Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Tříkrálová sbírka v Kutné Hoře.

Tři králové prošli Kutnou Horou

Kutnohorsko - Tři králové vyrazili, jako již tradičně na začátku roku, do ulic v Kutné Hoře. Lidé je však mohli potkat také v Čáslavi, Poděbradech a okolních obcích v sobotu 5. ledna 2019. „Ve výjimečných případech můžete koledníky na některých místech potkat do 13. ledna,“ uvedla Markéta Machanová, vedoucí střediska A+D.

Tříkrálová sbírka ve Valašském Meziříčí

My Tři králové, jdeme k vám..., neslo se Valašským Meziříčím

Marie Olejníková z Hrachovce u Valašského Meziříčí byla u toho, když se zde Tříkrálová sbírka v roce 2001 konala poprvé. „Zpočátku jsem chodila na koledu se sestrami, později se svými dětmi. Dvě starší dcery už mají vlastní skupinu, letos doprovázím sedmiletého syna Honzíka, který si přibral kamaráda a svou sestřenici. Takže začínám nanovo s těmi malými,“ usmívá se pravidelná účastnice tříkrálových pochůzek.

Kolem třetí hodiny odpoledne měli malí koledníčci už pořádně mokro v botách.

Tříkrálová sbírka: vedou tichou soutěž, kdo dá víc. Do kasiček padaly pětistovky

Přibyslav – Více než dvě hodiny v zimě, mokru a sněhu putovali dům od domu v sobotu 5. ledna odpoledne malí tříkráloví koledníci na Přibyslavsku. Někde už na ně čekali, koledníky podarovali nějakou dobrotou, u jiných dveří zvonili marně. Ale tam, kde jim otevřeli, byli dárci štědří. Do zapečetěných kasiček padaly dokonce i pětistovky.

Ilustrační foto.

Pozor! Chřipka už klepe na vrata

Vánoční svátky a prázdniny školáků, které měly přinést snížení počtu akutních respiračních chorob, strávili mnozí lidé na Přerovsku s teploměrem pod paží a horkým čajem. Podle lékařů nemocných přibylo a nejvíce marodů je mezi malými dětmi. Převažují virózy, nemoci horních cest dýchacích, ale objevily se už i klasické chřipky.

Ilustrační foto

Otužilci se ponoří do ledové vody, potom si dají teplý čaj s cukrovím

Sedlešovice /TIPY NA VÍKEND/ - Novoroční setkání sportovců a dalších vyznavačů aktivního života připravili na sobotní dopoledne u řeky Dyje poblíž sedlešovického mostu nedaleko Znojma. „Akci pořádáme poprvé. Sami se věnujeme cvičením podle metody ledového muže Wima Hofa, která se postupně šíří mezi znojemskými sportovci a dalšími příznivci zdravého životního stylu. Chceme dát dohromady různé skupiny a oslovit i další zájemce,“ přiblížil spoluzakladatel pořádající organizace David Burian.

Otevření naučné stezky "Masarykova lípa"

Tak jsme si na Nový rok v Němčicích pěkně vyšlápli

Součástí oslav 100. výročí vzniku republiky bylo v našem městě i otevření naučné stezky "Masarykova lípa", kterého se zúčastnilo téměř sto padesát občanů. Už tehdy padaly návrhy, jak remízku s Masarykovou lípou využívat i během roku. Tak jsme to zkusili a vyhlásili jsme Novoroční výšlap na Masarykovu lípu.

Novoroční pochod v Oslově.

Pro někoho byl pochod léčebnou kúrou

Oslov - Šedesát dva přátel zimní přírody, turistů a silvestrovských nadšenců, dospělých i dětí (z Oslova, Tuklek a Zvíkovského Podhradí), a jeden pes, se první den roku 2019 zúčastnilo dalšího ročníku Novoročního pochodu pořádaného Sborem dobrovolných hasičů a Obecním úřadem v Oslově.

Novoroční vyjížďka benešovských cyklistů 2019.

OBRAZEM: Do nového roku vstoupili aktivně, pohybem

Benešov – Na tři desítky cyklistů, příležitostných, i těch aktivních, se sešlo znovu na parkovišti u obchodního domu v dolní části benešovské Čechovy ulice, aby si připsalo první letošní kilometry.

Z Vánoční stopovačky na Baarův pomník.

V Klenčí pořádali první stopovačku

Klenčí pod Čerchovem – První ročník nedělní Vánoční stopovačky, pořádané Domem přírody Českého lesa v Klenčí, přišly zkusit především rodiny s dětmi.

Silvestrovský výstup na Mehelník.

OBRAZEM: Silvestrovský výstup na Mehelník

Písek - Na nejvyšší vrchol Píseckých hor Mehelník se v posledním dni roku 2018 vydala od Základní školy T. Šobra v Písku spousta účastníků všech věkových kategorií.

Ilustrační foto.

Nový rok lidé přivítají aktivně

Kutnohorsko - Také na Kutnohorsku oslaví lidé příchod nového roku aktivně. Vyberou si všichni, kdo mají rádi procházky, i ti, kdo čas rádi tráví aktivněji, než pouhou chůzí.

