Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kinematografie

Simona Peková jako ta, co přišla v noci

RECENZE: Přišla v noci a stala se z ní noční můra v domácnosti

Film dvojice režisérů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara si odbyl svou premiéru na festivalu v Karlových Varech. Již tam se o něm mluvilo jako o brilantní komedii po vzoru nejlepších zástupců žánru home invasion, či dokonce jako o nejlepším českém filmu roku. Čímž vyvstává otázka, zda může komorní drama o třech hercích a jednom bytě obstát v záplavě historických velkofilmů (Úsvit, Bratři)? Ano, respektive mohlo by, kdyby dvojice autorů těsně před koncem radikálně nevybočila z precizně budované hry.

Úsvit řeší ženskou otázku, volnost pohlaví i netoleranci

RECENZE: Modernita a předsudky? Odvážný Úsvit je příliš tezovitý

Matěj Chlupáček a Maja Hamplová zastupují na poli současného českého filmu mladý pohled a progresivně dravý přístup ke kinematografii jako společenskému i uměleckému médiu. Nadšenému filmaři a zkušené castingové režisérce se pod záštitou jejich společnosti Barletta podařilo realizovat již seriál Iveta, stáli mj. také za televizními Zrádci či Pozadím událostí. Úsvit je tak jejich dosud největším a nejambicióznějším projektem. Výsledek je v nejlepším slova smyslu úctyhodný. Chlupáčkův snímek zvládne formálně obhájit i přísná světová měřítka; kamera Martina Douby, výtvarná koncepce, triky, hudba, animovaná sekce pod vedením Diany Cam Van Nguyen.

Zlínské multikino v obležení. Kazma vyprodal 12 představení v jeden den

VIDEO: Nával na Kazmu ve Zlíně. Vyprodáno 12 představení v jeden den

ANKETA/ Kdy byl naposledy takový zájem, koupit si popcorn a jít do kina? Není to až tak dávná minulost. Loni o Vánocích zavládlo šílenství kolem druhého pokračování Avatara. Před tím bodoval například snímek Avengers: Endgame. Z českých filmů lze vzpomenout na Anděla Páně 2 nebo Ženy v běhu. Postcovidový Vyšehrad si vedl také výjimečně dobře. Aktuálně kinům dominuje Barbie, která má již půl milionu českých diváků.

Do kin míří film Dvě slova jako klíč, který se částečně natáčel také ve Zlíně.

V novém filmu Dvě slova jako klíč diváci uvidí řadu záběrů Zlína

Ve čtvrtek 27. července měl premiéru v kinech nový český film Dana Svátka, Dvě slova jako klíč, natočený podle stejnojmenné knihy spisovatele Josefa Formánka. Film se natáčel hned na několika místech v centru Zlína. Ve zlínském multiplexu Golden Apple Cinema jej ve čtvrtek večer oficiálně uvedli samotní tvůrci.

Režisér Petr Zelenka dorazil na besedu a následnou projekci filmu Knoflíkáři. Kultovní český film natočil v roce 1997.

Režisér Petr Zelenka přijel do Nymburka na projekci kultovních Knoflíkářů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V poslední době se stalo zvykem, že na premiéry řady filmů přijíždí do nymburského kina Sokol i jejich tvůrci. V pátek 21. července přijela další významná osobnost. Tentokrát to však nebylo na premiéru. Režisér Petr Zelenka dorazil na besedu a následnou projekci filmu Knoflíkáři. Kultovní český film natočil v roce 1997.

Do českého snímku Dvě slova jako klíč si Pierre Richard odskočil z natáčení filmu s Johnny Deppem.

Pierre Richard nechtěl hrát v novém českém filmu. Zviklal ho srdcervoucí dopis

Nový český film Dvě slova jako klíč je v mnoha ohledech výjimečný. Stojí za pozornost, ale především za návštěvu kina. Snímek zdobí řada zahraničních jmen. Hlavní hvězdou je francouzská legenda, Pierre Richard. Roli nejdřív odmítl. Kývl až poté, co mu režisér napsal srdcervoucí dopis. Ve filmu nechybí ani oblíbený Jaroslav Dušek.

Režisér Robert Hloz

V Koreji z vás film vymačkají jako šťávu, říká režisér Bodu obnovy Robert Hloz

Srazí vás auto a doktoři nad vámi zlomí hůl? Žádný strach. Máte ještě další život. Tedy pokud jste se stihli zálohovat. To je v kostce příběh českého filmu Bod obnovy, který se v pondělí představí na karlovarském festivalu. Jeho režisér Robert Hloz od začátku věděl, co chce: mainstream střižený s chytrou sci-fi. Právě o něm, ale také o kvalitě českých filmů, studiích v Koreji a tamní drsné výuce mladých filmařů, jsme si povídali.

