Kreativ

ŠTÍTEK: chladicí zařízení

Nový Kaufland stojí v Opavě v Olomoucké ulici a je jen pár desítek metrů vzdálený od hypermarketu Albert.

Kaufland ve čtvrtek otevírá druhou prodejnu

Opava - Více než tři tisíce metrů čtverečních prodejní plochy, sto nových pracovních pozic či 252 parkovacích míst. Mimo jiné i to s sebou přináší nově otevíraná prodejna Kaufland v Opavě. Zdaleka ne všichni místní jsou tím ale nadšeni.

Historická jatka v Kraslicích.

Historická jatka se dočkala záchrany, přibylo i stylové občerstvení

Kraslice - Historická a památkově chráněná jatka v Kraslicích na Sokolovsku se rozrostla o další novinku. Jejich majitel Alexandr Tučák tam vybudoval stylové občerstvení, kde se mohou zastavit turisté při prohlídce rekonstruovaného objektu. Ten Tučák koupil před deseti lety od města zcela zchátralý.

Ilustrační foto

Postavit energeticky šetrnou budovu je levnější, tvrdí studie

Náklady na výstavbu energeticky šetrné budovy jsou o 6,7 procenta nižší než v běžném standardu. Sníží se i náklady na vytápění a chlazení, a to až o polovinu. Tvrdí to nová studie Šetrné budovy – náklady, úspora, hodnota, kterou dnes představila Česká rada pro šetrné budovy.

Ilustrační foto

Krev z Jihlavy putuje přes D1 do Prahy, potom zase zpátky

Jihlava - Do jihlavské nemocnice v současné době chodí pravidelně asi tři a půl tisíce dárců krve. Problémem s nedostatkem dárců tedy nemocnice netrpí. Co se ale děje s darovanou krví dál? V Jihlavě nezůstává. „Odebranou krev transportujeme k dalšímu zpracování do Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice Praha Zbraslav," přiblížila Irena Francálková, vrchní laborantka hematologického oddělení jihlavské nemocnice.

Harley-Davidson Electra Glide Ultra Limited.

Revoluce u Harley-Davidson: Motory nových modelů se chladí vodou

Praha - Slavný motocyklový výrobce Harley-Davidson bude do některých svých modelů od příštího roku montovat vodní chlazení. Chce tak zvýšit jejich výkon a zároveň snížit emise. Nové dvouválce mají mít stejný zvuk jako tradiční motory chlazené pouze vzduchem.

Trenér Sršňů František Coubal.

Sršni s novým trenérem zbrojí na sezonu

Kutná Hora - Zatím co se sršní hokejová mládež soustředí u Telče a chlazení na stadionu v Kutné Hoře se rozeběhlo na plné obrátky, muži absolvovali poslední suchý trénink. Jaký bude letos tým a jakých změn se dočkáme?

„Protože výška ventilátorových věží je jen cca 1/10 současných, kolemjdoucí tak prakticky nezaznamenají žádnou změnu,“ řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Dukovany mohou stavět chladicí věže

Dukovany - Jaderná elektrárna Dukovany dostala koncem srpna od ministerstva průmyslu a obchodu stavební povolení k budování nových chladicích věží s ventilátory.

Ilustrační foto

Dukovany mají povolení na stavbu odolnějších chladicích věží

Třebíčsko – Jaderná elektrárna Dukovany dostala koncem srpna od ministerstva průmyslu a obchodu stavební povolení k budování nových chladicích věží s ventilátory. Budou vysoké 17 metrů a ve srovnání s nynějšími 125 metrů vysokými chladicími věžemi budou odolnější proti velkému zemětřesení, tornádu a dlouhotrvajícím extrémním teplotám, sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Jeden z osmi dieselgenerátorů v Jaderné elektrárně Temelín. Ilustrační foto

V Temelíně zprovoznili další variantu chlazení reaktoru

Temelín - Technici v jaderné elektrárně Temelín zprovoznili další nezávislý způsob doplňování vody do reaktoru. Nově tak mohou zajistit chlazení reaktoru i v případě, že přijdou o všech deset variant elektrického napájení. Je to další opatření vyplývající ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima, řekl dnes mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Ilustrační foto.

Tonoucímu mladíkovi pomohl i policejní obušek

Praha – Dramatickou akci na záchranu mladíka posilněného alkoholem, který pod lávkou pro pěší spojující Troju s Císařským ostrovem skočil do Vltavy, podnikli v noci na pondělí příslušníci pohotovostní motorizované jednotky pražské policie. Bylo kolem půl desáté večer, když je na místo vyslalo tísňové volání. V řece skutečně plaval muž volající o pomoc – později se ukázalo, že 24letý – a ze břehu ho povzbuzovali dva muži a žena.

