Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Dobročinný bazárek pro kočičí útulek Mikeš

OBRAZEM: Koupí věcí na bazárku podpoří kočičí útulek

Havlíčkův Brod – Nákupem oblečení, hraček, kosmetiky, bižuterie nebo třeba pečených čajů mohou lidé podpořit kočičí útulek Mikeš v Havlíčkově Brodě. Dnes (6. prosince) a zítra se v havlíčkobrodské hudebním klubu Oko koná dobročinný bazárek, jehož výtěžek půjde právě na opuštěné kočičky.

Novopacká lékárna U Zlaté číše a mikulášská nadílka.

V lékárně u Zlaté číše řádili čerti

Nová Paka /FOTO/ - Medikamenty, mastičky i léčivé čaje vydávali ve středu v novopacké lékárně U Zlaté číše čerti, andělé a Mikuláš. Zákazníci byli zaskočeni, obslouženi byli jedině za písničku nebo básničku.

Koledy zpívali téměř všichni příchozí.

Vánoční strom rozsvítili členové Sokola

Loučim – Navzdory počasí, kdy místo sněhových vloček skrápěly obec i její okolí dešťové kapky, přišlo o první adventní neděli 2. 12. na náves v 17 hodin na padesát místních obyvatel, aby se podívali na rozsvícení vánočního stromu a také si společně zazpívali koledy.

Studenti Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku, převlečeni za Mikuláše, čerta a anděla, obdarovali rakovnické seniory.

Mikuláš se svojí družinou obdaroval rakovnické seniory

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Ve středu 5. prosince večer do spousty domácností zavítá Mikuláš se svou družinou, aby s andělem obdaroval hodné děti, ty zlobivější zase trochu postraší čert. V Domově Na Zátiší v Rakovníku navštívili místní seniory Mikuláši, andělé a čerti, nebo spíš čertice z Masarykovy obchodní akademie již dopoledne, a rozdávali nejen sladké dárky, ale hlavně radost.

Ve stánku ZŠ Kladruby prodávali Adéla Krausová, Michal Havránek, Lenka Palmová a Markéta Duspivová. Výtěžek pomůže africké dívce

Mikulášské trhy pomáhají dívce z Keni

Kladruby – Kladrubští přichystali už tradiční Mikulášské trhy. Návštěvníci si mohli nakoupit nejrozličnější zboží, zabijačkové speciality, stromky, jmelí a přitom se zahřát teplým čajem, grogem nebo horkým vínem.

Rozsvícení vánočního stromu v Sušici

FOTOGALERIE: Na Klatovsku se rozsvítily stromečky

Klatovsko - Rozsvěcení vánočních stromů patřil uplynulý víkend na celém Klatovsku. Ve většině obcí i měst stromy rozsvítili v neděli stejně jako v Sušici a Švihově, už v sobotu rozsvítili stromeček ve Velkých Hydčicích.

Mikuláš Lásenice.

Láseničtí zachránili anděly i Mikuláše

Lásenice – V sobotu odpoledne měly děti sraz s Mikulášem před zdejší kaplí. Místo Mikuláše ale přišel čertovský baron, který uvěznil anděly a tudíž Mikuláš nemohl přijít. Děti slíbily, že splní úkoly pro záchranu andělů.

Slavnost rozsvěcení vánočního stromu v Peceradech se neodehrála u rostlého jehličnanu na návsi, ale v teple klubovny dobrovolných hasičů.

Rozsvítili strom a utíkali se schovat do hasičárny

Pecerady /FOTOGALERIE/ - Hustý, studený déšť namísto sněhových vloček doprovázel v neděli 2. prosince slavnosti spojené s rozsvěcením vánočních stromů. V jedné z místní částí Týnce nad Sázavou, to měl organizátor akce, Osadní výbor Pecerady, vymyšlené i pro případ, že by „padaly trakaře.“

Adventní sobota v Sobíňově

Sobíňovské děti si připravily adventní pásmo v kostele

Sobíňov /FOTOGALERIE/ – Děti ze Základní a mateřské školy v Sobíňově si společně se svými učitelkami nacvičily zhruba půlhodinové pásmo vánočních písniček a básniček. Navíc nechyběl ani adventní jarmark, na kterém se podílely jak děti, tak jejich příbuzní.

V sobotu před první adventní nedělí se ve většině obcí a měst rozsvěcely vánoční stromy. Nebylo tomu jinak ani v obcích Bylany a Chotouň nedaleko Českého Brodu.

