Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Helmut přivolal do chalupy neštěstí

Krásná Hora – Urmanovi zemřela žena. Smutná, leč na Šumavě častá událost. Dřina od kuropění do tmy. Jídlo chudé, leckdy jen brambory a zelí a bylo–li něco lepšího, podstrčila to Urmanová dětem či mužovi.

Brněnská restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici.

V Adrii vaří středomořskou kuchyni. Špatně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Ilustrační foto

Škola vaření: Nebojte se tlakového hrnce

Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Manželé Kopeckých jsou spolu přes 60 let.

Rarita: manželé spolu žijí už přes šedesát let

Otročiněves - Marie a Eduard Kopeckých z Otročiněvsi na Berounsku mají za sebou více než 63 let společného života. Manžely se stali 24. dubna roku 1948. V tom samém roce se jim narodila jejich první dcera Eva. Druhá dcera Hana přišla na svět za šest a půl roku po Evě.

Ilustrační foto

Vaří školní jídelny opravdu hnusně?

Hradec Králové – Mnozí z nás již mají od dětství vštípené předsudky, že ve školních jídelnách vaří vyloženě hnusně, nedá se to jíst a silný odpor slyšíme od mnoha lidí – spolužáků, kamarádů, dospěláků, kteří na školní jídelnu nevzpomínají v dobrém.

Ilustrační foto.

Z přízemních mrazíků se úroda prý vykřeše

Kroměřížsko – „Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.

Ilustrační foto.

Z přízemních mrazíků se úroda prý vykřeše

„Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.

Majáles, ilustrační foto

Ve Žďáře se chtějí pokusit o obnovení majálesu

Žďár nad Sázavou – O obnovení tradice majálesu se letos pokusí ve Žďáře nad Sázavou. Pořádání prvního „pokusného“ ročníku této akce, který vypukne již v pátek 27. května odpoledne, se ujal internetový server zdaraci.cz ve spolupráci s Kulturním centrem Batyskaf.

Farmářské trhy Obora v Příbrami.

Na farmářský trh s bandičkou pro čerstvé mléko

Příbram – V sobotu se hospodyňky a milovníci domácích a jiných specialit mohou vydat na první oblíbený farmářský trh na nábřeží u Hořejší Obory. Trhy by měly pokračovat každou třetí sobotu v měsíci až do konce sezony v obyklém čase od 8 do 12 hodin.

Ilustrační foto.

Valašské recepise stařenky Sáry: Jarinove bramboračky

Valašsko - Moje milované cérečky, tož už ňa tadyk zase mate a ja spěcham jak sviňa z dalším křupavučkym receptičkem. Dneska budeme tvořiť převelice rychle, levně aji usporně, šak vas ogarci doma určitě pochvaliju.

Eva Třezalka Poláková (vlevo) s kamarádkou Pavlínou na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši.

Eva Třezalka: Učím lidi sbírat bylinky, aby se cítili líp

Dobříš /ROZHOVOR/– Mezi stánky na Jarmarku regionálních produktů v Dobříši, které se tu konají každou druhou sobotu, je možné natrefit nejen na klasické dobroty. Čím dál častěji se tu objevují i potraviny v podobě celozrnných koláčků nebo třeba jáhlových karbanátků. S těmito zdravými lahůdkami v sobotu zavítala do Dobříše i Eva Třezalka Poláková z Příbrami. Ženu, která se věnuje alpinningu, bylinkám a masáži, jsme požádali o rozhovor.

Zahradnický odborník Ladislav Zahradník.

Mráz odnesly jahody v květu, někde také nať brambor

Jindřichohradecko – Jestli teprve tři zmrzlí, kteří začínají ve čtvrtek 12. května, ještě přijdou, nebo si vybrali již svou daň minulý týden, zatím zahrádkáři na Jindřichohradecku nedokáží odhadnou.

WHY DON'T YOU LOVE ME? Tato choreografie Taktu získala jen bramborovou medaili. Zlepší se na mistrovství republiky?

