Kreativ

ŠTÍTEK: botanická zahrada

Botanická zahrada výstaviště Flora Olomouc a rozárium je během Víkendu otevřených zahrad přístupné od 9.30 do 18 hodin. K vidění je například záhon s několika desítkami druhů pivoněk.

Víkend otevřených zahrad: kam můžete vyrazit na Olomoucku

Vyrazit za poznáním různých zahrad, arboret i parků mohou zájemci z Olomoucka, kteří během pátku, soboty a neděle využijí akci Víkend otevřených zahrad. Na mnoha místech jej doprovází komentované prohlídky nebo poradny pro zahrádkáře a skalničkáře.

Z Bečovské botanické zahrady.

Tulipány, ladoňky i koniklece. Podívejte se, co kvete v botanické zahradě

/FOTOGALERIE/ Bečovská botanická zahrada kvete množstvím jarních květin. Krom běžných sasanek nebo pomněnek zde pozorný návštěvník uvidí například modřence, narcisky, čemeřice, tulipány, ladoňky, petrklíče, koniklece, ale i kandíky a množství dalších bylin i dřevin, které teprve nakvétají.

Teplice. Botanická zahrada, návštěvníci

Kruhové objezdy se změní na květnaté louky s letničkami a trvalkami

Květnaté louky jsou jednou z možností, jak dostat do města přírodu a propojit ho s okolní krajinou. Mají specifickou druhovou skladbu a svými pestrobarevnými květy těší nejen hmyz, ale i kolemjdoucí. Právě proto v současnosti zažívají velký boom. Kromě estetické a ekologické funkce totiž plní i tu výchovnou. Jak vypadá kytice lučního kvítí už můžeme dětem ukazovat na starých fotografiích, zatímco žlutě kvetoucí řepku znají velmi dobře.

Veronika Bernardová

Respirátorové šílenství

Vláda před několika dny povolila otevření zoologických a botanických zahrad. Dovnitř sice může jen dvacet procent z celkové kapacity jednotlivých areálů. V opavském okrese to však byla dobrá zpráva pro příznivce Arboreta Nový Dvůr.

Pokud klapne výměna stráží, bude to jedině ku prospěchu

Zoologická a botanická zahrada pod Liberecký kraj, domovy pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou a libereckém Františkově pod město Liberec. Takový plán už schválili městští i krajští radní, teď se čeká na obě zastupitelstva. V případě jejich souhlasu by všechny čtyři instituce mohly od nového roku mít nového zřizovatele.

Botanická zahrada v Táboře.

Tábor podpořil botanickou zahradu. Vzniknou nové expozice

Botanická zahrada při VOŠ a Střední zemědělské škole Tábor dostala od města tři dotace. Necelých 40 tisíc na expozici okrasných trav a severoamerických třapatkovek, 40 tisíc na založení japonské zahrady v části věnované cizokrajným druhům dřevin a bylin. Třetí dotace ve výši 10 tisíc pomůže zaplatit brigádníka, díky tomu pak přes léto prodloužit otevírací dobu botanické zahrady ve všední den do 18 hodin, otevřeno bude i o víkendech.

V dubnu se otevřou některé obchody.

Od 12. dubna se otevřou některé obchody či zoo. Vláda schválila i rotační výuku

Obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 12. dubna. Provoz ve venkovních prostorech budou moci obnovit i zoologické a botanické zahrady. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. Vláda schválila i plán na návrat žáků prvního stupně do škol v rotační výuce. U žáků druhého stupně bude pokračovat distanční výuka.