Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

film Masaryk

Kino bude hrát pro seniory

Liberec - /PROGRAM/ Cinestar zve na dopolední představení pro seniory a držitele průkazu ZTP. Na programu je ve čtvrtej 25. května od deseti dopoledne český film Masaryk, který letos získal rekordní počet Českých lvů.

Karel Roden

Těšín přivítá Karla Rodena

Promítáním posledního filmu polského režiséra Andrzeje Wajdy Mžitky začal v úterý dopoledne pátý den filmové přehlídky Kino na hranici.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Kino uvede snímek Masaryk

Kralupy – V úterý od 15 hodin uvede místní kino český film Julia Ševčíka Masaryk. V hlavní roli se představí Karel Roden, Oldřich Kaiser nebo Arly Jover.

Kolínské kino slavilo plnoletost se Špunty na vodě

Kolínské kino slavilo plnoletost se Špunty na vodě

Kolín /FOTOGALERIE/ – Osmnácté výročí svého vzniku oslavilo v předvečer Velikonoc kolínské Kino 99. Hlavním středobodem oslav se stala premiéra nového českého filmu Špunti na vodě a účast jeho režiséra Jiřího Chlumského, představitele jedné z hlavních rolí Pavla Lišky a tří dětských herců Karolíny Morschlové, Antonína Holoubka a Karolíny Kočí.

film Špunti na vodě

Film Špunti na vodě se chystá o Velikonocích do kin

Praha - 13. dubna vstoupí do kin nový český film Špunti na vodě. Zpěvák Michal Hrůza složil písničku pod názvem Sázava a nazpíval ji společně pro film s Nelly Řehořovou, která hraje v novém snímku dceru Jiří Langmajera a Táni Vilhelmové.

Svět chrudimských modelářů v prostorách Regionálního muzea v Chrudimi

Bitva jako živá. Modeláři vystavují v muzeu

Chrudim – Při prohlížení nové výstavy v Regionálním muzeu v Chrudimi se návštěvník patrně neubrání citaci z oblíbeného českého filmu: „To muselo dát strašlivou práci…"

Jana Podskalská

Pohledem Jany Podskalské: Český filmový lokál

Je to pořád stejná písnička. Chcete-li, stále stejný soundtrack. Na festivalech o sobě poslední léta dávají vědět suverénně filmy maďarské, polské, německé, rumunské, ba i bulharské.

Pražský arcibiskup Dominik Duka požehnal v Praze DVD s filmem Anděl Páně 2.

Dominik Duka požehnal DVD s pohádkou Anděl Páně 2

Praha - Kardinál Dominik Duka požehnal v pondělí v Praze DVD s filmem Anděl Páně 2, které se k divákům dostane 5. dubna. Prezentace se zúčastnili režisér Jiří Strach a herci Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes a Petr Čtvrtníček.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Svěrákův Kolja

Je tomu 20 let, co Kolja vyhrál Oscara, a není mnoho českých filmů, které ve čtyřiceti zemích viděly miliony diváků. Nejlépe ovšem tomuto příběhu nepochybně rozumíme my a nepodezíráme Zdeňka Svěráka, že by jeho záměrem bylo vnutit se Hollywoodu. S odstupem dvaceti let se už dá říct, že pokud jsme se nějak vyrovnali s minulostí pookupačního reálného socialismu, pak právě touto hořkou a hluboce lidskou Svěrákovou komedií.

Filmový casting, ilustrační snímek.

Casting na film o Marii Terezii si v Kroměříži přišly zkusit tři stovky lidí

Kroměříž – Přesně 283 lidí si v sobotu v sále Sokolského domu v Kroměříži přišlo vyzkoušet, jestli si nezahrají ve filmu. Přesněji řečeno v novém českém filmu o Marii Terezii, právě ten se totiž bude ve městě zanedlouho natáčet. Pražská produkce si pro casting na komparz vyhradila téměř celý den a spolupráci s místními si pochvalovala: pracuje se s nimi prý lépe, než třeba s obyvateli hlavního města.

Ukázka z filmu Bohdana Slámy.

Bába z ledu. Nový film Bohdana Slámy míří v předpremiéře do Brna

Brno – Po setkání s otužilcem Broňou začíná ovdovělá Hana měnit svůj život, který se dosud točil jen kolem jejích synů, snach a vnoučat. Téma rodiny, revolty a otužování propojuje nový český film Bohdana Slámy, který ve víkendové předpremiéře uvede kino Scala – za účasti filmových tvůrců i umělců, včetně herečky Marie Ludvíkové z Brna.

Ukázka z filmu Bohdana Slámy.

Bába z ledu. Nový film Bohdana Slámy míří v předpremiéře do Brna

Brno – Po setkání s otužilcem Broňou začíná ovdovělá Hana měnit svůj život, který se dosud točil jen kolem jejích synů, snach a vnoučat. Téma rodiny, revolty a otužování propojuje nový český film Bohdana Slámy, který ve víkendové předpremiéře uvede kino Scala – za účasti filmových tvůrců i umělců, včetně herečky Marie Ludvíkové z Brna.

