Bramboráři čekají na výkupní ceny
Česká Bělá – Bramboráři z celého Havlíčkobrodska, ale i dalších regionů Vysočiny, se ve čtvrtek sešli v České Bělé.
Česká Bělá – Bramboráři z celého Havlíčkobrodska, ale i dalších regionů Vysočiny, se ve čtvrtek sešli v České Bělé.
Mostecko - Svíčková, rajská, řízek či smažák. Když toto zařadí na polední menu restaurace na Mostecku, mohou si být provozovatelé jisti, že jim nic nezbude.
Česká Bělá – Rok se s rokem sešel a do České Bělé opět míří bramboráři z mnoha míst celé republiky.
Liberecko - Svatá Markéta hodila podle lidové pranostiky srp do žita už minulý týden, na svůj svátek 13. srpna. Zemědělci, kteří v Libereckém kraji hospodaří na celkem 90 tisících hektarů orné půdy, z čehož liberecký okres zahrnuje necelou třetinu osevních ploch, to ale rozhodně nemají jednoduché.
Blansko, Boskovice - Lidé nakupující na farmářských trzích v Blansku a v Boskovicích se bojí, jestli je prodejci nešidí. Ti totiž vydávají účtenky jen na požádání. V Boskovicích už padaly pokuty.
Hředle – Areál hasičské zbrojnice tentokrát zaplnily zcela jiné stroje než ty, se kterými se ujíždí k ohni. Sjely se tu traktory. Mezi nimi vedly jednoznačně zetory.
Praha - Rajská jablka lidé nejlevněji koupí v Praze, průměrně za 19.82, nejdražší jsou na Královéhradecku, za 24,37.
Uherské Hradiště - Až z jižního Slovenska vozí zelináři své plodiny na trh do Uherského Hradiště. Každou středu a sobotu od brzkých ranních hodin se tak tržiště nedaleko vlakového nádraží zaplní desítkami prodejců a stovkami nakupujících Hradišťanů.
Čejkovice – Ztráta pěti centimetrů půdy od vysazení semen, znečištění půdy ale i vodních toků či nevyživené rostliny ve vyšších polohách. To je jen krátký výčet důsledků eroze půdy, kvůli které dochází k poklesu její kvality, ale i ke snižování její ceny.
Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ - V hodovní síň se v úterý proměnil Pavilon N Mendelovy univerzity v Brně. Dvě oddělené komise tam posuzovaly přes sto vzorků nejrůznějších potravin: od cukroví přes zeleninu až po trvanlivé salámy.
Vysočina – Letošní žně na Vysočině v těchto dnech odstartovaly. První kombajny už vjely do polí a začaly sklízet ozimý ječmen.
ČR - Po květnové růstu klesly ceny zeleniny o více než 12 procent. Nižší jsou i ceny oděvů, spotřebičů. Stouply ceny lihovin a tabákových výrobků.
Další díl našeho testu nás zavedl na Zadní Vinohrady, do známé restaurace Monika. A rozptyl známek je poměrně velký.
Východní Čechy – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.
Hradec Králové – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.
Slovácko – Krádeží kvalitního tuzemského česneku v těchto dnech na Slovácku přibývá. Důvodem je nejen nadcházející doba jeho sklizně, ale zejména nedostatek této plodiny a s tím související jeho vysoká cena.
Jihlavsko – Zemědělci mají důvod k radosti. Když je do úzkých zatlačilo suché jaro, a naopak místy v polích stojící voda vytvořila mapy holých míst, nevěřili, že se plodiny vzpamatují.
Jihlavsko – Zemědělci mají důvod k radosti. Když je do úzkých zatlačilo suché jaro, a naopak místy v polích stojící voda vytvořila mapy holých míst, nevěřili, že se plodiny vzpamatují.
Vysočina – Zemědělci mají důvod k radosti. Když je do úzkých zatlačilo suché jaro, a naopak místy v polích stojící voda vytvořila mapy holých míst, nevěřili, že se plodiny vzpamatují.
Tachovsko – (DÍL 4.) Čtvrtou etapu pěšího putování podél hranic tachovského okresu, ve směru hodinových ručiček, začínám v pondělí před jedenáctou dopoledne poněkud netradičně – v kanceláři provozního ředitele společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně.
Ústí nad Labem – Maso jsme více namarinádovali, nechali déle uležet a pro zpestření chuti místo červených fazolí jsme dali mexické, které jsou naložené v rajčatové omáčce.
Chyšky /Co na to děti/ -Dětemv pátek začínají dvouměsíční prázdniny. S žáky z chyšecké základní školy jsme si povídali nejen o nich, ale i o vysvědčení.
Bruntál Zeptali jsme se Jarmily Horákové, bruntálské kuželkářky, co vaří o víkendu a zda-li nám může prozradit recept. Přečtěte si, co nám odpověděla!
