Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Ilustrační foto

Mrazy vyhnaly bezdomovce do nocleháren. Teploty mají klesat až do konce týdne

Blanensko, Vyškovsko – Plné noclehárny. Poškozená vodovodní potrubí. Odvolaný lyžařský kurz. Dlouhodobé teploty hluboko pod nulou v regionu působí lidem řadu potíží. Nejhůř jsou na tom bezdomovci. Oblastní charita v Blansku v mrazivých dnech otevřela denní stacionář Stará fabrika i přes noc.

Proslulá čajovna Babington's Tea Room pod Španělskými schody

Přežila obě světové války i krizi. Nejstarší čajovna v Římě slaví 125 let

Milovníci čaje v italském Římě mají co slavit. Ačkoliv se v Itálii pije spíše káva, pro vyznavače čajových dýchánků existuje v centru hlavního města vyhlášená čajovna. Ta letos slaví úžasné 125. výročí. V tomto podniku si také v minulosti podávaly dveře i například herečky Audrey Hepburnová, Liz Taylorová nebo britská princezna Margaret. 

I přes chladné počasí a sněhové přeháňky se masopustního průvodu v Lazsku účastnila necelá čtyřicítka maškar.

V Lazsku se konal druhý ročník obnoveného masopustu

Lazsko /FOTOGALERIE/ – Sobotní zasněžené odpoledne patřilo v obci druhému ročníku obnoveného masopustu. Masopustní reje patří k tradicím konce zimy. Některé mají na Příbramsku tradici starou několik desítek let. Jsou ale také obce, kde se k těmto tradicím nyní vracejí. Jednou z nich je i Lazsko.

Žáci Základní školy Červená cesta v Kunovicích získali na dobročinné účely 10.020 korun. V pátek 16.února předali symbolický šek řediteli Charity Uherské Hradiště Jiřímu Jakešovi.

Školáci z Kunovic získali tisíce pro umírající

Uspořádali jarmark, provozovali vánoční kavárnu s cukrárnou a zahráli divadlo. Výtěžek pak sečetli a věnovali uherskohradišťské Charitě. Řeč je o žácích Základní školy Červená cesta v Kunovicích, kteří na dobročinné účely získali více než deset tisíc korun.

Ilustrační foto

Výtěžek z přednášky o Indii poputuje indickým dětem

Neveklov – Indie. Země, která mění životy. Tak zní název přednášky, která se bude konat v neděli 18. února od 14.30 ve Sboru Církve bratrské v Neveklově. Přednášející Erika Slabá přítomné seznámí se svou cestou po Indii, a to především díky zajímavému promítání.

Ilustrační foto

Horská služba přiblížila svou práci

Dobruška - Práce záchranářů není jednoduchá a má svá pevně daná pravidla. Jaké postupy a metody při zachraňování lidských životů používá Horská služba v Deštném v Orlických horách, poreferovali její pracovníci ve čtvrtek v Dobrušce. A to při příjemném posezení s kávou, čajem a zákusky.

Ilustrační foto

Výstavu v galerii doplní komentář

Zdokumentovat kulturu ve slezské metropoli tak, jak existovala v šedesátých letech minulého století, se pokouší výstava v galerii opavského Obecního domu. Dnes se uskuteční její komentovaná prohlídka.

Masopust na Malém Růžku

Tradiční masopust spojoval kultury

Hradec Králové /FOTO/ - Období masopustních zábav je na samém vrcholu. K této lidové tradici se připojili i lidé v Hradci Králové u hospody Malý Růžek. 

Figurální porcelán je doménou duchcovské manufaktury.

Nosička vody se na čas odstěhovala do Frankfurtu

Frankfurt nad Mohanem/Dubí - Ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek začal největší veletrh spotřebního zboží a designu Ambiente 2018. Účastní se ho 4460 vystavovatelů ze 154 zemí a chybět nemůže ani Český porcelán z Dubí.

Na hromadě sněhu zvonil dětský sníh.

Na hromadě sněhu zvonil dětský smích

Děti z chrudimských i mimochrudimských mateřských škol si v pátek mohly zadovádět na haldě sněhu, kterou pro ně v rámci dne otevřených dveří navezli do svého areálu v Tovární ulici pracovníci chrudimského střediska Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Veřejné bruslení, ilustrační foto.

Na zámecké kluziště přijedou hráči extraligového Zlína

Setkání se zlínskými extraligovými hokejisty útočníkem Davidem Šťastným a obráncem Jakubem Ferencem připravuje na neděli 18. února pro malé i velké hokejisty a hokejové příznivce Zámecké kluziště Holešov ve spolupráci s Radiem Zlín.

Ilustrační foto

V mrazu zahřeje čaj a polévka

Pardubický kraj - Lidé bez domova zažívají nejkrušnější období roku. Mráz je z jejich provizorních příbytků vyhání hledat teplo.

kotvičník zemní

Bylinné elixíry lásky

Již od pradávna jsou byliny spojované s čarovnou mocí, jak přivábit lásku. Třeba se věřilo, že pár lístků bazalky, které budeme mít neustále při sobě, přivolají lásku té správné osoby. V současnosti jsou potvrzené účinky řady přírodní afrodiziak, stačí je jen vyzkoušet. Bylinná afrodiziaka zvyšují sexuální touhu a prožitek pohlavního aktu, umocňují sexuální pud a fantazie.

Darování krve. Ilustrační foto.

V Rakovníku daruje krev skoro sto lidí měsíčně

Rakovník – Dárci krve, to jsou lidé, kteří se podělí o tu nejdůležitější lidskou tekutinu s ostatními. Bez nich by vyhasl nejeden lidský život. Naštěstí lidí, kteří se rozhodli darovat krev je hodně.

Ilustrační foto.

O chřipkové epidemii zatím hovořit nelze

Rokycansko – Domácnosti plní vůně bylinkových čajů a v permanenci jsou teploměry. I na Rokycansku se chřipka ujímá vlády. „Namísto pětadvaceti dětí jich máme někde ve třídách deset – jedenáct. Tedy polovic. Situace se začala zhoršovat minulý týden,“ konstatovala ředitelka MŠ U Saské brány Věra Zagorová. Prázdní se i školní třídy.

Ilustrační foto

Návrat k tradicím. Ve Stonařově udělají masopust trochu jinak

Stonařov - Typické masky, udělení požehnání od starosty anebo pochovávání basy. Návrat k tradicím spojeným s masopustním časem ohlásili letos ve Stonařově na Jihlavsku. Masopust se uskuteční v sobotu 10. února na městečku a bude se opravdu na co těšit. Začátek je ve 14 hodin.

Masopust v Hluboké u Borovan na Českobudějovicku

Masopust a Moučnej. Ve vsích dodržují tradice

Hluboká u Borovan, Střížov – Po cestě do vsi Hluboká u Borovan potkáváme skupinku mužů v maskách. Nedaleko na dvorku rodinného domu je slyšet povyk. Místní tu pořádají masopust už 30 let.

z filmu Nit z přízraků

Nit z přízraků. Sólo ušité pro Daniela Day-Lewise

/TRAILER/ Doslova na míru pro Daniela Day-Lewise. To je Nit z přízraků, film, kde držitel tří Oscarů exceluje jako módní guru, pro nějž je svět látek a čarování s nimi vším. Končící kariéru nemohl uzavřít lépe.

Mladí kuchaři z Poličky zářili v Brně

Mladí kuchaři zářili v Brně

Polička – Každoročně se SOŠ a SOU Polička účastní renomované mezinárodní soutěže Gastro Junior. Nejinak tomu bylo i letos. Oproti loňsku navíc studenti navýšili počet ocenění.

Uctění památky obětí holocaustu na pouchovském židovském hřbitově v Hradci Králové.

Lidé uctí památku obětí holocaustu

Hradec Králové - Na sobotu připadá Mezinárodní den památky obětí holocaustu. V Hradci Králové si oběti 2. světové války lidé připomenou až v pondělí, a to od 17 hodin na pouchovském židovském hřbitově.

Ilustrační foto

Přejezd na Gibacht se uskuteční

Capartice – Sníh částečně odtává, ale stále je ho dost, takže přechod se uskuteční. S takovým verdiktem informují veřejnost organizátoři již 17. ročníku lyžařského turistického přejezdu z Capartic do Gibachtu.

Děti. Ilustrační foto.

Knihovna pořádá výtvarnou soutěž pro děti

Klášterec nad Ohří – Harry Potter, Kačer Donald nebo třeba čtení u krbu s hrníčkem čaje může být vítězný námět výtvarné soutěže, kterou pořádá klášterecká knihovna.

Kavárník David Stránský.

Nemocnice voněla kávou

Tábor - Kavárna na cestě k lidem se na začátku týdne zastavila v hale táborské nemocnice.

Ilustrační foto.

Noclehárna ochrání až dvacet lidí

Hodonín – Více lidí bez přístřeší má v Hodoníně kam složit hlavu. Tamní charita totiž otevřela novou vícekapacitní noclehárnu v ulici Svatopluka Čecha. Je spádová nejen pro celý hodonínský okres, ale také pro Břeclavsko. „Obě služby, tedy noclehárnu i denní nízkoprahové centrum se nám podařilo přestěhovat, už týden funguje na nové adrese. Zlepšilo se prostředí, hygienické zázemí, kapacita se navýšila na dvacet lůžek a máme tady i prostory pro sklady,“ informoval ředitel hodonínské Oblastní charity Václav Salajka.

Boj do posledních sekund, pro Svitavy nakonec úspěšný.

Pardubicím protekl gejzír radosti mezi prsty!

Pardubice, Svitavy - Poslední dvě střely vyslali na koš soupeře. Ani jedna z nich však obroučkou nepropadla, a tak si pardubičtí basketbalisté lokli pelyňkového čaje. Prohrát o bod není nic neobvyklého, jenže pokud se vám to stane na půdě „nadpozemského“ Nymburku, je to k vzteku. Svitavy v důležitém duelu o skupinu A1 udolaly Slunetu.