Penélope Cruz

Startuje Berlinale plné hvězd i českých filmů

Oči filmového světa se ode dneška až do 19. února začnou upírat na Berlín. Slavnostním večerem tu dnes začne 67. ročník Berlinale, které spolu s přehlídkami v Cannes a Benátkách patří k trojici nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Letošní ročník zahájí světová premiéra francouzského snímku Django režiséra Étienna Comara.

Anděl Páně 2

Ekonomicky nejúspěšnějším českým filmem se stala pohádka Anděl Páně 2

Praha - Pohádka Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha vydělala na tržbách 127,1 milionu korun, a po deseti týdnech v distribuci se tak stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem promítaným v českých kinech. Vyplývá to ze statistik Unie filmových distributorů (UFD). Dosud nejvíce za český film v kinech diváci utratili za Vratné lahve.

Zahradnictví.

Filmová trilogie Zahradnictví odtajnila další záběry

Praha /VIDEO/ - Režisér Jan Hřebejk dotočil všechny tři části trilogie Zahradnictví na konci roku 2016, a protože průběžně pracoval i na střihu, mohou se diváci těšit na první film už na konci dubna. Nyní však filmaři odtajnili teaser/trailer, ve které představují všechny tři díly pomocí náznaků scén a představení herců.

Na přerovskou premiéru dorazili i tvůrci filmu – režisér Miloslav Šmídmajer, skladatele a zpěvačka Markéta Irglová a herci Denisa Nesvačilová a Josef Náhlovský.

Premiéra filmu Miluji tě modře ve Hvězdě měla VIP hosty

Přerov – Premiéru nejnovějšího českého filmu s názvem Miluji tě modře uvedlo v sobotu přerovské kino Hvězda. Na přerovskou premiéru dorazili i tvůrci filmu – režisér Miloslav Šmídmajer, skladatele a zpěvačka Markéta Irglová a herci Denisa Nesvačilová a Josef Náhlovský. Po jejich boku se divákům představila také Kateřina Zmítková. Tato třiadvacetiletá dívka z Přerova ztvárnila ve filmu drobnou roli.

Kamil Fila.

Bojuji proti ignoranci, říká kritik Kamil Fila

Jihlava – „Některé české filmy jsou v porovnání s těmi zahraničními trochu jako dementní děti. Mým úkolem není je hladit a pečovat o ně, ale naopak ukázat, že to takhle přece nemůžeme dál vést. V posledních letech se v české tvorbě objevuje několik špatných fenoménů, především pak prototyp slaboučkých chlapů, tolerance domácího násilí a sexuální zneužívání, které je bráno jako hrozná legrace. Neměli bychom to brát za normální," říká jeden z nejvýraznějších filmových kritiků a recenzentů Kamil Fila.

Anděl Páně 2

Pohádka Anděl Páně 2 prolomila milion diváků. Fanoušci chtějí trojku

Pohádka Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha překonala v tuzemských kinech hranici milionu diváků. Podle údajů distributora film vidělo 1 001 419 lidí. Po roce 2000 dosáhly na milionovou hranici návštěvnosti z českých filmů pouze Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Ženy v pokušení a nyní Anděl Páně 2. 

Marcela Jindříšková s tvůrci úspěšného filmu Teorie tygra.

V hradišťském kině vloni padaly rekordy

Mnichovo Hradiště - Bezmála patnáct tisíc diváků usedlo během roku 2016 v sále nedávno digitalizovaného kina v Mnichově Hradišti. Jaké snímky táhly vloni nejvíc? Čekají kino nějaké úpravy? A na jaké filmové hity se můžeme těšit letos? To nám prozradila Marcela Jindříšková.

Režisér Jiří Strach (vlevo) vysvětluje pokyny herci Jiřímu Dvořákovi při natáčení pohádky Anděl Páně 2, která nyní slaví úspěch v celé České republice.

„Andělománie“ zachvátila i Chomutovsko

Chomutovsko - Pokračování filmové pohádky Anděl Páně láme rekordy po celé republice. Na Chomutovsku přidávají představení,  Petronela s Uriášem budou promítat do jara.

Ilustrační foto

Sváteční Čerstvá krev

K svátkům patří odpočinek a k odpočinku patří filmy. Chvíle volna těsně po vánočních svátcích si tak můžete ve středu 28. prosince zpestřit festivalem Čerstvá krev z Krnova.

Anděl Páně 2

Hvězdné války ve víkendové návštěvnosti překonaly Anděla Páně 2

Praha - Snímek Rogue One: Star Wars Story, který natočil režisér Gareth Edwards, ve víkendové tabulce nejúspěšnějších filmů v tuzemsku tržbami téměř 14,3 milionu korun překonal dosud vedoucí pohádku Anděl Páně 2. Snímek, který se odehrává krátce před událostmi Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje z roku 1977, o premiérovém víkendu navštívilo 93.000 lidí. Vyplývá to z dnešních údajů Unie filmových distributorů.

