Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo - 113

Křištín, Střeziměř – Pokračujeme v seriálu o obcích v regionu. Kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto a více let, abychom zjistili, co se o obcích psalo v minulosti.

Ilustrační foto.

POZNÁMKA: Brambory a přímá demokracie

Tuhle mi jeden bramborář říkal, že lidé nereagují na cedulky „český výrobek“ v supermarketech. Radši si koupí levnější brambory z Francie, které navíc mají hezčí slupku, ale uvnitř přitom nejsou tak dobré jako ty české. Pak se máme divit, že malí čeští zemědělci jen přežívají.

DOBROU CHUŤ. Co si usmažili, to také snědli.

Ani třeskutý mraz neodradil skauty od zimního vaření

Modrá /FOTOGALERIE/ – Přestože rtuť teploměru zabloudila v sobotu ráno až k patnáctému dílku pod bod mrazu, sešlo se na osmém ročníku zimního vaření v Archeoskanzenu Modrá na padesát skautských kuchtíků a kuchtiček ze Slovácka.

Výjezd fanoušků Kladna na Slavii v pěti autobusech!

Hordy kladenských fanoušků vyrazily na Vysočany

Kladno - V neděli krátce po třinácté hodině vyrazila pět plných autobusů od kladenského zimáku směr vysočanská O2 arena. Hokejové Rytíře tam od 15 hodin čekal veledůležitý souboj o předkolo play-off.

Recept Deníku: Hovězí guláš-

TESTUJEME: Jediným mínusem v hodnocení byl v sokolovně perkelt

Proboštov - Hodnotící komisaři Seniorklubu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) se tentokrát vypravili do restaurace Sokolovna v Proboštově. Tato velká restaurace vaří denně mnoho velmi dobrých jídel a nepochybně již léta patří k vyhledávaným stravovacím provozovnám. Lze tak soudit především podle návštěvnosti v poledních hodinách prakticky každý den v týdnu.

Ilustrační foto.

Zvířecí lahůdky z krmelců a krmítek

Když mrzne a napadne hodně sněhu, lesní zvěř jen stěží hledá potravu. Myslivci se proto starají, aby byly krmelce stále plné. Někdy musí také ke krmelcům prošlapávat ve sněhu stezky nebo prohrnout cestu k potoku či studánce.

Tuňák s bylinkami

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

V sobotu 28. ledna 2012 se konal na Rusavě 35. Valašský bál.

Valašský bál roztančil Rusavu

Rusava - /FOTOGALERIE/ Valašský bál na Rusavě byl uplynulou sobotu přesně takový, jaký ho pořadatelé slibovali: atmosféru ovládla uvolněnost a zábava.

Soutěž Hlávkování v Plzni-Božkově

Čokoládový dort se zelím? V hlávkování není problém!

Plzeň – „Jednou jsme se s kamarády dohadovali, kdo má lépe naložené zelí a nakonec z toho vznikla takováto soutěž,“ říká Jiří Baumruk, který se svou ženou v plzeňském Božkově každoročně organizuje takzvané Hlávkování.

Rakovničtí rozhodčí v Jesenici

Dorazili rozhodcovští kmeti, mladí raději trsali

Jesenice u Rakovníka /REPORTÁŽ/ - Očima fotbalové rozhodčí z Rakovníka Bianky Joglové, jinak sportovní redaktorky Rakovnického deníku, nabízíme zajímavý pohled do kuchně rakovnických rozhodčích, kteří zápasy klubů z Kladenska pískají dost často, hlavně v krajských soutěžích.

Davidu Juráskovi zbyly po duranciích jen oči pro pláč a ochranné pletivo.

Mezi Hlukem a Dolním Němčím mizí z polí stromky

Dolní Němčí - Už řadu let je na mušce zlodějů zhruba dvoukilometrový úsek záhumenek v lokalitě Novina mezi Dolním Němčím a Hlukem. Doposud se z políček pěstitelů ztrácely v letním období plodiny.

Basketbalista David Machač při své kuchařské práci.

Machač: Vařím výborně, ale nebaví mě to

Kolín /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - „Dáte si něco,“ ptá se hned u dveří David Machač, basketbalista Kolína. Říkám, že čaj. A tak ho jde hned vařit. A první prověrku jednatřicetiletý sportovec zvládá. Aby ne.

Děti nadělovaly zvířátkům v lese

Děti nadělovaly zvířátkům v lese

Svitavy /SOUTĚŽ MLADÝCH REPORTÉRŮ/ - Stalo se vám někdy, že jste při procházce lesem narazili na stromy ověšené neobvyklými vánočními řetězy z mrkve, jablek a suchého pečiva?

DŮSTOJNÉ MÍSTO pro křesťanské rozjímání mají nyní také ve vazební věznici v Litoměřicích.

