Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Zdeněk Valášek

Zdeněk Valášek: Je to intimní problém, ale nejsme na něj sami

/ROZHOVOR/ „Tady se seznamte s panem Valáškem," doporučily mi na Dni zdraví, mobility a sociálních služeb v Krnově dámy ze spolku Onko Niké. Před sebou na stolku měly model prsu a zájemkyním nabízely možnost vyzkoušet si samovyšetření, což je důležitá součást prevence rakoviny prsu.

Podzimní benefiční ples.

Benefiční ples pomohl handicapovaným slečnám

Česká Třebová – První listopadová sobota patřila 8. ročníku Podzimního benefičního plesu Za jeden provaz. Výtěžek plesu tentokrát nebyl určen vybrané organizaci v České Třebové, jak bylo tradicí, ale jednotlivcům z České Třebové. Pořadatelé se rozhodli pomoci slečnám Terezce a Verunce Javůrkovým, které mají jak fyzický, tak mentální handicap. Proto výtěžek plesu bude použit na asistenční službu. Výtěžek činí 31 tisíc korun. Jejich „děkujeme" bylo pro pořadatele největší odměnou.

Ilustrační foto

Návštěvníky kin o víkendu nejvíce lákal příběh doktora Strange

Praha - Film Doctor Strange o neurochirurgovi, jehož život se změní po dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce, vede žebříček víkendové návštěvnosti v tuzemských kinech. Snímek s mystickými prvky přilákal o premiérovém víkendu téměř 73.000 diváků, kteří v pokladnách kin zanechali přes 11,2 milionu korun. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Slávek Horák

Slávek Horák si za Domácí péči odváží z USA už třetí ocenění

Indianapolis (USA) - Po oceněních pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs Alenu Mihulovou a za nejlepší film na festivalu ve Phoenixu si režisér Slávek Horák odváží za svoji Domácí péči další ocenění z USA. O víkendu převzal hlavní cenu za nejlepší hraný film na Heartland Film Festivalu v Indianapolisu.

Ilustrační foto.

Z festivalu dokumentu v Jihlavě mají hlavní cenu dva české filmy

Jihlava - Na jubilejním dvacátém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě vybrala porota mezi soutěžními českými snímky dva rovnocenné vítěze. Je to dokument o fotbalovém klubu FC Roma autorů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara a Normální autistický film natočený Miroslavem Jankem. Ze zahraničních dokumentů získal dvě ceny jihlavského festivalu Oslnivý svit soumraku, momentka ze života v Gruzii.

Lichožrouti

Víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech ovládli Lichožrouti

Praha - Animovaný film režisérky a výtvarnice Galiny Miklínové Lichožrouti ovládl víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech. Dobrodružný snímek o zlodějích ponožek a jejich touze po rodinném životě natočený podle úspěšné knihy, kterou režisérka napsala se spisovatelem a spoluautorem scénáře Pavlem Šrutem, o víkendu navštívilo více než 72 000 lidí. Už v předpremiéře ho zhlédlo 7 500 dětí i dospělých. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Vrchní sestra Jitka Laubeová

Domácí péče: nejvíce pacietů je diabetiků a lidí s chronickými defekty

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když se řekne domácí péče, většině lidí se vybaví stejnojmenný český film. Jak to ale vypadá ve skutečnosti, jak domácí péče funguje a co všechno pacientům v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi nabízí, prozradila v rozhovoru vrchní sestra Jitka Laubeová.

Svatopluk Schuller v pořadu Jsem Moojok Ojaak, Pojídač medvědů.

Svatopluk Schuller: Děti jsou úžasné publikum

Plzeň - Plzeňská filharmonie připravuje v říjnu koncerty ve všech svých abonentních řadách – dvou klasických, jedné věnované dětskému divákovi a také v řadě C, která je nazvána Mezi žánry a propojuje symfonický orchestr s neotřelými interprety a nápady. První koncert této cross-overové řady proběhne 27. října od 19:00 hod v prostorách DEPO2015 a jmenuje se Filharmonický bedekr.

