, v dalších má majoritní či menšinové podíly.

Oldřich Vacek.

Pražští radní odvolali ředitele botanické zahrady Vacka

Praha - Radní hlavního města v úterý odvolali z funkce ředitele botanické zahrady v Troji Oldřicha Vacka. Důvod v materiálu, který schválili radní, není uveden. Řízením zahrady byl dočasně pověřen vedoucí sekretariátu zahrady Bohumil Černý. Vacek ve vedení zahrady končí k dnešnímu datu, Praha bude nyní ve výběrovém řízení hledat jeho nástupce. Vacka řekl, že mu nikdo nesdělil důvod odvolání, ani mu nikdo nedal najevo naspokojenost.

Výstava exotického ptactva a morčat v brněnské botanické zahradě.

OBRAZEM: Kanárům dávají do potravy barvivo. Opeřenci září na exotické výstavě

Brno – Kanárky, andulky, papoušky nebo morčata si mohou lidé prohlédnout v brněnské botanické zahradě od pátečního rána až do dvacátého listopadu. Výstavu organizátoři doplnili o obrázky, které namalovali žáci Základní umělecké školy Jana Kvapila v Brně. „Máme tu šedesát různých variant kanárů. Jsou různě křížení, a aby byli barevnější, je potřeba jim přimíchávat do potravy barvivo," řekl chovatel barevných kanárů Rudolf Kocián.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.

Svatomartinská vína se ochutnávala v pražské Tróji

Praha - Desítky lidí v pátek ochutnaly v Praze na trojské vinici svaté Kláry mladá svatomartinská vína. Vinice vlastní produkci šetřila a nabídla vína z Moravy. Prodej vína začal podle tradice přesně v 11 hodin a 11 minut, kdy návštěvníci v chladném počasí vytvořili před stánkem frontu. Letos vyslali podle odhadů vinařů výrobci vína na trh přibližně 2,3 milionu lahví svatomartinského. Je to podobný objem jako loni, přestože byla letošní úroda horší než loňská.

Svatomartinská vína v botanické zahradě

Botanická zahrada láká už pojedenácté 11. listopadu na mladá vína

Praha /FOTOGALERIE/ - Jestli letos svatý Martin přijede na pověstném bílém koni, nebudeme nejspíš navzdory předpovědím meteorologů do poslední chvíle tušit. Jisté naopak je, že na jeho svátek, v pátek 11. listopadu, dorazí do trojské botanické zahrady Svatomartinské víno. Milovníky mladého vína zve zahrada na slavnostní otevírání lahví tohoto svěžího moku od předních českých a moravských vinařů už pojedenácté.

Mladí kopidlenští zahradníci v Itálii.

Z putování kopidlenských zahradníků po Itálii

Kopidlno – Žáci Střední školy zahradnické Kopidlno navštívili v rámci projektu „Multikulturní Evropa" přírodní a kulturní památky v provinciích – Benátsko, Emilia – Romagna a Toskánsko.

NOVÝ ROZVOJ. Pražská botanická zahrada v minulosti vybudovala atraktivní pavilon Fata morgana, do budoucna chce investovat například do výstavby altánu pro návštěvníky. Vizualizace.

Pražská botanická zahrada chce investovat půl miliardy korun

Praha - Pražská botanická zahrada chce v příštích třech letech investovat víc než půl miliardy korun. Navrhovaný plán investic v úterý vzali na vědomí pražští radní. Největší plánovanou stavbou je nový vstupní objekt ze severní strany zahrady za 251 milionů korun.

Nákladové nádraží Žižkov.

Radní projednají úpravu Vítězného náměstí i nádraží na Žižkově

Praha - Pražští radní by na svém úterním jednání měli projednat zadání urbanistické studie Vítězného náměstí. Má určit, jak náměstí dostavět a vyřešit problémy s dopravou. Na programu jednání je také problematika výstavby v areálu Nákladového nádraží Žižkov, investice do botanické zahrady nebo parkoviště P+R.

Dýňový podzim v botanické zahradě v Troji.

Podzim v botanické zahradě ovládnou dýně. Na své si přijdou gurmáni i děti

Praha /FOTOGALERIE/ - Ať už tyhle žluté, zelené a oranžové plody nejraději opečováváte na záhonu, milujete na talíři, nebo v nich vidíte příležitost k výtvarnému tvoření, nezapomeňte si do diářů zapsat akce v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Velká část podzimu tam bude patřit právě dýním.

Dýňový podzim v botanické zahradě v Troji.

Podzim v botanické zahradě ovládnou dýně. Na své si přijdou gurmáni i děti

Praha - Ať už tyhle žluté, zelené a oranžové plody nejraději opečováváte na záhonu, milujete na talíři, nebo v nich vidíte příležitost k výtvarnému tvoření, nezapomeňte si do diářů zapsat akce v Botanické zahradě hl. města Prahy. Velká část podzimu tam bude patřit právě dýním. Návštěvníky čeká výstava dýní, víkend s dýňovými hrátkami a také bohatý halloweenský program zejména pro děti a rodiče.

Martina Johnson Pokorná

Martina Johnson Pokorná: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Láskou Martiny Johnson Pokorné se stala věda a biologie. Často ji tak můžete potkat na chodbách Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR. Letos díky odborné práci o určení pohlaví u varana komodského získala první místo v projektu L'Oréal-UNESCO pro ženy ve vědě. Martina Johnson Pokorná bydlí v Bohnicích, miluje botanickou zahradu, zoo i areál psychiatrické léčebny, které má za rohem.

V pražské trojské botanické zahradě se konal Dýňový podzim 2016.

