Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Předpremiéra filmu Decibely lásky

Film Decibely lásky označil slovenský list za stupidní

Bratislava - Za strašidelně stupidní a za zmetek sezóny označil slovenský list Denník N nový český film Decibely lásky s hudbou Michala Davida. V recenzi snímku list zvláště kritizoval Davida i herce Rudolfa Hrušínského nejmladšího.

George Clooney na filmovém festivalu Berlinale.

Na Berlinale zatím přišlo 250 tisíc diváků. České filmy mají úspěch

Berlín - Filmový festival Berlinale za prvních pět dní přilákal 250.000 diváků a je pravděpodobné, že i letos překoná půlmilionovou hranici. Řekl to editel Berlinale Dieter Kosslick, který dosavadní návštěvnost považuje za potvrzení dobrého jména festivalu. S úspěchem se na Berlinale setkávají i české filmy, které se promítají mimo hlavní soutěž.

Z filmu Já, Olga Hepnarová.

Začíná Berlinale. Letos dalo šanci i českým filmům

Praha – V Berlíně začíná první letošní mezinárodní filmový festival: Berlinale. Jeho 66. ročník zahájí dnes večer novinka Ethana a Joela Coenových Ave, Caesar! s Georgem Clooneym, kterou provází pověst mimořádně zábavné podívané.

Ilustrační foto.

Novinka bratrů Coenových zahájí ve čtvrtek 66. ročník Berlinale

Berlín - Mezinárodní premiéra filmu Ethana a Joela Coenových Ave, Caesar! zahájí ve čtvrtek večer 66. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Během 11 dnů se na něm představí 434 filmů a uskuteční se téměř 1000 promítání. Ve čtvrtek večer bude mít na festivalu světovou premiéru rovněž český film Já, Olga Hepnarová, který zahajuje sekci Panorama.

Noční prohlídkou na zámku provázel kuchtík a kočí v jedné osobě

Tmou zahalený radimský zámek navštívili turisté

Radim - „Omlouvám se, že nejsem za žádnou postavu, dnes vás budu provázet v civilu," omluvila se hned na začátku prohlídky zámku Lea Hniličková. Odbilo právě pět hodin a na nádvoří už netrpělivě přešlapovala skupinka návštěvníků.

Z filmu Já, Olga Hepnarová.

VIDEO: Český film Já, Olga Hepnarová má trailer. Zahájí festival Berlinale

Praha - Filmový festival v Berlíně si jako zahajovací film pro svou sekci Panorama vybral nadějný český snímek Já, Olga Hepnarová režisérského a scénáristického dua Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Světová premiéra filmu o české masové vražedkyni a poslední popravené ženě u nás tak proběhne hned první den festivalu v Berlíně - 11. února 2016.

Z představení Michala Nesvadby v jičínském biografu.

Biograf Český ráj prolomil rekord v návštěvnosti

Jičín – Pozitivní zpráva přišla začátkem letošního roku z Biografu Český ráj. Lidé opouštějí televizní obrazovky i počítače a míří do kin. Potvrzuje to narůstající počet hostů jičínského biografu.

Slavnostní předání Cen české filmové kritiky 23.1.2016. Cenu za nejlepší film a režii převzali producent David Ondříček (vpravo) a režisér Petr Zelenka (druhý zleva) z rukou producenta Jana Macoly a herečky Jany Štěpánkové za film Ztraceni v Mnichově.

Kritici ocenili v pražském Divadle Archa Zelenkův Mnichov

Praha /FOTOGALERIE/ - „Buďte odvážnější!" To vzkázal svým kolegům vítěz cen domácí filmové kritiky Petr Zelenka. Z ceremoniálu, který se konal v sobotu v pražském Divadle Archa, si odnesl tři hlavní ceny za svůj mystifikační snímek Ztraceni v Mnichově, včetně sošky za nejlepší film. „Jsme zřejmě největší šprti českého filmu," komentoval trojí vítězství šťastný producent David Ondříček.

