Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

U dobrého pastýře vaří podle odborníka dobře.

Pastýřovi sluší mnohem víc salaš než Itálie

Brno /TEST RESTAURACÍ/ Odskočit si na oběd z rušné ulice v centru města do pastevecké salaše se může jevit jako nesmysl. V Brně to není problém. Za dveřmi bistra U Dobrého pastýře totiž hosty čekají dřevěné špalky s ovčí kůží, stěny jsou osázené masivní kulatinou a ze stropu visí špek.

Na Blanensku traktory zablokovaly silnici I/43. Řidiči museli čekat v kolonách.

REPORTÁŽ: Blokáda z kabiny: kolony a zaťatá pěst

Bořitov, Krhov /REPORTÁŽ/ – Jede traktor je to Zetor, jede do hor orat brambor, víří mi podvědomě hlavou dávný hit Visacího zámku. Řidiči na státní silnici z Brna do Svitav si dnes určitě pobrukovat nebudou. V devět ráno totiž na silnici I/43 začíná protest zemědělců, kteří budou rušný tah blokovat pomalou jízdou v traktorech. Dvě hodiny. A já pojedu v jednom z nich. Kolikrát uvidím v protisměru zdvižený prostředníček? Držím se při zemi. Desetkrát.

Ilustrační foto.

O víkendu místy mrzlo! Ohrozí to úrodu?

Přerovsko – O uplynulém víkendu spadly noční teploty na Přerovsku místy až pod mrazu. Zemědělcům v okrese tento na květen málo obvyklý jev způsobil škody na určitých plodinách. Konečnou úrodu to ovšem zásadně neohrozí.

Ilustrační foto.

O víkendu místy mrzlo! Ohrozí to úrodu?

Přerovsko – O uplynulém víkendu spadly noční teploty na Přerovsku místy až pod mrazu. Zemědělcům v okrese tento na květen málo obvyklý jev způsobil škody na určitých plodinách. Konečnou úrodu to ovšem zásadně neohrozí.

Ilustrační foto

Průměrný Čech vypil za 60 let 87 sudů piva

Praha - Průměrný obyvatel České republiky vypil za období 1950 až 2010 celkem 87 stolitrových sudů piva a snědl 30 prasat. Vyplývá to z netradiční publikace s názvem „61 let českého strávníka", kterou na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Krkonošské muzeum Jilemnice

Muzeum v Jilemnici otevřelo výstavu věnovanou bramborám

Jilemnice - Brambory využité na mnoho způsobů ukazuje výstava, která dnes byla slavnostně zahájena v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Plodině, která byla pro obyvatele českých nejvyšších hor mimořádně důležitá, se ale nevěnuje jen jako potravině.

Ilustrační foto

Na házenkářky Zlína zbyly jen "brambory"

Písek, Zlín – Bez medaile se vrátily z Písku interligové házenkářky Zlína. Po domácí pětigólové porážce svěřenkyně trenéra Aleše Kořínka prohrály i v sobotní odvetě a dovolily tak Jihočeškám k historicky prvnímu cennému kovu v nejvyšší české soutěži. Naopak Zlín se po loňském bronzu musí spokojit s „bramborou" pro čtvrtý celek české části play off.

Sele divočáka ve Vendolí zůstane

Sele divočáka ve Vendolí zůstane

Vendolí - Pracovníci v záchranné stanici Zelené Vendolí odchovali hodně zvířat od čerstvě narozených mláďat. Nyní pečují o sele divokého prasete.

Předmět v bochníku chleba nápadně připomínal ocásek hlodavce. Případ řeší potravinářská inspekce.

Bochník chleba skrýval ocásek

Ústí nad Labem  – Nemilé překvapení čekalo na rodinu Bílkových, když si chtěli ve čtvrtek k večeři namazat chleba s máslem.

Menu Ústeckého deníku - Neomezená kuřecí směs.

RECEPT DENÍKU: Kuchaři museli menu přidělat

Ústí nad Labem - Zajímalo by mě, proč se jídlo jmenuje neomezené kuřecí? Spíše bych mu dala název Kuřecí maso se slaninkou a smetanou. To byla slova kuchařky Martiny Hiřičové, se kterou čtenáři Ústeckého deníku v restauraci Sport Pub na zimním stadionu vaří.

Martin Škoda vydal vlastní kuchařskou knihu.

Už ve 12 letech uvařil domácí těstoviny

České Budějovice - Student Biskupského gymnázia v Budějovicích Martin Škoda včera představil svou kuchařskou knihu Škoda nevařit. Recepty v ní navíc doplnil hudebními tipy.

Ledoví muži napáchali letos převážně škodu na bramborách a kukuřici. Jaká bude  úroda ukáže čas.

Ledoví muži se podepsali na bramborách

Domažlicko - Ranní mrazíky letos nenadělaly takové škody jako vloni. Stromy zatím vypadají nepoškozené, ale nezakryté brambory pomrzly. Kdo neměl přikryté brambory, přišel o ně. Zmrzlí muži, kteří letos udeřili v plné síle, zlikvidovali v převážné většině právě brambory na poli.

Náměstí Svobody v Místku patřilo především prodejcům trvalek, letniček i balkónovým květinám. Lidé nakupovali také sazenice rajčat, paprik, salátů nebo bylinky.

Lidé na trhu kupovali sazenice i vejce

Frýdek-Místek - Gazania, melapodium, begonia, surfinia. Pěstitelé již vědí, že se jedná o latinské názvy rostlin, které si společně s jinými produkty lidé mohli zakoupit na náměstí Svobody v Místku.

LATY. Základ jsou nastrouhané vařené brambory.

Česko na talíři: Placky od Miss World

Putovní kuchyně pořadu Česko na talíři tentokrát zakotvila na náměstí městečka Kyjov, jež se proslavilo krásnými kroji. Jeden památeční má doma i Denisa Domanská, Miss World 2011. Na vaření si ale oblékla kroj pracovní.

Ilustrační foto.

Střekov láká Ústečany na farmářské trhy

Střekov - Domácí klobásky, zelenina, pečivo, vajíčka. To je sortiment, na který opět lákají střekovské farmářské trhy. Opět je bude pořádat občanské sdružení Zdravý Sever. Zajít na ně můžete v sobotu od půl deváté, na plochu vedle krajského soudu.

Ilustrační foto.

Děti na Zlínsku tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

Ilustrační foto.

Děti tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

JIŘÍ KRAMPOL. Vaření má v krvi, jeho teta byla zámeckou kuchařkou.

Miluje steaky i sekanou

Populární herec připravil česnekové brambory podle legendárního restauratéra a propagátora české kuchyně Josefa Vladaře.

Lucie Cinková z 1. ročníku Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk.

Vítězkou Tescoma cupu je Lucie ze Žamberka

Žamberk - První ročník gastronomické soutěže Gastro Kroměříž Tescoma cup už zná své vítěze. Je jím teprve šestnáctiletá Lucie Cinková z 1. ročníku Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Porotu okouzlila svojí verzí vepřové panenky.

V Zoo vyrostlo cizinecké městečko, kde návštěvníci ochutnávali dobroty z celého světa.

OBRAZEM: Cizokrajné dobroty zavoněly v ústecké Zoo

Ústí nad Labem – U pokladny byla fronta, mašinka se smála na šťastné děti. Návštěvníky vítali mladí ochránci přírody, pod pavilonem slonů vyrostlo cizinecké městečko, kde návštěvníci ochutnávali dobroty z celého světa. Po obědě se všichni přemístili ke Kolibě, kde se zpívalo, bubnovalo, tancovalo. Den Země v Zoo se skutečně vydařil.