Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Samhain v areálu zámku v Nižboru.

Kam vyrazit o víkendu? Tančit s Kelty i posedět u čaje se šlechtou

Oslava Samhainu, jednoho z nejvýznamnějších keltských svátků, je jedním z tipů, které pro plánování programu na předposlední říjnový víkend nabízí mluvčí Středočeské centrály cestovního ruchu Lucie Vurbsová. Nepochybuje o tom, že v sobotu 22. října odpoledne návštěva akce na zámku Nižbor potěší jak děti, tak jejich dospělý doprovod.

Štěpánka Trenz a její Divné čokolády.

Týden nemytá, játrovka nebo uzená. Divné čokolády těší gastroproutníky

„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.

Ilustrační snímek

Značení čaje a kávy se zpřesní. Zákazníky nepůjde tak lehce napálit

Jen málokdo si dokáže přestavit ráno, odpolední siestu či nedělní odpoledne bez šálku dobré kávy či čaje. Jenže ne všichni výrobci či prodejci prodávají to, co zákazník požaduje a pod konkrétním názvem si představuje. S tím by však měl být konec. Ve sněmovně leží nová vyhláška ministerstva zemědělství, která zpřísňuje povinnosti prodejců a výrobců vůči zákazníkům. Musí je přesněji informovat. 

Ilustrační fotografie z minulého akcí INEX-SDA.

Dobrovolníci z celého světa pomáhají s výrobou místního čaje v Bílých Karpatech

INEX – sdružení dobrovolnických aktivit je nevládní nezisková organizace, která se od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzdělávání. Letošní rok není výjimkou a sdružení právě rozjelo svůj workcamp v obci Nová Lhota v Bílých Karpatech. Více se dočtete v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Markové.

Na Svátku čaje mohli lidé nejen ochutnat čaje z celého světa, ale také si nakoupit čajové nebo jiné suvenýry.

OBRAZEM: Święto Herbaty / Svátek čaje v Těšíně se těšil velké nadnárodní účasti

/FOTOGALERIE/ Hned za česko-polskými hranicemi v Těšíně se v sobotu a neděli konal Svátek čaje - Święto Herbaty. Akce, na kterou chodí nejen Poláci, ale notně také Češi, se těší velkému zájmu nejen ze strany lidí okolo čajové kultury, ale i těch, kteří si chtějí prostě jen odpočinout v hezkém prostředí Zámeckého vrchu. Letos probíhaly opět také workshopy nejen související s čajem nebo také výstavy, intuitivní tance a koncerty. Počasí Svátku čaje přálo, o to více si návštěvníci festivalu celou akci užili.

Jan Jiráň je herec, hudebník, písničkář, režisér, textař a autor

Jsem týpek do kavárny, říká herec a milovník fotbalu Jan Jiráň

Jan Jiráň miluje fotbal, latinskoamerické rytmy, silné příběhy a skryté významy. I proto se jeho někdejší skupina jmenovala Botafogo. Je to čtvrť v Rio de Janeiru (jako je Břevnov čtvrtí Prahy), je to zároveň slavný fotbalový klub, který charakterizuje černá a bílá (původní barvy Sparty Praha), a portugalské „Botafogo“ v překladu do češtiny znamená „ten, který nese oheň“.

Akce Snídej pro děti se konala 10. června 2022 v Novém Jičíně.

OBRAZEM: Snídali jste v pátek u novojičínského gymnázia? Akce pomohla dětem

/FOTOGALERIE/ Kousky pizzy, koláče, muffiny, chlebíčky, čaj Tuareg a mnoho dalších dobrých věcí si mohli koupit k snídani za symbolické ceny zájemci, kteří v pátek 10. června procházeli parkem pod Gymnáziem Nový Jičín. Po přestávce vynucené protiepidemickými opatřeními se tam konal další ročník charitativní akce Snídej pro děti.

Po vynucené přestávce se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově konal již 3. ročník KnihomolConu. Tématem bylo Japonsko.

Chvilku s čajem přerušil meč, krátké básně i divadlo. V knihovně zažili Japonsko

/VIDEO/ - Po vynucené přestávce z důvodu covidu se konal v Knihovně Karla Dvořáčka již 3. ročník KnihomolConu. V průběhu celodenního programu mohli hosté kromě řady workshopů navštívit také přednášku pracovníků vyškovské Čajovny Načíhadle a posedět nad lahodnými japonskými čaji. Během ochutnávky měli možnost zapomenout na všední starosti a strasti, zklidnit rozbouřenou mysl a užít si prchavé kouzlo okamžiku.

Granulovaný chmel

Instantní nápoje a čaje: Jsou praktické, nebo škodí?

Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.

Mezinárodní den domácích mazlíčků připadá na 25. října. Ilustrační snímek.