OBRAZEM: Rozsvícení stromu proběhlo za zpěvů koled

Český Brod - V sobotu před první adventní nedělí se ve většině obcí a měst rozsvěcely vánoční stromy. Nebylo tomu jinak ani v obcích Bylany a Chotouň nedaleko Českého Brodu, kde rozsvěcení stromu bylo doprovázeno zpěvem dětí ze Základní školy Bylany. Každý návštěvník si mohl dopřát horký čaj či svařák, nebo ochutnat domácí cukroví.

Ilustrační foto

Otázka na víkend: rituály

Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Někdo začíná ráno snídaní, jiní kávou a cigaretou… Bez čeho si své ráno nedovedete představit vy?

Čertovské odpoledne v Jindřichově Hradci.

OBRAZEM: Čertovské odpoledne pobavilo děti i dospělé

Jindřichův Hradec - Sobotní odpoledne s Perníčkem přilákalo spoustu lidí. Kromě skřítků a postavy Perníčka z filmu Shrek zavítali na náměstí Míru v Jindřichově Hradci andělé s Mikulášem a spousta čertů.

Studentská firma vyrábí čaje i paletky

Studentská firma vyrábí čaje i paletky

Česká Třebová - Paletea. Tak se jmenuje studentská firma pětice studentů VOŠ a SŠ technické v České Třebové, kteří se zapojili do projektu JA studentská firma.

I přes několik zranění se vítězem stala neporazitelná oktáva. Druhé místo obsadil výběr nižšího gymnázia a třetí skončili žáci sexty.

Gymnazisté vybrali přes padesát tisíc pro nemocná děvčata

Mělník /FOTOGALERIE/ – Studenti z Gymnázia Jana Palacha v Mělníku mají za sebou už osmý ročník charitativního volejbalového turnaje s názvem Hrajeme pro… aneb S dvojitým úsilím pro dobrou věc, který pořádá profesorka Zdeňka Sekulová a její třída sexta. Letos bylo vybráno 50.357 korun. A tyto peníze pomohou dvěma jedenáctiletým slečnám Michalce a Natálce Rejnartovým, které od narození trpí dětskou mozkovou obrnou.

Obchodní dům Zlín.

Obchodní dům Zlín zve návštěvníky do Vánoční uličky

Ve Zlíně vznikne další místo, kde se mohou lidé naladit na vánoční atmosféru a setkat se s přáteli u punče, čaje a ochutnávky nejrůznějších pochutin. Před Obchodním domem Zlín, který před necelým měsícem po rekonstrukci opět zahájil provoz, se v neděli 2. prosince otevře Vánoční ulička s řadou stánků pro navození sváteční pohody.

Česko zpívá koledy také v Lomnici nad Lužnicí. Letos ve středu 12. prosince od 18 hodin.

Vyrobí perle a zazpívají

Lomnice nad Lužnicí – Středeční odpoledne 12. prosince bude v Lomnici patřit koledám a řemeslným dílnám.

Do zručského křesla pro hosta usedl Pavel Maurer.

Pavel Maurer: V oceněné restauraci máte obrovské očekávání, jiné než v bufetu

Pohlreich, Sapík, Babica, Slanina a Sajler, Ridi, Raditsch, Fichtner, Kalina. Šéfkuchaři, které známe z televizní obrazovky. Ukázali Česku, jak vařit, kde jsou české gastronomické silné stránky a především kde jsou slabiny. Díky nim jsme se začali zajímat o to, co nám v restauracích donesou na talíři. Ve výčtu chybí jedno jméno. Pavel Maurer. Není šéfkuchařem, ale ani kuchařem. Stojí na druhé straně – hodnotí restaurace, kritizuje a chválí.

Tradiční Vánoce ve Vlčnově. Ilustrační foto.

Ve Vlčnově budou v sobotu žít tradičními Vánocemi

Nadcházející adventní i vánoční čas si budou o první prosincové sobotě slavnostně připomínat také ve Vlčnově. Předvánoční atmosférou bude v sobotu od 15 do 17.30 hodin prodchnuta hospodářská usedlost u Muzea pálenic.

V Benešově soutěžila strašidla

OBRAZEM: V Benešově strašilo

Benešov - V sobotu se odehrál již 12. ročník akce V Benešově straší organizované skautským střediskem Františka Konáše Benešov.

Přípravy na první adventní víkend ve Volarech jsou v plném proudu.

