Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Ilustrační foto

Návštěvnost kin loni stoupla o pět procent na 11,6 milionu lidí

Praha - Do kin loni zavítalo o téměř pět procent více návštěvníků než rok před tím, celkem 11,6 milionu. Tržby biografů stouply meziročně o tři procenta na 1,46 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Judit Bárdos a Eva Josefíková ve filmu Fair Play.

Čí bude lví večer? Fair Play, nebo Díry?

Praha – Fair Play. To je český film, který získal nejvíce nominací od akademiků a který je mezi pěti, jež mohou vyhrát Českého lva. Dvaadvacátý ročník prestižní domácí soutěže, kterou loni převzala do své výhradní péče filmová akademie, zahrne 55 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Slavnostní večer, kde budou vyhlášeni vítězové, se koná 21. února v Rudolfinu. Oznámili to zástupci prezidia akademie na setkání s médii v pražské Lucerně, kde zároveň Jana Plodková a Jiří Lábus zveřejnili všechny nominované.

Do kin přichází komedie Babovřesky 3, kterou režisér Zdeněk Troška natáčel v jižních Čechách.

S Deníkem na Babovřesky 3 aneb Jak se zbavit drben? Umořit je vedrem

/SOUTĚŽ/ První díl vidělo v kinech 651 813 diváků a stal se nejnavštěvovanějším českým filmem roku 2013. Na dvojku se například ze Záboří, kde padla i první klapka trojky, vypravoval autobus. Značka Babovřesky, pod kterou je podepsán režisér Zdeněk Troška, táhne.

Do kin přichází komedie Babovřesky 3, kterou režisér Zdeněk Troška natáčel v jižních Čechách. Na snímku režisér při natáčení u moře v Turecku.

Do CineStaru zamíří Zdeněk Troška a 'trojka' Babovřesk

Pardubice, Hradec Králové - V pardubickém multikině CineStar, které se nachází v Obchodním centru Grand, se už ve středu 7. ledna, uskuteční předpremiéra nového českého filmu režiséra Zdeňka Trošky Babovřesky 3. Promítat se bude od devatenácti hodin stylově v sále čísle 3.

Bohumil Hrabal

Vyšla neoficiálně verze knihy Obsluhoval jsem anglického krále

Praha - Jednou z mnoha akcí k loňskému stému výročí narození Bohumila Hrabala, které připadlo na 28. března, bylo vydání jeho knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Vyšla ve stejné podobě v jaké se neoficiálně objevila v roce 1982 v Jazzové sekci. Slavný román z roku 1971 vyšel v Česku oficiálně až v roce 1989. Na jeho námět natočil režisér Jiří Menzel stejnojmenný film, který získal ocenění Český lev jako nejlepší český film roku 2006.

Chantal Poullain.

Film Burácení je odvážný počin v nejisté době

První český motorkářský film. To je nálepka, která provází celovečerní film fotografa a režiséra Adolfa Ziky od samého počátku. Po premiérovém zhlédnutí snímku si ale dovoluji autora podezírat z čistého kalkulu v marketingové komunikaci, jelikož tento film jistě splňuje kritéria motorkářské roadmovie, ale až na druhém místě, pokud dokonce ne na třetím.

Jsem nebe, to je název poměrně neznámého filmu Jana Kačera
z roku 1970. Natáčelo se i ve městě Bechyně
 (na snímku schody ze Zářečí).

V Bechyni vzniká první jihočeská filmová stezka

Bechyňsko – Seriál Deníku Jihočeské filmování (začal vycházet v červnu 2011) o hledání natáčecích lokací a pamětníků přinese i v příštím roce několik posledních dílů, než se definitivně odmlčí.

Jsem nebe, to je název poměrně neznámého filmu Jana Kačera
z roku 1970. Natáčelo se i ve městě Bechyně
 (na snímku schody ze Zářečí).

V Bechyni vzniká první jihočeská filmová stezka

Bechyňsko – Seriál Deníku Jihočeské filmování (začal vycházet v červnu 2011) o hledání natáčecích lokací a pamětníků přinese i v příštím roce několik posledních dílů, než se definitivně odmlčí. Zdá se však, že jihočeské natáčecí lokace budou připomínat turistické projekty.

