Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Keřkovské rohlíčky jsou mezi pěstiteli brambor pojmem stejně slavným jako značka Škoda pro automobilisty.

Sativa Keřkov slaví letos jubileum

Přibyslav - Slaví výročí společně s republikou. Celých 95 let existence si letos připomíná šlechtitelská stanice Sativa Keřkov u Přibyslavi. Ta se proslavila v rámci republiky například odrůdou Keřkovských rohlíčků, které si udržely na trhu velkou oblibu od druhé světové války až do dneška.

Množství odebírané vody pro zasněžování je podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota z celkového pohledu odběru povrchových vod marginální, navíc se řídí jasně stanovenými povoleními a pravidly.

Skiareály: Srážky přijdou. Zasněžování není ohroženo

Hradec Králové - Blížící se lyžařská sezona přinese zasněžování svahů, které je náročné na spotřebu vody. Podle provozovatelů skiareálů však současný nedostatek vody výrobu sněhu neohrožuje, protože do začátku zimy se situace může změnit.

Naše domácí brambory jsou podle odborníků  kvalitní a zaslouží si pozornost spotřebitelů.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

Havlíčkův Brod - Letošní úroda brambor meziročně klesne o čtvrtinu a bude o 175 tisíc tun menší. Důvodem je částečně snížení produkční plochy brambor o 2,3 procenta ale především sucho a tropické letní teploty. Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká předseda Českého bramborářského svazu z.s. Miloslav Chlán.

Žáci základní školy ve Střelských Hošticích se při projektovém dni s názvem Bramboriáda vždy skvěle baví.

Školáci vařili bramboračku a pekli bramboráky

Střelské Hoštice - Zahradou základní školy ve Střelských Hošticích voněly ve čtvrtek 11. října dopoledne bramboračka a bramboráky. Nebylo to z jídelny. Na otevřeném ohništi na kotlíku a na kameni vařili místní žáci. A to v rámci projektového dne nazvaného Bramboriáda.

Benešovswký babybox.

Malý Toník v babyboxu měl pupečník převázaný provázkem od brambor

Benešov - Výsledkem funkčnosti a užitečností babyboxů se ukázal být příklad v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově. Do nového života se v něm dral v 5.47 hodin chlapeček. Pomohla mu sestřička Renata Bílková. "Byl neumytý a nahý, jenom v peřince. Váží 4,25 kilogramu a je čerstvě po porodu. Pupečník měl převázaný provázkem od brambor," volala babydědkovi Ludvíku Hessovi.

K ochutnání budou brambory v různých podobách.

Letošní bystřické Slavnosti brambor doplní sázení lip

Bystřice nad Pernštejnem – Tradiční, v pořadí již šesté, Slavnosti brambor se o víkendu uskuteční v bystřickém centru Eden. Začnou v sobotu o půl desáté a letos budou ozvláštněny slavnostním vysazením lip u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. K tomu dojde v 10 hodin pod ekopavilonem.

Sucho na jižní Moravě. Ilustrační foto.

Suché léto se podepsalo na úrodě. Co zdraží a co zlevní?

Dlouhé týdny bez dešťových srážek, které jsme letos na jaře a v létě zažívali, mají dopad i na úrodu zemědělců a zelinářů či ovocnářů. Jak výrazně se propady ve výnosech u některých druhů zeleniny, obilí či brambor projeví v cenách, za které je nakupujeme v obchodech?

Sucho na jižní Moravě. Ilustrační foto.

Suché léto se podepsalo na úrodě: co zdraží a co zlevní?

Dlouhé týdny bez dešťových srážek, které jsme letos na jaře a v létě zažívali, mají dopad i na úrodu zemědělců a zelinářů či ovocnářů. Jak výrazně se propady ve výnosech u některých druhů zeleniny, obilí či brambor projeví v cenách, za které je nakupujeme v obchodech?

Ilustrační foto.

Karlovo náměstí ovládnou oslavy brambor

Třebíč – Jubilejní dvacátý ročník Bramborobraní oživí v sobotu 15. září Karlovo náměstí v Třebíči. O zábavu se postarají folklórní soubory nebo soutěž o nejrychlejšího jedlíka bramborových knedlíků. Vůbec poprvé se uskuteční Třebíčské vinobraní.

Ilustrační foto. Sklizeň na poli u Dolního Třebonína.

Brambor bude letos méně, okopanině se nedaří

Letos se urodí méně okopanin. Odhadovaná sklizeň brambor je ve srovnání s loňskou úrodou o 16 procent nižší. Z hektaru se sklízí průměrně 25,4 tuny brambor, což je o čtyři tuny méně než před rokem. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na 23 tisíc hektarů. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).  

Sladké brambory neboli batáty

Podzimní kuchyně: Batáty jsou bohaté na betakaroten a draslík

Říká se jim sladké brambory, i když s bramborami nejsou botanicky příbuzné. A přestože mají sladší chuť, nemusíme se bát, že by byly méně zdravé. Naopak - batáty obsahují výjimečné množství betakarotenu a draslíku. Jak je využít v kuchyni?

Sledge hokejisté SHK Lapp Zlín. Ilustrační foto

Sledgehokejisté Zlína už nechtějí brambory. Začíná Lapp Cup

S novým kapitánem, zvučnými reprezentačními posilami, ale i odhodlání zlomit dobu bramborovou. Takové jsou změny a odhodlání v kabině zlínských sledgehokejistů před startem 8. ročníku mezinárodního turnaje Lapp Cup – 2018, který od čtvrtka do soboty proběhne ve zlínské PSG aréně.

Kateřina Kadlusová z Ledče nad Sázavou a její partner Fanda Nykl vyrazili na své motorce BMW R1150GS (přezdívané brambora) na cestu kolem světa. V sedle motorky strávili 560 dní.

Nakonec vždy zvítězila láska k naší vlasti, říkají dobrodruzi

Havlíčkobrodsko - O tom, jaké dobrodružství může člověk zažít na takové bramboře, by mohli celé dny vyprávět Kateřina Kadlusová z Ledče nad Sázavou a její partner Fanda Nykl. Bramborou myslí svou věrnou motorku BMW R1150GS, která je až do nedávna spolehlivě doprovázela na dobrodružné cestě kolem světa. V jejím sedle strávili 560 dní v kuse, projeli 29 zemí v rámci Evropy, Asie a Ameriky, najeli 90 tisíc kilometrů a spálili při tom asi šest tisíc litrů benzínu.

ZKLAMÁNÍ. Olga Roučková vybojovala na MS čtvrté místo.

Světová brambora Roučkové příliš nechutnala

Teurel – Děčínská rodačka Olga „Ollie“ Roučková vybojovala na své čtyřkolce čtvrté místo na Mistrovství světa. Byla to vůbec první účast závodnice z České republiky v kategorii Quad.

Ilustrační foto

Oblibu brambor z Vysočiny podpoří studie

Vysočina – Kraj Vysočina patří mezi významné producenty brambor, na celkové domácí produkci se podílí jednou třetinou. Nyní se pokusí zvýšit zájem veřejnosti o tuto regionální potravinu.

Ilustrační snímek másla.

Máslo za 50, benzín za 33 korun. Růst cen zrychluje

Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.

Ilustrační snímek másla.

Máslo za 50, benzín za 33 korun. Růst cen zrychluje

Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.