Kreativ

ŠTÍTEK: čaj

Sama doma s dětmi, 13. den

Sama s dětmi v karanténě. Den třináctý: Samomluva

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Dnešek je posledním dnem manželovy a synovy karantény v Praze. A zítřek tedy posledním dnem nás osamocených holek tady na chalupě u lesa. Prožily jsme tu spoustu nevídaných zážitků, které může přinést snad jedině vypjatá situace, v jaké se teď nachází celá naše země. V neděli tedy pomalu sbalíme naše saky-paky a pojedeme zpátky domů, do Prahy. Naši muži jsou naštěstí v pořádku, ani rýmu na rozdíl od nás nechytili.  

Sama doma s dětmi

Sama s dětmi v karanténě. Den čtvrtý: Šití roušek

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Ode dneška si holky bez roušky nesmí hrát ani v naší liduprázdné uličce, natož třeba na dětském hřišti půl kilometru od nás. A jelikož stejně jako 90 procent obyvatel této republiky nemáme nafasované žádné medicínské roušky, které by nás před koronavirem ochránily, musíme se spoléhat na domácí výrobu.

Ilustrační foto

Přišel Čas na čaj a zábavu s Duem Kettner

Pravidelné společenské setkání nejen seniorů při tanci, poslechu a dobré náladě se koná každé první úterý v měsíci. Na březnový Čas na čaj pozvalo Nymburské kulturní centrum Duo Kettner + Zadina.

Rok 2020 začali ve Skaličce opět besedami a přednáškami.

Skaličtí cestovali po světě

Rok 2020 začínáme ve Skaličce opět besedami a přednáškami v salonku místní hospody. Na první jsme se vydali až na Srí Lanku. Paní Knollova ze Svatého Kopečka nám přijela předat zajímavosti a osobní zkušenosti s promítáním fotografií a klipu z této nádherné oblasti.

Ilustrační foto

Horký prodej. Výrobce Pigi čaje je zpět v českých rukou

Výrobce čajů Jemča z Jemnice má nového majitele. Indická společnost Tata Global Beverages podnik prodala tuzemskému výrobci doplňků stravy Dr. Müller Pharma. Firma nákupem producenta známého Pigi čaje rozšíří svůj záběr i do klasického maloobchodu.

Katka Vlková z Bolatic získala certifikát za své výrobky andělů a dekorativní keramiky. Foto: Petra Chroustová

Prestižní značka Opavské Slezsko se rozrostla o další držitele

Na Opavsku a Hlučínsku společně regionální značku koordinují MAS Opavsko a MAS Hlučínsko. Opavské Slezsko regionální produkt. Tak se jmenuje prestižní certifikát, který se už od prosince 2013 udílí výrobcům, službám nebo i zážitkům z oblasti Opavska.

Ilustrační foto.

Tip na sobotu 30. listopadu: Vánoční jarmark v Bohumíně

Atmosféru blížících se Vánoc navodí od 8 do 15 hodin betlém, poštovní schránka pro Ježíška, stánky s převážně ručně vyráběným zbožím, vánoční ozdoby, šperky, bižuterie, keramika, výrobky ze dřeva a kůže, hračky, výrobky chráněných dílen, jmelí, marmelády, čaje a káva. 

Ilustrační foto.

Vánoční jarmark v Bohumíně

Atmosféru blížících se Vánoc navodí od 8 do 15 hodin betlém, poštovní schránka pro Ježíška, stánky s převážně ručně vyráběným zbožím, vánoční ozdoby, šperky, bižuterie, keramika, výrobky ze dřeva a kůže, hračky, výrobky chráněných dílen, jmelí, marmelády, čaje a káva. 

Nemocnice Strakonice rozsvítila v pondělí 25. listopadu vánoční strom v aromatické zahradě za tónů vánočních písní v podání strakonických trubačů.

Nemocnice rozsvítila vánoční strom

Nemocnice Strakonice rozsvítila v pondělí 25. listopadu vánoční strom v aromatické zahradě za tónů vánočních písní v podání strakonických trubačů. Pro hosty byl připraven svařák, čaj i drobné dárky. „Ať vánoční strom přináší pokoj a klid,“ popřál Josef Kalbáč.

Ilustrační foto.

Tip Deníku na pondělí 25. listopadu: Ohlédnou se za výročím revoluce

Literární čaj s básníkem, písničkářem a autorem televizních i rozhlasových pořadů Jiřím Dědečkem a jeho manželkou – spisovatelkou, scénáristkou a překladatelkou Terezou Brdečkovou nejen o třicátém výročí sametové revoluce dnes připravuje Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově.

