Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Leoš Noha.

Diváky kadaňského kina pobavil populární Leoš Noha

Kadaň - Po pondělní projekci nového českého filmu Nenasytná Tiffany v kadaňském kině Hvězda se jeho návštěvníci mohli těšit na besedu s jeho tvůrci. Popremiérová setkání režisérů a herců s diváky se již stala neodmyslitelnou tradicí. K velké radosti diváků do Kadaně dorazil i hlavní hrdina filmu Nenasytná Tiffany, populární herec Leoš Noha. Diváci jej znají zejména ze seriálu a filmu Okresní přebor. Spolu s ním si přijel o filmu popovídat i jeho producent Filip Brouk a distributorka Ivanka Rödingerová.

Ilustrační fotografie.

Kino nabídne filmy za dvacku

Písek – Ve čtvrtek 27. srpna bude letos naposledy promítat písecké letní kino. Pak se program přesune opět do kamenného kina Portyč. Hned první promítací den – v pátek 4. září – kino nabídne dva filmy za poloviční vstupné, a to animák Mimoni a poté český snímek Život je život.

V úterý byl v průjezdu pelhřimovského infocentra slavnostně odhalen model krematoria, které ve spojitosti 
s Pelhřimovem proslavil populární český film Vesničko má středisková.

Problémy v krematoriu lehnou popelem

Pelhřimov - V úterý byl v průjezdu pelhřimovského infocentra slavnostně odhalen model krematoria, které ve spojitosti 
s Pelhřimovem proslavil populární český film Vesničko má středisková.

Film Mimoni přilákalo do Letního kina v Hranicích více než 1200 diváků, dalších 300 se vracelo domů s nepořízenou z důvodu omezené kapacity kina

Návštěvnost letního kina v Hranicích trhá rekordy

Hranice – Letní kino má v Hranicích už svou tradici. Obyvatelé města se tak každým rokem těší na pořádnou dávku filmových lahůdek. Navíc od června roku 2013 je kino plně digitalizováno a umožňuje tak příliv úplných novinek. Nejvíce táhnou animované filmy nejen pro děti, ale i české filmy s vážnějšími tématy. Za deště i v pařáku, letní kino prostě táhne.

Na místě 65 let starého natáčení je dnes zámecká restaurace.

Zámek v Jindřichově Hradci obsadili bonapartovci

Jindřichův Hradec -  Komplex budov jindřichohradeckého hradu a zámku je třetím nejrozsáhlejším památkovým areálem v České republice po pražském Hradu a Českém Krumlově. V dějinách československého a českého filmu, případně televizní tvorby, umělci na zámek nad Vajgarem a Nežárkou několikrát zavítali, aby využili zdejší zachovalosti a autenticity. 

Ilustrační foto

Splňte si přání v „letňáku"!

Pardubice - Vítané ochlazení jistě potěší diváky Pardubického letního kina Pernštejn. Dnes 13. srpna se totiž se snímkem Křídla Vánoc přenesou do prosincové zimy. Promítá se zdarma od 21 hodin poblíž areálu pardubického skateparku u hlavního nádraží.

Film s Berenikou Kohoutovou, Ninou Divíškovou, Miroslavem Donutilem, Igorem Chmelou, Tomášem Hanákem a Václavem Hrzinou bude mít pražskou premiéru 5. srpna letošního roku a v průběhu srpna jej diváci uvidí v různých letních kinech.

Nový český film Cesta do Říma představuje trailer

Praha /VIDEO/ - Nová česká filmová komedie Cesta do Říma představuje divákům trailer. Film s Berenikou Kohoutovou, Ninou Divíškovou, Miroslavem Donutilem, Igorem Chmelou, Tomášem Hanákem a Václavem Hrzinou bude mít pražskou premiéru 5. srpna letošního roku a v průběhu srpna jej diváci uvidí v různých letních kinech, např. v Nákladovém nádraží Žižkov. 

Ilustrační foto.

