Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Farmářské trhy

Trhy nabízely také burčák

Tachov – Stovky zákazníků přilákaly po měsíci farmářské trhy, které se zabydlely v areálu Komunitního centra v Tachově.

Výstava Zahrada Předslavska v Makově

FOTO: Zahrada Předslavska zaplnila sál

Makov -Obří brambory, cibule, mrkve, jablka, rajčata, ale i keramické výrobky, malované obrázky, myslivecké trofeje a spousta dalších obdivuhodných výpěstků a výrobků bylo k vidění na výstavě Zahrada Předslavska, která se konala o víkendu v Makově.

Ilustrační foto.

Na Opavsku bioplynky nechtějí, osud té v Klokočově varuje

Opavsko - Zápach, zvýšená doprava, prach a další negativní vlivy včetně poklesu ceny nemovitostí. To jsou hlavní důvody, proč bioplynky podporou zrovna neoplývají. Na Opavsku jim poškodila jméno silně zapáchající stanice v Klokočově.

Pavel Valoušek

Valoušek je po operaci a boj o 2. místo v Příbrami vynechá

Otrokovice – Pavel Valoušek (na snímku) se posledního závodu Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye nezúčastní. Otrokovický pilot je po operaci ruky a do Příbrami, kde se bude rozhodovat o definitivní podobě celkového pořadí, ani neodcestoval.

Ilustrační foto.

Zemědělci tvrdí: Brambor bude dostatek

Klatovsko - Letošní úroda brambor bude podle pěstitelů na Klatovsku dobrá. Zemědělci hlásí dostatek konzumních i průmyslových brambor, takže spokojeni budou i škrobaři.

Šachista Jaroslav Bureš (vlevo). Ilustrační foto

Prostějovského koníka si osedlal mistr Bureš

Prostějov - Šachový Prostějovský koník pro letošek doskákal. Oblíbeného podzimního turnaje v rapid šachu pořádaného klubem SK Prostějov se v sobotu 17. září zúčastnilo čtyřiadvacet borců nejen z Prostějova.

Ilustrační foto

Valašské recepise stařenky Sáry:Jarinův květáček v županě

Valašsko /SERIÁL DENÍKU/ - Milé cérenky, dneska pujdem rychle na věc, lebo mám eště nejakou prácu na políčku a taky sem dostal převelice náročný úkol. Musím Sáře zryť políčko a eště tam nahazať hnoja, aby naša urodička byla zas krasně bohatá.

Oběd pro celou rodinu.

Bramborový obr

Josefodol - Lilek brambor, nebo jak jsme u nás od pradávna zvyklí říkat brambor či brambora, je tradiční zemědělskou plodinou Vysočiny.

Ilustrační foto

V obchodech zlevnila mrkev, výrazně podražila rajčata

Praha – V českých obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zlevnila mrkev, jablka a brambory. Naopak o více než 31 procent zdražila rajská jablka. Dražší byly také papriky, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ilustrační foto.

Úroda je doma. Letos se výjimečně zadařilo

Praha /GRAFIKA/ – Sklizeň skončila a přes chmurné vyhlídky v polovině léta mohou být nakonec farmáři spokojeni. Jenom obilí letos sklidili o 19 procent více než loni, i když kvalita je kvůli deštivému počasí mnohdy velmi rozdílná.

Třebíčské bramborobraní.

Při Bramborobraní ožije Třebíč folklorem

Třebíč – Na sobotním festivalovém pódiu Bramborobraní v Třebíči se představí třináctka folklorních souborů. Tradiční akce, kterou třebíčské Městské kulturní středisko několik let pořádalo pod názvem Folklorní festival, se letos navrací ke své dřívější podobě.

Farmářské trhy v Příbrami u Hořejší Obory.

Prodejci přivezou na farmářské trhy burčák

Příbram – Město Příbram pořádá tuto sobotu od 8 do 12 hodin na Dvořákově nábřeží u Hořejší Obory druhé farmářské trhy. Na pořádání farmářských trhů získalo město Příbram v letošním roce dotaci od Ministerstva životního prostředí České republiky.