Kočičí týden v Café In The Ghetto. Pomoc útulkům spojí s gastronomií i uměním

V říjnu se to hemží významnými zvířecími svátky. Na začátku měsíce se slavil Světový den hospodářských zvířat (2. 10.) a Mezinárodní den zvířat (4. 10.), v jeho závěru slavíme Mezinárodní den domácích mazlíčků (25. 10.) a celý říjen je Mezinárodním měsícem černé kočky. Proto spojily své síly společnost Tripitaka, kavárna Café In The Ghetto, Charitativní kočičí spolek Kryšpín a Kateřina Dubovcová a společně zvou na Kočičí týden v Café In The Ghetto s výstavou, speciálním menu, dobročičinným čajem a dalšími kratochvílemi. Děkujeme dámám ze spolku za pozvánku.

Chmelové smoothie aneb Pivo při výuce na Kadaňské.

Chmelové smoothie aneb Pivo při výuce na Kadaňské

Před pondělní odpolední výukou se děti divily, proč si nese pan učitel v ruce pivo. Nebyla to jediná zvláštní pomůcka, která se nám hodila při odpoledním vyučování. Další byla pepsi cola, ocet, destilovaná voda, čaj, cukr a sůl.

Hrníček pro Tebe.

Nový projekt Spolku Počteníčko - Hrníček pro Tebe

Udělat radost a potěšit babičky a dědečky v domovech seniorů, takový je cíl nového projektu Spolku Počteníčko. „Hrníček pro Tebe“, jak se projekt nazývá, začal koncem září a potrvá do 22. listopadu.

Úrazy způsobené opařeninami narůstají během zimy, kdy teplých nápojů na stolech a v našich rukou přibývá. Silvestr je zase typický pro úrazy od pyrotechniky, v létě narůstá nehod způsobených od ohně a grilů.

Nebezpečné popáleniny: Je to ohlušující a dlouhotrvající bolest, říká lékař

Opařeniny jsou u batolat a malých dětí jednou z nejčastějších nehod v domácnostech. Stačí malá nepozornost, kdy na sebe může dítě převrhnout hrnek horkého čaje nebo polévky na stole. Popáleniny se nevyhýbají ani odrostlejší dětem, které ze zvědavosti, kvůli fotce či adrenalinu lezou na vlakové soupravy, kde mohou dostat – a taky někteří dostanou – ránu elektrickým proudem. A jak si s takovou popáleninou poradit doma? Kdy už je nutné volat lékaře? Nebo co všechno je potřeba v takové chvíli udělat, aby se dítěti dostavila úleva?

Michal Bauer provozuje čajovnu U Zámku v J. Hradci.

Čajovník v Jindřichově Hradci podporuje fairtradové pěstitele

Klidnou atmosféru v kombinaci s cizokrajným čajem si můžete vychutnat v čajovně U Zámku v Jindřichově Hradci. Čajovna zde funguje pětadvacet let, navštěvují ji například jogíni, skauti, lékaři či studenti. A podle čajovníka Michala Bauera má právě toto prostředí uvést lidi do klidu a harmonizovat duši.

Netradiční snídaně v altánku u cyklostezky na Trávníkách.

Chlebíčky, ovoce, čaj či káva. V Otrokovicích cyklisté netradičně posnídali

Cyklisté mohli v tomto týdnu netradičně posnídat v altánku u cyklostezky na Trávníkách v Otrokovicích. Koláčky, chlebíčky, ovoce, čaj i kávu si mohli dopřát všichni, kteří se prokázali tričkem nebo nákrčníkem „Do práce na kole“. Letos šlo už o osmý ročník této akce, která je každým rokem populárnější. V Otrokovicích si mohou lidé na stejném místě pochutnat i na čerstvě pražené kávě z Pražírny Otrokovice ve středu 26. května od 14 do 16.30 hodin. Za snímky děkujeme Janě Vybíralové. 

Fotbalovékluby se chystají na volby v okrese.

V Kroměříži budou volit na tribuně! Bez čaje a grogu a za poločas

Region - Zatímco na Vsetínsku o tom jen uvažovali, na Kroměřížsku tuto myšlenku – pořádat volební valnou hromadu venku na tribuně – dotáhli do konce. Volbu fotbalového vedení OFS Kroměříž svolal stávající předseda Libor Kopčil na úterní 16. hodinu na tribunu třetiligové Hanácké Slavie Kroměříž.

Pokud si dáte šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své tělo. Obsahuje totiž dlouhou řadu účinných látek, které uklidňují, posilují imunitní systém, a navíc podporují hubnutí.

Zázrak jménem rooibos: pomáhá pří hubnutí, ovlivňuje i vývoj cukrovky

Nejčastěji na něj narazíte v kavárně, ale stejně jako na nápojové lístky patří i mezi léčivé byliny. Pokud si dáte šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své tělo. Obsahuje totiž dlouhou řadu účinných látek, které uklidňují, posilují imunitní systém, a navíc podporují hubnutí.