Z koncertu zpěváka Ondřeje Havelky a kapely Melody Makers v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Ondřej Havelka a Melody Makers přivezli do divadla poklad na stříbrném plátně

/FOTOGALERIE/ Koncert s názvem Poklad na stříbrném plátně se konal v pondělí 15. května na jevišti velké scény Městského divadla v Mladé Boleslavi. V podání zpěváka Ondřeje Havelky a kapely Melody Maker Zazněly nejen sladké i žhavé kusy americké provenience, ale i mnohé nesmrtelné písně z nestárnoucích komedií s Oldřichem Novým, Hugem Hassem, Adinou Mandlovou a dalšími hvězdami českého filmu.

Předávání cen České filmové a televizní akademie Český lev, 4. března 2023, Rudolfinum, Praha. Režisér Petr Václav získal cenu za nejlepší režii za film Il Boemo

České lvy ovládl Mysliveček. Cenu za nejlepší film roku získal snímek Il Boemo

Českého lva za nejlepší celovečerní film roku 2022 získal snímek režiséra Petra Václava Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka. Cenu převzal producent Jan Macola. Postavu Myslivečka ztvárnil Vojtěch Dyk. Na sobotním předávání 30. ročníku Českých lvů v pražském Rudolfinu proměnil film šest z 11 nominací. Uspěl také v kategoriích režie, masky, zvuk, kostýmy a scénografie.

Filmový průmysl, natáčení, kinosál, kamery. Ilustrační foto

RECENZE: Banger hlásí hit. Adam Sedlák našel cestu, jak probudit český film

Jmenuje se BANGER., natočil ho Adam Sedlák a hlavní roli v něm ztvárnil příjemně vyzrálý Adam Mišík. Odehrává se v prostředí drog a rapu, přičemž navenek se jeví jako stylově načechraná hříčka, primárně odsouzená k vpádu do slepé uličky řetězce konzumního publika, jemuž by v souladu s tematikou dneška měla v závěru patřičně nastavit zrcadlo. Nastaví, a to hodně nepříjemně.

Poznáte, jaká díla inspirovala přehlídku na letošním svrateckém Retrodnu?

Jak dobře znáte české filmy? Připomeňte si, jak ve Svratce cestovali časem

/HÁDANKA VE FOTOGALERII/ - Svratecké Retrodny asi není třeba příliš představovat. Jedná se vždy o skvělou akci, která potěší milovníky historických veteránů, dobové módy, televizní tvorby a ideálně všeho najednou. Nejinak tomu bylo i letos. Čtrnáctý ročník opět přilákal do hasičské a sokolské zahrady ve Svratce řadu návštěvníků a my tak rádi přinášíme bohatou fotogalerii z módní přehlídky i s filmovým a seriálovým programem. Všechny fotografie ale nejsou pojmenované. Vyzkoušejte si, jak jste na tom se znalostmi českého filmu i hudební scény. Za fotografie děkujeme ZO ČSŽ Svratecké Valkýry. 

Natalia Germani v mysteriózním filmu Světlonoc

Úspěch českého filmu. Světlonoc Terezy Nvotové si odváží cenu z Locarna

Český film Světlonoc bodoval na filmovém festivalu v Locarnu. Režisérka a spoluautorka scénáře Tereza Nvotová si odváží Zlatého leoparda za příběh ženy z malé horské vesnice, který zaujal porotu prestižní sekce Cineasti del presente věnovanou nastupující generaci filmařů. Loni na témže festivalu vyhrál cenu snímek Bratrství z dílny absolventa FAMU Francesca Montagnera.   

Miroslav Krobot a Michal Isteník ve filmu Kdyby radši hořelo

Berlinale oznámí vítěze. Festivalu se účastní i Češi, soutěže je ale míjejí

„Český film nikoho ve světě nezajímá,“ řekl mi před pár lety v Cannes Václav Marhoul. Jelikož v tu dobu marně sháněl už několik let koproducenty k filmu Nabarvené ptáče, zatraceně dobře věděl, o čem mluví. Málo platné, malý český rybník se vždycky bude ve světě velkého filmu, obsazeném v Evropě kinematografiemi jako Francie, Velká Británie nebo Španělsko, obtížně prosazovat.

Michal David

Michal David: O „dvojku“ ploužáků si napsali sami fanoušci

Zpěvák, skladatel a hudebník Michal David patří již několik dekád mezi nejpopulárnější a nejpracovitější umělce domácí pop music. Tento v pravém slova hitmaker složil nespočet hitů, přičemž se některé z nich staly i výraznou součástí oblíbených českých filmů. Napsal také několik muzikálů – k těm nejznámějším patří Kleopatra, Tři mušketýři a Angelika. Těsně před vánočními svátky vydal album Moje zapomenuté ploužáky 2 sestavené z písní, které má rád a které neprávem zůstaly ve stínu jeho velkých hitů.

Cesta do hlubin študákovy duše

Filmy ze školního prostředí. Znáte je?

Školní prostředí bylo a je velmi častým a také oblíbeným námětem filmařů. Nejen proto, že do školy jsme chodili nebo chodíme všichni, ale i proto, že se tu odehrává vše, co je nedílnou součástí života každého z nás. Úspěchy i prohry, lásky a přátelství i závist a nenávist.

