Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Kulajda.

Co se u nás vařívalo: Kulajda

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Na stavbě zástěn pro bezpečnější migraci žab se podílelo jedenáct dobrovolníků.

Díky zástěnám nebudou žáby končit pod koly automobilů

Strakonicko – Jedenáct dobrovolníků, sedm set metrů napnutých zástěn a naděje na záchranu stovek žab. Tak by se dala shrnout sobotní (10. března) akce, kterou zorganizovala Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Strakonice.

Ilustrační foto.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Ilustrační foto

Cena vajec se během týdnů několikrát změnila

Trutnovsko – Vejce a zase ta vejce. Dávají se do buchet, koláčů, bábovek, ale i do polévek nebo palačinek. Někdo je rád míchaná, někdo natvrdo, jiný zase na hniličku. V současné době se však celé Česko potýká s více než dvojnásobným zdražením jejich ceny.

Vítězem turnaje se stal bílý tým.

Mladí Kolíňáci vydolovali zlato a brambory

Kolín - Fotbalová přípravka FK Kolín (2002) pořádala letošní třetí a poslední halový turnaj v kolínské hale Stap. „Přestože naše řady protřídily jarní prázdniny, tak jsme podle plánu nasadili do turnaje dvě družstva, což jsme zvládli i díky „vyplenění“ personálních rezerv Jestřábí Lhoty,“ uvedl kolínský asistent Miloš Vrkota.

Ilustrační foto.

Dospělé čeká o víkendu kdoulovice, děti obléknou masky

Vyškovsko – Ani tentokrát nebudou o víkendu v regionu chybět tradiční ostatky nebo košt slivovice. Průvod masek projde Bohatými Málkovicemi, více než sto vzorků kvalitních pálenek zase ochutnají návštěvníci koštu ve Vážanech nad Litavou. Na své si tento víkend přijdou i děti.

Maud Beerová

Nyní je tedy Prostějov Judenrein, zproštěn Židů

Prostějov, Tel Aviv – Maud Beerová žije v izraelském Tel Avivu. Když jí bylo sedmdesát a něco, naučila se pracovat s počítačem a díky elektronické poště tak ve spolupráci s Muzeem Prostějovska mohla vzniknout kniha Co oheň nespálil. O předválečném Prostějově, holocaustu i poválečných osudech spisovatelky.

Drozdovská pila 29. března 2012

Podívejte se, jak to na Drozdovské pile vypadá bez vody a jak za povodní

Drozdovská Pila /SROVNÁVACÍ FOTO/ - Minulou středu udělala řeka Březná z domu na okraji Drozdovské Pily ostrov. Přes ledovou bariéru se nedostala, a tak si hledala novou cestu přes louky. Dnes už spořádaně teče v původním korytě, ale v dočasném řečišti zanechala nánosy bahna. Jsou všude kolem domu - na dvorku, na zahradě, v dílně a hlavně ve sklepě, kde před týdnem sahala vodní hladina až třicet centimetrů pod strop. V suterénním bazénu plavalo pět metráků brambor.