Týnec n. L. – Sekaná s vajíčkem, klobásou, červenou papričkou, chilipapričkou, rybami anebo třeba v pečeném bramboru. To vše a další zajímavé speciality, samozřejmě v podobě sekané, měla v sobotu večer za úkol ochutnat a posoudit čtyřčlenná porota na mistrovství v pečené sekané.
Křištín, Střeziměř – Pokračujeme v seriálu o obcích v regionu. Kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto a více let, abychom zjistili, co se o obcích psalo v minulosti.
Tuhle mi jeden bramborář říkal, že lidé nereagují na cedulky „český výrobek“ v supermarketech. Radši si koupí levnější brambory z Francie, které navíc mají hezčí slupku, ale uvnitř přitom nejsou tak dobré jako ty české. Pak se máme divit, že malí čeští zemědělci jen přežívají.
Modrá /FOTOGALERIE/ – Přestože rtuť teploměru zabloudila v sobotu ráno až k patnáctému dílku pod bod mrazu, sešlo se na osmém ročníku zimního vaření v Archeoskanzenu Modrá na padesát skautských kuchtíků a kuchtiček ze Slovácka.
Kladno - V neděli krátce po třinácté hodině vyrazila pět plných autobusů od kladenského zimáku směr vysočanská O2 arena. Hokejové Rytíře tam od 15 hodin čekal veledůležitý souboj o předkolo play-off.
Proboštov - Hodnotící komisaři Seniorklubu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) se tentokrát vypravili do restaurace Sokolovna v Proboštově. Tato velká restaurace vaří denně mnoho velmi dobrých jídel a nepochybně již léta patří k vyhledávaným stravovacím provozovnám. Lze tak soudit především podle návštěvnosti v poledních hodinách prakticky každý den v týdnu.
Když mrzne a napadne hodně sněhu, lesní zvěř jen stěží hledá potravu. Myslivci se proto starají, aby byly krmelce stále plné. Někdy musí také ke krmelcům prošlapávat ve sněhu stezky nebo prohrnout cestu k potoku či studánce.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.
Plzeň – „Jednou jsme se s kamarády dohadovali, kdo má lépe naložené zelí a nakonec z toho vznikla takováto soutěž,“ říká Jiří Baumruk, který se svou ženou v plzeňském Božkově každoročně organizuje takzvané Hlávkování.
Východní Čechy -Přinášíme vám nový seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Rusava - V pořadí pětatřicátý Valašský bál pořádá v sobotu Valašský krúžek Rusavjan. Začátek je v sedm hodin večer v sále rusavského Obecního domu a pořadatelé slibují, že zábava je zaručena.
Jesenice u Rakovníka /REPORTÁŽ/ - Očima fotbalové rozhodčí z Rakovníka Bianky Joglové, jinak sportovní redaktorky Rakovnického deníku, nabízíme zajímavý pohled do kuchně rakovnických rozhodčích, kteří zápasy klubů z Kladenska pískají dost často, hlavně v krajských soutěžích.
Dolní Němčí - Už řadu let je na mušce zlodějů zhruba dvoukilometrový úsek záhumenek v lokalitě Novina mezi Dolním Němčím a Hlukem. Doposud se z políček pěstitelů ztrácely v letním období plodiny.
Kolín /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - „Dáte si něco,“ ptá se hned u dveří David Machač, basketbalista Kolína. Říkám, že čaj. A tak ho jde hned vařit. A první prověrku jednatřicetiletý sportovec zvládá. Aby ne.
Svitavy /SOUTĚŽ MLADÝCH REPORTÉRŮ/ - Stalo se vám někdy, že jste při procházce lesem narazili na stromy ověšené neobvyklými vánočními řetězy z mrkve, jablek a suchého pečiva?
Litoměřice – Tušíte, co se děje za zdmi Vazební věznice Litoměřice? Kolik vězňů tam vlastně je? Z jakých jsou zemí? Provádějí nějaké veřejně prospěšné práce? Kolik dozorců vězně hlídá? Na tyto a na mnoho dalších otázek odpověděl ředitelem Vazební věznice Litoměřice, plk. Ing. Tomáš Líbal.
Tesák /FOTOGALERIE/ – Novou příjemnou tradici zavedli v sobotu na Tesáku. Tamní Sport Hoteltotiž poprvé připravil pravou domácí zabíjačku. Horský vzduch setak mísil s vůní teplé prdelačky, ovaru, jitrnic, jelítek, zabíjačkového guláše, pečených žebírek či výpečků podávaných se špenátem a knedlíky.
Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.
Nymburk – Nymburští deblisté uspořádali v pořadí již šestnáctý ročník tradičního zimního halového turnaje ve volejbalových deblech. Ten byl úspěšně zrealizován v hale zimního stadionu v Nymburce a jeho čestným garantem nebyl opět nikdo jiný než deblový nestor a matador z Remanence S. Randa, též nezlomný propagátor „košer“ debla, tzn. bojovníka za technickou očistu některých diskutabilních specifických deblových úderů.
České Budějovice – Znechucení. Vztek. Zmar. To jsou slova, se kterými odešla většina ze zhruba 150 rodičů, kteří dorazili ve čtvrtek na večerní diskusi s vedením města o azbestu na májských školách.
České Budějovice – Znechucení. Vztek. Zmar. To jsou slova, se kterými odešla většinaze zhruba 150 rodičů, kteří dorazili ve čtvrtek na večerní diskusi s vedením města o azbestu na májských školách.
Zlín, Brno - Je to jako přehazování horkého bramboru. Vyšetřování případu Poetrie a jejího hlavního představitele, takzvaného Óm nadsamce Járy, nově vyšetřuje namísto Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zlínská policie.
Tachovsko - S příchodem nového roku jsme připravili pro čtenáře Deníku nový seriál článků. Pracovně jsme ho nazvali Ženy ve stínu. Chceme v něm představit ženy, které se nemalou zásluhou podepsaly pod úspěchy svých manželů, partnerů či synů, o nichž nikde neslyšíme, o nichž se nikde nepíše.
Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.
Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?
Přišel jsem do Ústí před šedesáti lety a tudíž jsem pamětníkem čmoudících ohňů na odvalech nad šachtami. A i mladší ročníky si jistě pamatují smrad u úžínské plynárny.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ -Sto sedmdesát druhů jídel nelze uvařit kvalitně. Proto je nekonečný jídelníček největší nešvar jinak příjemného podniku Večeřův dvůr.
Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - „Jak se dívám z okna, zatím se tu nic neděje, žádní chlapi s motorovými pilami, je klid,“ hlásí mi ve čtvrtek 15. prosince krátce po desáté ráno do telefonu Petr Číhal ze Slováckého muzea ve Smetanových sadech.