V Karolinu bude zahájena Letní škola slovanských studií

Praha - Ve velké aule pražského Karolina bude v sobotu slavnostně zahájen 59. ročník Letní školy slovanských studií. Do Prahy se na ni sjelo více než 140 zájemců o češtinu z téměř čtyř desítek zemí světa. Po čtyři týdny se budou seznamovat s českým jazykem, literaturou a historií.

Letní kino v Duchcově na koupališti

Pokud bude hezky, tak navýší počet laviček v letním kině

Duchcov - Letní kino na duchcovském koupališti funguje už více jak měsíc. Postupně si u diváků získává větší a větší oblibu. Vedení kulturního centra dokonce plánuje navýšit počet míst k sezení. „Největší návštěvnost jsme zaznamenali u filmů Hodinový manžel (53), Babovřesky 3 (32), Intimity (31). Průměrná návštěvnost je zatím 22 diváků. Vedou české filmy. Zdá se, že dramaturgie jednoho českého filmu každý víkend se vyplatila," řekl vedoucí kulturního centra Duchcov Bohumil Vitásek a dodal: „Pokud vyjde počasí očekáváme tuto sobotu větší návštěvnost, takže navýšíme počet laviček. Místo šedesáti míst k sezení bude k dispozici rovných sto."

HerečkZuzana Kronerová a Alena Mihulová s režisérem Slávkem Horákem.

Bioleťák uvede snímek Domácí péče

Chrudim - Letní kino Bioleťák ve čtvrtek uvede jednu z největších lahůdek letošního léta, nový český film Domácí péče. Snímek s Alenou Mihulovou, Tatianou Vilhelmovou a Bolkem Bolívkou v hlavních rolích opanoval letošní ročník karlovarského festivalu a recenzenti se o něm vyjadřují jako o malém českém zázraku.

HerečkZuzana Kronerová a Alena Mihulová s režisérem Slávkem Horákem.

"Hrala by som pokojne aj tu žabu," pobavila Kronerová

Kadaň - „Scenár sa mi tak veľmi páčil, že by som pokojne hrala aj tu žabu," pobavila diváky v kadaňském kině Hvězda slovenská herečka Zuzana Kronerová. Společně s režisérem a scenáristou filmu Slávkem Horákem a představitelkou hlavní role Alenou Mihulovou přijela na besedu s diváky pondělní premiéry nového českého filmu Domácí péče. Návštěvníci kina nakonec zpovídali všechny tři protagonisty ještě déle, než trval celý premiérový snímek.

Ilustrační foto.

Česká kina zažila nejlepší pololetí za posledních 15 let

Praha – Tržby českých kin byly v prvním letošním pololetí nejvyšší za posledních 15 let, stouply meziročně o 19 procent na 817 milionů korun. Do biografů přišlo o 17 procent víc diváků, celkem 6,33 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

V Záhlinicích budou po devadesáti letech znovu vařit pivo.

V Záhlinicích plánují obnovit pivovar

Záhlinice – Po dlouhých devadesáti letech začne pivovar v hulínské místní části Záhlinice znovu vařit pivo. Budova pivovaru tam stojí už 120 let, přičemž sousední sladovna vyrábí od té doby slad nepřetržitě, a to tradičním humnovým způsobem. Vznikla kdysi zásluhou známého rodáka Františka Skopalíka, v polovině dvacátých let ale pivovar výrobu ukončil.

Kinematograf dorazil i letos v létě před českobudějovickou radnici.

Rekordní výtěžek letos vyneslo promítání na náměstí

České Budějovice - 35 425 korun vybral v letošním roce Kinematograf bratří Čadíků při nedávném promítání v Českých Budějovicích. Vstupné na všechny filmové projekce bylo dobrovolné, výtěžek poputuje Nadaci Charty 77.

Novela audiovizuálního zákona,  by měla být schválena v Parlamentu do konce letošního roku. Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka: Státní fond kinematografie bude mít k dispozici 390 milionů korun

Karlovy Vary – Novela audiovizuálního zákona, která má přinést významnou a hlavně trvalou podporu českému filmu, by měla být schválena v Parlamentu do konce letošního roku. Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh zákona těsně před začátkem festivalu schválila vláda. Českému filmu by novela měla podle Sobotky už v příštím roce přinést 180 milionů korun navíc.