Ilustrační foto.

V odstaveném reaktoru v Temelíně unikla technologická voda

Českobudějovicko – V odstaveném prvním jaderném bloku elektrárny Temelín unikla v sobotu večer technologická voda do kontejmentu, tedy ochranného obalu reaktoru. Stalo se tomu tak při plánované zkoušce účinnosti nízkotlakého systému havarijního chlazení. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) únik vody nepředstavuje zvýšené radiační riziko. Informoval o tom SÚJB.

Přehřáté budovy drůbežárny ve Městě Albrechticích museli chladit hasiči ze čtyř jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Teploty kolem 37 stupňů v budovách drůbežárny začaly ohrožovat na životě stovky kusů drůbeže.

Chladili se jak lidé, tak slepice v drůbežárně

Region - Ve Městě Albrechticích chodili majitelé psů ochlazovat své psí miláčky do řeky Opavice, lidé využili zdejší bazény na Městském koupališti. Pořádné horko bylo také zdejším slepicím v drůbežárně.

Michal Richter neustále hlídá, aby měli psi plné misky vody.

Také psi touží v tropických dnech po vodě a stínu

Mělník – „Máme španělský režim," říká o letních dnech, kdy teploty stoupají nad třicet stupňů, ošetřovatel zvířat z mělnického útulku Michal Richter. Od časného rána do dopoledne se psi postupně venčí, do jejich kotců přitom po úklidu dopadá voda z hadice, aby byly chladnější. To samé se opakuje ještě po dlouhé polední siestě, kdy už sluníčko není tak palčivé.

Michal Richter neustále hlídá, aby měli psi plné misky vody.

Také psi touží v tropických dnech po vodě a stínu

Mělník – „Máme španělský režim," říká o letních dnech, kdy teploty stoupají nad třicet stupňů, ošetřovatel zvířat z mělnického útulku Michal Richter. Od časného rána do dopoledne se psi postupně venčí, do jejich kotců přitom po úklidu dopadá voda z hadice, aby byly chladnější. To samé se opakuje ještě po dlouhé polední siestě, kdy už sluníčko není tak palčivé.

Připravují led.

Pěšinky zahájily provoz i v horkém létě

Světlá nad Sázavou - Ač se venkovní teploty šplhají k tropickým třicítkám, na zimním stadionu Sportovního centra Pěšinky ve Světlé nad Sázavou se již přešlo na zimní provoz.

Herní konzole PlayStation 3.

K dostání by mohly být nové modely konzole PS3

Společnost Sony si u korejského úřadu podle všeho zaregistrovala dva nové modely konzole PlayStation 3 s kódovými názvy CECH-4205B a CECH-4205C. Podle označení CECH by se nadalo očekávat, že půjde o vylepšené verze modelu Super Slim.

Voda, bláto a velká spoušť. Dolní Beřkovice patřily k obcím, které se z následků povodní budou vzpamatovávat dlouhé týdny. První bylo potřeba veškerý zničení nábytek a spotřebiče odklidit a začít s vyčištěním a vysoušením domů.

Povodně nadělaly paseku, ale svatbu zrušit nedokázaly

Pokračování ze středečního vydání: Častolovice/ Dolní Beřkovice - Jiří Václavík, dobrovolný hasič z Častolovic vypráví příběh povodní, který spolu s dalšími hasiči z Rychnovska zažil v Dolních Beřkovicích.   Na schůzku s obyvateli navazuje, s ohledem na prožité psychické vypětí a pracovní nasazení, až neuvěřitelná večerní zábava.

Astronauti u ISS vyměnili čerpadlo, únik čpavku zřejmě zastavili

Oběžná dráha - Američtí astronauti Thomas Marshburn a Chris Cassidy během sobotního spěšně zorganizovaného výstupu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného prostoru zřejmě opravili závadu, která způsobila únik čpavku z chlazení energetického systému stanice.

RADEK VACHOUŠEK připravuje filmovou cenu.

Filmové hvězdy s prázdnou neodjedou, glóby už jsou téměř hotové

Karlovy Vary - Na začátku to je jen žhavá hmota, od které je radno se držet dál, na konci pak cena pro světové hvězdy filmového nebe. Tak lze hodně stručně popsat zrod známých křišťálových glóbů, které si i letos objednali v proslulé sklárně Moser pořadatelé karlovarského mezinárodního festivalu.