Takt: Vytančené brambory

Liberec - Dvě čtvrtá místa. Taková je bilance liberecké taneční skupiny Takt na pražském tanečním mistrovství Čech.

Ilustrační foto.

Bramborová loterie pokračuje

Tuněchody –„Nízké ceny nás donutily pěstovat brambory na stále menších výměrách,“ uvádí ředitelka Monika Kalousková.

Ilustrační foto

Bárta s Kutnarem ve finále přetlačili mixový pár

Nymburk – Debloví specialisté z SKP Nymburk zrealizovali v pořadí již šestnáctý oddílový halový podnik letošní sezony, kterého se zúčastnilo sedm dvojic. Po skupinových bojích se ve finálové skupině sešly všechny favorizované páry, vedené F. Kokešem, P. Kutnarem, T. Kokojanem a J. Petříkem.

Ilustrační foto

Mrazy napáchaly zahrádkářům velké škody

Opava - Mrazy na Opavsku minulý týden překvapily hlavně zahrádkáře. Na zahradách byly k vidění husté chomáče sněhu a spolu s teplotami i -3 °C poznamenaly mnohé porosty. Redakci o tom informoval předseda zahrádkářů Opava-Město Lubomír Fišer.

Ilustrační foto.

Mráz potrápil révu i brambory

Vyškovsko – Ranní mrazíky přidělávají vrásky na čele také zahrádkářům v regionu. Většina ovocných stromů je totiž v plném květu a další mráz by mohl zadělat na pořádnou zkázu. Pěstitelé ovoce i zeleniny po předchozím relativně vlídném jarním počasí přitom doufali, že už je teploty nepřekvapí.

Jako každý čtvrtek i tento týden se v restauraci na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku

HLASUJTE: Kuřecí nudličky byly v poledním jídelním lístku mírným favoritem

Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.

Ilustrační foto.

Ranní mrazy pálily stromy

Královéhradecko /DISKUSE/ – Současné počasí nepřeje ovocnářům ani ostatním zemědělcům. Zahrádkáři nejspíš spláčou nad úrodou, především meruněk.

Ilustrační fotografie.

Krejčířovi teď hrozí nižší trest

Brno, Znojmo – Horký brambor. Známý příměr padne jako ulitý na vyšetřování případu uplácení na znojemské radnici. Poté, co do té doby dozorující břeclavský státní zástupce zdokladoval úplatky bývalému tajemníkovi radnice Vladimíru Krejčířovi ve výši přes devět set tisíc korun a kvůli až dvanáctileté trestní sazbě předal na začátku února případ krajskému státnímu zastupitelství, vrací se kauza zpět na okres.

Z novopacké Střední školy gastronomie a služeb.

Studenti vyměnili sešity za plotnu

Nová Paka – Včera jsme vás informovali o prvních maturitách frekventantů nového oboru hotelnictví při Střední škole gastronomie a služeb.

Ilustrační foto.

Zařízl Přestavlky rozhodčí?

Benešov – Výměna rozhodčího, penalta ne penalta, vyloučení hráče Brambory z Přestavlk za urážku rozhodčího Hocka, nevyloučení brankáře Přestavlk Magnuse, údajné napadení domácího pořadatele o poločase v kabině hostů a „divocí“ fanoušci Přestavlk. To vše nabídl zápas o záchranu v okresním fotbalovém přeboru mezi Sokolem Vrchotovy Janovice a Sokolem Přestavlky, který nakonec domácí vyhráli jasně 4:0.

Starosta Šemnice Vladislav Tůma

Šedesátileté provizorium ničí lidem nervy

Šemnice - Kdyby most v Šemnici na Karlovarsku mohl psát dějiny, měl by o čem. Slouží už šedesát let. Ale to je také vše, čím je zajímavý. Most je v takovém stavu, že lidem, kteří žijí poblíž, už dochází trpělivost a naléhají, kdy tento provizorní přejezd přes řeku Ohři bude odstraněn a postaven nový.