Jan Kačer

Život v osmdesáti je sladší, říká herec a režisér Jan Kačer

Praha - Jan Kačer, divadelní mág a herecká hvězda nové vlny českého filmu, je člověkem mnoha životních, divadelních i filmových rolí. Vážný, přemýšlivý a podle svých slov i přísný a částečně asketický režisér je už víc jak půlstoletí nedílnou součástí českého kulturního života, který obohacuje četnými aktivitami. V pondělí oslaví osmdesátiny.

Ilustrační foto

Filmový archiv vyzývá k záchraně rodinných filmových materiálů

Praha - Cenným artefaktem historického a společenského poznání mohou být amatérské filmy, které má mnoho rodin doma jako vzpomínky na společné chvíle. Národní filmový archiv (NFA) vyzývá k jejich záchraně a péči o ně. Filmoví odborníci také lidem nabízejí, že jim pomohou s identifikací materiálu a jeho záchranou pro budoucnost. NFA se proto připojuje k mezinárodní iniciativě Den rodinných filmů (Home Movie Day), který se slaví 15. října. Dnes to sdělila mluvčí NFA Jana Ulipová.

Daniela Kolářová.

Daniela Kolářová je trvale přítomná v českém filmu i na divadle

Praha - Z rolí mladých ztřeštěných či přemoudřelých holek se Daniela Kolářová časem přehrála do rolí vážných a občas tak dramatických, až z nich diváka mrazí, nejnověji v hororu Polednice. Na plátně je dodnes stálicí i v kultivovaně zábavných snímcích. Čtyři desítky let strávila v pražském Divadle na Vinohradech a snažila se pomáhat i ve věcech veřejných. Ve středu jí bude 70 let.

Ilustrační foto.

Letní kina překvapila, diváci slyší na české filmy

Vyškovsko – Zatímco na vztahovou komedii o manželském diktátorství Teorie tygra zavítalo v srpnu pro letošek ve Vyškově rekordních 175 diváků, na Štěpána a Kendyho v nejnovějším díle „básnické hexalogie" přišli do areálu vyškovského pivovaru pouze dva milovníci vlnícího se plátna. „Přesto obecně nejvíc navštěvované byly české filmy bez rozdílu žánru. Promítali jsme komedie i třeba hororově laděnou Polednici," zmínil za vyškovské kino Sokolský dům Pavel Procházka.

Ilustrační fotografie.

Lidé do tuzemských kin nejvíce chodí na Tajný život mazlíčků

Praha - Lidé do tuzemských kin nejvíce chodí na komedii Tajný život mazlíčků. Americký animovaný snímek tak již popáté za sebou vede žebříček víkendové návštěvnosti. Úspěšná komedie o posledním víkendu přilákala v 66 kinech bezmála 13.500 diváků a její celkové tržby se blíží hranici 50 milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Ilustrační foto.

Projekt muzea české kinematografie se představí v paláci Chicago

Praha - Ambiciózní projekt založení muzea české kinematografie, který loni lákal zájemce do Musea Montanelli, se po roce vrátí v nové podobě. Filmovým příznivcům se otevře v listopadu, tentokrát v paláci Chicago v Praze na Národní třídě. Podporují ho odborníci a prostřednictvím veřejné sbírky na internetovém portálu Hithit i široká veřejnost, oznámila jeho mluvčí Terezie Křížkovská.

Obraz Paula Harveyho.

Britský malíř vystavuje v Praze díla inspirovaná českým uměním

Praha - Britský výtvarník a muzikant Paul Harvey vystavuje v pražské galerii Černá labuť svá díla inspirovaná českými filmy i výtvarným uměním. Výstava se jmenuje From London to the Czech Avant-Garde a potrvá do 23. října. Harvey ve svých dílech cituje klasiky české kultury a jejich díla – kultovní Valerii a týden divů Jaromila Jireše, Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové, Krvavý román Josefa Váchala, dílo Bohumila Hrabala i koláže Karla Teigeho či obrazy Alfonse Muchy. Harvey se řadí ke stuckictům, tedy umělcům, kteří se navracejí ke klasické malbě a soše.

