Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Ilustrační foto.

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Odpoledne na jarmark, večer do divadla. To vše v dnešních tipech Deníku.

Jako ve sci-fi: u Znojma bude řopík se satelitem

Jako ve sci-fi: u Znojma bude řopík se satelitem

Znojmo – Jako ve sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem si budou připadat lidé, procházející kolem řopíku u Dyje na okraji Znojma. Na malém vojenském bunkru z třicátých let minulého století uvidí moderní třímetrovou parabolu. Pokud se tedy podaří záměr obdivovatele vojenských pevnůstek Pavla Maška. Ten po neúspěchu se svým projektem u Březí na Břeclavsku chce změnit chátrající pevnůstku u Znojma na „Satelitní řopík“.

Ledové míle se v Hradci Králové zúčastnily tři plavci. Denisa Haltmarová ze Zábřehu doplavala v čase 38 minut a 20 sekund, Mojmír Václavek z pražského klubu 52 minut a 5 sekund a Petr Friesinger z druhého pražského klubu s časem 54 minut  a 8 sekund.

Cítila jsem, že se topím

Hradec Králové /FOTO/ - „Po 600 metrech přišla první krize. Rychle a nečekaně, jako blesk z čistého nebe. Třásla jsem se zimou. Začala se mi točit hlava, zmocnila se mě panika, nemohla jsem se nadechnout a nevěděla jsem, co se děje, ani kde jsem,“ popisuje své pocity plavkyně Denisa při svém prvním záchvatu.

Hromnice: Světový den zasvěceného života

Oslava svátku Hromnic se koná ve Smiřicích

Smiřice - Český svaz ochránců přírody Smiřice a Slovanský kruh z.s. zvou širokou veřejnost na oslavu prastaré tradice. Svátek Hromnic uctí ve Smiřicích v neděli 10. února od 15 hodin v Biocentru Obora ohněm.

Oslavy masopustu mají v Josefově už několikaletou tradici.

Josefovští zvou do masopustního průvodu

Josefov - Masopustní období je tady a jako tradičně ho řádně oslaví i v Josefově na Sokolovsku. Masopustní maškary tu mají sraz v sobotu ve 13 hodin na josefovské návsi.

V Plavech převzala v roce 2017 zdejší sokolovnu obec a zainvestovala do ní cirka pět milionů korun. Vnitřek je doslova úchvatný. Další milion korun chce obec proinvestovat letos.

FOTO: Sokolovna v Plavech září novotou, povstala z popela

Plavy – Když projdete hlavním vstupem do sokolovny v Plavech, skoro se vám zatají dech. Elegance, čistota, novota. Jaký rozdíl oproti jiným sokolovnám nejen na Jablonecku. Obec do obnovy té své „nalila“ cirka pět milionů korun, další milion má připravený na letošek. Zdejší sokolovnu tak mohou Plavským závidět široko daleko.

Hoop Cola

Kofola už nebude vyrábět polskou limonádu Hoop Cola, prodá továrnu v Kutnu

Společnost Kofola ČeskoSlovensko prodá polského výrobce nápojů Hoop Polska firmě ZMB Capital, která vlastní výrobce polských minerálních vod Ustronianka. Kofola to dnes oznámila s tím, že součástí prodeje je výrobní závod v polském Kutnu. Cena obchodu je minimálně 13 milionů eur, tedy zhruba 334 milionů korun. Na polském trhu tak Kofole zůstane firma Premium Rosa, která vyrábí rostlinné a bylinné produkty.

Výstava i katalog nesou stejný název – Moondust a představují fotografie, které vznikly za jejího pobytu v Austrálii

Kristýna Erbenová pokřtila svůj katalog nočních fotografií Moondust

Kolín /FOTOGALERIE/ – Symbolicky v den, kdy končila její výstava v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, pokřtila kolínská fotografka Kristýna Erbenová v místní Malé galerii na Hradbách katalog k této expozici. Výstava i katalog nesou stejný název - Moondust a představují fotografie, které vznikly za jejího pobytu v Austrálii a byly foceny v noci na citlivý materiál bez dodatečného osvětlení či zábleskových zařízení.

Po filmu následovala diskuze.

Biograf v knihovně: Dobrý život sokola Bendy

Havlíčkův Brod - V pondělí 28. ledna proběhl v Krajské knihovně Vysočiny další Biograf v knihovně, který se každé poslední pondělí v měsíci snaží přiblížit divákům filmovou dokumentární tvorbu. Promítání probíhá v komorní atmosféře m-centra, kde mají návštěvníci možnost dát si šálek čaje nebo kávy a strávit tak příjemný podvečer při sledování filmu.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.

Lékárna vychází vstříc pacientům

Domažlice – Pacienti už nebudou muset pro prostředky zdravotnické techniky (PZT) až do krajského města, ačkoli se v centru Domažlic uzavřela provozovna, která tuto techniku nabízela.

Ilustrační foto

Hospic navštíví ergoterapeut

Tábor – Bezpečná manipulace s málo pohyblivým a nepohyblivým člověkem bude tématem dnešních Čajů – setkání pečujících, která se konají v hospici Jordán v Bydlinského ulici.

Zimního turnaje v discgolfu Krumlovská klendra 2019 se předposlední lednovou sobotu v Moravském Krulově zúčastnilo 87 závodníků.

