Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Žně začaly i u obce Bílá na Českodubsku

Žně začaly už i na Liberecku

Liberecko - Svatá Markéta hodila podle lidové pranostiky srp do žita už minulý týden, na svůj svátek 13. srpna. Zemědělci, kteří v Libereckém kraji hospodaří na celkem 90 tisících hektarů orné půdy, z čehož liberecký okres zahrnuje necelou třetinu osevních ploch, to ale rozhodně nemají jednoduché.

Ilustrační fotografie.

Kde je účet? Diví se lidé na trzích

Blansko, Boskovice - Lidé nakupující na farmářských trzích v Blansku a v Boskovicích se bojí, jestli je prodejci nešidí. Ti totiž vydávají účtenky jen na požádání. V Boskovicích už padaly pokuty.

Tržnice nabízí dvakrát týdně zelinářské výpěstky .

Na trh do Hradiště vozí zeleninu Slováci

Uherské Hradiště - Až z jižního Slovenska vozí zelináři své plodiny na trh do Uherského Hradiště. Každou středu a sobotu od brzkých ranních hodin se tak tržiště nedaleko vlakového nádraží zaplní desítkami prodejců a stovkami nakupujících Hradišťanů.

Na Hodonínsku je podle ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiřího Hladíka vymílání půdy nejhorší.

Na kopcích kolem Hodonínska je špatná půda

Čejkovice – Ztráta pěti centimetrů půdy od vysazení semen, znečištění půdy ale i vodních toků či nevyživené rostliny ve vyšších polohách. To je jen krátký výčet důsledků eroze půdy, kvůli které dochází k poklesu její kvality, ale i ke snižování její ceny.

Druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Regionální potravina: letos 108 vzorků

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V hodovní síň se v úterý proměnil Pavilon N Mendelovy univerzity v Brně. Dvě oddělené komise tam posuzovaly přes sto vzorků nejrůznějších potravin: od cukroví přes zeleninu až po trvanlivé salámy.

Ilustrační foto.

Inflace zpomalila růst, ceny klesly

ČR - Po květnové růstu klesly ceny zeleniny o více než 12 procent. Nižší jsou i ceny oděvů, spotřebičů. Stouply ceny lihovin a tabákových výrobků.

Ilustrační foto.

Zloději berou nyní pole útokem

Východní Čechy – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Ilustrační foto.

Zloději berou nyní pole útokem

Hradec Králové – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá.

Dozrávající česnek kradou zloději ve velkém

Slovácko – Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá. Důvodem je nejen nadcházející doba jeho sklizně, ale zejména nedostatek této plodiny a s tím související jeho vysoká cena.

Ilustrační foto.

Zemědělci očekávají dobrou úrodu

Vysočina – Zemědělci mají důvod k radosti. Když je do úzkých zatlačilo suché jaro, a naopak místy v polích stojící voda vytvořila mapy holých míst, nevěřili, že se plodiny vzpamatují.

Bezdružický zámek

SERIÁL: Tachovsko, pondělí v poledne

Tachovsko – (DÍL 4.) Čtvrtou etapu pěšího putování podél hranic tachovského okresu, ve směru hodinových ručiček, začínám v pondělí před jedenáctou dopoledne poněkud netradičně – v kanceláři provozního ředitele společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně.

Televizní štáb při natáčení Toulavé kamery v Branné

Česká televize natáčela v Branné Chuť Jeseníků

Branná /FOTOGALERIE/ – „Olomoucký kraj má dva turisticky zcela odlišné regiony. Poklidnou střední Moravu charakterizovanou hlavně rovinatou a úrodnou Hanou a proti tomu severní drsnou oblast Jeseníků. A právě do Jeseníků jsme se vydali na naše další ochutnávání Česka. Cesta to není náhodná, protože zde právě probíhá gastronomický festival Chuť Jeseníků,“ přesně tak začíná scénář publicistického seriálu Toulavá kamera. Česká televize se totiž nechala zlákat na kulinářské speciality zdejšího kraje.

Ilustrační foto.

Letiště nabídne okurky i kozí sýr

Vyškov – Kozí sýr, domácí vejce, nové brambory nebo mrkev bez chemických hnojiv, to jsou produkty, které od této neděle nabídnou trhy na vyškovském letišti.

Ilustrační foto.

Mládež v call centrech

Kometář - Brigády. Dřív se kolektivně jezdilo na brambory nebo na chmel, teď už se kolektivní výjezdy tříd za prací neorganizují.

Ilustrační foto

"Tlakáč": velký pomocník při vaření

Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.

Sedmáci, osmáci a deváťáci se v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

Řízky i domácí vývar: žáci vařili jak šéfkuchař

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

Ilustrační foto

Jablka podražila, výrazně zlevnily papriky

Praha - Za jablka si lidé připlatí. Průměrná cena v uplynulém měsíci stoupla o více než dvě koruny za kilogram. Naproti tomu například papriky jsou o 40 procent levnější.

Olomoučtí Eagles

Eagles chybělo ve Final Four štěstí, odvezli si 'brambory'

Olomouc – Se smíšenými pocity se vraceli olomoučtí in-line hokejisté ze závěrečného turnaje Final Four, který rozhodl o medailistech letošního ročníku Tipsport extraligy. V Pardubicích obsadili čtvrté místo, i když tomu mohlo být i jinak.

Vítězslava Klimtová jako čarodějka Vítěnka při jednom z mnoha představení pro děti .

Vítězslava Klimtová: Už nikdy nevstoupím do kuchyně

Pičín – Strašidla, víly, skřítkové, draci, zkrátka pohádkové bytosti zná snad ze všech nejlépe spisovatelka a ilustrátorka Vítězslava Klimtová, která je autorkou mnoha knih, obrazů, plastik a soch nejen na toto téma.

 Křen, stehenní řízky z kuřete, olej, smetana a můžete se pustit do skvělého receptu, který nám zaslala Lenka Pokorná

HLASUJTE: Křen neodradil, naopak lákal

Ústí nad Labem – Lžíce křenu, to byl největší trumf, který nejspíše pomohl Lence Pokorné vyhrát. Její recept, kuřecí lahůdka s křenem, vás zaujal nejvíc, a proto se ve čtvrtek podával v rámci menu v restauraci Zlatopramen Sport Pub na ústeckém Zimním stadionu.

Ilustrační foto

Pěstitelé: Využijme zeleninové aféry!

Kutnohorsko - Brambory mizí z pultů. Doby, kdy čeští zemědělci nemohli úrodu prodat, patří minulosti. Čím to je? Brambory jsou letos nedostatkovým zbožím.

Zemědělci přihnojují ozimy dusíkem

Není lepší jíst domácí?

Rakovník - Tak španělské okurky za to nemohou. Španělští zelináři nyní žádají odškodné za křivé nařčení a ušlý zisk. Skoro celá úroda jim totiž zůstala doma.