Obraz Paula Harveyho.

Britský malíř vystavuje v Praze díla inspirovaná českým uměním

Praha - Britský výtvarník a muzikant Paul Harvey vystavuje od pátku v pražské galerii Černá labuť svá díla inspirovaná českými filmy i výtvarným uměním. Výstava se jmenuje From London to the Czech Avant-Garde a potrvá do 23. října. Harvey ve svých dílech cituje klasiky české kultury a jejich díla – kultovní Valerii a týden divů Jaromila Jireše, Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové, Krvavý román Josefa Váchala, dílo Bohumila Hrabala i koláže Karla Teigeho či obrazy Alfonse Muchy. Harvey se řadí ke stuckictům, tedy umělcům, kteří se navracejí ke klasické malbě a soše.

Kinematograf bratří Čadíků v Ústí nad Orlicí.

Kinematograf přivezl české filmy

Ústí nad Orlicí - Do města dorazil Kinematograf bratří Čadíků s další várkou českých filmů. Promítá se opět v parku u Roškotova divadla, kde kinematograf našel skvělé zázemí. 

Nikdy nejsme sami

Václavův film Nikdy nejsme sami se objeví v Torontu

Praha - Film Nikdy nejsme sami režiséra a scenáristy Petra Václava bude začátkem září uveden na prestižním festivalu v Torontu v sekci Contemporary World Cinema, oznámila dnes Markéta Šantrochová z Českého filmového centra. Připomněla, že snímek měl premiéru na letošním Berlinale v sekci Forum, odkud si odnesl i cenu čtenářů Tagespiegel. Následně byl uveden na několika mezinárodních festivalech.

Ilustrační foto.

Letní kino v Čáslavi uvede pohádku i oscarový thriller

Čáslav - Čáslavský areál letního kina v lesoparku ve Vodrantech se v příštím týdnu probudí k životu a proběhne zde hned několik projekcí. Promítat se bude ve dnech 10. až 14. srpna vždy od 21 hodin. Diváci se mohou těšit na různorodé filmy, které přilákají nejen děti, ale i dospělé. Vyberou si zde příznivci mnoha filmových žánrů.

Zoran Helbich.

Kouč Helbich: S Čechy jsem se doma kamarádil už jako dítě

Brno /ROZHOVOR/ – Česky umí téměř bezchybně, na hráče přesto mluví chorvatský kouč basketbalového mmcité Zoran Helbich anglicky. „Dohodli jsme se tak se všemi, protože nám přibudou ještě Američané. Neztratíme žádné informace v překladu a šetříme čas. Hráči s tím nemají problém," říká dvaačtyřicetiletý kouč, který Brno převzal v minulé sezoně a chce s ním atakovat příčky pro play off.

Kinematograf bratří Čadíků. Ilustrační foto.

Lidé si budou moci užít české filmy

Svitavsko – Do regionu opět zavítá oblíbený Kinematograf bratří Čadíků. 
V Litomyšli bude letní kino již po sedmnácté a diváci ho mohou navštívit od 8. do 11. srpna na Smetanově náměstí.

Kinematograf bratří Čadíků

Kinematograf promítá ve Štětí

Štětí - Kinematograf bratří Čadíků po čtyřech dnech opustil Lovosice a přemístil se do nedalekého Štětí. I zde po dobu čtyř večerů probíhá večerní promítání vybraných českých filmů.

Scénárista Petr Jarchovský na 42. Letní filmové škole v Uherském Hradišti v sále Reduty při své přednášce.