Zleva herečky Sára Venclovská a Zuzana Kronerová, herec Bolek Polívka, herečka Alena Mihulová a režisér Slávek Horák představili v Karlových Varech česko-slovenský soutěžní snímek Domácí péče.

Domácí péče a čeští trampové: naše dvě želízka v soutěžích

Karlovy Vary – Žena, která dlouhé roky pečuje o ty druhé, než musí začít pečovat o sebe. To je klíčové téma českého filmu Slávka Horáka Domácí péče, který dnes vstoupil do konkurenční bitvy v hlavní soutěži na karlovarském festivalu. „Byl jsem v půli života, tak jsem si řekl, že po sobě chci zanechat něco víc než jen modelky na pláži a blýskavé vozy na slunci," vysvětlil motivaci k celovečernímu hranému debutu jeho autor, režisér i producent Horák, který až do svých čtyřiceti let natáčel hlavně reklamy. „A také jsem si chtěl být jistý, že film bude dobrý."

Judit Bárdos a Eva Josefíková ve filmu Fair Play.

Fair Play promítnou v pátek v letním kině

Pardubice – Pardubické letní kino Pernštejn, které po celou dobu prázdnin promítá bezplatně v prostorách vedle skateparku u hlavního vlakového nádraží, uvede dnes od 21:30 hodin český film Fair Play.

Letní amfiteátr na Michalovické putně bude v létě také patřit letnímu kinu.

Letní kina se vrací: diváky čeká česká klasika i chuťovky

Mladoboleslavsko - Zlatý věk letních kin je dávno za námi. Doba, kdy každé větší město mělo vlastní letní kino a kdy po setmění promítal každý druhý kemp, je pryč. Přesto i nyní mají obyvatelé Mladoboleslavska možnost vyměnit popcorn za klobásu z grilu a vychutnat si staromileckou atmosféru kina pod širým nebem hned na několika místech.

Letní amfiteátr na Michalovické putně bude v létě také patřit letnímu kinu.

Letní kina se vrací: diváky čeká česká klasika i chuťovky

Mladoboleslavsko - Zlatý věk letních kin je dávno za námi. Doba, kdy každé větší město mělo vlastní letní kino a kdy po setmění promítal každý druhý kemp, je pryč. Přesto i dnes mají obyvatelé Mladoboleslavska možnost vyměnit popcorn za klobásu z grilu a vychutnat si staromileckou atmosféru kina pod širým nebem hned na několika místech

Anna Šišková

Slovenská herečka Anna Šišková oslaví pětapadesáté narozeniny

Žilina/Praha - Pětapadesátiny v úterý oslaví slovenská herečka Anna Šišková, dobře známá i českým divákům. Herečku narozenou 30. června 1960 v Žilině pro český film objevil režisér Jan Hřebejk, když ji obsadil do svého filmu Musíme si pomáhat. Šišková za roli získala v roce 2001 Českého lva a s ním přišla i popularita.

Letní kino na tvrzi v Nebovidech

Letní kino na středověké tvrzi v Nebovidech zahajuje sezónu

Nebovidy – Nebovidské multi je opět tady! Vezměte děti do kina, projděte si historickou tvrz, vyrobte si svíčku, namíchejte bylinky, vyřešte hlavolam, dejte si pivo, ochutnejte palačinku, rozhlédněte se po nočním nebi a odpočiňte si u dobrého českého filmu. To vše vás čeká v Nebovidech na tvrzi. Letní kino zde zahajuje již čtvrtou sezónu.

Jiří Bartoška.

V létě se začne natáčet komedie Teorie Tygra s Jiřím Bartoškou

Praha - Jiří Bartoška a Eliška Balzerová vytvoří role manželů v novém českém filmu Teorie tygra, který bude celovečerním debutem režiséra a scenáristy Radka Bajgara. První klapka se ozve 4. srpna, natáčet se bude do konce září, oznámila mluvčí projektu Klára Skřenková ze společnosti 2media.

