Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Přednáška o čajích v žatecké knihovně.

Přednáška o čajích v žatecké knihovně

Prostřednictvím přednášky Čaje a jejich příprava zavítal do Městské knihovny Žatec lektor čajové tematiky a teatender Ing. Zdeněk Nepustil z agentury Dobré čaje pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví. O čaje, byliny, čajovou kulturu a vše, co s ní souvisí, se zajímá desítky let.

Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.

Kapelou Synkopa prošel Pavel Novák i Jaroslav Wykrent

Legendární Synkopa oslavila šedesátku. Vzpomínalo se na Nováka i Wykrenta

Neuvěřitelných šedesát let na hudební scéně oslavila v sobotu večer koncertem v Městském domě legendární přerovská kapela Synkopa, se kterou začínali hrát v roce 1964 zpěvák Pavel Novák a skladatel Jaroslav Wykrent. I když už oba známí umělci odešli do hudebního nebe, písničky Synkopy nestárnou. A jak ukázal vyprodaný sál, má kapela věrné fanoušky dodnes.

Účinky řebříčku pro lidské zdraví jsou nedocenitelné

Léčila Achillea a „válí se“ všude kolem. Čistí krev i dutiny, pomáhá na migrénu

Řebříček je léčivá bylina, kterou běžně najdete na prosluněných loukách a mezích. Vypadá nenápadně, ale výčet neduhů, s nimiž dokáže pomoci, je pořádně dlouhý. Přečtěte si, na co všechno řebříček pomáhá. Kvete od června do září a pokud si ho nechcete natrhat v létě na louce nebo koupit sušený v lékárně, můžete si tenhle léčivý zázrak vypěstovat doma. Je to snadné a doba sázení semínek je právě teď v dubnu.

K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Arabfest lákal během sobotního rodinného programu na exotické pochoutky, orientální bazar i výstavu věnovanou arabským sportovců.

Arabfest nabídl blízkovýchodní street food, orientální trhy i sport

Čtyři dny plné arabské kultury nabízí návštěvníkům od 11. do 14. dubna Arabfest v Plzni. Na velkém sobotním rodinném programu v kulturním centru Papírna mohli lidé ochutnat exotické pochoutky. Nechyběla ani pravá turecká káva připravovaná tradičním způsobem nebo u nás málo známé druhy čaje. Návštěvníky lákala i výstava věnovaná arabským sportovcům a orientální trh.

Čaj z listů a z kořene pampelišky je životabudičem pro slinivku

Elixír na čištění slinivky právě kvete. Najdete jej snadno, uvařte si léčivý čaj

Pampeliška, neboli smetánka lékařská, právě svými žlutými květy rozzářila louky a stráně. Jednu z nejznámějších bylinek můžete zpracovat úplně celou. Léčivé účinky mají kořeny, stonky, listy i květy pampelišky. Jako životabudič pro svoji slinivku z ní ale budete potřebovat jen listy a kořen, ze kterých si připravíte léčivý čaj. Pampeliškový kořen má očistné účinky také na játra a žlučník.

Dítěti především nesmíte podávaný lék znechutit, ale naopak jej přesvědčit o tom, že se mu po něm uleví.

Jak dát dítěti lék, který odmítá? Zabere sladký čaj, odměny i komunikace

Malé děti mají velmi často odpor k lékům, sirupům a léčivům, které neznají a které jim nechutnají. Jak ale do dítěte dostat lék, který nechce? Existuje řada tipů, které vám mohou práci s vysvětlováním prospěšnosti léků velmi ulehčit. Například dětem nakreslete pohádku nebo lék přimíchejte k chutnější stravě.

Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.

Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.

Je hodně důležité umět si vše časově naplánovat

Nechtěla úvěr. Na rozjezd Nebe v hubě si žena vydělala v kiosku na horách

Osud zavál pedagožku ze základní školy Jitku Šimůnkovou z Čankova na Karlovarsku do zcela jiného oboru. Kvůli péči o svou maminku přestala s učením. Krátké působení pro firmu zabývající se bylinnými směsmi a kořením jí ukázalo cestu, která ji dodnes naplňuje. Otevřením vlastní firmy Nebe v hubě si splnila svůj velký sen. Se svými čaji a dalšími výrobky sbírá i řadu ocenění.

Heřmánkový čaj

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Tea tasting v Havířově

Žáci z ISŠ ve Slavkově se zúčastnili soutěže v degustaci čaje. Získali poznatky

Naši dva žáci z ISŠ Slavkov u Brna z oboru hotelnictví zavítali v úterý 20. února poprvé na soutěž na střední školu HOA a VOŠ Havířov. Zapojili se do kategorie Tea tasting, což znamená degustaci čaje. Soutěž měla dvě kola a přinesla studentům výzvu poznat a rozpoznat různé druhy čajů při slepé degustaci, kde museli identifikovat pět z deseti připravených čajů pouze podle chuti a aromatu.

Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.

Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

V Indii ji uctívali jako posvátnou rostlinu, ve starém Římě bazalku považovali za koření lásky. I když ji možná berete jen jako aromatickou bylinku používanou běžně v kuchyni, dokáže si poradit s řadou zdravotních problémů. Bazalka je silný antioxidant a patří mezi nejlepší protizánětlivé byliny. Chrání cévní buňky před poškozením volnými radikály. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a brání i hromadění špatného cholesterolu.

Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

Léčivé vlastnosti heřmánku i jeho vliv na krásu znali lidé už před tisíciletími

Trápí vás nespavost nebo špatné zažívání? Zkuste ten nejobyčejnější a levný čaj

Krásná uklidňující vůně a příjemná chuť, to je heřmánkový čaj. Pije se od pradávna, protože lidé věděli, že prospívá jejich zdraví. Heřmánkový čaj pomáhá při kašli, rýmě, nachlazení i zažívacích potížích. Heřmánek také zlepšuje stav pokožky, hojí rány a uklidňuje pocuchané nervy. Léčivé účinky heřmánku se v současné době staly předmětem vědeckých výzkumů, které odhalily, že může pomáhat i diabetikům a onkologickým pacientům. Na co je dobrý heřmánkový čaj? Jak často se může heřmánkový čaj pít? A má heřmánkový čaj nějaké nežádoucí účinky?

Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Pampeliška neboli smetánka lékařská je léčivá rostlina, která se v bylinkářství využívá úplně celá

Roste všude. Pomůže vám zhubnout, sníží chuť na sladké a zbaví i přebytečné vody

Na trávníku vás sice nepotěší, ale jinak je pampeliška pro naše zdraví téměř zázračná bylinka, která nám navíc pomůže zhubnout. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi a tím i chutě na sladké. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je přírodní antioxidant, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Díky svým diuretickým vlastnostem také pomáhá odstranit přebytečnou vodu z těla.

Medů je mnoho variant – květový, luční, lesní, pastovaný... Ale kvašený mezi ně nepatří.

Zkažený med poznáte na první pohled i podle vůně. Jak zabránit jeho zkvašení?

Zlatá barva a sladká vůně jsou pro med typické. Někdy se ale může stát, že otevřete sklenici, abyste si osladili čaj a překvapí vás nepříjemný odér a podivná konzistence oblíbeného přírodního sladidla. Přitom se o medu říká, že se může skladovat roky, aniž by se zkazil. Jak zkažený med poznat, co dělat se zkvašeným medem a jak nejlépe med skladovat, aby vydržel čerstvý co nejdéle?

Kopřivový čaj pomáhá při léčbě mnoha neduhů, a navíc brání přejídání a ukládání tuku.

Na dotyk je nepříjemná. Léčí však řadu neduhů, detoxikuje a podporuje hubnutí

Když se s touto rostlinou setkáte v přírodě, moc radosti vám to nepřinese. Kopřiva je žahavá a místo, kde se dotkla kůže, nepříjemně pálí. To všechno však vyvažují její neobyčejné léčivé schopnosti. Mimo jiné podporuje přirozenou imunitu organismu, prospívá kloubům, zmírňuje únavu a má detoxikační schopnosti. A k tomu je i velkým pomocníkem při hubnutí. Jak připravit kopřivový čaj? Jak často pít čaj z kopřivy? A jak kopřiva funguje při hubnutí?

Jeden z návštěvníků, který v současných mrazech zašel do nízkoprahového denního centra pro osoby bez přístřeší v Chomutově.

Noc v garáži, v centru čaj. Bezdomovci v Chomutově se snaží uniknout mrazu

Z hrnků na stole se kouří, vedle jsou jogurty, sýr a v ošatkách nakrájený chleba a vánočka. Dva muži a žena si mlčky připravují snídani a spokojeně vstřebávají teplo ve vyhřáté kuchyňce. Mrazu si v posledních dnech užili dost. Jsme v nízkoprahovém denním centru pro osoby bez přístřeší v Chomutově.

Fenykl a čaj z fenyklových semen pomáhají s trávením a hubnutím.

Nakopne metabolismus a reguluje tuk v krvi. Pomůže i s trávením a hubnutím

Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.

Dobrým prostředkem proti nadměrnému zadržování vody v těle je březový čaj, který má příznivé diuretické účinky

Jak zahájit hubnutí? Začněte léčivým čajem na odvodnění a detoxikaci

Chcete začít letošní rok dobrým předsevzetím a zhubnout? Zkuste tento proces odstartovat odvodněním a detoxikací organismu. Je řada metod, jak odvodnit organismus, ale pokud se chcete spolehnout na přírodní produkty, zvolte březový čaj, který má příznivé diuretické účinky. Jak zbavit tělo přebytečné vody? Jak uvařit březový čaj? A jak bříza prospívá zdraví?

