Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.

Rýma a nachlazení k podzimu neodmyslitelně patří. Rýmovník od smrkání uleví

Rýma a ucpaný nos? Pomocníka můžete mít vždy po ruce, ale pořídit ho musíte nyní

Podzim je tu a s ním i všudypřítomná rýma. Nejeden z nás se potýká s ucpaným nosem. Přitom řešení, jak se rychle a účinně zbavit rýmy, je nasnadě. Stačí si domů pořídit pomocníka, který vás zbaví smrkání velice jednoduše a budete ho mít vždy připraveného k použití. Řeč je o léčivce s příslušným názvem rýmovník, kterou byste si ale měli obstarat už teď. I když je rostlina rýmovníku poměrně snadno k dostání, neměla by se přenášet chladem, uškodil by jí. Vypravte se proto pro ni co nejdříve, vydrží vám i několik let.

Hložinky sbíráme v září a v říjnu, kdy už jsou zralé.

Chrání cévy, pomáhají srdci, zabírají na nespavost. Nyní je čas na jejich sběr

Hloh se svými výrazně červenými plody patří k rostlinám, které krášlí podzimní přírodu. Kromě hezké podívané však malé červené hložinky nabízejí také zajímavé léčivé účinky: prospívají srdci, krevnímu oběhu, tlaku i zjitřeným nervům a pomáhají proti nespavosti. A v podzimním a zimním nečase vás určitě potěší a povzbudí i chuť hložinkové marmelády, čaje, likéru či vína. Jak hloh sbírat a užívat?

Čaje z Vietnamu, jejichž prodej byl firmě působící v tržnici SAPA zakázán pro nadměrný obsah pesticidů a musí být zlikvidovány.

Jedy v zeleném čaji: firmě ze Sapy inspekce nařídila zlikvidovat zásoby

Sto třicet kilogramů zelených čajů původem z Vietnamu zastavila na cestě k zákazníkům potravinářská inspekce. O zásahu u jednoho z obchodníků působících v areálu tržnice SAPA v pražské Libuši informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. S upřesněním, že podle laboratorního zkoumání pět šarží čajů značky Tan Cuong Hoang Binh obsahovalo koktejl až šesti pesticidních látek v nadlimitním množství. Inspektoři na to přišli v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu.

Šípky našemu organismu prospívají nejen při nachlazení, i když tím jsou nejproslulejší, ale i při řadě dalších chorob a neduhů

Nachlazení, nebo covid? Je čas vyrazit pro červeného pomocníka, čistí i cévy

Na co všechno jsou dobré šípky? Lesklé červené plody mají neuvěřitelné množství léčebných účinků. Organismu prospívají díky vysokému obsahu vitamínu C při nachlazení, rýmě i covidu. Navíc ale pomáhají při ucpávání cév. Bylo také prokázáno, že šípek zabraňuje růstu nádorových buněk u rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, děložního čípku a primární rakoviny jater. Šípky také posilují imunitu, mají omlazující účinky a zabraňují hromadění tuku v tkáních. Jak je zpracovat? 

Kmín pomáhá odstranit toxiny s těla, ale pomůže i při redukci hmotnosti a zbavování se břišního tuku

Chcete zhubnout? Pomůže to nejlevnější koření, které navíc čistí střeva

Semínka kmínu jsou běžnou součástí naší kuchyně. Kromě ochucení pokrmů však nabízejí daleko více. Pokud chcete zhubnout pár kilogramů, může vám značně pomoci nápoj z obyčejného kmínu. Kmínový čaj vás zbaví břišního tuku a pomůže i s nadýmáním. Má příznivý vliv na zdraví střev a zrychluje metabolismus. Stačí pár týdnů a kila půjdou dolů. Kmínový čaj je bezpečný, ale pozor - neměly by ho pít těhotné ženy. 

Hloh obecný pomáhá na nemocné srdce

Znalosti čarodějnic? Nápojem lásky se dá léčit tlak, cholesterol i nemocné srdce

„Jaký čaj je dobrý na srdce?“ a „Jaké bylinky na srdce?“. Tyto dvě věty lidé často zadávají do internetových vyhledavačů. A není divu. Kardiovaskulární onemocnění totiž patří k nejčastějším příčinám úmrtí. K tomu, abyste snížili riziko srdečního selhání a onemocnění, vám opravdu mohou pomoci některé bylinky. Kde bylinky prospěšné našemu srdci rostou, v jaké formě se užívají a mohou vám při špatném dávkování víc ublížit, než pomoci?

Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  

Marcela Krčmářová založila před dvaceti lety v Přílepech Sportovní klub Koutek.

Zakladatelka sportovního klubu Koutek vydala svou prvotinu Horký čaj s mlékem

/ROZHOVOR/ Bydlí v Praze, ale hodně času tráví v Přílepech, malé vesničce na Rakovnicku, kde si s manželem před čtyřiceti lety pořídili chalupu. Marcela Krčmářová tam v roce 2003 založila sportovní klub Koutek, který je vyhledávaným cílem lidí ze širokého okolí. Letos vyšla její první kniha, román Horký čaj s mlékem.