Slovenský raper Patrik Vrbovský alias Rytmus.

Do Otrokovic míří Rytmus, čeká se skvělá párty

Otrokovice - Skvělá párty, kterou Otrokovice naposledy zažili před rokem, klepe na dveře! Ano, je to tak, agentura Backstage po roce pořádá na místní poměry nevídanou akci! Profesionální stage, špičková zvuková aparatura, bary bez front a hlavně špičkoví umělci. Před rokem to byl Majk Spirit, který přilákal na Rybárně rekordních 2000 párty people! Vysoká laťka na první rok…

Prezident filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška vystoupil 22. června na tiskové konferenci v Praze.

Nový český film, který se točil na Mostecku, má premiéru v Karlových Varech

Mostecko – V Horním Jiřetíně natáčel režisér Andy Fehu nový český film Nenasytná Tiffany. Snímek, v němž hlavní roli ztvárňuje Leoš Noha, bude do kin uveden 30. července. Předtím ho ve světové premiéře uvidí diváci 5. července na 50. ročníku karlovarského filmového festivalu v programové sekci Půlnoční filmy.

Prezident filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška vystoupil 22. června na tiskové konferenci v Praze.

Nový český film, který se točil na Mostecku, má premiéru v Karlových Varech

Mostecko – V Horním Jiřetíně natáčel režisér Andy Fehu nový český film Nenasytná Tiffany. Snímek, v němž hlavní roli ztvárňuje Leoš Noha, bude do kin uveden 30. července. Předtím ho ve světové premiéře uvidí diváci 5. července na 50. ročníku karlovarského filmového festivalu v programové sekci Půlnoční filmy.

Slovenský raper Patrik Vrbovský alias Rytmus.

Do Otrokovic míří Rytmus, čeká se skvělá párty

Otrokovice - Skvělá párty, kterou Otrokovice naposledy zažili před rokem, klepe na dveře! Ano, je to tak, agentura Backstage po roce pořádá na místní poměry nevídanou akci! Profesionální stage, špičková zvuková aparatura, bary bez front a hlavně špičkoví umělci. Před rokem to byl Majk Spirit, který přilákal na Rybárně rekordních 2000 párty people! Vysoká laťka na první rok…

Kinematograf v Lanškrouně. Ilustrační foto.

Kinematografu musí dát zelenou obyvatelé

Česká Třebová – Vysoké Mýto, Libchavy, Lanškroun, Letohrad, Ústí nad Orlicí, tam všude v létě zastaví Kinematograf bratří Čadíků, který do měst a vesnic opět přiveze české filmy. Na trase s číslem 5 figuruje poprvé i Česká Třebová. Staré náměstí by se na kino mělo proměnit od 5. do 10. srpna.Česká Třebová – Vysoké Mýto, Libchavy, Lanškroun, Letohrad, Ústí nad Orlicí, tam všude v létě zastaví Kinematograf bratří Čadíků, který do měst a vesnic opět přiveze české filmy. Na trase s číslem 5 figuruje poprvé i Česká Třebová. Staré náměstí by se na kino mělo proměnit od 5. do 10. srpna.

Ilustrační foto

Letní kina na Novojičínsku budou patřit klasikám

K letním prázdninám neodmyslitelně patří promítání filmů pod širým nebem a i letos bude možné na Novojičínsku navštívit řadu letních kin. Přijede i oblíbený Kinematograf bratří Čadíků.

Miro Žbirka zahraje 6. červenci na českobudějovickém festivalu Múzy na vodě.

Na Múzách na vodě zazpívá Žbirka, diváci budou tleskat i z loděk

České Budějovice – Kdo se rozhodne prožít léto v Českých Budějovicích, nudou trpět nebude. Program na nadcházející tři měsíce zahrnuje dvaatřicet divadelních představení, sedmdesát koncertů, české filmy promítané na náměstí i v letním kině a také sochy, jež oživí známá zákoutí.