Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

V dubnu definitivně odchází zima.

NOSITELÉ FOLKLORU: Aprílové počasí má daleko do krásy

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Venku je chladno a prší. Po dlouhé době se již několik hodin od vrcholícího odpoledne vytrvale snáší dešťové kapky z těžké šedé oblohy, která se nyní změnila v tmavou noční klenbu. Za oknem s příznačným bušením dopadají na plechovou římsu těžké vodní kapky. Je duben, počasí aprílové. Každý den je jinak.

Valašské speciality připravovali v uplynulých dnech v Itálii kuchaři ze tří hotelů Resortu Valachy.

Valašskou kuchyni představují v italském Udine

Ostrava, Velké Karlovice – Polévku kyselici, jehněčí a zvěřinové speciality, frgály, slivovici a další typické produkty valašské gastronomie poznávají v těchto dnech gurmáni v Itálii. 

Vepřová roláda patří v české kuchyni ke klasice.

Menu Ústeckého deníku: roláda byla u hostů klasikou

Ústí nad Labem - Chutný, ničím neobvyklý, typicky český, tak zhodnotil vítězný recept Ústeckého deníku šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. Vítězem posledního kola se stala Lenka Pravdová s receptem na Vepřovou roládu na rajčatech.

Ilustrační foto.

Úroda na polích bude dobrá. Chválí pěstitelé

Rokycansko - Velké zemědělské společnosti i malí živnostníci si mnou ruce. I když deštivé počasí už delší dobu sužuje Českou republiku, plodinám naopak pomáhá. Přesto se však tak velká sklizeň, jako byla ta loňská, očekávat nedá.

Minimálně dvakrát do roka si na nežádoucí hlodavce musí posvítit deratizátor.

Boj s hlodavci je nekonečný

Jičínsko – Při pohledu na pobíhající potkany kolem popelnic asi každému naskočí husí kůže. Zbavit se nepříjemných „spolubydlících “ není jednoduché a nejlepší je se obrátit na odborníky.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Horký brambor

Praha - Městské části považují centrum pomoci drogově závislým za horký brambor. Hlavně ať není na našem území, aby lidé neremcali, říkají si.

První držitelé značky Moravská brána regionální produkt na setkání v zasedací síni hranického zámku

První značku Moravská brána získal chléb, mošty i pecáky

 Hranicko – Celkem jedenáct výrobků z Hranicka a Lipnicka získaly ocenění značky Moravská brána regionální produkt. Toto nové označení místním výrobcům udělila certifikační komise, která zhodnotila vůbec první žádosti o symbol značící produkt vyrobený v tomto regionu.

Bramborák - ilustrační foto

Cmundiáda slibuje praktické ceny

Miletín – Chuť, vzhled, vůně a úprava: to vše bude porota hodnotit při sobotním klání o nejlepší cmundu v Miletíně u Želiva.

Velikonoční hody byly od soboty do pondělí 9. dubna v Hospůdce u bobra v Raškovicích.

Velikonoční hody přitáhly davy lidí

Raškovice /FOTOGALERIE/ - Hospůdka u bobra v Raškovicích využila prodloužený víkend a od soboty do pondělí 9. dubna uspořádala Velikonoční hody, o které byl mimořádný zájem. Kuchaři, výčepní a číšníci se nezastavili. „Každý den jsme měli až tři sta hostů všech věkových kategorií, což nás příjemně překvapilo.

Národní přírodní památka Váté písky.

Moravskou Saharu vytvořil vítr a usazeniny

Hodonínsko /PŘÍRODNÍ KLENOTY/ - Lesy v okolí přírodní památky Váté písky zachránil v předminulém století Johan Friedrich Bechtel. Nechal mezi stromy vysadit brambory.

Ilustrační foto

V Třeboni vylovili brambory

Třeboň - Poslední březnový víkend  se již tradičně zúčastnili fotbaloví žáci FK Mladá Boleslav U-10 velmi dobře obsazeného halového turnaje s mezinárodní účastí v jihočeské Třeboni.

Jiří Pošmura z Chebu, předseda Mykologického klubu Slavkovský les.

Chebský mykolog učí sbírat houby i příbuzné z Bavorska

Chebsko - Vášniví houbaři z regionu mohou leštit pohory, brousit nožíky a chystat košíky. Smrkové lesy v okolí Chebu už nyní totiž potěší nejen zanícené mykology, ale také kulináře. Hojně tam roste chutná, drobná houbička penízovka smrková. 

Farmářské trhy v Liberci

Tlačili nás. Tak jsme otevřeli

Liberec - Brambory, sazeničky, květiny, ale i domácí sýr. Taková byla nabídka prvního dne Farmářských trhů na plácku mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury v Liberci. Trhy přitom oficiálně vedení obchodního centra otevře až ve čtvrtek 5. dubna. Včera zahájilo pár trhovců prodej na vlastní žádost, zatím neoficiálně.

Ilustrační fotografie.

Farmáři sejí obilí, díky počasí vyjeli v předstihu

Vysočina - Na Vysočině už zemědělci sejí obilí a někde se pustili také do sázení brambor. Díky teplému začátku jara mohla jejich technika vyjet do polí dřív než obvykle. Porostům by to mělo pomoci, budou mít víc vláhy. 

Ilustrační fotografie.

Farmáři sejí obilí, díky počasí vyjeli v předstihu

Vysočina - Na Vysočině už zemědělci sejí obilí a někde se pustili také do sázení brambor. Díky teplému začátku jara mohla jejich technika vyjet do polí dřív než obvykle. Porostům by to mělo pomoci, budou mít víc vláhy. 

Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro.

Čerstvé kopřivy z Martínkovic v nádivce lahodily chuti

Východní Čechy / Náchodsko – Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec.

Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro.

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

Velikonoce se blíží

Blíží se Velikonoce, prožíváme půst a počítáme neděle. Blíží se smrtná

Liberec - Uplynulá neděle nebyla jen první nedělí předjarní a dnem, kdy na většině našeho území padaly teplotní rekordy. Protože se blíží Velikonoce, jimž předchází čtyřicetidenní postní období, byla zároveň i čtvrtou nedělí postní, nedělí Družebnou. Postních nedělí je celkem šest. První začíná hned po Masopustu a Popeleční středě. Nazývá se nedělí Černou či Liščí, následuje neděle Sazometná, Kýchavá, Družebná, Smrtná a Květná.

Ilustrační foto

Farmářské trhy začaly. Frgálům babičky Anežky se nedalo odolat

Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.