Slavnostní předání Cen české filmové kritiky 23.1.2016. Cenu za nejlepší film a režii převzali producent David Ondříček (vpravo) a režisér Petr Zelenka (druhý zleva) z rukou producenta Jana Macoly a herečky Jany Štěpánkové za film Ztraceni v Mnichově.

Kritici ocenili Zelenkův Mnichov

Praha - V Divadle Archa se udílely ceny domácích filmových novinářů. Objev roku vyhrál Schmitke, oceněni byli Kryštof Hádek a Alena Mihulová.

Hlavní hrdinku hraje slovenská herečka Táňa Pauhofová.

Kdo vyhrál lístky na film Lída Baarová

Žamberk – Digitální Kino Žamberk bude v den premiéry promítat nový český film Lída Baarová. Čtenáři Orlického deníku mohli soutěžit o dvě vstupenky na projekci a dárkový set piva od pivovaru Kanec Žamberk. Vítězkou se stala Ilona Severová z Lukavice, která nejrychleji a správně odpověděla, že režisérem filmu je Filip Renč.

Režisér a scénárista filmu Domácí péče Slávek Horák s herci Alenou Mihulovou a Bolkem Polívkou.

Český film Domácí péče vypadl z nominací na Oscary

Los Angeles – Český snímek Domácí péče režiséra a scenáristy Slávka Horáka se nedostal do finálové nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z osmdesátky kandidujících zahraničních filmů jich podle portálu americké filmové akademie zůstalo ve hře už jen devět a Domácí péče mezi nimi není. Českému komediálnímu dramatu se přitom dávaly dobré šance.

Herečka Alena Mihulová.

Díky Domácí péči je herečka Alena Mihulová opravdu šťastná

Praha /SOUTĚŽ/ - Herečka Alena Mihulová momentálně prožívá velmi šťastné období, které jí odstartoval film Domácí péče. „Už když jsem si poprvé přečetla scénář, věděla jsem, že roli Vlasty musím hrát já. A od té doby jsem šťastná na pokračování," vysvětlila herečka, která za svoji roli v tomto filmu dostala Křišťálová globus na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Filmový režisér Vojtěch Jasný.

Dívejte se! Jako já, říká Vojtěch Jasný

Praha – Procestoval kus světa, z Moravy doputoval vlivem společenských událostí až do USA, kde na dlouho zakotvil. Na svou rodnou Kelč ale nedal nikdy dopustit. Filmový režisér Vojtěch Jasný, jeden z představitelů českého filmu 60. let, teď žije v Přerově a dnes oslaví 90. narozeniny.

Zpříjemní pacientům čas na lůžku. Sdružení koupí DVD přehrávače do nemocnice

Letovice – Letovické sdružení Paleta pořádá veřejnou sbírku na vánoční dárek pro pacienty tamní Nemocnice Milosrdných bratří. Spolek, který se snaží různými akcemi podporovat nemocné a potřebné, chce zpříjemnit lidem dlouhé chvíle na nemocničním lůžku. Koupí jim proto DVD přehrávače, na kterých si budou pouštět české filmy.

Ilustrační foto

Digitálně restaurovaná Adéla má v sobotu předpremiéru v kině Lucerna

Praha - V pražském kině Lucerna má v sobotu předpremiéru digitálně restaurovaná verze úspěšné komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela. Čestným hostem bude herečka Naďa Konvalinková. Snímek se do kin vrací po téměř 40 letech. K dispozici bude i pro televizní reprízy a filmové festivaly, chystá se i jeho vydání na DVD a Blu-ray.

Ilustrační foto

Digitálně restaurovaná Adéla má v sobotu předpremiéru v kině Lucerna

Praha - V pražském kině Lucerna má v sobotu předpremiéru digitálně restaurovaná verze úspěšné komedie Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela. Čestným hostem bude herečka Naďa Konvalinková. Snímek se do kin vrací po téměř 40 letech. K dispozici bude i pro televizní reprízy a filmové festivaly, chystá se i jeho vydání na DVD a Blu-ray.

