Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ivan Hoffman

Brambor cestovatel

Že na český stůl z ciziny putují citrón, banán či ananas, je vcelku pochopitelné a milé, i když existuje i názor, že jíst něco, co v daném regionu nevyrostlo, je chyba. Když se ale zamyslíme nad tím, proč na český stůl doputoval brambor z Francie, selský rozum nám našeptává, že to je pěkná pitomost.

Ilustrační foto.

Ratměřice jsou blízko titulu

Votice - Na umělé trávě ve Voticích se řítí do finále turnaj B, fotbalových mužstev od okresního přeboru níže. Ve finálové trojici, která hraje o titul se v předposledním zápase rozešly týmy Přestavlk a Ratměřic smírnou remízou.

Ilustrační foto.

Brambor se v Čechách pěstuje stále méně

Praha - Tuzemská produkce brambor v posledních letech výrazně klesá, naopak dovoz této základní potraviny se zvyšuje. Česko tak už v pěstování brambor není soběstačné, což může mít v budoucnu nepříznivý vliv na úroveň jejich ceny.

S dětmi ze Základní školy v Chotovinách jsme si tentokrát povídali o sčítání lidu

Stát je jako nedosypaný pytel

Chotoviny -Žije v republice víc žen nebo mužů? Kluci ze Základní školy v Chotovinách by si přáli, aby bylo víc žen. Byl by prý větší výběr

Michal Vítů

GLOSA: Ať se stáří vydovádí

Zbožňuji čiperné staroušky. Jakkokliv otřepané se může zdát úsloví o tom, že člověk jest stár právě a jenom tolik, na kolik se cítí, nelze než říci, že pravdy je na něm více než málo.

Ilustrační foto.

Do přečíslování půldomků se lidé nehrnou

Zlín – Zlínem hýbe přečíslování baťovských půldomků. Magistrát sice lákal jejich obyvatele na rozličné výhody a kompenzace, ani ty je však nepřesvědčily k odhodlání obíhat úřady.

Tradiční postní jídla.

Dávný zvyk: Chlapi seděli v koších na vejcích

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Před týdnem ostatkovým víkendem skončilo období masopustu. Na mnoha místech oslavy jeho konce se uskutečnily nejen v sobotu nebo v neděli, ale trvaly až do úterý. S tímto dnem je od počátku 20. století spojen na Slovácku konec masopustu především se zvykem „pochovávání basy“.

Ilustrační foto

Nálada je u ledu

Tábor - Názory na záchranu táborského hokeje se výrazně různí. Mezi lidmi i zastupiteli

Ilustrační foto.

Farmáři chtějí rozhodovat o ochraně půdy proti erozi

Vysočina - Zemědělci na Vysočině chtějí sami rozhodovat o způsobu hospodaření na polích ohrožených erozí. Nemuseli by potom tolik omezovat pěstování brambor a kukuřice, jako kdyby o plodinách na svažitých pozemcích rozhodovali úředníci.

Šest mláďat největšího hlodavce na světě – kapybary se loni v listopadu narodilo v Zoo Zlín-­Lešná. Ve středu bude pět z nich přesunuto k soukromému chovateli do Holandska.

Většina mláďat kapybary poputuje do Holandska

Zlín /FOTOGALERIE/ – Šest mláďat největšího hlodavce na světě – kapybary se loni v listopadu narodilo v Zoo Zlín-­Lešná. Ve středu bude pět z nich přesunuto k soukromému chovateli do Holandska.

Stoletá Růžena Holubová z Plzně.

Stoletá oslavenkyně: Cítím se tak na padesát šedesát

Plzeň /FOTOGALERIE/ - „Každý by chtěl oslavit stovku, ale nikdo nechce to okolo,“ nechala se na úvod oslavy slyšet Růžena Holubová, která oslavila sto let. „Druzí mě nutí i do té druhé stovky, ale to by byla oslava mnohem větší,“ usmívá se sympatická paní, která pochází z Březiny na Rokycansku.

