Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Kino Sokol v Kladně před rekonstrukcí a po ní.

V kině Sokol zazní nejkrásnější melodie z českých filmů

Kladno - Do kina Sokol se po dvou letech vrací unikátní hudební projekt, který v sobě propojí koncert nejkrásnějších filmových melodií v podání čtyřicetipetičlenného orchestru Prague Concert Philharmonic Orchestra a ukázky z legendárních filmů české kinematografie.

Stanislav Šulc.

Komentář Stanislava Šulce: Lesk a bída české kinematografie

Karlovarský festival je vždy příjemnou událostí. Sejdou se hvězdy a hvězdičky světového i tuzemského filmového kolotoče, lokální politici se s nimi vyfotí, velcí byznysmeni uspořádají příjemnou party pro své přátele a k tomu se pustí také nějaké ty filmy.

Letní kino. Ilustrační foto.

Letní kina plní hlavně zamilované páry. Nejvíc táhnou české filmy

Jižní Morava – Už od posledního dubnového dne promítá jedno z nejznámějších letních kin na Znojemsku, v Miroslavi. V květnu nabídlo v pátky a soboty pět filmů. „Lidé chodí podle počasí a promítaného filmu. Průměrně přichází zhruba padesát diváků na dobrý film. Hodně táhnou české filmy,“ uvedl za provozovatele kina Michal Klejdus.

58. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. TK k filmu Úsměvy smutných mužů. Režisér Daniel Svátek

Když se na film podívá někdo, kdo problém nezná, je to komedie

ROZHOVOR/ - Úsměvy smutných mužů. To je název nového českého filmu Dana Svátka podle knižního bestselleru Josefa Formánka. Film bude mít premiéru 11. července a jde místy o vtipný, místy o velmi smutný příběh. Ve filmu se zobrazí osud čtyř dříve úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali až na samotné dno života a kteří se setkávají v protialkoholní léčebně.

Ilustrační fotografie.

Festival odstartuje český film Do větru

Pardubice - Filmový festival Febiofest vyrazil do regionů. Od čtvrtka do soboty čeká na návštěvníky pardubického kina CineStar pestrý výběr snímků, v neděli se pak ustuteční mimořádná projekce na pardubickém letišti.

Po strništi bos - film

Do pivovaru na pivo i český film

Žamberk - Kino v Žamberku se ve středu z Divišova divadla přestěhuje do pivovaru Kanec. V tamním sálku se bude od 19 hodin promítat český film Po strništi bos, který čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově.

Film Poslední útěk v kolínské světové premiéře uvedli jeho tvůrci

Film Poslední útěk Jeroným Pražského v kolínské světové premiéře

Kolín – Úplně poprvé se nový český film žánru dokudramatu Poslední útěk Jeronýma Pražského zabývající se koncem života Jeronýma Pražského, souputníka Mistra Jana Husa, promítal v pátek v kolínském Kině 99. Jeho světovou premiéru před zaplněným velkým sálem doprovodila delegace tvůrců, před kinem historickou událost avizovali členové kolínské šermířské skupiny Páni z Kolína oblečeni v dobových kostýmech.

z filmu Švéd v žigulíku

Švédova kafkárna v ruské automobilce

/TRAILER/ Manuál, s nímž by měli odjíždět všichni nadšení manažeři putující do Ruska. To je film Petra Horkého s roztomilým titulem Švéd v žigulíku, který čeká i cesta festivaly.

Limetal

Chcete vstupenky na Limetal v Písku?

Písek - V pátek 23. března večer vystoupí v píseckém kulturním domě kapela Limetal, jejíž aktuální singl S větrem v zádech se stal úvodní písní českého filmu Špindl.

Limetal přiveze i úvodní píseň z filmu Špindl.

Limetal dorazí za týden do Mrákova

Mrákov – Deset koncertních zastávek, scéna, kterou navrhoval tým kapely Kabát nebo česká bubenická star Veronika Lukešová, jež hraje s hvězdami světového rocku, například muzikanty z kapel Deep Purple, Helloween nebo Rainbow.

Odhalení  podoby nové sošky Českého lva za účasti autora Ronyho Plesla, herečky Anny Geislerové, člena prezidia ČFTA Davida Ondříčka, majitele sklárny Rückl Martina Wichterleho a herce Jiřího Bartošky.

Komu dát lva? Český film je i nadále v nesnázích

Český lev je tu. Je mu pětadvacet, ale lze tušit, že stejně jako filmoví kritici má těžkou hlavu. Vybrat z bídy loňské produkce laureáty výročních cen určitě nebylo lehké. Už dnes večer zjistíme, jak to dopadlo. 136 hlasujících akademiků vybíralo z 25 hraných a animovaných filmů a 26 dokumentů.

Ilustrační foto.

Do neratovického kina míří film s Žilkovou a Polívkou v hlavních rolích

Neratovice – Neratovické kino ve společenském domě uvede ve středu 7.3. od 19 hodin nový český film Alenka v zemi zázraků. V hlavních úlohách pod taktovkou autorů a režisérů Otakára M. Schmidta a Jany Kristiny Studničkové se představí Veronika Žilková, Boleslav Polívka nebo Jiří Dvořák.

Po strništi bos - film

Berlinale v číslech. A český film na trhu

/VIDEO/ Mezinárodní filmový festival Berlinale skončil a sčítá čísla. Kromě rozdaných cen (kde uspěla i minoritní česká koprodukce Ne dotýkej se mě) je pozitivní zprávou fakt, že zájem návštěvníků o přehlídku stoupá.

