Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Kafé Patriot jako první představilo Uherskému Hradišti komiksové kresby Káji Saudka.

Kresby Káji Saudka poprvé v Uherském Hradišti vystavuje Kafé Patriot

Uherské Hradiště – Nezaměnitelná tvorba krále českého komiksu Káji Saudka vůbec poprvé zavítala do Uherského Hradiště, aby v srdci Slovácka představila dvanáct kreseb komiksů Muriel a andělé či Muriel a oranžová smrt, vedle nichž tam lze spatřit také čtveřici filmových plakátů i ukázky z animované práce na populárním českém filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku.

Vavřinec Hradilek

Medailista Hradilek si zahrál horolezce ve filmu Tenkrát v ráji

Karlovy Vary – Na podzim se do kin dostane nový český film Tenkrát v ráji. Roli českého horolezce Josefa Smitka, který se v době protektorátu skrýval ve skalním městě Hruboskalska, si ve filmu zahrál Vavřinec Hradilek, olympijský medailista a mistr světa ve vodním slalomu.

Ilustrační foto.

ČT natočí film o metanolu

Region - Metanol. Tak zní název nově připravovaného filmu České televize. Scénář k němu zatím teprve vzniká, přesto Programová rada České televize rozhodla o realizaci takového filmu. Deníku to potvrdila Michaela Zahrádková z tiskového oddělení České televize. „Nyní je ale film stále ještě ve fázi psaní scénáře," doplnila s tím, že televize zatím žádné detaily připravovaného snímku nebude poskytovat.

Režisér Jan Němec.

Snímek Vlk z Královských Vinohrad je testamentem Jana Němce

Karlovy Vary - Jeden ze dvou českých filmů v hlavní soutěži 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Vlk z Královských Vinohrad je posledním dílem režiséra Jana Němce. Byl přitom dokončovaný už po jeho smrti. Podle producenta Tomáše Michálka bylo těžké dodržet noty, které zůstaly po zesnulém režisérovi, zvlášť když je film jakýmsi testamentem Jana Němce, řekl na dnešní tiskové konferenci k uvedení filmu.

Jean Reno

Startují Vary

Jean Reno, Willem Defoe, 180 filmů, české filmy v soutěži, ale i rozmluvy s hendikepovanými a více šancí pro diváky vidět filmy. To všechno je mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, který dnes začíná ve známém lázeňském městě.

Kinematograf bratří Čadíků. Ilustrační foto.

Letní kina zahajují sezonu

Orlickoústecko – Bývalá textilní továrna, volejbalové kurty, náměstí, park, všude tam se v létě budou promítat české filmy. Nevšední zážitek slibuje letní biograf v bývalé Vonwillerově továrně v Žamberku, kde se bude poprvé promítat v pátek. „Industriální prostředí tovární haly v Muzeu starých strojů dává možnost spojit filmový zážitek s prohlídkou starých aut, motorek a parních strojů. Náš letní biograf je prostě jiný," láká k návštěvě ředitel Fidika Daniel Kubelka.

Z filmu Lída Baarová.

Letní kino v Pardubicích zahájí snímkem Lída Baarová

Pardubice - Jedenáctý ročník letního kina v Pardubicích zahájí projekce filmu Lída Baarová. Snímek uvede režisér Filip Renč. Letní kino bude opět promítat po celé prázdniny v sousedství skateparku. Dnes o tom informoval promotér Tomáš Drechsler.

Karvinské kino Centrum.

Rekonstrukce je u konce, kino Centrum začne promítat

Karviná-  Konec provizoria, filmoví fanoušci se už příští týden dočkají otevření karvinského kina Centrum. Po dlouhé, rok a půl trvající rekonstrukci, uvidí diváci jako první český film Teorie tygra.

Ilustrační foto

Muže vzrušovala Herbenova ulice v Kladně, chodil tam opakovaně onanovat

Kladno - „Karliku, pozor, už je taky zas. Já opakuji, Karliku, Karliku, pozor už je tady zas." - „Karliku, tak už ho mají. Já opakuji, Karliku, Karliku, tak už ho mají." Hlášky ze známého českého filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, by se hodily 
k případu, kterým se zabývali kladenští policisté.

Hledáme pamětníky z natáčení filmu Divá Bára (1949)

Neznáte podrobnosti o natáčení Divé Báry?