V Botanické zahradě proběhl dýňový podzim

Praha /FOTOGALERIE/ - Stovky dýní, cuket a patisonů různých barev i tvarů mohli vidět v sobotu a v neděli návštěvníci tradiční výstavy v trojské botanické zahradě. Výstava, která se koná v Ornamentální zahradě trvá až do 23. října.

Výstava Barvy podzimu v Botanické zahradě a arboretu brněnské Mendelovy univerzity.

OBRAZEM: Barvy podzimu představuje výstava v arboretu Mendelovy univerzity

Brno – Botanická zahrada a arboretum brněnské Mendelovy univerzity láká na již tradiční říjnovou výstavu Barvy podzimu. „Návštěvníci mohou obdivovat odkvétající letničky, podzimní astry, trvalky a hlavně barvu měnící stromy. Součástí je také prodej skalniček," informoval ředitel zahrady a arboreta Tomáš Koloušek.

Kurt v areálu Roland Garros (ilustrační foto)

Renovaci tenisového areálu Roland Garros znovu zakázal soud

Paříž - Plánovaná renovace tenisového areálu Roland Garros v Paříži se opět odkládá. Pouhé tři dny poté, co dal nejvyšší francouzský správní soud k zahájení projektu zelenou, jiný soud nařídil jeho pozastavení. Nejnovější vývoj může ovlivnit nejen každoroční tenisový grandslam French Open, ale i pařížskou kandidaturu na pořádání olympijských her 2024.

BOTANICKÁ ZAHRADA pořádá řadu zajímavých akcí včetně multižánrových festivalů.

Botanickou zahradu čeká perný týden

Bečov nad Teplou - Místní botanická zahrada stále hýří životem. Do jejích bran se můžete podívat například na zajímavou přednášku, výstavu, módní přehlídku nebo si vychutnat šansonový koncert, a to vše ještě tento týden. Jinak je tento kout otevřen celoročně od rána do noci.

Děti z přírodovědného a chovatelského kroužku ze Studentského klubu Břidličná vyrazily v pátek na akci Noc vědců v Olomouci.

Mladí přírodovědci z Břidličné zažili Noc vědců

Členové přírodovědného a chovatelského kroužku ze Studentského klubu Břidličná si nenechají ujít žádnou příležitost k rozšíření svých vědomostí a zážitků. Proto ani letos nemohli chybět na Noci vědců.

Kurt v areálu Roland Garros (ilustrační foto)

Slavný tenisový areál Roland Garros čeká renovace, soud dal zelenou

Paříž - Nejvyšší francouzský soud rozhodl, že se může rozběhnout plánovaná renovace areálu Roland Garros, každoročního dějiště tenisového grandslamu French Open. V odůvodnění uvedl, že březnový verdikt nižšího správního soudu o pozastavení prací nemá žádný právní základ.

Fotografie od Marka Dorfa, jehož dílo budou moci návštěvníci festivalu shlédnout ve skleníku botanické zahrady na Albertově

Začíná Festival Fotograf, umělci budou vystavovat i ve skleníku

Praha - Letošní Festival Fotograf, který v sobotu začíná v Praze a potrvá do 8. listopadu, zavede návštěvníky nejen do galerií, ale i do míst, která tradičně nefungují jako výstavní prostor. Čeští a zahraniční umělci představí svá díla například ve skleníku botanické zahrady na Albertově nebo vodohospodářském výzkumném ústavu. V plánu je i třídenní putování kolem Prahy. Organizátoři akce chtějí zmapovat okrajové části metropole, které jsou vystaveny údajně necitlivým zásahům do urbanismu a příměstské krajiny. Zájemci se mohou k „poutníkům" přidat kdekoliv, spát budou pod širákem.

Víno. Ilustrační foto.

Víno se v Praze pěstuje na 12,4 ha, o víkendu budou vinobraní

Praha - V hlavním městě se pěstuje vinná réva na 12,4 hektarech. Podle údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) jde o 12 míst, v posledních třech letech se výměra zvedla o pět procent. Letos se však plochy pražských vinic nerozšiřovaly. V pátek začínají na některých místech v Praze vinobraní, přes jarní mrazy a s nimi související ztráty by měla být úroda dobrá.

Václav Větvička v rakovnické knihovně

Zábavný i naučný pořad propojí v Sedlčanech mluvené slovo s hudbou

Sedlčany – Kulturní dům Josefa Suka bude ve čtvrtek 22. září patřit botanikovi Václavu Větvičkovi, písničkářce Janě Rychterové a muzikantům z její kapely. Zábavný i lehce naučný pořad Moje dobrá jitra, propojující vyprávění a čtení populárního botanika s hudbou, začíná v 19.30 hodin.

Kovářské sympozium v Bečově.

Oheň, železo a kladiva

Bečov nad Teplou - Už devátý ročník kovářského sympozia, tentokrát na téma botanika, se konal o víkendu v Bečově nad Teplou.

Oslava Dne letiště v Praze Letňanech

TIP NA VÍKEND: Den letiště Letňany

Praha - Milovníci letadel se v sobotu sejdou v Letňanech. Brány jednoho z nejstarších českých letišť se otevřou návštěvníkům zdarma dnes od 9.30 hodin a nabídnou pestrou ukázku letounů, akrobatické lety i seskoky parašutistů.

Tisíce květin rozmanitých vůní a tvarů provonělo v pátek komnaty tovačovského zámku, kde se koná unikátní setkání floristů, aranžérů a zahradníků z celé České republiky.

Zámek v Tovačově provoněly tisíce květin

Tovačov – Vídeňskými schody tovačovského zámku se line pronikavá směsice vůní. Orchideje, růže, lilie, ale i subtilnější květy rozmanitých barev a tvarů se mění pod rukama aranžérů v originální vazby.