Vlkoš – Ve středu ráno se vydal na pole vyorávat brambory. To ještě muž z Vlkoše netušil, že kromě nich najde v poli i desetikilogramové překvapení. Pumu z druhé světové války.
Ostrava -Namísto vařečky hadr a kýbl nebo dokonce štětec s barvou. Tak vypadá program řady kuchařek z ostravských školních jídelen na letní prázdniny. Někde se ale bude vařit.
Hradec Králové - Glosa Jana Odstrčila
Branná /FOTOGALERIE/ – „Olomoucký kraj má dva turisticky zcela odlišné regiony. Poklidnou střední Moravu charakterizovanou hlavně rovinatou a úrodnou Hanou a proti tomu severní drsnou oblast Jeseníků. A právě do Jeseníků jsme se vydali na naše další ochutnávání Česka. Cesta to není náhodná, protože zde právě probíhá gastronomický festival Chuť Jeseníků,“ přesně tak začíná scénář publicistického seriálu Toulavá kamera. Česká televize se totiž nechala zlákat na kulinářské speciality zdejšího kraje.
Vyškov – Kozí sýr, domácí vejce, nové brambory nebo mrkev bez chemických hnojiv, to jsou produkty, které od této neděle nabídnou trhy na vyškovském letišti.
Dva mladí muži hbitě rukama nabírají nové brambory, k tomu ještě pěkný květák.
Rakovník – Nezvykle velké hemžení kolem radnice a radniční dvůr doslova nacpaný lidmi. To byl obrázek v sobotu ráno v osm hodin jindy v tuto hodinu klidného a ještě ospalého města.
Rakovník - O první farmářské trhy bylo v radničním dvoře pěkně narváno.
Podyjí - Bonbóny z fialek, listy jitrocele v těstíčku nebo salát z řeřišnice. Příroda Podyjí nabízí desítky nezvyklých chuťových experimentů.
Kometář - Brigády. Dřív se kolektivně jezdilo na brambory nebo na chmel, teď už se kolektivní výjezdy tříd za prací neorganizují.
Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Vrchlabí – Na zahradě Krkonošského muzea Správy KRNAP oživly v rámci čtvrteční Muzejní noci postavičky z grafik Erika Fuchse. Návštěvníci se díky nim na pár hodin přenesli na počátek devatenáctého století.
Chomutov - Další díl našeho testu nás zavedl do restaurace v hotelu Mertin na křižovatce pod chomutovským gymnáziem.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.
Praha - Za jablka si lidé připlatí. Průměrná cena v uplynulém měsíci stoupla o více než dvě koruny za kilogram. Naproti tomu například papriky jsou o 40 procent levnější.
Příbram – V sobotu se koná u Hořejší Obory další farmářský trh. Nejbohatší sortiment zboží zastihne ten, kdo si přivstane. Prodejci tu budou od 8 do 12 hodin.
Olomouc – Se smíšenými pocity se vraceli olomoučtí in-line hokejisté ze závěrečného turnaje Final Four, který rozhodl o medailistech letošního ročníku Tipsport extraligy. V Pardubicích obsadili čtvrté místo, i když tomu mohlo být i jinak.
Pičín – Strašidla, víly, skřítkové, draci, zkrátka pohádkové bytosti zná snad ze všech nejlépe spisovatelka a ilustrátorka Vítězslava Klimtová, která je autorkou mnoha knih, obrazů, plastik a soch nejen na toto téma.
Další díl našeho testu nás zavedl opět do Jirkova, do nejznámější obědové restaurace.
Litoměřice – Farmářské trhy se již tuto sobotu uskuteční na Kostelním náměstí v Litoměřicích.
Ústí nad Labem – Lžíce křenu, to byl největší trumf, který nejspíše pomohl Lence Pokorné vyhrát. Její recept, kuřecí lahůdka s křenem, vás zaujal nejvíc, a proto se ve čtvrtek podával v rámci menu v restauraci Zlatopramen Sport Pub na ústeckém Zimním stadionu.
Kutnohorsko - Brambory mizí z pultů. Doby, kdy čeští zemědělci nemohli úrodu prodat, patří minulosti.
Litoměřice – Další farmářské trhy se uskuteční v sobotu 11. června na Kostelním náměstí v Litoměřicích.
Chomutov - Známku šroubovalo nahoru menu s velkým zmrzlinovým pohárem.
Kutnohorsko - Brambory mizí z pultů. Doby, kdy čeští zemědělci nemohli úrodu prodat, patří minulosti. Čím to je? Brambory jsou letos nedostatkovým zbožím.
Újezd /FOTOREPORTÁŽ/ – Netradičně pojatou oslavu svátku dětí připravili pro chlapce a děvčata v Újezdě.
Ostrava - Na čem si Ostravané nejčastěji pochutnávají v restauracích? Je pro ně důležitá spíše kvalita, nebo cena? Redakce Deníku hledala odpovědi na tyto otázky v několika podnicích v centru města.