Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Bourák

Fanoušci českých filmů se mohou těšit na Bouráka

Kutnohorské kino uvede v pátek 12. června český film Bourák. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina.

Ženská na vrcholu

Modrý kříž promítne český film Ženská na Vrcholu

Romantická komedie o trochu svérázné svobodné matce, úspěšné majitelce biokavárny Heleně, která odjíždí na popud své tety Ely s nadšeným osmiletým synem Mikulášem strávit advent na horách, aby se tak vyhnula citovému problému. 

Dcera

Český film získal studentského Oscara. Uspěla animovaná Dcera

Skvělého úspěchu dosáhl animovaný film Dcera režisérky a studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy. V konkurenci 1 615 filmů z celého světa získala Dcera studentského Oscara. Film vyhrál v mezinárodní sekci filmových škol v kategorii animace, když ve finále porazil spolunominované německé a francouzské snímky. Film Dcera vznikl za podpory Státního fondu kinematografie.

Premiere Cinemas Teplice

PŘES PRSTY - český film

Nová komedie Petra Kolečka o lásce pod volejbalovou sítí a hlavně o tom, že člověk sice udělá hodně chyb, ale přesto vždycky přijde od života nová šance.

Herec Joaquin Phoenix (vlevo) a režisér Todd Phillips na závěrečném ceremoniálu filmového festivalu v Benátkách

Zlatého lva si z Benátek odvezl americký Joker. Nabarvené ptáče neuspělo

Cenu Zlatý lev pro nejlepší film na letošním mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách získal snímek Joker amerického režiséra Todda Philipse. Film Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula si žádné z hlavních ocenění neodnesl. Slavný černobílý snímek českého režiséra Gustava Machatého Extase z roku 1932 získal cenu za nejlepší restaurovaný film v sekci Venice Classics.

LOVEní

Tip Deníku: V letním kině zahrají české filmy

Tvrdonice – Na filmy pod širým nebem se ode dneška do soboty mohou těšit diváci v Tvrdonicích. Letní kino zahajuje Ženami v běhu, zítra promítne LOVEní, další den Jak vycvičit draka a promítání zakončí Teroristkou.

Po čem muži touží

Kinematograf Bratří Čadíků zve na filmy

Lidé se mohou těšit na tradiční promítání českých filmů pod širým nebem na chatě Dukla v Čeladné. Letos se bude promítat od 27. do 30. srpna a k vidění budou filmy Čertí brko, Hastrman, Chata na prodej a Po čem muži touží.

Čadíci v Ústí odstartovali letní kino českým filmem

Obrazem: Čadíci v Ústí odstartovali letní kino českým filmem

Deštivým večerem začalo ve středu letošní promítání Kinematografu Bratří Čadíků, který každoročně o prázdninách přijíždí do Ústí nad Orlicí. Kinematograf promítá denně od 21 hodin v parku u Roškotova divadla. V pátek se promítá dokumentární road movie Trabantem tam a zase zpátky a v sobotu komedie Po čem muži touží.

Letní kino. Ilustrační foto.

Ve Šmolovech se budou filmy promítat pod širým nebem

Šmolovy – Čtyři páteční večery, čtyři české filmy, čtyři komedie. V pátek 9. srpna ve Šmolovech u Havlíčkova Brodu odstartuje Šmolovské filmové léto, jehož organizátoři návštěvníkům nabídnou sérii komediálních snímků promítaných pod širým nebem.

Promítání kinematografu bratří Čadíků na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Čadíci na náměstí vybrali 35 tisíc korun

/FOTOGALERIE/ Český film Po čem muži touží ukončil pátý ročník Kinematografu bratří Čadíku a hudebního léta na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Po čtyři letní večery bylo náměstí v centru Kutné Hory zaplněné lidmi, kteří jen tak posedávali na dekách či přenosných židličkách. Sledování českých filmů ale nebyl jediný důvod, proč přišli.

Hudební víkend v Českých Velenicích letos nabídl i divadlo a české filmy.

Hudební festival nabídl divadlo a české filmy

České Velenice – Hudební festival v Českých Velenicích letos proběhl během posledního červencového víkendu. Začal dokonce už ve čtvrtek, a to představením pod širým nebem v podání divadla Artur. To návštěvníkům představilo novou divadelní komedii Hodina duchů.

Natáčení filmu Smečka na zimním stadionu ve Zlíně.režisér Tomáš Polenský

Nový český film Smečka se natáčí na zlínském stadionu

FOTOGALERIE/ „Šikanou jsem si sám prošel. Jako oběť i jako agresor. Je to velice opomíjené téma. Když už se ukazuje, tak v prostředí školy. Já jsem se rozhodl to vzít z jiného konce,“ říká Tomáš Polenský, režisér právě natáčeného filmu Smečka.

Ženy v běhu

Karlovy Vary jsou za námi, ale blíží se filmové léto v Okříškách

Okříšky – Sportovní areál v Okříškách se po roce opět na týden promění v letní kino. Na rozdíl od Třebíče, kde se tematicky promítají české filmy zaměřené na jednoho konkrétního herce, v Okříškách lákají na nejnovější světové i české filmové trháky. Osmý ročník filmového léta proběhne od 26. července do 1. srpna. Projekce filmů začínají vždy v 21 hodin.