Happy End

Blíží se festival v Cannes. Český film tu býval zlatý

Jedna z nejslavnějších filmových přehlídek, festival v Cannes, rozbalí červený koberec už 6. července. V posunutém termínu, ale zato naživo. Letos s českou účastí v jedné ze soutěží, což je o důvod víc k radosti.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zaběhejte si pro dobrou věc

Nazujte si pohodlné boty a vydejte se na Běh pro dobrou věc. Svojí účastí letos pomůžete autistickému chlapci Ráďovi z Kralup nad Vlatvou. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Letní kino v Kolíně startuje sezónu

Máte rádi letní kina? Pokud ano, vydejte se již tento víkend na zahájení sezony "letňáku" v Kolíně a užijte si české filmy. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

Film autorské dvojice Svěrák-Smoljak Vrchní, prchni!

KVÍZ: Znáte české filmy a hlášky z nich?

Filmy i pohádky z české produkce jsou doslova nabité hláškami, které během let zlidověly. Připomeňte si některé z nich a zároveň prověřte své znalosti českých filmů i pohádek!

Společenská hra Znáte český film?

Tip na hru: Znáte český film?

Kvízová hra, ve které si procvičíte své znalosti a možná se dozvíte i něco nového o zajímavostech ze světa českého filmu. Hra má svižné tempo a jednoduchá pravidla. 

Společenská hra Znáte český film?

Tip na hru: Znáte český film?

Kvízová hra, ve které si procvičíte své znalosti a možná se dozvíte i něco nového o zajímavostech ze světa českého filmu. Hra má svižné tempo a jednoduchá pravidla. 

Jana Brejchová s Karlem Högerem a Vlastimilem Brodským ve filmu Noc na Karlštejně

Skvosty známé ze slavných filmů lákají k výletům

/FOTOGALERIE/ Poznávejte krajinu s netradičním průvodcem: vyberte si za něj české filmy. To je podnět, který pro plánování výletů nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu. Tedy ti nepovolanější; vždyť její součástí je i krajská filmová kancelář!

Jana Brejchová s Karlem Högerem a Vlastimilem Brodským ve filmu Noc na Karlštejně

Skvosty známé ze slavných filmů lákají k výletům

/FOTOGALERIE/ Poznávejte krajinu s netradičním průvodcem: vyberte si za něj české filmy. To je podnět, který pro plánování výletů nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu. Tedy ti nepovolanější; vždyť její součástí je i krajská filmová kancelář!

Jana Brejchová s Karlem Högerem a Vlastimilem Brodským ve filmu Noc na Karlštejně

Skvosty známé ze slavných filmů lákají k výletům

/FOTOGALERIE/ Poznávejte krajinu s netradičním průvodcem: vyberte si za něj české filmy. To je podnět, který pro plánování výletů nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu. Tedy ti nepovolanější; vždyť její součástí je i krajská filmová kancelář!

Jana Brejchová s Karlem Högerem a Vlastimilem Brodským ve filmu Noc na Karlštejně

Skvosty známé ze slavných filmů lákají k výletům

/FOTOGALERIE/ Poznávejte krajinu s netradičním průvodcem: vyberte si za něj české filmy. To je podnět, který pro plánování výletů nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu. Tedy ti nepovolanější; vždyť její součástí je i krajská filmová kancelář!

Jana Brejchová s Karlem Högerem a Vlastimilem Brodským ve filmu Noc na Karlštejně

Skvosty známé ze slavných filmů lákají k výletům

/FOTOGALERIE/ Poznávejte krajinu s netradičním průvodcem: vyberte si za něj české filmy. To je podnět, který pro plánování výletů nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu. Tedy ti nepovolanější; vždyť její součástí je i krajská filmová kancelář!

Šarlatán

Šarlatán a Nabarvené ptáče mohou vyhrát evropského Oscara

Film Šarlatán slaví další mezinárodní úspěch. Jako první český snímek v historii získal nominaci na Evropskou filmovou cenu za režii. Je pod ní podepsaná polská filmařka Agnieszka Holland, které Šarlatán vynesl její první nominaci na „evropského Oscara“. V kategorii Nejlepší film je jedním z adeptů Nabarvené ptáče od Václava Marhoula.

Nový český film Smečka bude mít premiéru 8. října.

Šikana na ledě. Nový český film nahlíží do zákulisí hokeje

Smečka, to je nový český film, v němž se jako téma objevuje šikana v hokejovém týmu. Diváky zavede do fiktivního hokejového klubu Vlci, kde jsou dospívající chlapci vychováváni podle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou, kde panuje velká rivalita a tvrdé zákony.

Natáčení filmu Šarlatán v Dolních Beřkovicích 25. dubna. Na snímku Ivan Trojan.

Srpnové Kino na hranici zahájí český film Šarlatán s Ivanem Trojanem

Český film Šarlatán v hlavní roli s Ivanem Trojanem a pod režijní taktovkou světoznámé polské režisérky Agnieszky Holland, zahájí letošní ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, kterou museli organizátoři kvůli koronavirové epidemii přesunou z tradičního jarního termínu na konec srpna.