Scénárista Jarchovský promluvil o své fascinaci literaturou Škvoreckého

Uherské Hradiště – Program Letní filmové školy v Uherském Hradišti překypuje rozmanitostí, a krom série snímků ze sousedního Polska, slunné Itálie a dokonce z dalekých Filipín je návštěvníkům festivalu k dispozici celá řada titulů české kinematografie a hostů s nimi spojených.

Kinematograf bratří Čadíků

Čadíci míří promítat do Lovosic

Lovosice - Už příští víkend začne v lovosickém parku Osmička Filmové léto. Již tradičně zajistí promítání filmů Kinematograf bratří Čadíků.

Hřiště v Lesonicích.

Hřiště v Lesonicích má děravý povrch

Lesonice – Letní oslavy mají za sebou obyvatelé Lesonic. Jejich termín se odvíjí od dávné nevolnické rebélie, kterou si zde místní každoročně připomínají. „Velké oslavy se ale k té příležitosti konají jen jednou za deset let, jiné roky pak vždy něco menšího jako letos," vysvětlil starosta Zbyněk Nejezchleba.

Filmový režisér Karel Zeman.

Zázračný svět Karla Zemana

Písek – K nejvíce ceněným českým filmům doma i v zahraničí patří Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě, Ukradená vzducholoď a Cesta do pravěku.

Kino Dlabačov.

V pražském kině Dlabačov chystají přehlídku nových českých filmů

Praha - Více než tři desítky tuzemských hraných filmů a dokumentů, které vznikly během uplynulých 12 měsíců, uvede v rámci přehlídky s názvem České filmové léto pražské kino Dlabačov. Přehlídka začíná 8. srpna a bude pokračovat až do 28. srpna. Pro rodiče s dětmi pořadatelé připravili víkendová uvedení pohádek a rodinných snímků. Některá představení budou uvedena i s anglickými titulky. V pátek o tom za organizátory informovala Vladana Drvotová.

Ilustrační foto

Návštěvnost kin byla v 1. pololetí nejvyšší od roku 1993

Praha - Do tuzemských kin přišlo v prvním pololetí rekordních 7,09 milionů diváků, meziročně o 12 % víc. Je to nejlepší výsledek od roku 1993. Tržby biografů stouply meziročně také o 12 % na 912 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Radim Hladík. Ilustrační foto.

Svatojakubské hody lákají na letní kino i Blue Effect

Lipník nad Bečvou – Promítání klasiky českého filmu pod širým nebem, ale také jazzové a rockové koncerty, akce pro děti a vystoupení legendární kapely Blue Effect s Radimem Hladíkem – takový program slibují Svatojakubské hody v Lipníku nad Bečvou, které se uskuteční od pátku 22. do neděle 24. července.

PŘEDSTAVITELÉ ZLÍNSKÝCH ATELIÉRŮ. Prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura a Zdenek Skaunic.

Zlínští velikáni jsou teď k vidění v Galerii umění

Karlovy Vary - Český film není jen Barrandov a Praha, ale i Baťův Zlín. Právě zlínským filmařům je věnovaná výstava v Galerii umění s názvem Pocta velikánům aneb osmdesát let filmu ve Zlíně. Výstava fotografií je výřezem doby a samotného zlínského filmu.

MFFKV

Ve Varech bodovali Maďaři. A také Vlk i Učitelka

Rodinné štěstí. To je vítěz letošního karlovarského festivalu, který v sobotu skončil. Maďarský film, jehož titul zní zdánlivě banálně, ale který má v tomto případě ironický tón. Protože vypráví o pochybách, selhání i limitech mezilidských vztahů.

Ilustrační foto.

Češi loni chodili více do kin, méně ale na české filmy

Karlovy Vary - Ačkoli vloni návštěvnost českých kin vzrostla na 12,96 milionu diváků, podíl českých filmů klesl poprvé od roku 2002 pod 20 procent. Celkem loni podle údajů Unie filmových distributorů (UFD) dosáhly tržby rekordních téměř 1,7 miliardy korun, což byl meziročně nárůst o 14 procent, řekl dnes novinářům předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad.