Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Na parkovišti u obchodního centra Futurum nebylo k hnutí. První farmářské trhy sem přilákaly tisíce lidí.

Úspěšné farmářské trhy čeká druhé pokračovaní

Ostrava – Český česnek, domácí máslo a vajíčka, tradiční pečivo, brambory z Vysočiny, zelenina, ryby a další potraviny od tuzemských producentů budou už tuto sobotu opět k mání na parkovišti u obchodního centra Futurum v Ostravě.

Andílci.

Andílci by přemalovali jídelnu

Netolice – Jak dětem chutná ve školní jídelně, kterou v týdnu navštěvují? Změnily by něco na jídle, které pro ně připravují kuchařky? A jak jsou naopak spokojeny se stravou doma? Na naše otázky odpovídal jedenáctiletý Denis Blábolil a sedmiletý Láďa Kadlec.

Ilustrační foto

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Velikonoční hodování

Hodujte s Deníkem a vyhrajte!

Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.

Ilustrační foto.

Brambor na Klatovsku ubývá

Klatovy – Okres Klatovy býval významnou bramborářskou oblastí, dnes tam brambory pěstuje jen několik velkých zemědělských podniků.

První farmářské trhy na parkovišti u obchodního centra Futurum přilákaly tisíce lidí. Ilustrační foto.

Farmářské trhy u Futura: bylo narváno

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Na parkovišti u obchodního centra Futurum nebylo v sobotu dopoledne k hnutí. Farmářské trhy sem přilákaly tisíce lidí. „Takový zájem jsme ani nečekali,“ přiznali oslovení prodejci.

Ilustrační foto

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Mateřská školka. Ilustrační foto.

Petice odmítá školku na Pražské ulici

Znojmo - Jako horký brambor, poletující mezi školou na Pražské a na Slovenské, může vypadat problém chybějících prostor pro znojemské předškoláky. Město aktuálně hledá šedesát míst pro malé děti. Školku v budově školní družiny odmítají zaměstnanci školy na Pražské ulici spolu s rodiči. Sepsali kvůli tomu petici.

Ludmila Vasilová

Co bude vařit o víkendu Ludmila Vasilová

Krnov -V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se námsvěřilaLudmila Vasilová, kosmetička podlahových krytin, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit

Smrž špičatý.

Už teď mohou houbaři uspět

Chebsko -Vzhledem k poměrně slabému dešti v posledních dnech lze ojediněle nalézt jedlé houby jako jsou hlíva ústřičná, ucho jidášovo nebo přetrvávající zimní houbička penízovka sametonohá.

Zuzana Urbánková, ředitelka Obchodní akademie a SZeŠ Bruntál.

Co bude vařit o víkendu Zuzana Urbanková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradilaZuzana Urbanková, ředitelka bruntálské Obchodní akademie a Střední zemědělské školy, obyvatelka Starého Města.

Ilustrační foto

Eroze půdy diktuje osev obilí

Jindřichohradecko – Zemědělcům, zejména těm, kteří pěstují brambory a kukuřici, přidělávají vrásky na čele nové půdu chránící standardy GAEC.

Jogurtový řízek.

HLASUJTE: Jogurt dal řízkům křehkost

Ústí nad Labem – Řízky pořádně naklepat, osolit, opepřit, vložit do jogurtové marinády a nechat uležet. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo, jako každý čtvrtek, podle čtenářů Ústeckého deníku.

Ilustrační foto.

Brambory jsou drahé i na výrobu

Jindřichohradecko – Tak příznivá cena brambor, jako je od loňské sklizně, se pro pěstitele podle předsedy Zemědělského družstva Popelín Pavla Štindla asi nebude hned tak opakovat. I když v důsledku velice rozdílného počasí ne všude byla situace stejná. Poněkud jinak se na to dívá spotřebitel, který v obchodech platí za kilo brambor i kolem 18 až 19 korun.

Ilustrační foto

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Jana Franková. Bruntálská zastupitelka z uskupení BRUNTÁL 2010 je novopečenou ředitelkou Střediska volného času Bruntál.

Co bude vařit o víkendu Jana Franková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradila jako další z oslovených Jana Franková, ředitelka Střediska volného času Bruntál a bruntálská zastupitelka.

Pro ty zemědělce, kteří se rozhodnou brambory letos přece jen zasadit, je již od začátku roku připravují například ve firmě VESA v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Brambory nemusí být v kraji samozřejmostí

Vysočina – Přestože Vysočina patří s třetinovým podílem plochy brambor v republice k rozhodujícím producentům této plodiny, jsou brambory na Vysočině na ústupu.