Šumava – Slavný český film Divá Bára z roku 1949 režiséra Vladimíra Čecha má jednoznačné šumavské kořeny. Příběh podle stejnojmenné povídky Boženy Němcové vypráví o „divoké" dceři obecního pastýře, které nadbíhají všichni mládenci z vesnice.

Rekonstruované kino Centrum v Karviné.

Karvinské kino Centrum otevře na konci května

Karviná – Filmoví fanoušci se dočkali. Přesně po roce a půl trvající rekonstrukci budovy kina i jejího okolí, otevře největší biograf ve městě poslední den května opět své brány.

Michal Hrůza

Na Starou střelnici přijede hitmaker Michal Hrůza

Hranice – Michal Hrůza se svou kapelou Hrůzy zavítá ve středu 4. května do Divadla Stará střelnice v Hranicích v rámci divadelní tour. Koncert vypukne v devatenáct hodin a hlavní hvězda si s sebou přiveze také speciálního hereckého hosta.

Ilustrační fotografie.

Do kin přišlo v prvním čtvrtletí 3,9 milionu diváků, nejvíc za 15 let

Praha - Tržby tuzemských kin stouply v prvním čtvrtletí meziročně o 13 procent na 509 milionů korun. Do biografů přišlo 3,9 milionu diváků, oproti loňsku také o 13 procent víc. Z pohledu návštěvnosti kin šlo o nejlepší začátek roku za posledních 15 let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD). Průměrná cena vstupenky byla na konci března 130,50 Kč.

Z filmu Jak básníci čekají na zázrak

Básníci pobaví i hendikepované diváky

Praha /FOTOGALERIE/- Nová komedie Dušana Kleina Jak básníci čekají na zázrak je prvním českým filmem, jenž je pro digitální kina vybaven audio popisem pro zrakově postižené a skrytými titulky pro sluchově postižené diváky.

Ilustrační foto

Hity z českých filmů a pohádek v květnu rozezní Rudolfinum

Praha - Největší hity z filmových pohádek, televizních seriálů i celovečerních filmů uslyší v předvečer Pražského jara ve středu 11. května návštěvníci mimořádného koncertu s názvem Pocta českým filmům a pohádkám, který uspořádá rádio Classic Praha ve Dvořákově síni Rudolfina.

Diváci v kině. Ilustrační foto.

Digitalizace by měla stříbrské kino zachránit před zavřením

Stříbro – K digitalizovanému kinu v Boru se přidalo již i to stříbrské. Město doufá, že digitalizací kino zachrání.„Důvod digitalizace je naprosto jednoduchý. Pokud by se neuskutečnila, kino by mohlo zavřít," řekl Deníku ředitel Městského kulturního střediska ve Stříbře David Blažek.

Ilustrační foto

Hity z českých filmů a pohádek v květnu rozezní Rudolfinum

Praha - Největší hity z filmových pohádek, televizních seriálů i celovečerních filmů uslyší v předvečer Pražského jara 11. května návštěvníci mimořádného koncertu, který pořádá rádio Classic Praha ve Dvořákově síni Rudolfina. Pod názvem Pocta českým filmům a pohádkám na něm zazní filmová hudba z televizních večerníčků, filmových pohádek, seriálů včetně Cirkusu Humberto, Četnických humoresek, 30 případů majora Zemana či Nemocnice na kraji města i oblíbených celovečerních snímků včetně Kolji a komedie Vrchní, prchni.

Ředitel MFDF Marek Hovorka.

Film oceněný MFDF uvidí ve Švýcarsku

Jihlava, Nyon – Pětice mladých dokumentaristů bude prezentovat českou dokumentární tvorbu na mezinárodním festivalu ve švýcarském Nyonu v rámci projektu doc.stream Switzerland.

Ilustrační foto

Chystají prodejnu budoucnosti

Stříbro – Poženu to o patro výš. To je věta vyřčená mnoha stavebníky, slýcháme ji i ve starších českých filmech. Nyní se mluví ve Stříbře o tom, že tamní supermarket Lidl by měl být vyhnán o patro výš.

Ilustrační foto.

