Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Šéfové bramborářských družstev mají jasno, že jejich kombajny musí hlízy sklidit ve špičkové kvalitě bez poškození, protože jinak obchodníci ztrácí zájem.

Místo brambor v Milovicích vyorali munici

Milovice, Boží Dar - Zdánlivě bezpečná práce zemědělců může přinést nečekaně horké chvilky. Jako na minovém poli se ocitli při pátečním sklízení brambor na Božím Daru.

Ilustrační foto

Zemědělci čekají, až z polí zmizí sníh

Žďársko - Kukuřice a brambory zůstaly na některých polích při sněhovém přívalu v minulém týdnu. Úder zimy přerušil obvyklé polní práce a zemědělci musejí nyní čekat, až z polí zmizí sníh a země trochu oschne. Na některých výše položených pozemcích ještě nyní leží až deseticentimetrová vrstva sněhu.

V rámci Světového dne výživy si děti v žlutavské školce pochutnávaly na cizrnové pomazánce, čočkovém salátu a vločkových i hrachových karbenátkách

OBRAZEM: Jedli zdravě a chutnalo jim

Žlutava /FOTOGALERIE/ - Na pomazánce cizrnové a sojové s cibulí, čočkovém salátu, vločkových i hrachových karbenátkách si ve čtvrtekpochutnávali Žlutavští v místní mateřské škole.

Nejen na Havlíčkobrodsku, ale i v dalších výše položených okresech Vysočiny, zabrzdil sníh, který napadl na sklonku minulého týdne, probíhající sklizeň zemědělských komodit. Zejména pak kukuřice a v menší míře také brambor.

Sníh zastavil podzimní sklizeň

Havlíčkobrodsko - Přívaly sněhu, které na sklonku minulého týdne zavalily Vysočinu, zkomplikovaly v některých lokalitách probíhající sklizeň zemědělských komodit. Především pak kukuřice a brambor.

Vítězný František Lorenc se svými vnuky Josefem a Martinem Burešovými a největšími bramborami sobotní soutěže.

Titul nejblbějšího sedláka přijal jeho držitel s hrdostí

Přimda - František Lorenc zPřimdy se recesistické soutěže onejblbějšího sedláka zúčastnil již několikrát. Nikdy však neuspěl. Až tuto sobotu 17. října. Jeho brambor, přihlášený do soutěže, byl nejtěžší, a tak byl na nejblbějšího sedláka pasován.

Ilustrační foto.

Vánice na podzim? Nic nového

Havlíčkobrodsko - Kalamitní stav, který vyhlásili energetici na Havlíčkobrodsku, trval i o víkendu. Technikům se sice podařilo odstranit během soboty všechny poruchy na vedení vysokého napětí, desítky domácností se ale ještě musely obejít bez elektřiny kvůli poruchám v síti nízkého napětí.

Školáci měli bramborové odpoledne

FOTO: Školáci i s rodiči měli Bramborové odpoledne

Příbram - Základní škola v Jiráskových sadech v Příbrami opět přivítala v rámci grantového projektu „Když rodiče chodí zase do školy V“ žáky, rodiče a dokonce i prarodiče na společném Bramborovém odpoledni.

Problémové parkování v Řezáčově ulici v Brně.

Auta na chodníku: Komínští se bojí o život

Komín /FOTOGALERIE/ - Proluky mezi domy v Řezáčově ulici v brněnské městské části Komín byly až donedávna oázou klidu. Od začátku letošního roku se ale vše změnilo. Mezi domy se začaly prohánět automobily, chodník navíc využívají i jako parkoviště.

Ochutnávka bramborových lupínků, soutěž v pojídání bramboráků, škrábání pěti kilo brambor na čas. To vše nabídly bramborářské dny v Havlíčkově Brodě.

Borec se zranil škrabkou

Havlíčkův Brod - Nestal se sice vítězem, ale bojoval jako lev. Ladislav Adamec z Havlíčkova Brodu byl jeden z mála mužů, kteří se nestyděli obléci zástěru a pokusili se pokořit rekord v oškrábání pěti kil brambor na čas.

Ochutnávka bramborových lupínků, soutěž v pojídání bramboráků, škrábání pěti kilo brambor na čas. To vše nabídly bramborářské dny v Havlíčkově Brodě.

Bramborářské dny: po semináři zábava pro veřejnost

Havlíčkův Brod /FOTOGALERIE/ - Ochutnávka bramborových lupínků, soutěž v pojídání bramboráků, škrábání pěti kilo brambor na čas. Zábavou pro veřejnost pokračovaly v sobotu na parkovišti KD Ostrov v pořadí již 19. Bramborářské dny.

