Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Farmářské trhy.

Tip Deníku na 4. října: V Kyjově nakoupí zeleninu, sýry i bylinky

Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.

Orchestr Harmonie 1872 Kolín vyjel do ruského Petrohradu.

Orchestr Harmonie 1872 Kolín vyjel do ruského Petrohradu

/FOTOGALERIE/ Celý orchestr Harmonie 1872 Kolín se vydal ve středu 18. září na dlouhou cestu do ruského Petrohradu, kde se zúčastnil III. ročníku Festivalu pouličního umění. Ze své cesty se hudebníci vrátili po osmi dnech, ve čtvrtek 26. září. 

Ilustrační foto.

Tip na neděli 29. září: Nebe nad Uhlířovem zaplní draci

Pouštění draků bude na programu v neděli 29. září od 14.30 hodin na poli vedle kulturáku v Uhlířově. Pro všechny děti s dráčkem bude připraven čaj a špekáček, v rámci drakiády budou probíhat i různé soutěže, a sice o nej ručně vyrobeného draka, nejdéle létajícího draka, nejvýše letícího draka, největšího a nejmenšího draka. Vyhlášení výsledků se uskuteční od 16.15 hodin.

Litvínovská skupina Grandial.

Tip na víkend: Vzpomínka na legendu Grandial

Byla to legenda. Někdejší velice populární bigbítová kapela Grandial, složená z litvínovských muzikantů bavila mládež v tehdejším Československu. Čaje a zábavy v Litvínově a v Mostě byly velice populární.

Z Výtvarky pro nejstarší v Muzeu umění a designu v Benešově: zdobení hrnečků.

OBRAZEM: Na setkání v muzeu si senioři zdobili hrnečky

Zdobením hrnečků fixy na keramiku zahájili senioři v Muzeu umění a designu v Benešově ve středu 25. září poprázdninové půlroční setkávání na Výtvarce pro nejstarší. Pokaždé si vyrobí či ozdobí něco jiného. Podšálky, lžičky, konvičku nebo si třeba vytvoří podložku pod kávový servis. Z občerstvení byla v nabídce káva nebo čaj a k tomu sušenky a jednohubky.

Ilustrační foto

Test černých čajů: Z některých si lidé nevědomky dělají koktejly s pesticidy

Řada lidí začíná den šálkem černého čaje, přičemž většinou sáhnou spíše po rychlém řešení v podobě čaje v nálevových sáčcích než po sypané verzi. Jak jsou na tom čaje v supermarketech? Některé vzorky měly potíže s pesticidy, z ochutnávky čaje vyvázly s průměrnými známkami, upozorňuje dTest.   

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Ilustrační foto.

Nebe nad Uhlířovem zaplní draci

Pouštění draků bude na programu v neděli 29. září od 14.30 hodin na poli vedle kulturáku v Uhlířově. Pro všechny děti s dráčkem bude připraven čaj a špekáček, v rámci drakiády budou probíhat i různé soutěže, a sice o nej ručně vyrobeného draka, nejdéle létajícího draka, nejvýše letícího draka, největšího a nejmenšího draka. Vyhlášení výsledků se uskuteční od 16.15 hodin.

Ilustrační foto.

Minibar v rychlíku občerství cestující

Třebíč – Koupit si kávu, čaj, tatranku, cider, pivo či víno při cestování rychlíkem? Od příštího roku to bude opět možné. Mnozí si ještě vzpomenou, že v plzeňských rychlících býval v 70. a 80. letech minulého století v soupravě zařazený klasický jídelní vůz. Služba se částečně vrací.  

Lahve Coca-Coly.

Antimonopolní úřad nařídil prodej firmy na balené vody Toma. Koupí ji Coca-Cola

Coca-Cola HBC Česko a Slovensko kupuje výrobce balených vod Toma. Prodej firmy nařídil skupině Karlovarské minerální vody již dříve Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při nákupu české PepsiCo, pod kterou Toma spadala. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila, smlouva má platit od září. ČTK to oznámily obě obchodní strany.

Ilustrační foto

V Česku je dětské zboží téměř dvakrát dražší než v Německu, zjistil průzkum

Dlouho tradovanou zvěst o tom, že je v Německu stejné zboží podstatě levnější než v chudším Česku, potvrdilo nejnovější srovnání spotřebitelského časopisu dTest. V řetězcových drogeriích a supermarketech zakoupil 32 výrobků značek, které se prodávají jak v Německu, tak u nás. Šlo o dětské příkrmy, pleny, sušenky, obilné kaše, počáteční kojenecké mléko i ovocný čaj.

Václav Cikán před Kafírnou Dogvil.