Spisovatel Jiří Jilík si v pondělí 1. prosince převzal ocenění Pro amicis musae.

Jiří Jilík získal cenu za svou literární tvorbu

Kunovice /FOTOGALERIE/ – Ocenění za literární a publicistickou práci, stejně jako za přínos k uchování a propagaci lidové kultury. To je cena Pro amicis musae, kterou si v pondělí 1. prosince odpoledne převzal v prostorách Panského dvora v Kunovicích publicista a spisovatel Jiří Jilík.

Spisovatel Jiří Jilík si v pondělí 1. prosince převzal ocenění Pro amicis musae.

Jiří Jilík získal cenu za svou literární tvorbu

Kunovice /FOTOGALERIE/ – Ocenění za literární a publicistickou práci, stejně jako za přínos k uchování a propagaci lidové kultury. To je cena Pro amicis musae, kterou si v pondělí 1. prosince odpoledne převzal v prostorách Panského dvora v Kunovicích publicista a spisovatel Jiří Jilík.

Držitelé výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev budou vyhlášeni 21. února v pražském Rudolfinu.

Český lev proběhne 21. února. Poprvé s moderátorkou

Praha – Držitelé výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev budou vyhlášeni 21. února v pražském Rudolfinu. Skleněné sošky z dílny Jakuba Berdycha budou opět předány ve Dvořákově síni během gala večera, který v přímém přenosu uvede Česká televize, oznámila mluvčí ČFTA Nikola Lörinczová.

Ilustrační foto.

Střední Čechy navštíví putovní kino

Střední Čechy - Dlouhé podzimní večery zpestří Středočechům putovní kino. Do 28. listopadu navštíví devatenáct středočeských obcí. Návštěvníci si budou moci přímo na místě vybrat jeden z pěti českých filmů. Promítat se bude ten, který získá nejvíce hlasů. Akci tradičně připravuje tým Českého rozhlasu Region.

Evropským kulturním investorem roku 2014 je společnost RWE Česká republika.

Česká RWE sklízí vavříny. Je kulturním investorem roku

Berlín, Praha - Evropským kulturním investorem roku 2014 je společnost RWE Česká republika. Její projekt RWE – energie českého filmu zvítězil v mezinárodní soutěži Evropské ceny kulturních značek, která včera večer vyvrcholila v Berlíně předáním cen. Porota odborníků složená ze zástupců vysokých škol, neziskového sektoru a firem ocenila energetickou skupinu RWE za dlouhodobou a koncepční podporu české kinematografie.

Jan Kraus s Jakubem Kohákem.

Jan Kraus s Jakubem Kohákem bavili návštěvníky kina Mír

Opava - Úspěšný moderátor a herec Jan Kraus se umí předvést i v pozici hosta. O Jakubu Kohákovi platí totéž. Když se oba spojí dohromady, je o skvostnou porci zábavy a bryskního humoru postaráno. A že ho v opavském Míru bylo doslova požehnaně.

Filmový štáb vytváří u mosteckého divadla noční kulisy pro nový český film.

Na Mostecku vzniká nový český film Za oponou noci

Most - V Mostě a jeho okolí se natáčí nový český film. Režisérem je Dalibor Stach, který má k severním Čechám blízko. Filmový štáb pracoval na několika místech, například u mosteckého městského divadla.

Druhou činoherní premiérou sezony kladenského divadla je hra Noční motýl.

Noční motýl rozepne svá křídla v kladenském divadle

Kladno – Městské divadlo Kladno uvede v pátek 17. října v české premiéře adaptaci slavného českého filmu Noční motýl. V režii hostujícího Daniela Špinara se před diváky odehraje něžně romantická groteska o nevinné dívce, kterou nešťastná láska stá

Ilustrační foto

RWE aspiruje na kulturního investora roku

Praha, Berlín – Společnost RWE – energie českého filmu, která dlouhodobě podporuje český film, získala uznání i mimo domácí hranice. Uspěla s přihláškou projektu do soutěže o Evropské ceny kulturních značek za rok 2014 a byla nominována v kategorii Evropský kulturní investor roku.