Film Backstage

Streetdance, styl a emoce. Backstage přinese do českého filmu nový žánr

Na začátku června vstoupí do kin celovečerní snímek Backstage režisérky Andrey Sedláčkové. Autorka ceněného dramatu Fair Play přinese do českého filmu zcela nový žánr tanečního filmu. Vedle herců a příběhu v něm velkou roli mají rytmus, hudba a taneční choreografie. A přesvědčení, že s vášní můžeme dosáhnout toho, co chceme. Do kin vstoupí 7. června.

Jiří Menzel.

Menzel slaví 80. Ocení jej také Berlinale

Rovných osmdesát. Tolik je dnes režiséru Jiřímu Menzelovi, který získal Oscara a řadu dalších cen. Syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela měl to štěstí, že se, jak sám říká, narodil do slušné rodiny. Formovala ho zejména tatínkova úctyhodná knihovna. Štěstím bylo podle něj i to, že „jsem se nenarodil ani příliš brzy, ani pozdě“, jak píše v memoárech Rozmarná léta (2013).

Cinestar Liberec.

Tip na film: Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Liberec – Nový český film natočil Filip Renč podle stejnojmenné knižní předlohy od Haliny Pawlowské. V hlavní roli se představila Klára Issová, kterou můžete znát např. z Anděla Páně či Všechno nebo nic. 

Ivan Trojan.

Do Těšína dorazí hvězdy českého a polského filmu

Těšíny – Herec Ivan Trojan, režisér Jan Hřebejk, scénárista Petr Jarchovský a světové uznávaný polský režisér Krzysztof Zanussi budou hosty jubilejního 20. ročníku mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se bude konat ve dnech 27. dubna až 3. května v Českém Těšíně a polském Těšíně. 

Tradiční silvestrovský ohňostroj na náměstí TGM v Prostějově

V Prostějově odpálili pohádkový ohňostroj

FOTOGALERIE / Silvestrovský ohňostroj proběhl v Prostějově na náměstí T. G. Masaryka již tradičně v osm hodin večer. Světelnou show si nenechalo ujít několik stovek malých i velkých diváků.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Pohádkový rekord

Přes tři miliony diváků zhlédlo na Štědrý večer pohádku Anděl Páně 2. Jde o sledovanost rekordní, a to nejen mezi pohádkami. O náhodu nejde. Televiznímu úspěchu předcházel úspěch této pohádky v kinech, kdy se stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem všech dob.

Cinestar Liberec.

Filmové tipy. Na co vyrazit aktuálně do kina

Liberec – Ve spolupráci s multikinem CineStar Liberec přinášíme přehled premiér a filmů, které lze aktuálně zhlédnout. Můžete se těšit hned na 4 premiéry včetně nového českého filmu Špindl a animovaného filmu Ferdinand.  

Ilustrační foto.

O promítání filmů stojí lidé i v mrazu

Jižní Morava – Manželé Dvořákovi ze Znojma jsou milovníky filmů. Užívají si je především ve znojemském kině Svět, ale vyzkoušeli si také, jaké to je zažít promítání pod širým nebem v zimě. „Je to vskutku nevšední zážitek. Člověk je zamotaný s partnerkou pod dekou, popíjí svařák a od úst mu jde pára,“ popisoval Jaroslav Dvořák.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče,který režíruje Václav Marhoul,ve vojenském újezdu Boletice u Českého Krumlova

Není to český film, říká Václav Marhoul o Nabarveném ptáčeti

Kolem příjezdové cesty k boletickému kostelu stojí auta. Kolemjdoucí Ivan Straka vtipkuje: „Venčím si tu na svém oblíbeném místě a najednou koukám, že je tam obsazeno!“ Že se tu natáčí scéna z filmu Nabarvené ptáče, moc dobře ví, hlídá totiž štábu věci.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče,který režíruje Václav Marhoul,ve vojenském újezdu Boletice u Českého Krumlova

Není to český film, říká Václav Marhoul

Boletice – Kolem příjezdové cesty k boletickému kostelu stojí auta. Kolemjdoucí Ivan Straka vtipkuje: „Venčím si tu na svém oblíbeném místě a najednou koukám, že je tam obsazeno!“ Že se tu natáčí scéna z filmu Nabarvené ptáče, moc dobře ví, hlídá totiž štábu věci.

Momentky z natáčení filmové pohádky Lotrando a Zubejda. Premiéru bude mít 16. prosince v pecínovské hospodě Na Růžku.

Jiří Duchoň: Lidé se našemu nevšednímu koníčku diví

Pecínov /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - O Jiřím Duchoňovi řada lidí ví, že krásně fotí. Mnohokrát fotil novostrašecký folklórní soubor Čtyřlístek, každoročně fotí srpnový hokejbalový turnaj Na Kocourku. Málokdo už ale ví o jeho nevšedním koníčku. Se svou širokou rodinou natáčí amatérské filmy. V prosinci uvede v pecínovské hospodě Na Růžku svůj již třetí film Lotrando a Zubejda. 

Ilustrační foto.

Festival začal už včera večer

Kolín - Není výjimkou, že kolínské kino hostí premiéry českých filmů, stejně tak není neobvyklé, aby se v kině konal nějaký filmový maraton či festival. A jeden takový právě probíhá.

z filmu Milada

Milada, sterilní světice bez vady

Film o Miladě Horákové mohl být strhujícím dramatem a splátkou dluhu odvážné političce a výjimečné ženě. Mohl, ale není. Místo toho máme v kinech další pietní snímek plný klišé, bez výrazu a bez chuti.