Jan Werich (vlevo) a režisér Evald Schorm (vpravo)

Před 85 lety se narodil filmový a divadelní režisér Evald Schorm

Praha - Režisér zásadních českých filmů Evald Schorm, který se narodil 15. prosince 1931, patřil k nejvýraznějším postavám filmové vlny 60. let. Jeho snímky však zmizely na dlouhá léta v normalizačních trezorech. K natáčení se mohl Schorm vrátit až na sklonku 80. let, když mezidobí strávil jako divadelní režisér, premiéry svého posledního filmu Vlastně se nic nestalo se ale už nedožil. Zemřel v roce 1988, den před 57. narozeninami.

Plakát Best Film Festu.

Začíná přehlídka Best Film Fest

Praha - Týden nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny letošního roku Best Film Fest se uskuteční od 15. do 21. prosince v pražských kinech Atlas, Evald, Lucerna a MAT. Přehlídka, která se uskuteční pojedenácté, nabízí vstupenky za jednotnou cenu 69 korun. V programu má divácky oblíbené zahraniční i domácí tituly, festivalové hity, dokumenty či animované snímky, řekla její mluvčí Alice Aronová. Přehlídka se koná dvakrát do roka, v zimě a v létě, a to od roku 2011. Jejími dramaturgy jsou sami diváci.

Jiří Menzel.

Menzel získal na indickém festivalu cenu za celoživotní dílo

Dillí - Režisér Jiří Menzel dnes na filmovém festivalu v indickém státě Kérala obdržel cenu za celoživotní přínos kinematografii. Osmasedmdesátiletý oscarový filmař, oceňovaný zvláště za díla ze 60. až 80. let, cenu převzal osobně. Na webových stránkách festivalu to uvedli organizátoři.

Muzea lze zakládat různě. Jednu netradiční, zato nápaditou cestu zvolili studenti filmových věd FF UK Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště. Otevřeli druhou výstavu Na FilM! 2

Laterna magika i cesta časem: jděte Na FilM!

Muzea lze zakládat různě. Jednu netradiční, zato nápaditou cestu zvolili studenti filmových věd FF UK Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště. Otevřeli už druhou výstavu Na FilM! 2, jež poutá pozornost návštěvníků k filmové oblasti. Cílem autorů a kurátorů projektu je vybudovat u nás filmové muzeum, které by reprezentovalo historii a osobitost českého filmu, a zároveň poukazovalo na jeho vazby se světovou kinematografií.

Anděl Páně 2

Anděl Páně 2 vede návštěvnost prvního víkendu českých filmů

Praha - Nová pohádka Jiřího Stracha Anděl Páně 2 vede aktuální žebříček návštěvnosti prvního víkendu českých filmů, který zahrnuje snímky od roku 1992. Od čtvrteční premiéry film vidělo 199.300 diváků. Až doposud žebříčku kralovala komedie Babovřesky z roku 2013 se 140.236 diváky. Za distribuční společnost Falcon o tom informovala Marta Nosková Žurková.

Režisér Petr Václav

Režisér Petr Václav začne v lednu vybírat herce pro film Il Boemo

Praha - Režisér Petr Václav začne od ledna vybírat herce pro svůj dlouho připravovaný koprodukční film o skladateli Josefu Myslivečkovi s názvem Il Boemo. Umožnil mu to grant Státního fondu kinematografie, který mu minulý týden udělil příspěvek 23 milionů korun, dosud nejvyšší částku, jaká byla na výrobu českého filmu přidělena.

Režisér Petr Václav

Tvůrci dostali 60 milionů na filmy, nejvíce snímek o Myslivečkovi

Praha - Rada Státního fondu kinematografie (SFK) podpořila vznik šesti nových českých filmů celkem 60 miliony korun. Jsou mezi nimi třeba vysokorozpočtový biografický snímek Petra Václava o skladateli Josefu Myslivečkovi, závěr Jarchovského a Hřebejkovy rodinné trilogie nebo pohádka v režii Marka Najbrta. Informovala o tom Eva Pjajčíková ze Státního fondu kinematografie.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Filmové muzeum se otevře na Národní třídě už za týden

Praha - Dlouhodobé snahy studentů už brzy vyústí v otevření filmového muzea NaFilM. Nová výstava odstartuje 1. prosince. V Paláci Chicago na Národní třídě bude expozice s názvem „V pohybu: Výstava 2" k vidění až do 31. března 2017. Cílem studentů Katedry filmových studií Univerzity Karlovy je založit muzeum českého filmu, které České republice doposud chybí.

Festival „Rozvod, děti a my".

V Praze začíná dvoudenní festival filmů o rozvodech

Praha - V pražském kině Mat začíná v pondělí odpoledne dvoudenní festival rozvodových filmů „Rozvod, děti a my". Jeho smyslem je osvěta o některých opomíjených jevech rozvodového systému. Hlavními tématy jsou střídavá péče a syndrom zavrženého rodiče, informovali v pondělí pořadatelé. Diváci uvidí francouzské, brazilské, německé a také české i česko - slovenské filmy.