V čajovně uvedou do meditace

Tip na pondělí 25. listopadu: Uvedou do zenové meditace

Zájemci o meditování mohou zajít pro informace i na zkušenou do čajového klubu Kultá brána v Hodoníně. Lektoři tam seznámí začátečníky s meditacemi zenové školy Kwan um při pití čaje, budou si ji moci i vyzkoušet.

Anděl Páně 2 - promítání

Zimní kino provoní čaj a „svařák“

Pohádky Anděl Páně 1 a 2 k předvánočnímu času patří. V Kostelci nad Orlicí si je však budete moci 1. prosince od 13 a 17 hodin vychutnat v nevšední atmosféře pod širou oblohou, kde nepřipravené může i trochu zamrazit.

Výstava Chodbou do socíku v krumlovských klášterech vás vrátí o pěkných pár let zpátky do minulosti.

V socialistickém bytě na vás dýchne hluboká minulost

Umakartová kuchyně, stůl a židle, plastové nádobí, popraskané linoleum, staré vypínače, tuzexový kazeťák, spirála na vaření čaje, to je jen krátký výčet z toho, co uvidíte na velmi speciální výstavě, která je k vidění o víkendu, od 10 do 16 hodin, ve starém bytě u spojovací chodby mezi krumlovskými kláštery a zámkem.

Účastníky hodnotili odborní komisaři a v odpoledních hodinách byly vyhlášeny výsledky.

Ve Slavkově uspořádali barmanskou soutěž

Třináctého listopadu organizovala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna společně se svým dlouholetým partnerem - likérkou Metelka a ve spolupráci s Českou barmanskou asociací již devatenáctý ročník barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně čtvrtý ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů Teekane Czech Teatenders – Austerlitz Cup. 

Palác princů. Právě do Paláce princů by se měla přesunout knihovna města Ostrova. I když kolem tohoto projektu panovalo napětí, podle radnice se zvýší kapacita a zlepší podmínky.

Tip na úterý 12. listopadu: Dámský klub zasedá v knihovně

Oblíbený Dámský klub je dnes odpoledne od 16 hodin na programu Městské knihovny v Ostrově. Zvány jsou dámy, paní a slečny na poklidné setkání nad kávou či čajem. Máte-li chuť probrat pletení, háčkování, sdílet recepty nebo jen tak pobýt ve společnosti, tak určitě přijďte.

Martinské trhy v Hradci Králové.

Voňavé Martinské trhy přilákaly stovky lidí

/FOTOGALERIE/ Rozmanité stánky od ručně malované keramiky až po pletené ponožky. Vůně svařáku, čaje, kávy, sladkých i slaných dobrot, lokální produkty z celé republiky, předvánoční nálada. To vše nabídly sobotní Martinské trhy u hradeckého Adalbertina.

Ilustrační foto

Noc v teple? Bezdomovci se v Brně kvůli mrazu zakopou i pod zem

Domky uplácané z hlíny, díry v zemi hluboké a široké tak, že se do nich vejde postel i domácí spotřebiče. Brněnští strážníci se už setkali s nejrůznějšími místy, kde se bezdomovci ve městě ukrývají před mrazem. Od letošního září vyměnilo v Brně 172 lidí bez domova nocování na podobně nehostinných místech za spánek v posteli a v teple. Díky projektu Nocleženka. 

Výstup na horu Chua-šan

Za čaj zaplatili životem. Nejnebezpečnější stezka světa děsí k smrti

Čínská hora Chua-šan má velký význam zejména pro vyznavače taoismu, na své si na ní přijdou ale i dobrudruhové. Výstup na její vrchol je označován za vůbec nejnebezpečnější turistickou stezku světa. A právem. Podle oficiálně nepotvrzených zpráv na ní každoročně vyhasne až sto lidských životů.

Páteční trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Farmářské trhy probíhají stále každý pátek

/FOTOGALERIE/ Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi se stále konají trhy. Zájemci na nich mohou nakoupit nejen nejrůznější pochutiny, ale třeba také květiny, čerstvé výrobky přímo od zemědělců, koření, bylinné čaje, ryby, pečivo nebo sazenice jahod. Trh začíná každý pátek vždy v 7.30 a končí ve 13 hodin.

Perníčkový víkend ve Včelím světě v Hulicích.

Včelí svět naplnila vůně medových perníčků

/FOTOGALERIE/ Perníčkový víkend s šálkem čaje s medem se koná o víkendu 26. a 27. října ve Včelím světě v Hulicích, nedaleko Zruče nad Sázavou. Návštěvníci si mohou užit posezení u šálku čaje, zatímco jejich ratolesti zdobí medové perníčky nebo si vyrábějí svíčku z včelího vosku.

Perníčkový víkend ve Včelím světě v Hulicích.