Moravskokrumlovský turnaj v discgolfu absolvoval i mistr střední Evropy Rádl

Moravský Krumlov /FOTOGALERIE/ – Areál zámeckého parku v Moravském Krumlově pokrývá předposlední lednovou sobotu jemná sněhová peřina. Po zmrzlých cestách i rozsáhlých trávnících popocházejí skupinky lidí. Občas zastaví a rychlým pohybem vyhodí z ruky létající talíř. Zpoza keřů jde slyšet kovový zvuk cinkajících řetězů. „Yes,“ zvolá anglicky s polským přízvukem sportovně oděný muž. Začal turnaj v discgolfu Krumlovská klendra.

Hasiči zasahují v pondělí 28. ledna 2019 u požáru stodoly na pasekách v údolí Jezerné ve Velkých Karlovicích.

Stodolu hasili sněhem, cisterny zůstaly pod kopcem

Pověstné valašské kotáry zase jednou ukázaly svou nevyzpytatelnost. Přesvědčili se o ní hasiči, kteří v pondělí večer vyráželi k nahlášenému požáru stodoly do údolí Jezerné ve Velkých Karlovicích. S těžkou technikou v náročném terénu pohořeli. Hasit se proto nakonec muselo poněkud neobvyklým způsobem.

Černý bez

Zelená lékárna: Byliny, které hlídají cukr

Cukrovka (diabetes) patří mezi rozšířené civilizační choroby. Zjednodušeně řečeno se jedná o poruchu metabolismu cukrů (sacharidů), která vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulinu. Pozitivně na tvorbu inzulínu a hladinu glukózy v krvi působí některé byliny, které můžou být vhodnou prevencí nebo doplňkovou léčbou.

Účastníky novoročního výstupu vítal na Pradědu sám vládce Jeseníků děd Praděd.

Čtyřměsíční turista si užíval na Pradědu

Na Pradědu a Šelenburku turisté vítali Nový rok. Tuto tradici organizuje Klub českých turistů (KČT) z Krnova. Na Pradědu už 45 let. Štáb pod vedením Jany Rousové od rána vítal první odvážlivce.

Ilustrační foto

Zájemci okouknou, jak ptáci tráví mrazivé dny u vody

Střední Čechy – O týden dřív, než na většině ostatních míst v kraji i jinde v republice, se příznivci ptáků na Kutnohorsku vydají slavit Světový den mokřadů. Ten připadá na sobotu 2. února – a právě na tento den dobrovolníci z celé republiky připravili pro zájemce dvě desítky vycházek na místa u řek či vodních ploch, odkud lze vodní opeřence nejlépe pozorovat. Ve středu o tom informovala Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické.

Velký úspěch se svými výrobky zažívá studentská firma Paletea.

Paletea sbírá body

Česká Třebová - Velký úspěch se svými výrobky zažívá studentská firma Paletea založená studenty Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové.

Ilustrační foto.

Přibývá pacientů s poruchami spánku

Spánková laboratoř Plicního oddělení Krajské nemocnice T. Bati praská ve švech. Lidí s poruchami spánku je totiž čím dál více. Situaci zlepší otevření dalších lůžek v tomto roce.

Jan Palach.

Palachův pohřeb? Ticho...

Cheb – Ticho. Zvony. Soucítění. Splynutí. Tak si knihovnice Marie Mudrová z Chebu pamatuje pohřeb Jana Palacha. Studovala tehdy na střední knihovnické škole.

Filip Konečný s dětmi na lyžích

Lyžařská sezona na Potštátě je v plném proudu

Lyžař tělem i duší, kterého k tomuto sportu přivedli rodiče, a on v tradici dál pokračuje. Také jeho dvě děti stály na lyžích podobně jako on, už v plenkách. To je Filip Konečný, který je jedním z členů spolku, provozujících Ski areál Potštát. Historie lyžařského areálu se píše od roku 1967, kdy tady byl postaven první vlek.

Blanenský klub Ulita připravil pro milovníky her všech generací Deskohraní.

Na deskách se stali osadníky. Ulita pořádala první Deskohraní

Blansko - Pro vyznavače společenské zábavy v teple mělo Blansko v sobotu připravené Deskohraní v klubu Ulita. Zaplněné prostory klubu nabídly k čaji a oříškům deskové hry všech druhů. Příchozí si mohou vybrat ze stovky her, od jednoduchých karetních, po znalostní hry, které zaberou nejéě dvě hodiny času.

innogy Winter Run

Winter Run nalákal běžecké nadšence

Hradec Králové - V sobotu centrem krajské metropole proběhlo zhruba 850 nadšenců, z toho 100 dětí. Již pošesté zavítal do města oblíbený závod zimní série Innogy Winter Run.

Ilustrační foto.

Senioři budou mít v Malšovicích svůj klub

Hradec Králové - Město Hradec Králové získalo v loňském roce nejvyšší ocenění v rámci soutěže Obec přátelská rodině a seniorům. Součástí tohoto úspěchu jsou i hradecké organizace, které přispívají k lepšímu životu ve městě.

Tříkrálová sbírka v Kutné Hoře.

Tři králové prošli Kutnou Horou

Kutnohorsko - Tři králové vyrazili, jako již tradičně na začátku roku, do ulic v Kutné Hoře. Lidé je však mohli potkat také v Čáslavi, Poděbradech a okolních obcích v sobotu 5. ledna 2019. „Ve výjimečných případech můžete koledníky na některých místech potkat do 13. ledna,“ uvedla Markéta Machanová, vedoucí střediska A+D.