Ilustrační foto.

Je nejvyšší čas myslet na předklíčení brambor

I když to venku ještě zdaleka nevypadá na příchod jara, zahrádkáři by měli už v těchto dnech myslet na budoucí úrodu brambor. Konec února a začátek března je totiž nejvhodnějším obdobím, kdy se na pěstování připravit.

Ilustrační foto.

Geneticky upravené brambory letos nevzklíčí

Vysočina – Na Žďársku se letos zřejmě nebudou sázet geneticky modifikované brambory, protože je nedostatek certifikované sadby. Uvedl to prokurista společnosti Proagro Radešínská Svratka Jaroslav Michal.

Ilustrační foto

Geneticky upravené brambory letos nevzklíčí

Vysočina – Na Žďársku se letos zřejmě nebudou sázet geneticky modifikované brambory, protože je nedostatek certifikované sadby. Uvedl to prokurista společnosti Proagro Radešínská Svratka Jaroslav Michal.

Růžena Holubová, která ve čtvrtek oslavila sto let, pořád velmi ráda čte a miluje divadlo

Stoletá oslavenkyně: Cítím se tak na padesát šedesát let

Plzeň – „Každý by chtěl oslavit stovku, ale nikdo nechce to okolo,“ nechala se na úvod oslavy slyšet jubilantka Růžena Holubová, která právě ve čtvrtek oslavila sto let. „Druzí mě nutí i do té druhé stovky, ale to by byla oslava mnohem větší,“ usmívá se sympatická paní, která pochází z Březiny na Rokycansku.

Předseda Ústředního bramborářského svazu Miloslav Chlan (vpravo) a tajemník svazu Josef Králíček nastínili problematiku pěstitelů a zpracovatelů brambor.

Dovoz brambor vzrostl meziročně o více než polovinu

Havlíčkův Brod – „Brambory v dnešním zemědělství mají místo a budou mít místo i v budoucnu. Otázka je, na jak velkém prostoru,“ zamýšlel se na úterní tiskové konferenci v salónku hotelu Slunce předseda Ústředního bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Ilustrační foto

Ve sklepech mají brouzdaliště. Kvůli vodárnám?

Kněžpole – Mít ve sklepě uskladněné brambory, víno, zavařeniny či cokoliv jiného? Pro mnohé obyvatele Kněžpole je to nedosažitelné přání. Jejich sklepy totiž připomínají spíše brouzdaliště.

Vstup do jídelny v hotelu Praha.

Odkdy patří do valašské směsi kari s ananasem?

Nový Jičín – „Tak pojďme na oběd do jídelny do Prahy, mají tam na výběr ze šesti menu,“ řekl náš šéf poté, co jsme s neúspěchem obešli tři další restaurační zařízení, kde nám nabídka poledního oběda nevyhovovala nebo byl lokál plný. Kdybych věděl, co mě čeká, raději bych zůstal hladový až do večeře.

Ilustrační foto.

DPH by se měla sjednotit na 20 procentech

Praha – Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 sjednotit na 20 procentech, dohodli se ve čtvrtek ekonomičtí ministři koaličních stran.

Maškarní ples v Úštěku.

PLESOVÁ SEZONA: Maškarní bál v Úštěku

Úštěk - Zadovádět v přestrojení si v sobotu vyrazilo mnoho masek - úštěcké ženy totiž pořádaly maškarní ples, a ten má v Úštěku dobrou tradici. Zahájil tak sezonu karnevalových rejů.

Hanácké farmářské trhy v Přerově

Trhy se blíží, tentokrát i s mastmi s konopím

Přerov – O biomarmeládu, mastičky s konopím či holandské sýry se rozšíří sortiment výrobků na Hanáckých farmářských trzích, které se uskuteční příští neděli 20. února. V pavilonu G na přerovském výstavišti bude vystavovat na padesát výrobců.