Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

OBRAZEM: Cizokrajné dobroty zavoněly v ústecké Zoo

Ústí nad Labem – U pokladny byla fronta, mašinka se smála na šťastné děti. Návštěvníky vítali mladí ochránci přírody, pod pavilonem slonů vyrostlo cizinecké městečko, kde návštěvníci ochutnávali dobroty z celého světa. Po obědě se všichni přemístili ke Kolibě, kde se zpívalo, bubnovalo, tancovalo. Den Země v Zoo se skutečně vydařil.

NOSITELÉ FOLKLORU: Aprílové počasí má daleko do krásy

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Venku je chladno a prší. Po dlouhé době se již několik hodin od vrcholícího odpoledne vytrvale snáší dešťové kapky z těžké šedé oblohy, která se nyní změnila v tmavou noční klenbu. Za oknem s příznačným bušením dopadají na plechovou římsu těžké vodní kapky. Je duben, počasí aprílové. Každý den je jinak.

Valašskou kuchyni představují v italském Udine

Ostrava, Velké Karlovice – Polévku kyselici, jehněčí a zvěřinové speciality, frgály, slivovici a další typické produkty valašské gastronomie poznávají v těchto dnech gurmáni v Itálii. 

Menu Ústeckého deníku: roláda byla u hostů klasikou

Ústí nad Labem - Chutný, ničím neobvyklý, typicky český, tak zhodnotil vítězný recept Ústeckého deníku šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. Vítězem posledního kola se stala Lenka Pravdová s receptem na Vepřovou roládu na rajčatech.

Úroda na polích bude dobrá. Chválí pěstitelé

Rokycansko - Velké zemědělské společnosti i malí živnostníci si mnou ruce. I když deštivé počasí už delší dobu sužuje Českou republiku, plodinám naopak pomáhá. Přesto se však tak velká sklizeň, jako byla ta loňská, očekávat nedá.

Boj s hlodavci je nekonečný

Jičínsko – Při pohledu na pobíhající potkany kolem popelnic asi každému naskočí husí kůže. Zbavit se nepříjemných „spolubydlících “ není jednoduché a nejlepší je se obrátit na odborníky.

SLOUPEK: Horký brambor

Praha - Městské části považují centrum pomoci drogově závislým za horký brambor. Hlavně ať není na našem území, aby lidé neremcali, říkají si.

První značku Moravská brána získal chléb, mošty i pecáky

 Hranicko – Celkem jedenáct výrobků z Hranicka a Lipnicka získaly ocenění značky Moravská brána regionální produkt. Toto nové označení místním výrobcům udělila certifikační komise, která zhodnotila vůbec první žádosti o symbol značící produkt vyrobený v tomto regionu.

Cmundiáda slibuje praktické ceny

Miletín – Chuť, vzhled, vůně a úprava: to vše bude porota hodnotit při sobotním klání o nejlepší cmundu v Miletíně u Želiva.

Velikonoční hody přitáhly davy lidí

Raškovice /FOTOGALERIE/ - Hospůdka u bobra v Raškovicích využila prodloužený víkend a od soboty do pondělí 9. dubna uspořádala Velikonoční hody, o které byl mimořádný zájem. Kuchaři, výčepní a číšníci se nezastavili. „Každý den jsme měli až tři sta hostů všech věkových kategorií, což nás příjemně překvapilo.

Moravskou Saharu vytvořil vítr a usazeniny

Hodonínsko /PŘÍRODNÍ KLENOTY/ - Lesy v okolí přírodní památky Váté písky zachránil v předminulém století Johan Friedrich Bechtel. Nechal mezi stromy vysadit brambory.

V Třeboni vylovili brambory

Třeboň - Poslední březnový víkend  se již tradičně zúčastnili fotbaloví žáci FK Mladá Boleslav U-10 velmi dobře obsazeného halového turnaje s mezinárodní účastí v jihočeské Třeboni.

Chebský mykolog učí sbírat houby i příbuzné z Bavorska

Chebsko - Vášniví houbaři z regionu mohou leštit pohory, brousit nožíky a chystat košíky. Smrkové lesy v okolí Chebu už nyní totiž potěší nejen zanícené mykology, ale také kulináře. Hojně tam roste chutná, drobná houbička penízovka smrková. 

Tlačili nás. Tak jsme otevřeli

Liberec - Brambory, sazeničky, květiny, ale i domácí sýr. Taková byla nabídka prvního dne Farmářských trhů na plácku mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury v Liberci. Trhy přitom oficiálně vedení obchodního centra otevře až ve čtvrtek 5. dubna. Včera zahájilo pár trhovců prodej na vlastní žádost, zatím neoficiálně.

Farmáři sejí obilí, díky počasí vyjeli v předstihu

Vysočina - Na Vysočině už zemědělci sejí obilí a někde se pustili také do sázení brambor. Díky teplému začátku jara mohla jejich technika vyjet do polí dřív než obvykle. Porostům by to mělo pomoci, budou mít víc vláhy. 

Farmáři sejí obilí, díky počasí vyjeli v předstihu

Vysočina - Na Vysočině už zemědělci sejí obilí a někde se pustili také do sázení brambor. Díky teplému začátku jara mohla jejich technika vyjet do polí dřív než obvykle. Porostům by to mělo pomoci, budou mít víc vláhy. 

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Čerstvé kopřivy z Martínkovic v nádivce lahodily chuti

Východní Čechy / Náchodsko – Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Blíží se Velikonoce, prožíváme půst a počítáme neděle. Blíží se smrtná

Liberec - Uplynulá neděle nebyla jen první nedělí předjarní a dnem, kdy na většině našeho území padaly teplotní rekordy. Protože se blíží Velikonoce, jimž předchází čtyřicetidenní postní období, byla zároveň i čtvrtou nedělí postní, nedělí Družebnou. Postních nedělí je celkem šest. První začíná hned po Masopustu a Popeleční středě. Nazývá se nedělí Černou či Liščí, následuje neděle Sazometná, Kýchavá, Družebná, Smrtná a Květná.