Morcheeba

Hudba skupiny Morcheeba zní v českém filmu

Napínavý český thriller Poslouchej, který vznikal v loňském roce a má za sebou první úspěšná promítání, si může připsat jedno unikum. Jeho ústřední píseň, která v příběhu navíc hraje podstatnou roli, má na svědomí britská skupina Morcheeba.  

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Jeden svět nabídne tři snímky

Znojmo - Hned tři snímky čekají ve středu diváky v kině Svět v druhém večeru znojemského zastavení festivalu Jeden Svět. „Od šesti večer promítneme nejprve český film Dobré zprávy o důchodci, který sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize − jedné ze stálic české dezinformační mediální scény. Poté nabídneme další český film Volání divočiny, což je příběh chlapců školního věku s problémovým chováním,“ uvedli pořadatelé v pozvánce.

V Praze se koná poslední rozloučení s režisérem Václavem Vorlíčkem.

Režisér Vorlíček, superman českého filmu. Loučil se i princ z Tří oříšků

Ve strašnickém krematoriu v Praze se od úterního poledne konalo poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem, který zemřel minulý týden ve věku 88 let. S autorem mnoha komedií a pohádek se přišli rozloučit kromě pozůstalých také kolegové z branže i fanoušci. Smuteční řeč měl na starosti Zdeněk Zelenka, Vorlíčkův student a blízký přítel. Při obřadu zněly melodie ze slavného - nyní hlavně vánočního - snímku Tři oříšky pro Popelku.

Jana Podskalská

Glosa Jany Podskalské: Dobrá zpráva pro český film

Domácí kritici rozdali v sobotu ceny českým filmařům. Absolutním vítězem je Jan Palach Roberta Sedláčka, jehož mravní apel přišel loni jako na zavolanou a předznamenal i letošní rok 50. výročí Palachovy smrti. Jeho triumf v sobotu v Arše to symbolicky stvrdil. Je to poctivě vymeditovaný i natočený film. O jediný hlas unikla Sedláčkovi i cena za režii, ale nesl to s pokorou hodnou jeho hrdiny.

Avengers - Infinity war

Nejvíce diváků i rekordní tržby. Rok 2018 byl v českých kinech úspěšný

Už je to jisté. V loňském roce navštívilo kinosály po celém Česku nejvíce diváků od vzniku samostatné republiky. Magické číslo roku 2018 je 16 344 483. Přesně tolik diváků přivítala podle unie distributorů domácí kina, která tak mohou právem slavit. Jde o rekordní návštěvnost, a totéž se týká tržeb. 

Scéna u píšťanského jezera ve filmu Všechno bude.

Čeští teenageři Oscara nezískají

Hrdinové českého filmu Všechno bude se do Los Angeles nepodívají. Road movie režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na oscarové klání v sekci cizojazyčných filmů nedostala. Akademie filmového umění a věd vybrala do devítky adeptů v této kategorii jiná díla. Oznámila to v noci na úterý našeho času.

Jiří Strach.

Režisér Jiří Strach: Rád čekám, až mi dá inspirace tu "rosu shůry"

/ROZHOVOR/ Jako režisér musí mít Jiří Strach několik želízek v ohni. Když pán Bůh dá, dokáže své želízko ukout v komerčně nejúspěšnější český film všech dob, jako v případě pohádky Anděl Páně 2. Momentálně má připravené hned tři scénáře a přitom točí jiný. Co pro něj coby věřícího znamená období adventu a jak tráví Vánoce?

Josef Formánek v děčínském kinu Sněžník.

FOTO: Josef Formánek se v Děčíně smutně usmíval

Děčín - Další reprízy úspěšného českého filmu Úsměvy smutných mužů promítalo tento týden děčínské kino Sněžník. Na jedno z promítání přijel také autor námětu a spoluautor scénáře Josef Formánek spolu s režisérem filmu Danem Svátkem.

Vedoucí boskovického kina Tomáš Marvan.

České filmy táhnou, říká vedoucí boskovického kina Tomáš Marvan

Boskovice /ROZHOVOR/ - Návštěvnost boskovického kina roste. Rekordní sezonu má za sebou i tamní letní kino, k níž přispěla i postupná rekonstrukce amfiteátru. Podle vedoucího boskovického kina Tomáše Marvana hodně táhnou české filmy a animované pohádky. „Pro nás je úspěšný každý film, který zařadíme do programu a přijde na něj víc lidí, než jsme očekávali. Třicet diváků na projekci neznámého nezávislého filmu potěší víc než vyprodaná projekce velkofilmu, kde návštěvnost tušíte dopředu,“ říká Marvan.

Jiří Brdečka

Filmový den přiblíží Jiřího Brdečku. Do Hranic přijede i jeho dcera

Ten muž Brdečka. To je název filmového dne, jehož pořadatelé se inspirovali hranickým rodákem režisérem, scénáristou a výtvarníkem Jiřím Brdečkou. Uskuteční se v sobotu 24. listopadu od 9 hodin v Komunitním a kulturním prostoru Karnola. Vzácným hostem filmového dne v Hranicích bude dcera Jiřího Brdečky Tereza.