V dalším díle cestopisu našeho spolupracovníka Milana Čejky najedete zážitky z putování od Mrtvého moře k palestinskému Betlému.

Od Mrtvého moře do Betléma

Blízký Východ /DÍL VI./ - Jedním z cílů většiny turistických tras v Jordánsku i v Izraeli bývá Mrtvé moře. Cestou k němu z dálnice jsme jen letmo zahlédli pár problematických a patrně ilegálních palestinských osad. Od průvodce jsme se dozvěděli, že izraelská vláda uvažuje o jejich likvidaci. Autobus minul několik stanovišť izraelských vojáků, naštěstí jsme se nějak vyhnuli bezpečnostním kontrolám. Potom už směřujeme k pobřeží Mrtvého moře.

Ilustrační foto.

Silvestr 2018 startuje ze Železné

Rokycany – Poslední den letopočtu není jen o nekončících oslavách. Vyznavači pohybu z Rokycan a okolí si nenechají v pondělí ujít 24. ročník Silvestru na kole.

Obyvatelé Cehnic a Dunovic se tradičně sešli u dubu. Popovídali, popili svařák a popřáli si do nového roku.

Sousedé se sešli u dubu

Cehnice – Kolik obyvatel má obec Cehnice, kdy byla založena současná škola, jak se jmenuje zbrojnoš ve znaku obce…

Zeměžluč okolíkatá.

Zelená lékárna: Byliny pro zdravý žlučník

Problémy se žlučníkem patří k běžným civilizačním chorobám. Příčiny můžete nalézt ve špatné stravování – zařazováním příliš tučných jídlech do jídelníčku a také v každodenním stresu. Zklidnit žlučník můžete také vhodnými bylinami, které slouží jako preventivní a podpůrná léčba.

Silvestrovský běh v Třebíči.

Na Silvestra se koná tradiční běh na Klučovskou horu

Třebíč - Tradiční silvestrovský běh na Klučovskou horu se koná v pondělí 31. prosince. Hromadný start je v 11 hodin. Závodníci se mohou hlásit nejpozději půl hodiny před startem v Demlově ulici v Třebíči v budově střední průmyslové školy.

Ilustrační foto.

Úzkokolejka v Mladějově chystá Novoroční jízdu

Pojďte se svézt prvním vlakem roku 2019. Plánovaný odjezd je v úterý 1. ledna přesně ve 12 hodin z úzkorozchodného nádraží v Mladějově. Cílovou stanicí je Nová Ves, případně jiný obratový bod, kam se podaří dojet. Čas návratu může být vzhledem ke klimatickým a povětrnostním podmínkám rovněž překvapením.

Ilustrační foto.

Sprejeři dál ničí majetek

Tábor - Po nedávných útocích sprejerů v Táboře a v Sezimově Ústí, kdy vandalové poškodili fasády domů, šetří policisté podobný skutek.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

NYT: Kvůli vlastním chybám se z Facebooku stal velký regulátor veřejné debaty

Zredukovat složité společenské problémy na jednoduchou volbu typu "ano/ne". Takový je cíl zaměstnanců Facebooku, kteří vytvářejí pravidla pro mazání obsahu na stejnojmenné sociální síti. Výsledek je ale v některých otázkách zaujatý, obsahuje řadu mezer i vyložených chyb, píše v obsáhlé reportáži deník The New York Times (NYT). Facebook je podle něj daleko mocnějším globálním arbitrem projevu, než sám připouští.

Jmenuji se ŠIMON BAČOVSKÝ, narodil jsem se mamince Klárce a tatínkovi Jirkovi v porodnici krnovské nemocnice přímo o Štědrém večeru.

Děti narozené v krnovské nemocnici

/FOTOGALERIE/ Vážení čtenáři a rodiče, díky vstřícnosti krnovské nemocnice vám přinášíme pravidelně na našich stránkách fotografie nejmladších obyvatel regionu.

Cestující u jízdního řádu. Ilustrační snímek.

KODIS nechá tisknout další jízdní řády

Stížnosti obyvatel Karviné na nedostatek tištěných jízdních řádů trvají už minimálně dva týdny. Náklad prvního výtisku byl 1200 kusů, a byl okamžitě rozebrán. A protože dotisk v podobě dalších 1500 kusů se rychle rozprodal, nechala společnost KODIS vytisknout dalších 1500 kusů.

Ilustrační foto.

Do úspěšné sbírky se zapojili i školáci z Úlibic

Úlibice – Sedmý ročník celostátní předvánoční sbírkové akce Krabice od bot přinesl rekordní počet obdarovaných dětí i obrovský zájem veřejnosti. Mezi děti z chudých rodin letos pod vánoční stromečky putovalo dvacet osm tisíc dárků.

I letos slavnou mši zazpíval sbor poděbradského gymnázia.

Rybova mše zněla v Poděbradech pojedenácté

Poděbrady - Zcela zaplněný kostel Povýšení svatého Kříže, tři poděbradské pěvecké sbory, orchestr Gymnázia Jiřího z Poděbrad a vánoční atmosféra ještě povznesená úvodním slovem probošta Vladimíra Hronka. Taková byla tradiční kulisa jedenáctého provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v Poděbradech pod taktovkou sbormistra Tomáše Pergela.