Ideální je spálená místa chladit, ošetřovat heřmánkem či si připravit ovesnou koupel

Spálili jste si záda od sluníčka? Od bolesti vám rychle uleví i obyčejné věci

Kdo by to neznal. Ležíte si na pláži, slunce pálí, ráno jste se namazali, a tak jen relaxujete. Posloucháte přitom šumění moře a necháváte sluneční paprsky, aby dělaly, co mají a vy jste se mohli po dovolené pochlubit krásným opálením. Jenže ouha, po příchodu domů zjistíte, že vaše záda úplně hoří. Jak se vypořádat se spáleninami od sluníčka, jak dlouho se hojí spálení od slunce a co je na spáleniny nejlepší?

Mladí Vietnamci se zajímají o své kořeny.

Potíže s jazykem a český čaj se nedal pít. Mladí Vietnamci mapují své kořeny

Vietnamci druhé generace, kteří se narodili v Česku, objevují svou rodinnou historii a šíří povědomí o vietnamské kultuře. Jejich rodiče často přicházeli do Československa na dočasný pobyt jako učni, studenti nebo dělníci. Postupně se zde však usadili a vynikli v mnoha odvětvích. Mapováním rodinných příběhů chtějí mladí zástupci této komunity docílit vzájemného sblížení obou kultur.

Řepík pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační problémy, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů.

Naši předkové znali všelék na záněty a další neduhy. Teď je čas na jeho sběr

Vytrvalou bylinku s veselými žlutými kvítky znali a využívali lidé odnepaměti. Považovali ji za všelék a dokonce za ochranu proti zlým duchům. Nejnovější vědecké výzkumy řepíku lékařského daly našim předkům zapravdu. Řepík jako přírodní antibiotikum pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační potíže, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů. Jediné, co se u řepíku nepodařilo prokázat, je ochrana proti zlým duchům.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Proti horku pomáhá třeba osvěžení u vody. Co ale dělat v rozpáleném bytě?

Jak zvládnout úmorná vedra? Na led a klimu pozor, boj s horkem musí být lišácký

První vlna letních veder přišla už v červnu a naši touhu po krásném letním počasí vrátila zpět do reality. Rozpálené ulice, domy a byty jsou nejen nepříjemné, ale pro starší a nemocné lidi i nebezpečné. Hlavním cílem se stalo co nejúčinnější ochlazení vlastního organismu i okolního prostředí. Jak s vedrem bojovat? Sázka na ledové nápoje a co největší chlad z klimatizace může skončit urputnou angínou. Proti vedru uspějí jen rozumná opatření.

Žížalí čaj obsahuje mnoho živin, které vaše rostliny uvítají.

Žížalí čaj je v kurzu, neslyšeli jste o něm? Zkuste ho, nedáte na něj dopustit

Možná už jste o tomto nápoji někdy slyšeli, možná ne. Řeč je o tekutině tmavé barvy zvané žížalí čaj. Pokud se vám při představě popíjení vymačkaných žížal dělá nevolno, můžete se uklidnit. Jedná se totiž o organické hnojivo, které získáte při vermikompostování a právě žížaly se na jeho vzniku dost podílejí. Nejedná se tudíž o nápoj pro vás, ale pro vaše rostliny.

São Miguel hodně připomíná Havaj.

Ostrov São Miguel: Havaj Evropy, kde prý ryby obalovali kokainem

São Miguel. Jeden z devíti vulkanických ostrovů na portugalských Azorech. Je to místo, které přírodou hodně připomíná Havajské ostrovy. Co dělat na ostrově São Miguel a kdy se jezdí na Azory? Nejlepší je tam kvůli počasí přijet v létě, kdy se teploty pohybují kolem příjemných 25 °C. Teplota vody v této části Atlantického oceánu dosahuje asi 22 °C. A je to i ideální místo k pozorování velryb.

Čajů fest nabídl čaje, muziku a pohodu.

OBRAZEM: Čajů fest nabídl čaje, muziku, divadlo i bojové umění

I tento rok si Čajů fest přichystal mnoho ochutnávek čajů a jiných dobrot. Konal se v neděli v zahradě Českého rozhlasu Sever, šlo o desátý ročník. K mání bylo přes dvacet stánků s čaji a dalších stánků například s oblečením, keramikou a orientálním občerstvením.

Uvařit si čaj z pampelišky se opravdu vyplatí.