Lukáš Přibyl přebírá na slavnostním večeru 6. března 2010 v Praze Českého lva za nejlepší dokumentární film Zapomenuté transporty do Polska. V pozadí dokumentaristky Olga Sommerová (vlevo) a Helena Třeštíková, které cenu předávaly.

Česká kultura mezi raketami

Praha /ROZHOVOR/ – Český film, tanečníci či muzikanti mezi raketami. Obrazně řečeno. I tak by se dala popsat situace naší kultury v Izraeli, kterou mezi místními občany šíří dokumentarista a teď i ředitel Českého centra v Tel Avivu, politilog Lukáš Přibyl, tvůrce ceněného cyklu Zapomenuté transporty. Jaký vztah mají Izraelci k českému umění?

INTIMITY VIDĚLI PRVNÍ V TEPLICÍCH

Nový český film Intimity viděli jako první v Teplicích

Teplicko /FOTOGALERIE/ - Slavnostní předpremiéru měl včera večer v teplickém kině Květen nový český film režiséra Ivo Macharáčka Intimity. Nový romantický film je složený ze sedmi příběhů o lásce, které se vzájemně prolínají.

INTIMITY VIDĚLI PRVNÍ V TEPLICÍCH

Nový český film Intimity viděli jako první v Teplicích

Teplicko - Slavnostní předpremiéru měl včera večer v teplickém kině Květen nový český film režiséra Ivo Macharáčka Intimity. Nový romantický film je složený ze sedmi příběhů o lásce, které se vzájemně prolínají.

Ladislav Potměšil a Zlata Adamovská

Hvězdná předpremiéra bude v teplickém kině Květen

Teplice - Zlata Adamovská a Martin Stránský, dvě zářící hvězdy současné české divadelní scény a filmového nebe, budou ve středu 1. října od 17.30 v teplickém kině Květen hosty slavnostní světové předpremiéry nového českého filmu Intimity. Spolu s nimi přijede do Teplic i režisér filmu Ivo Macharáček.

Z filmu Jiřího Mádla Pojedeme k moři

Český film lákal navzdory Oktoberfestu

Praha, Mnichov – V Mnichově se v uplynulých dnech představila kolekce českých filmů z loňského roku. A přestože měla v zádech největší pivní festival Oktoberfest, své diváky si vybojovala. V rámci tradiční komorní přehlídky Tschechische Filmwoche vidělo německé publikum, včetně Čechů žijících v bavorské metropoli, sedm snímků. Z hraných se největší pozornosti těšily autorský a režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři, pánská komedie Alice Nellis Revival a psychologický film Jana Hřebejka Líbánky. Na všechny tři bylo v kině Arena, kde se přehlídka konala už počtrnácté, vyprodáno.

Tisková konference filmu Domácí péče ve Zlíně. Bolek Polívka.

Scény filmu Domácí péče z Baťovy nemocnice jsou hotovy

Zlín - /ROZHOVOR/ Na pěti místech v Baťově krajské nemocnici ve Zlíně natáčel jeden den filmový štáb záběry nového českého filmu Domácí péče. Podle jeho tvůrců bude snímek plný dojemných, ale i úsměvných momentů.

Petr Slinták.

Slovácko ve filmu? Natáčeli v Hradišti, ve Vlčnově i na Horňácku

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Petr Slinták (nar. 1978) je dramaturgem a lektorem cyklu kinoprojekcí Slovácko ve filmu. Jedná se 
o osm filmů z prostředí Slovácka, které se budou v následujících měsících promítat v uherskobrodském kině Máj. Historií filmů s vesnickou tematikou se zabývá už od dob svých studií. Jak se ke svému oboru dostal a jak bude projekt Slovácko ve filmu vypadat, prozradil čtenářům Slováckého deníku.

Zlata Adamovská jako Scarlett v seriálu Vyprávěj

Hvězdná předpremiéra bude v teplickém kině Květen

Teplice - Zlata Adamovská a Martin Stránský, dvě zářící hvězdy současné české divadelní scény a filmového nebe, budou ve středu 1. října od 17.30 v teplickém kině Květen hosty slavnostní světové předpremiéry nového českého filmu Intimity. Spolu s nimi přijede do Teplic i režisér filmu Ivo Macharáček.