V litoměřické věznici vloni připravili 487 024 porcí jídla

Litoměřice – Tušíte, co se děje za zdmi Vazební věznice Litoměřice? Kolik vězňů tam vlastně je? Z jakých jsou zemí? Provádějí nějaké veřejně prospěšné práce? Kolik dozorců vězně hlídá? Na tyto a na mnoho dalších otázek odpověděl ředitelem Vazební věznice Litoměřice, plk. Ing. Tomáš Líbal.

Sport Hotel Tesák připravil na sobotu 14. ledna 2012 první pravou domácí zabíjačku. Od rána tak zájemci mohli ochutnávat tlačenku, jitrnice, ovar, škvarky a další vepřové dobroty.

Horský vzduch provoněla zabíjačka

Tesák /FOTOGALERIE/ – Novou příjemnou tradici zavedli v sobotu na Tesáku. Tamní Sport Hoteltotiž poprvé připravil pravou domácí zabíjačku. Horský vzduch setak mísil s vůní teplé prdelačky, ovaru, jitrnic, jelítek, zabíjačkového guláše, pečených žebírek či výpečků podávaných se špenátem a knedlíky.

Ilustrační foto

V obchodech výrazněji zdražily papriky a rajčata

Praha – V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zdražily papriky a rajská jablka, a to oboje o více než 16 procent. Nepatrně, o více než čtyři procenta na 23,76 Kč/kg, naopak zlevnil krystalový cukr, uvedl ČSÚ.

Ilustrační foto

Kokojan a Bakešová kralovali

Nymburk – Nymburští deblisté uspořádali v pořadí již šestnáctý ročník tradičního zimního halového turnaje ve volejbalových deblech. Ten byl úspěšně zrealizován v hale zimního stadionu v Nymburce a jeho čestným garantem nebyl opět nikdo jiný než deblový nestor a matador z Remanence S. Randa, též nezlomný propagátor „košer“ debla, tzn. bojovníka za technickou očistu některých diskutabilních specifických deblových úderů.

Primátor Juraj Thoma včera slíbil, že kvůli problémům kolem azbestu na májských školách budou potrestány konkrétní osoby.

Rodiče chtěli pravdu o azbestu. Nevědí skoro nic

České Budějovice – Znechucení. Vztek. Zmar. To jsou slova, se kterými odešla většina ze zhruba 150 rodičů, kteří dorazili ve čtvrtek na večerní diskusi s vedením města o azbestu na májských školách.

Primátor Juraj Thoma včera slíbil, že kvůli problémům kolem azbestu na májských školách budou potrestány konkrétní osoby.

Rodiče chtěli pravdu o azbestu. Nevědí skoro nic

České Budějovice – Znechucení. Vztek. Zmar. To jsou slova, se kterými odešla většinaze zhruba 150 rodičů, kteří dorazili ve čtvrtek na večerní diskusi s vedením města o azbestu na májských školách.

Zlínská výstava uskupení Poetrie vedené Guru Járou

Guru Járovi hrozilo 12 let. Teď je vše jinak.

Zlín, Brno - Je to jako přehazování horkého bramboru. Vyšetřování případu Poetrie a jejího hlavního představitele, takzvaného Óm nadsamce Járy, nově vyšetřuje namísto Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zlínská policie.

Jaroslava Brabencová patří neodmyslitelně nejen k manželovi, ale i k Tachovskému dětskému sboru

Prožila s dětským sborem krásný život

Tachovsko - S příchodem nového roku jsme připravili pro čtenáře Deníku nový seriál článků. Pracovně jsme ho nazvali Ženy ve stínu. Chceme v něm představit ženy, které se nemalou zásluhou podepsaly pod úspěchy svých manželů, partnerů či synů, o nichž nikde neslyšíme, o nichž se nikde nepíše.

Mleté maso zapečené se zelím a rýží.

HLASUJTE: Recept byl neobvyklý kombinací

Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.

Ilustrační foto

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

Ilustrační foto

JEDOVATÁ MUŠKA: Splaťte je! Co? Ty své dluhy

Přišel jsem do Ústí před šedesáti lety a tudíž jsem pamětníkem čmoudících ohňů na odvalech nad šachtami. A i mladší ročníky si jistě pamatují smrad u úžínské plynárny.

Smuteční parte se ve středu 14. prosince večer objevila ve Smetanových sadech 
v Uherském Hradišti na několika stromech, které jsou určeny k pokácení. Oproti původním předpokladům ve čtvrtek ještě samotné práce nezačaly.

Sbohem, váš strom... Tichý protest proti kácení

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO/ - „Jak se dívám z okna, zatím se tu nic neděje, žádní chlapi s motorovými pilami, je klid,“ hlásí mi ve čtvrtek 15. prosince krátce po desáté ráno do telefonu Petr Číhal ze Slováckého muzea ve Smetanových sadech.