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Uzdravující čaj ze zázvoru a kurkumy se dá kombinovat s cibulí či česnekem, ale i se skořicí a citrusy

Trápí vás nachlazení či covid? Využijte síly čtyř bojovníků, uleví se vám

Zima přináší spolu s nevlídným počasím i častá nachlazení, rýmu, kašel a různé nemoci horních cest dýchacích. V posledních letech nás trápí také zrádný covid.  Každá rada, jak zmírnit příznaky a průběh nemocí, je dobrá. Zkuste si připravit čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu. Když se účinky těchto téměř zázračných ingrediencí spojí, přinesou organismu úlevu a našemu dýchacímu ústrojí dodají sílu. Jak čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu působí na naše tělo? A jak ho připravit?

Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?

Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Tmavé kruhy pod očima jsou někdy kosmetickým problémem, jindy projevem zdravotní komplikace.

Co zabírá na kruhy pod očima? Je třeba si jich všímat, může jít o selhání jater

Tmavé kruhy pod očima jsou často varováním našeho těla, že si dopřáváme příliš málo spánku. Někdy se však tento kosmetický problém stává vážným zdravotním rizikem, nebo spíše jeho vnějším projevem. Pro úspěšnou léčbu je vždy potřeba určit, co tmavé kruhy pod očima způsobuje. Někdy nás totiž může tělo tímto způsobem varovat, že nám hrozí selhání jater či trpíme jinou vážnou chorobou. Co ale na kruhy pod očima zabírá a jak se jich zbavit?

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Několik petrželových lístků nakrájejte nadrobno, zalijte je horkou vodou a nechte louhovat. Vznikne vám čaj známé vůně, ale netušené síly

Čaj z této bylinky pročistí ledviny. A pomůže shodit až 5 kilo za pár dní

V sílu bylin věřili už naši předci. A stejně tak věděli, že využívat petržel a petrželovou nať pouze jako ozdobu na brambory by byla velká škoda. Jedná se totiž o bylinku, která je dobrá nejen na dekoraci talíře či do pomazánky, ale když si z petržele připravíte čaj, můžete shodit nějaké to kilo a pročistíte si pomocí síly přírody i své ledviny. Ovšem pokud už vaše ledviny nefungují správně, ruce pryč!

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Z Čajování na Kačině.

Zámecké čajování na Kačině ozvláštní vůně zázvoru a výstava herbářů s výkladem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ U příležitosti zakončení hlavní návštěvnické sezony se v sobotu 21. října od 10 do 17 hodin na Kačině uskuteční pátý ročník Zámeckého čajování. Hosty čekají receptury z doby, kdy zámek vlastnil rod Chotků, čaje z bylinkové zahrady, sušenky, pomazánky a plno dalších dobrot. Chybět nebude prezentace plodů (nejen) ze zámeckých zahrad.

Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.

Jednatel jihomoravské firmy roku, Sonnentoru z Čejkovic, Josef Dvořáček (vpravo) s vítězným živnostníkem Tomášem Jaroškem.

Čaj s příběhem prospívá zdraví i přírodě. Čejkovický Sonnetor získal zlato

/VIDEO/ Nejlepší firma Jihomoravského kraje voní bylinkami a kořením. Výrobu čajů ze surovin z ekologického zemědělství se zážitkovými exkurzemi v podání čejkovického Sonnentoru umístili porotci na nejvyšší, zlatý stupínek PwC Firmy roku 2023 na jižní Moravě. „Z celého slavnostního večera jsem získal novou energii do podnikání. Zároveň je to odměna za dlouhodobou práci a za vytrvalost,“ řekl Deníku jednatel jihomoravské firmy letošního roku, čejkovického Sonnentoru, Josef Dvořáček.

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Sběr trnek se doporučuje až po prvních mrazících. Získají prý nasládlou chuť.

Rostou skoro všude. Vyzkoušejte plody, které před zimou posílí vaši imunitu

Kdo okusil tyto extrémně trpké plody, na jejich chuť nikdy nezapomene. Řeč je o trnce obecné, která nepotřebuje dlouhé představování. To ale není důvod, proč bychom neměli její léčivé plody na podzim sbírat. Kromě šípků, černého bezu či hlohu totiž patří mezi rostliny, které před zimou probudí imunitní systém, ale navíc i podpoří vaši snahu zhubnout pár kilo. Co vše se z trnek dá připravit, kdy je sbírat, jak poznat, že jsou zralé a jak připravit trnkový čaj či víno?

Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.

Rýma a nachlazení k podzimu neodmyslitelně patří. Rýmovník od smrkání uleví

Rýma a ucpaný nos? Pomocníka můžete mít vždy po ruce, ale pořídit ho musíte nyní

Podzim je tu a s ním i všudypřítomná rýma. Nejeden z nás se potýká s ucpaným nosem. Přitom řešení, jak se rychle a účinně zbavit rýmy, je nasnadě. Stačí si domů pořídit pomocníka, který vás zbaví smrkání velice jednoduše a budete ho mít vždy připraveného k použití. Řeč je o léčivce s příslušným názvem rýmovník, kterou byste si ale měli obstarat už teď. I když je rostlina rýmovníku poměrně snadno k dostání, neměla by se přenášet chladem, uškodil by jí. Vypravte se proto pro ni co nejdříve, vydrží vám i několik let.