Ilustrační foto.

Ze zákulisí: Potlesk pro Das Filmfest, memento pro občany i politiky

Nic tak nepotěší, jako uvážlivá a osvícená dramaturgie. Řeč ale bohužel není o českém filmu, kterému se naopak přesně tohoto (až na výjimky) už dlouhou dobu nedostává, nýbrž o jedné nenápadné přehlídce. Jmenuje se Das Filmfest, letos se koná už podesáté a nabízí každoročně přehlídku německy mluvených filmů.

Jiří Mádl představil film Pojedeme k moři.

České filmové debuty. Naděje, nebo postrach kin?

Praha /INFOGRAFIKA/ - Šestadvacet celovečerních hraných a patnáct dokumentárních, tolik se letos představilo (a ještě představí) domácích filmů v kinech. Poslední roky se počet hraných novinek ustálil mezi pětadvacítkou a třicítkou. Na první pohled číslo optimistické, nabízející argument proti všem, kteří tvrdí, jak je na tom český film špatně. Tolik filmů ročně, to je přece bohulibý výsledek svědčící o tom, jak náš film žije. A těch debutů! Radost sama.

Ocenění od NASK si před dvěma lety odvezl také režisér Zdeněk Troška.

Vedoucí kin si dali opět sraz v Boru

Nový Bor - Novoborská akademie spojených kinematografií (NASK), která každoročně udílí ceny nejlepším českým filmům, hercům a režisérům, začala v Městském kině v Novém Boru a ve Varnsdorfu.

WILSONOV. Ani herci až na výjimky své party neuhlídali. To platí i o Jiřím Macháčkovi.

Producent a režisér Wilsonova spáchali na divákovi zločin

Špatně se to říká, ale dobrých českých filmů je poslední dobou jako šafránu. Adaptace nevyjímaje. A úplně nejhorší ze všeho jsou experimenty, na jejichž začátku je velká tvůrčí či producentská ambice a na konci znechucený divák.

Vojtěch Dyk ve filmu Wilsonov

Po premiéře má Wilsonov

Je až s podivem, jak v poslední době recenzenti filmů posílají ke dnu snímky, které mají potenciál diváckého úspěchu. Někdy mi přijde, že se v recenzích objevuje více averze nebo naopak sympatie k tvůrcům samotným než k jejich práci.

Ketkovičtí dobrovolní hasiči letos oslavili sto desáté výročí založení jednotky.

Hasiči z Ketkovic: Máme svou chodící kroniku

Ketkovice /DOBRÁCI ROKU/ - Je výroční valná hromada a hasiči z Ketkovic na Brněnsku dostávají hlášení. Hoří les u Dukovan. Jednotka vyráží, zásah je důležitější než schůze. Vmžiku přijíždějí k místu požáru a chystají se hasit ale jedině tak zářivý měsíc za lesem, z něhož stoupá kouř z chladicích věží elektrárny. Scéna jako ze známého českého filmu.

Komiks Alois Nebel

Německé kulturní fórum ocenilo český film Alois Nebel

Praha - Cenu Georga Dehia udělilo letos Německé kulturní fórum pro východní Evropu českému filmu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka, scenáristy Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99. Dnešního předání se v Berlíně zúčastní ministr kultury Daniel Herman.

Dara Rolins a Rytmus.

Kino pod hvězdami se chytlo

Teplicko - Promítání filmů „na vzduchu" přálo v létě počasí. Spokojení s návštěvností letního kina jsou jak v Duchcově, tak i v Teplicích.

Režisér Jiří Menzel u projekce filmu Postřižiny při příležitosti otevření zdigitalizovaného kina v Hradci nad Moravicí.

Jiří Menzel bavil lidi v hradeckém kině

/FOTOGALERIE/ V Hradci nad Moravicí se podařilo to, co většině obcí a měst v regionu ne. Zachránit tradiční promítací sál. Digitalizované kino v pátek osobně otevřel Jiří Menzel.