Filmové organizace neuspěly ve sporu o údajně urážlivých textech

Praha - Národní filmový archiv (NFA) a Nadace české bijáky (NČB), které spolupracují na digitalizaci klasických českých filmů, neuspěly se vzájemnými žalobami o poškozování dobré pověsti firem. Jejich návrhy ve středu zamítl Městský soud v Praze. Obě organizace požadovaly stažení údajně nepravdivých textů druhé strany, které byly zveřejněny na internetu.

Filmový architekt a scénograf Jindřich Goetz měl 16. března pohřeb na Lesním hřbitově v Písku. Zemřel ve věku 76 let, žil v Nové Vsi U Protivína.

OBRAZEM: Filmový architekt Jindřich Goetz měl pohřeb v Písku

Písek - Na Lesní hřbitov v Písku se s osobností českého filmu přišlo rozloučit přes sto lidí. „Lidsky úžasný, hodný, skvělý člověk. Velká, silná osobnost. Vzpomínám na něj jen v tom nejlepším,“ řekl o něm kameraman a režisér F. A. Brabec.

Filmový architekt a scénograf Jindřich Goetz měl 16. března pohřeb na Lesním hřbitově v Písku. Zemřel ve věku 76 let, žil v Nové Vsi U Protivína.

OBRAZEM: Filmový architekt Jindřich Goetz měl pohřeb v Písku

Písek - Na Lesní hřbitov v Písku se s osobností českého filmu přišlo rozloučit přes sto lidí. „Lidsky úžasný, hodný, skvělý člověk. Velká, silná osobnost. Vzpomínám na něj jen v tom nejlepším,“ řekl o něm kameraman a režisér F. A. Brabec.

Prestižní filmovou cenu Český lev dostal Jindřich Goetz za film Král Ubu.

Ve věku 76 let zemřel filmový scénograf Jindřich Goetz

Praha - Ve věku 76 let zemřel v noci na dnešek filmový architekt a bývalý rektor Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jindřich Goetz. Informovala o tom filmová publicistka a pedagožka školy Milica Pechánková. Jindřich Goetz se jako scénograf podílel na zhruba 120 českých filmech.

Vladimír Kratina.

Kratina: Sexsymbol? Tak to opravdu nejsem

Chotěboř – Možná kdyby se okolnosti vyvinuly jinak, mohl být Vladimír Kratina (64) výborným fotografem. Jeho první focení však naštěstí skončilo fiaskem, a tak se český film může chlubit skvělým hercem, představitelem mnoha drsných, chlapáckých rolí.

Vladimír Kratina.

Kratina: Sexsymbol? Tak to opravdu nejsem

Chotěboř – Možná kdyby se okolnosti vyvinuly jinak, mohl být Vladimír Kratina (64) výborným fotografem. Jeho první focení však naštěstí skončilo fiaskem, a tak se český film může chlubit skvělým hercem, představitelem mnoha drsných, chlapáckých rolí.

Interiéry divadla nemuseli filmaři ani upravovat

Jednou záběr zastavil tikot hodinek, podruhé rozsypaný cukr

Teplice - Jak už jsme v minulých vydáních Deníku průběžně informovali, interiéry teplického divadla se objeví ve filmu. Vidět bude foyer a vstupní prostory s pokladnou, Smetanova síň, music bar v suterénu a také divadelní kavárna. A právě tam jsme filmaře z České televize zastihli ve středu, při natáčení jedné ze scén do dobového seriálu Bohéma.

Kaplické kino v uplynulém roce upravilo promítací sál a pozměnilo promítací doby. Vyšlo tak divákům vstříc a ti zareagovali. Návštěvnost stoupá.

Návštěvnost kin v okrese slibně roste

Český Krumlov – Předávání Oscarů je úspěšně za námi, Leonardo DiCaprio už může
v klidu spát a provozovatelé malých kin vyhlížejí úspěšný rok. Lidé totiž do malých kin chodí a návštěvnost se ve dvou ze tří okresních kin v loňském roce zvedla. V tom třetím se zvýšený zájem letos očekává také.

Na 11. Benefičním plese hejtmana Libereckého kraje Martina Půty předávala šéfredaktorka Lenka Klimentová ředitelce ČČK Jablonec Kateřině Havlové šek na 87 793 korun. Za Liberecký kraj předával radní Petr Tulpa.

Dej sem ten šek, jsem řek´...

Liberecký kraj - Replikou z českého filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku" uvedl hejtman Martin Půta půlnoční nadílku na plese