Rozhlédněte se, až zasvítí slunce. Teplé paprsky odhalí zázrak pro čištění jater

Pampeliška žlutě zazáří, jakmile na ni zavítí slunce. V případě podmračeného počasí totiž své květy pro ochranu uzavírá. I když někdo může považovat pampelišku za vytrvalý plevel, smetánka lékařská, jak zní její pravé jméno, je zdrojem nepřeberného množství zdravotních benefitů. Proč jíst pampelišky? Listy i květy jsou plné vitaminů a minerálů, kořen pomáhá zbavovat tělo toxinů, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a krevního tlaku. Pampeliškové stvoly umějí pročistit játra, ledviny i žlučník. Co z pampelišky sbírat a kdy pít pampeliškový čaj?

Roman Pavela při fotografování pro Deník 28. března v Praze.

Vědec Roman Pavela: Adaptogeny jsou skvělé. Sníží stres a vyladí imunitu

Pracuje ve výzkumu rostlin, ale jako botanik se necítí. Botanik je totiž ten, co sbírá bylinky a dává je do herbářů. Docent Roman Pavela z bylin extrahuje biologicky aktivní látky a testuje jejich účinky. Zaměřoval se především na vývoj botanických pesticidů, které neškodí planetě ani zdraví. A postupně svůj zájem rozšířil o léčivé účinky bylin. Povídali jsme si o tom, proč mu své zdravotní potíže svěřují lidé z celé republiky a jaké byliny patří k těm, které bychom klidně mohli užívat celý život.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Fotbalisté Zlína (bílé dresy) v 5. kole FORTUNA:LIGY remizovali Na Stínadlech s domácími Teplicemi 0:0.

Finanční postih pro Kozáka, čaj pro diváky zdarma. Ševce čeká bitva s Teplicemi

Žádný experiment. Fotbalisté Zlína vyrukují do důležité záchranářské bitvy s Teplicemi s vysokým útočníkem na hrotu. Zkušeného dlouhána Libora Kozáka, který pyká za zbytečné vyloučení v Jablonci, nahradí o osm let mladší slovenský forvard Filip Balaj. Zimní posilu z polské Cracovie tak čeká premiéra v základní sestavě týmu FC Trinity.

K tanci a poslechu hrálo duo JH Band.

V Plané vyrazili na čaje do Kinonekina

Na nedělní čaje do plánského Kinonekina přilákala návštěvníky k tanci a poslechu kapela JH Band z Plané. Perfektně sehrané duo tak bavilo po celou dobu nejen seniory, ale i tanečníky středního věku. Senioři navíc při vstupu obdrželi poukázku na kávu či čaj a zákusek zdarma.

Česko zpívá koledy v Babicích.

U zpívání koled s Deníkem v Babicích se lidé mohli zahřívat svařákem či čajem

Naše obec Babice se zúčastnila ve středu v podvečer 7. prosince akce Deníku - Česko zpívá koledy. V 18 hodin začali účastníci setkání zpívat vánoční koledy spolu s dalšími lidmi v celé České republice. Komu bylo zima, mohl se zahřít svařákem či čajem, a tak není divu, že po odzpívání písní ze zpěvníku Deníku pokračovali lidé zpěvem dalších známých koled.

V Letonicích si přišlo zazpívat kolem 150 lidí.

Česko zpívá koledy: Zpěváci v Letonicích se zahřáli svařeným vínem a čajem

Už poněkolikáté se ke středeční akci Česko zpívá koledy zapojila obec Letonice. Přišlo kolem 150 lidí. „Ti se s nadšením pod rozsvíceným vánočním stromem připojili svým zpěvem k hudebníkům, kteří všechny zpívající vedli a doprovázeli. Účastníky nezahříval jen samotný zpěv, ale i svařené víno nebo čaj, které se na akci podávaly, což krásně podtrhovalo klidnou vánoční atmosféru,“ uvedl za organizátory v Letonicích Adam Skokan. Podle něj se jedná o unikátní setkání občanů. „Byla to velmi zdařilá akce a rádi se aktivně zapojíme i v dalších letech,“ doplnil.

Ve Slavkově u Brna se konal jubilejní 20. ročník juniorské barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně 5. ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů.

Jubilejní Metelka Austerlitz Cup: Utkali se mladí barmani a teatendeři

Ve čtvrtek 10. listopadu 2022 organizovala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna společně s likérkou Metelka a ve spolupráci s Českou barmanskou asociací jubilejní 20. ročník juniorské barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně 5. ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů Metelka Tea Spirit Austerlitz Cup.

Zázvor je vhodný především jako podpůrná léčba

Zázvor pod drobnohledem. Lékaři jeho nadhodnoceným účinkům nevěří

Zázvor je dobře známou a v chřipkové sezóně často diskutovanou bylinou, která je po staletí využívána nejen při vaření, ale rovněž jako přírodní lék na řadu neduhů včetně bolesti, nachlazení, nevolnosti či zvracení a podporu imunity. Byla provedena řada studií, které více či méně některé účinky zázvoru potvrdily, ovšem mezi lékaři často nejsou uznávány.