Lidé už poznají dobrý čaj a kávu, říká kavárník z Boskovic

Před pětadvaceti roky otevřel jednu z prvních čajoven na jižní Moravě. Po deseti letech se začal věnovat také kávě. Dnes v jeho Kafírně Dogvill v bývalé židovské čtvrti v Boskovicích mohou lidé ochutnat kávu prakticky z celého světa včetně košer kávy. „Nabízíme šestnáct druhů káv. Nejžádanější jsou z Brazílie a Kolumbie a poslední dobou také z Afriky, třeba Keňa a Burundi," říká Václav Cikán, který před deseti roky začal kávu sám pražit.  

Čajůfest v zahradě Českého rozhlasu

TIP Deníku: Poslední červnový víkend bude nad Olší vonět čaj

Multikulturní setkání milovníků čaje, ale i umění a seberozvoje, proběhnou letos v sobotu 29. a v neděli 30. června, tentokrát pod heslem „Zero Waste”. Jako tradičně na Zámeckém vrchu v polském Těšíně bude příležitost nejen ochutnat množství rozmanitých čajů z různých koutů světa, ale i trávit čas na koncertech, workshopech, happeninzích a přednáškách. Festival doprovází pestrý veletrh uměleckých řemesel. Objeví se ukázky capoeiry, harmonické očisty těla a duše s pomocí hudebních nástrojů.Hvězdou festivalu bude polská skupina Psio crew, čili beskydské melodie protkané elektronikou, beatem i perkusovým groovem. Stejně tak i Ukemelon, tedy Joanna Szpyrcová mladá třinecká zpívající poetka doprovázející se na ukulele a kytaru.

Ilustrační foto.

Ve zkratce: Cesta za samuraji, gejšami a čajem

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Přijďte si v úterý od 18 hodin do knihovny v Lázních Bělohradu poslechnout vzpomínky Jaroslava Groha z Hradce Králové na pracovní pobyt v zemi vycházejícího slunce. Dnešní Japonsko je zemí kontrastů, kde se bohaté historické tradice prolínají s nejmodernějšími trendy.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Odpolední čaj bude u Loosů

Plzeňské Poetické divadlo uvede ve středu 5. června od 18 hodin v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské ulici v Plzni divadelní hru ze života architekta Adolfa Loose a jeho ženy Claire. Jmenuje se Odpolední čaj u Loosů.

Snímky z loňského 5. ročníku Čajů Festu 2018

Zahrada rozhlasu v Ústí bude žít oslavou čaje i Dnem dětí

Ústí nad Labem – Rok od roku sílí tradiční ústecká slavnost hudby, čaje a radosti Čajů Fest. Vymyslela ho a dnes (v neděli 26. května od 10.00 do 19.00 hodin) pořádá v útulné zahradě Českého rozhlasu Sever Jolana „Yo Li Cha“ Vaverková, majitelka ústecké Čajovny U Vysmáté žáby. Její osvěžovna letos slaví patnáct let existence.

Ilustrační foto.

Česká Lípa obnoví tradici odpoledních čajů pro seniory

Česká Lípa – Odpolední čaje pro seniory, tedy zábavné odpoledne s hudbou pro starší občany, plánuje pravidelně pořádat město Česká Lípa. První akce proběhne v pátek 3. května od 16 hodin v sále v KD Crystal, vstupné na akci je zdarma. K tanci a poslechu zahrají V. a J. Horákovi.

Největší úspěch kariéry zaznamenal osmnáctiletý vsetínský triatlonista Radim Grebík (na snímku uprostřed), který si ve Francii podmanil závod juniorů a získal zlatou medaili. Foto: archiv Radima Grebíka

Triatlonista Grebík po triumfu ve Francii luštil u čaje křížovky

Chtěl nasbírat cenné zkušenosti, vyzkoušet si atraktivní formát netradičního podniku pod střechou atletické haly. Nakonec si vsetínský triatlonista Radim Grebík ve francouzském Liévinu připsal největší úspěch kariéry, když v závodě evropského poháru triumfoval mezi juniory a získal zlatou medaili.  

Ilustrační foto

Ženy z Teplic oceňují přínosy jarního detoxu těla, poradí vám, jak na to

Teplice – Otužovat se každý den v sudu se studenou vodou, pít čistící bylinkové čaje a vodu z kohoutku, vyloučit ze stravy cukry a naopak zařadit více zeleniny nebo si uvařit třeba mrkvový perkelt. I takové rady mají ženy z Teplicka, které v této předjarní době procházejí detoxem, tedy očistou svého těla. Podle nich to je zároveň vhodná prevence před různými nemocemi, které na nás v době střídajících se teplot číhají.