Farmářské trhy ve Strakonicích.

Farmářské trhy: Vítězí zelenina a ovoce

Strakonice – Ovoce, zelenina, sýry, medovina, koláče, houby, ryby, česnek, brambory. To všechno a mnoho dalšího bylo k mání na třetích farmářských trzích ve Strakonicích.

Vizalizace multifunkčního domu, který má vyrůst na Vavřincově vrchu v centru města.

Zastupitelé nevědí, co s kráterem

Liberec - Díra ve středu Liberce, pod Českou správou sociálního zabezpečení, bude strašit dál. Zastupitelé se obávají toho, že by město soud s nájemkyní přišel příliš draho.

Bez dobře připraveného kombajnu není možné vyrazit na pole. Každé ráno se musí udělat pečlivá údržba. Na snímku je kombajnér ratmírovského zemědělského družstva Vlastimil Daňhel.

Žně se vyvedly. Skončí ale české vepřové?

Kutnohorsko - Slova jako katastrofa, neúroda, zklamání, která byla z úst zemědělců slyšet počátkem léta, se naštěstí nenaplnila. Vhodněji by zaznělo přísloví – konec dobrý, všechno dobré

Martin Šinovský

Chtěli vidět, jak se češe chmel a vzniká pivo

Mšec – Ještě ten den, kdy přijela další várka ručních česáčů do Mšece, aby si vyzkoušeli, jak „chutná“ sklízet naše zelené zlato, usedli na stoličky do chmelničních řádků a do košů padaly první chmelové hlávky.

SEDM mužstev mladších přípravek předvádělo na fotbalovém stadionu v České Skalici kvalitní mládežnický fotbal.

Memoriál Jiřího Břížďaly napsal další kapitolu

Česká Skalice – Poslední prázdninovou sobotu patřil zdejší fotbalový stadion nejmenším fotbalistům. Členové RSCM Rozkoš turnajem mladších přípravek vzdali hold nestorovi českoskalické kopané, kterým byl Jiří Břížďala (10. 4. 1924 – 10. 5. 2000).

Největší radost z nástupu do školy měli ve čtvrtek prvňáci. Na lavicích je čekaly hromádky barevných učebnic, někde i jmenovky se zvířátky, pamětní listy, a dokonce kornouty plné sladkostí.

Zvoní! Nový školní rok začal

Vysočina /FOTOGALERIE/ – Více než pětašedesát tisíc dětí ve čtvrtek usedlo do lavic vysočinských základních a středních škol.

Ilustrační foto

Zvoní! Nový školní rok začal

Vysočina – Více než pětašedesát tisíc dětí ve čtvrtek usedlo do lavic vysočinských základních a středních škol. Plni očekávání byli především prvňáčci, kterých letos přišlo přes pět tisíc.

Ilustrační foto

Zvoní! Nový školní rok začal

Vysočina - Do lavic včera na Vysočině usedlo více než 65 tisíc školáků. Nejvíc ze všech se těšili prvňáčci, kterých je pět tisíc.

Plzák španělský. Ilustrační foto.

Aktuální nepřítel zahrádkářů? Slimák

Vyškovsko – Jarní mrazíky zhatily plány některých zahrádkářů na bohatou úrodu ovoce. Neúroda přitom není plošná pro celý region. Mezi jednotlivými oblastmi jsou velké rozdíly. Mnohde stačí jen přejít ze zahrádky na zahrádku. Naproti tomu zeleniny se letos urodilo bohatě. Zahrádkáři také opět hojně bojovali se slimáky.

Ilustrační foto.

Slimák je teď největší nepřítel zahrádkářů

Jarní mrazíky zhatily plány některých zahrádkářů na bohatou úrodu ovoce. Neúroda přitom není plošná pro celý region. Mezi jednotlivými oblastmi jsou velké rozdíly. Mnohde stačí jen přejít ze zahrádky na zahrádku. Naproti tomu zeleniny se letos urodilo bohatě. Zahrádkáři také opět hojně bojovali se slimáky.