Volarští chystají první adventní víkend

Volary - Ve Volarech finišuje příprava před zahájením adventních dnů. Technické služby na náměstí připravují Betlém a další nezbytné úpravy a přípravy náměstí.

Ilustrační foto

Páťáci z Chotěboře se učí finanční gramotnosti

Chotěboř – Vánoční dekorace, sušené ovoce, pečené domácí dobroty, keramika i káva a čaj. To vše a mnohem víc prodávají žáci pátých tříd ze Základní školy Buttulova v Chotěboři na předvánočním jarmarku. Jedná se o vyvrcholení projektu Abeceda peněz, díky kterému se mimo jiné zdokonalují ve finanční gramotnosti.

Ilustrační foto.

Chystá se další orientační běh

Poděbrady - Teploty blížící se bodu mrazu - případně rovnou pod ním - nemusejí znamenat konec sportovních aktivit. Dokazuje to blížící se druhý ročník Vánočního orientačního běhu. Ten se odehraje v sobotu 15. prosince od 17 hodin a povede v Lázeňské ulici v Poděbradech za hotelem Libenský.

Dětské oddělení v Knihovně Jana Drdy v Příbrami.

Knihovna připravuje už dvanáctý Den pro dětskou knihu

Příbram - Knihovna Jana Drdy v Příbrami připravuje pro děti a jejich rodiče zábavné dopoledne s divadlem, výtvarnými dílnami a také s inspirací pro smysluplné vánoční dárky. Akce se koná v sobotu 1. prosince v rámci celorepublikového projektu Den pro dětskou knihu, který se letos bude konat už podvanácté.

Ilustrační foto

Česko zpívá koledy: Už osm míst odeslalo přihlášku

Havlíčkobrodsko – Ve středu 12. prosince úderem osmnácté hodiny na několika místech České republiky vypukne už osmý ročník oblíbené akce s názvem Česko zpívá koledy s Deníkem. Na Havlíčkobrodsku se k nám zatím přidalo osm obcí. Čas na odeslání přihlášek však stále ještě je.

Požár u Labské boudy byl viditelný z několikakilometrové vzdálenosti, dokonce i meteorologické radary ho zaznamenaly.

Požár u Labské boudy zavinila nedbalost

Špindlerův Mlýn - Jeden z největší požárů krkonošské přírody za posledních deset let zřejmě způsobil člověk. Sobotní oheň nad Labskou boudou nedaleko česko-polské hranice podle všeho vznikl kvůli lidské nedbalosti.

Potěší i pytlík piškotů. Ilustrační foto

Sbírka pro těhotné ženy přinese trvanlivé potraviny

Hamry - V Azylovém domě pro těhotné ženy v tísni v pondělí začala sbírka trvanlivých potravin. Štědří lidé mohou darovat trvanlivé i sušené mléko, piškoty, přesnídávky, luštěniny nebo rýži, vítány jsou i konzervy, čaje a přísady na pečení.

Sváteční neděle v Srbcích

Sváteční neděli v Srbcích si lidé užili

Pozvání na sváteční neděli v Srbcích přijali nejen místní občané, obyvatelé sousedních Pavlovic a Dřínova, ale také manželé Vrbovi z Němčic nad Hanou. Ti v rolích manželského páru pana prezidenta Masaryka a jeho choti dodali svátečnímu dni punc důstojnosti.

Ilustrační foto.

Tyrkysová sbírka – Dopravní podnik Ostrava jede na pomoc neziskovkám

„Denně jsme součástí tisíců životů. Vozíme miliony příběhů a rozhodli jsme se přinášet více radosti do těch méně veselých. Stejně jako naše vozidla proudí celou Ostravou, chceme se i my přiblížit s pomocí co nejvíce lidem. Proto jsme spojili síly s Nadačním fondem Křídlení a společně pořádáme veřejnou sbírku na podporu místních neziskových organizací. Otevíráme tím novou kapitolu v našem vlastním příběhu, ve které hraje hlavní roli odpovědné chování, ochota a vstřícnost…“

Hokejisté Kolína (v modrém) prohráli doma se Sokolovem 0:2.

Kozlové deklasovali Řisuty, střelci se probudili

Slaný – Jako když by se po zimním spánku probudili střelci kolínských hokejistů. Poté, co ve třech zápasech druhé ligy dali jen jeden gól, minulou středu porazili lídra z Vrchlabí 3:2pp a v sobotu přejeli Řisuty o parník.