Ilustrační foto

Úroda řepky má být letos rekordní

Praha - Kdo ze zemědělců letos vsadil na řepku a proměnil krajinu na žluté moře, neprohloupil. Úroda u této komodity by totiž měla být nejvyšší v historii České republiky. Vyplývá to alespoň z odhadů Českého statistického úřadu.

Rybáři nejlépe vědí, jaké je sucho. Do vypuštěných rybníků po výlovech sotva dotéká nějaká voda.

Předchozí sucho zastavilo i orbu

Příbram - Dlouhodobá předpověď meteorologům poměrně vyšla. Říjnové teploty překonaly dvacítky a prohluboval se ještě v počátku října srážkový deficit. Těch několik srážek, které se místy přehnaly nad Příbramskem, nemůže v žádném případě doplnit vodu chybějící v krajině.

Velká drakiáda, která se konala první říjnovou neděli v Teplicích nad Metují, se těšila rekordní účasti dětí, rodičů i prarodičů.

Drakiáda se těšila rekordní účasti dětí i rodičů

Teplice nad Metují /FOTOGALERIE/ - Nedělní odpoledne se neslo v tomto koutě náchodského regionu ve znamení velké drakiády. Ta se konala na poli za školou v lokalitě „U komína“, kam dorazilo přes sedm desítek účastníků – dětí, rodičů i prarodičů.

Sběr brambor v Dolních Štěpanicích u Jaromíra Petráka

V Dolních Štěpanicích sklízejí první brambory

Krkonoše /FOTO/ - Jedním z podzimních symbolů je sběr brambor. V Dolních Štěpanicích se do práce pustila početná rodina Jaromíra Petráka a i díky pomoci blízkých sousedů se brambory brzy ocitly v pytlích. Dávno už to není idyla Ladových obrázků, ale hlavně tvrdá robota.

Veselý kopec u Hlinska

Bramborová sobota ve skanzenu Vysočina

Veselý Kopec - Šance ochutnat bramborová jídla a získat informace o pěstování typické plodiny na Českomoravské vrchovině se nabídne v sobotu 3. října v Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska. Pořadatelé zde chtějí připomenout tradici pěstování brambor v tomto regionu.

Ve Chvalčově připravili tamní zahrádkáři výstavu ovoce, zeleniny a květin.

Ve Chvalčově navařili na osmdesát metráků švestek

Chvalčov /FOTOGALERIE/ - To nejlepší ze své úrody předváděli v minulých dnech lidem chvalčovští zahrádkáři. Jejich chalupu uprostřed obce totiž zaplnila jablka, hrušky, ořechy, kdoule, švestky, brambory, řepa nebo také zhruba čtyřicetikilová obří dýně. A mezi tím vším nechybějí kvůli nazdobení ani květiny.

Ilustrační foto.

Dobrá zpráva: brambor se letos urodilo hodně

Kutnohorsko - Úsměv na rtech může pohrávat předsedovi představenstva Zemědělské akciové společnosti Kačina Milanu Kasalovi. Alespoň když se hovoří o úrodě brambor. Ty sice nejsou pro podnik hlavní plodinou, ale na písčitých půdách, kde se nevyplatí zavlažovat a kde tak téměř nic jiného neroste, jsou ideální.

Z areálu Šťastná země v Radvánovicích.

Šťastná země se loučí s létem

Radvánovice - Brambory, hlízy, jež osvícený šlechtický rod Aehrenthalů prosadil začátkem 19. století do jídelníčku venkovanů a zachránil tak kraj pod Kozákovem před hladomorem, budou plodinou, v jejímž znamení se radvánovický zábavní park Šťastná země rozloučí s letošní návštěvnickou sezonou.

Ilustrační foto.

Zemědělci: Jsme na dně, ale stát to nezajímá

Žďársko - Z polí zmizely lány obilí, řepka i brambory. Na jejich místo nastoupily těžké stroje a farmářům se na čele začínají objevovat vrásky a na jazyku otázka: Co vlastně pěstovat, když nic nevynáší?

Ilustrační foto.

Šanci mají jen brambory bez kazu

Jihlavsko - Vysočina, ještě nedávno vyhlášený bramborářský kraj s nejvyššími tuzemskými výnosy, přichází o svoji pěstitelskou výsadu.

Duel 3. kola interligy házenkářek Zlín (černí) – Šaľa 26:27.

Házenkářky Zlína vzdorovaly, body si ale odvezla Šaľa

Zlín /FOTOGALERIE/ - Velmi blízko úspěchu byly ve 3. kole interligy házenkářky Zlína. Nad favorizovanou Šaľou dvě třetiny utkání vedly, ovšem závěr patřil slovenskému celku, který se štěstím nejtěsnější vítězství ubránil.