Včelí svět naplnila vůně medových perníčků

/FOTOGALERIE/ Perníčkový víkend s šálkem čaje s medem se koná o víkendu 26. a 27. října ve Včelím světě v Hulicích, nedaleko Zruče nad Sázavou. Návštěvníci si mohou užit posezení u šálku čaje, zatímco jejich ratolesti zdobí medové perníčky nebo si vyrábějí svíčku z včelího vosku.

Perníčkový víkend ve Včelím světě v Hulicích

Tip Deníku: Perníčkovým víkendem ukončí návštěvnickou sezonu

/FOTOGALERIE/ Možnost nazdobit si perníčky podle své fantazie nebo se zdobení naučit nabízí Včelí svět v Hulicích na perníčkovém víkendu se šálkem čaje v sobotu 26. a neděli 27. října vždy od 10 do 16 hodin. Nazdobené perníčky si mohou pak účastníci odnést nebo je přikusovat k šálku čaje s medem.  Akce je vhodná pro rodiny s dětmi, zdobení perníčků je nejlepší spojit s prohlídkou expozice.

Jablkohraní, veselá podzimní akce v Domě dětí a mládeže v Benešově.

Děti si zahrály s jablky a už se těší na pečení svatomartinských koláčků

/FOTOGALERIE/ Jablkohraní byla veselá podzimní akce Domu dětí a mládeže v Benešově, ve které si děti společně upekly jablečný moučník, povídaly si o podzimu, vyrobily filcový zápich jablíčka do květináče nebo si ušily jablíčkovou podložku pod hrnek dobrého podzimního čaje. Akce se dětem líbila a těší se na listopadové pečení svatomartinských koláčků.

Turistická informační centra slaví čtvrt století existence.

Turistická informační centra slaví čtvrt století existence

V rámci Světového dne pro rozvoj informací se 24. říjen stal Dnem turistických informačních center (TIC) České republiky. Ta si připomínají 25 let své existence a pro návštěvníky na čtvrteční den připravila různé pozornosti. Buď své hosty obdarují nějakou drobností, nebo potěší znalostním kvízem, nebo pozvou na kávu, čaj a tak podobně. Do akce se zapojují i TIC na Trutnovsku.

Jan Jiráň při fotografování pro Deník 11. září v Praze.

Jan Jiráň: Za minulého režimu jsem měl doma ilegální čajovnu

Jan Jiráň je nejen renesanční člověk, člen legendárního divadla Ypsilon, uznávaný režisér audioknih, ale také dlouholetý čajař a jeden z mála, kdo bere rivalitu mezi fotbalisty své milované Sparty a nepřátelské Slavie jako romantické dobrodružství, a ne ekonomickou bitvu.

Pro přesné určení druhu houby potřebuje mykolog Pavel Moran (uprostřed) vědět, v jakém prostředí rostla.

Víkendové tipy na 25. až 27. října

Koncert v kostele, nebo výtvarná dílna pro kreativce či projekty pro děti, to je to pravé pro podzimní dny nadcházejícího víkendu. Účastníci perníčkového víkendu si vyzkouší zdobení perníčků při šálku dobrého čaje s medemm, nebo houbaři ocení výstavu rozmanitých druhů hub doprovázenou výkladem mykologů o houbách

Zboží pěstitelů z Prachatic a okolí bylo k mání v sobotu 19. října na prachatické Skalce.

OBRAZEM: Prodejci se sjeli na Skalku

Prachatičtí mají rádi produkty ze zahrádek a rádi si je kupují. Na tom se rozhodně shodnou ti, kteří se v sobotu 19. října přišli podívat na Skalku, kde se konala Oslava místní produkce. Na Skalce bylo možné zakoupit si zeleninu ze zahrádek v okolí, domácí čajovou směs, dát si dobrou kávu nebo ochutnat marmeládu prachatické "paní Marmelády" Jozefíny Růžičkové.

Výstup na horu Chua-šan

Za čaj zaplatili životem. Nejnebezpečnější stezka světa děsí k smrti

Čínská hora Chua-šan má velký význam zejména pro vyznavače taoismu, na své si na ní přijdou ale i dobrudruhové. Výstup na její vrchol je označován za vůbec nejnebezpečnější turistickou stezku světa. A právem. Podle oficiálně nepotvrzených zpráv na ní každoročně vyhasne až sto lidských životů.

Ilustrační foto

Test černých čajů: Z některých si lidé nevědomky dělají koktejly s pesticidy

Řada lidí začíná den šálkem černého čaje, přičemž většinou sáhnou spíše po rychlém řešení v podobě čaje v nálevových sáčcích než po sypané verzi. Jak jsou na tom čaje v supermarketech? Některé vzorky měly potíže s pesticidy, z ochutnávky čaje vyvázly s průměrnými známkami, upozorňuje dTest.